Rabu, 27 April 2011

Membungkamkan Ekstrimis Memilih Kesederhanaan- Mematuhi Saranan Y.A.B Perdana Menteri1. Siapakah yang mengatakan kepada rakyat Raja Tanah Melayu pada suatu masa dahulu sebelum merdeka setelah pihak British memberikan pra-syarat sebagai halangan melemahkan semangat kemerdekaan pada tempoh waktu itu bahawa 'KITA TERIMA CINA DAN INDIA SEBAGAI SAUDARA-SAUDARA KITA' Tidak lain tidak bukan ialah Al Marhum Tunku Abdul Rahman Al-Haj Bapa Kemerdekaan Malaysia dan Perdana Menteri Pertama. Adakah seruan ini merupakan seruan Rasisma menurut piawaian Cina bangsat DAP?

2. Wajib kita ingati , pada tahun-tahun pasca perang dunia ke 2 dan pra merdeka, 1945 - 1957, komuniti kaum Cina di Tanah Melayu [British Malaya] merupakan rakyat British atau tiada kerakyatan akibat keadaan huru-hara di Tanah Besar China pada waktu itu. Kerakyatan yang jelas pada waktu itu ialah Rakyat Raja Kesultanan Melayu dan rakyat British.

3. 1 fakta penting yang tiada diketahui umum pada masakini ialah mengenai kuasa-kuasa Sultan Melayu yang boleh mengeluarkan Sijil Kerakyatan kepada mana-mana orang yang memohon menjadi rakyat Raja. Kerakyatan di Tanah Melayu pada waktu itu terbahagi kepada 2 iaitu Kerakyatan British dan kerakyatan Raja.

4. Manakala pentadbiran pula terbahagi kepada 3 kelompok iaitu Negeri-negeri Melayu Bersekutu dan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu dan Negeri-negeri Selat. Kenapa fakta ini penting ? Bersambung lagi.

Kita perlu bertanya kembali persoalan-persoalan sejarah berdasarkan fakta sejarah bagi mencari jawapan apakah selama ini UMNO, MCA dan MIC mengamalkan dasar Rasisma semata-mata berasaskan kepada Politik Kaum masing-masing atau fakta sebenarnya ialah walaupun UMNO MCA MIC ditubuhkan bagi memperjuangkan untung nasib kaum-kaum yang diwakili tapi adakah pada masa menuntut kemerdekaan UMNO MCA MIC masih berfikiran demikian atau telah memilih untuk memperjuangkan untung nasib semua kaum di dalam PERIKATAN?1 MALAYSIA memilih kesederhanaan

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...