Rabu, 12 Oktober 2011

AMOKAN SEGAMAT, GUAN ENG CABUT LARI!Hoii Guan Eng bewok ! .. Balik laaaaaaa....!!!!!!

GUAN ENG? Pembohong, pembelit dan pengecut. Orang seperti Guan Eng layak di tampar mukanya lagi. Sejak petang tadi beratus penduduk Segamat berkumpul secara aman di hadapan restoran Siang Kee, Kg Abdullah, Segamat, Johor. Tujuan mereka hanya satu. Membantah sekeras-kerasnya kedatangan Guan Eng yang telah menyebabkan Sultan Johor murka. Baca seterusnya di sini.

Memang jenis muka takde malu punya bewok spesis komunis tegar. Di bantah pun masih hendak buat muka seposen. Selepas itu mula menyalahkan UMNO. Kurang ajar!

SELAMAT MENOLAK DAP-PKR-PAS PADA PRU 13 NANTI YEA.
TEPUK DADA TANYA IMAN!

JANGAN JADI BAHLOL BOLEH TAK AZIZ BARI?

Kamon lah ... bang Nuo dah janji nak jadikan aku Menteri ...

AZIZ BARI. Akalnya tidak sampai sejengkal tapi mahu menduga laut yang dalam. Apa yang dipertikaikan oleh Aziz Bari tiada kewajaran dan kewarasan di sisi syariat Islam dan perundangan negara. Belaiu di petik sebagai berkata:

Akta Hasutan 1948 memperuntukan bahawa tidak menjadi kesalahan bagi seseorang mengkritik Raja-raja Melayu asalkan mereka tidak menuntut pemansuhan institusi raja itu, kata pakar perlembagaan, Prof Dr Abdul Aziz Bari. Sehubungan itu, katanya dakwaan bahawa beliau memburuk-burukkan institusi raja ketika mengulas kenyataan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja di Damansara Utama Ogos lalu, tidak timbul.
Memanglah tidak salah mengkritik Raja-raja tetapi biarlah berpada dan beradab dan jelas khekhilafan berlaku. Takkanlah bila KDYMM mengatakan bahawa JAIS bertindak betul menurut perundangan sedia ada menyatakan baginda tersinggung dan tidak melakukan pendakwaan maka kenyataan itu suatu khilaf perundangan? Rekod sedia ada menunjukkan setiapkali pihak DAP-PKR-PAS buka mulut mengkritik Raja-raja ianya berniat untuk memansuhkan institusi raja-raja. Buktinya si ADUN Seri Muda, kenyataan Karpal Singh dan banyak lagi. Takkan buat-buat lupa  kot? 

Si Bahlol itu mengatakan lagi:
“Seperkara, sultan melaksanakan kuasa perlembagaannya dan rakyat - iaitu pembayar cukai - mempunyai hak untuk menilai prestasinya.
Helo ! Tolong sikit. Berikan peruntukan dalam Perlembagaan dimanakah dinyatakan adanya Hak sedemikian (Hak Pembayar Cukai Menilai Prestasinya). Kenyataan kamu (Aziz Bari) sudah terlalu melampau dan memesongkan takrifan perundangan. 
“Dari sudut pandangan Islam, seseorang akan mendapati peraturan yang lebih ketat apabila seorang lelaki bangkit dan mengingatkan Khalifah Umar al-Khattab bahawa beliau akan membetulkan pemimpin itu melalui pedangnya,” kata Aziz.
Aziz, jangan lupa kisah saidina Ali karamullahiwajhah bila ada umat yang berperangai seperti kamu mempersoalkan pemerintahan beliau di mana dengan sinis beliau menjawab 'Dulu semua umat berakhlaq seperti aku tapi sekarang semua umat berakhlaq seperti kamu!'
Menurut beliau seperti prestasi institusi awam yang lain, institusi raja-raja juga terpaksa berdepan dengan kritikan dan semakan sepanjang masa
Baiklah, adakah institusi awam dan swasta lain seperti DUMC tidak boleh dikenakan sebarang perlaksanaan perundangan? Adakah DUMC ini lebih tinggi daripada institusi awam dan institusi raja-raja?  

Perlukah dan wajarkah mengkritik institusi awam dan institusi Raja-raja dikritik apabila Tiada Kekhilafan Berlaku Dalam Perlaksanaan Tugas-tugas mereka?

Persoalan sebenar ialah bukan sepertimana yang kamu (Aziz Bari) sebaliknya persoalan yang sebenarnya ialah Kenapa DUMC Melakukan Kegiatan Pengembangan Doktrin dan ajaran agama lain di kalangan Umat Islam di mana perbuatan tersebut jelas melanggar peruntukkan Perlembagaan dan perundangan negeri. Sila jawab Aziz Bahlol.

Kesimpulannya.
 • Aziz Bari sengaja memberikan takrifan dan tafsiran salah mengenai peruntukan Akta Hasutan.
 • Aziz Bari sengaja mengelirukan takrifan had-had kritikan yang dibenarkan.
 • Aziz Bari bukanlah orang yang diberikan kuasa di bawah Perlembagaan dan mana-mana perundangan negeri dalam hal ehwal Islam untuk mengkritik.
 • Aziz Bari bersifat melampau tanpa asas perundangan.
 • Aziz Bari telah dengan sengaja menyeru rakyat memansuhkan institusi raja-raja secara tersirat.
SELAMAT MENOLAK DAP-PAS-PKR PADA PRU 13 NANTI YEA.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

SYADAP U ! JERIT KAK WAN JIJAH.

Syaddap U! .. nanti akaq lempang kang! ....


INI MENGENAI BOB LOKMAN DAN TITAH UCAPAN KDYMM SULTAN SELANGOR DIPERKOTAK-KATIKKAN. Pertama, siapa tidak kenal Bob Lokman? Dulu kuat berjenaka kini kuat bertazkirah tanpa tauliah. Di tangkap dan di tahan oleh JAIS. Beranglah si Bob. Katanya seorang ulama sepertinya haram di tangkap. Dalam herdikannya ia mengungkit, kenapa dulu masa ia buat jahat JAIS tidak tangkap tapi masa buat 'baik' JAIS tangkap? Si Bob ini jugalah menyalahkan 'sistem' bila gagal mendidik anak sendiri. Amatlah dikesali dengan sikap si Bob tersebut. Si Bob patut boleh membezakan antara tugas dakwah dengan kegiatan politik. Pada pandangan hamba, si Bob ini ibarat masuk ke mulut buaya. Sendiri mencari padah. Kemudian menyalahkan penguatkuasaan. Tidak moleklah begitu.

Samalah seperti halnya puak-puak anti institusi Raja-raja Melayu. Pantang mana-mana Sultan Melayu bertitah di atas kapasiti Ketua Agama Islam negeri pasti di bangkang dan di bantah sesuka hati. Kewarasan pembantahan pula tidak masuk akal. Sengaja di buat-buat. Sekadar atas maksud membangkang sahaja. Bagi membuktikan bangkangan dan bantahan mereka tersebut adalah berniat jahat, di sini hamba siarkan klip video penuh kejadian di DUMC. Memanglah pepuak sinun DUMB-C.

PAS PUSAT pula mengambil jalan berdiam diri sahaja. Hanya Dato Hasan Ali sahaja yang beriya-iya mahu bekerjasama dengan JAIS dan KDYMM Sultan Selangor. PAS telah gagal melaksanakan apa yang mereka tuturkan selama ini.Begitu juga pemimpin dan ahli Melayu di dalam PKR. Mereka lebih pentingkan politk daripada agama Islam.


Kesimpulan.
 • Menjadikan Sultan sebagai Ketua Agama Islam bagi negeri-negeri bukanlah suatu kesalahan di sisi syariat Islam. Ini kerana sejak pengembangan agama Islam di nusantara, para Sultanlah memainkan peranan besar dan memakai gelaran 'Amirul Mukminiin'. Gelaran tersebut dipahat pada matawang emas mereka.
 • Segala peraturan berkenaan Tauliah mengajar ilmu-ilmu agama adalah untuk menjaga kesucian agama Islam dan kemashlahatan umat agar tidak mudah dipesongkan dan diselewengkan akidah mereka.
 • JAIS dan KDYMM Sultan Selangor hanya bertindak mengikut syariat Islam dan perundangan negara melindungi agama Islam dan akidah umat Islam.
 • Nampaknya PAS tidak boleh di harap untuk mempertahankan agama Islam dan akidah umat Islam di negara ini kerana mereka hanya mendiamkan diri apabila enggan bekerjasama dengan JAIS dan KDYMM Sultan Selangor.
SELAMAT MENOLAK DAP-PKR-PAS PADA PRU 13 NANTI YEA.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

HISTERIA KAK WAN JIJAH GARA-GARA PAPAGOMO & PRAPUKARI.

Aduuuhhhhh ..... depa dah buat lagiiiiiiii !!!!
Mana Mala KFC? .. tunggu apa lagiiii ..


ULANGTAYANG. Sebelum ini Prapukari melalui MIK melalui Gelagat Anwar menghebahkan mengenai suatu mesyuarat tergempar di ibupejabat PKR yang di bawah perintah lelong. 

GELAGAT ANWAR menulis:
Pagi ini, pejabat PKR di Tropicana macam dilanda ribut + tsunami + gempa bumi. Kecoh. Satu opis diarah datang awal disebabkan ada taklimat khas mengenai kaedah mengenepikan rakaman video terbaru yang dikeluarkan oleh Papa Gomo dan Parpu Kari. N Surendran dan Latheefa Koya adalah antara orang terawal yang dipanggil mengadap. Tajuk perbincangan adalah ‘damage control’ kepada apa yang sedang berlaku di laman alternatif. Namun seorang yang ternama dalam kem Anwar – menyatakan bagaimana ini akan menjadi ‘the end’ kepada perjuangan Anwar. Tidak ada lagi kredibiliti. Hancur berkecai. Berderai. Khabarnya, berdasarkan rekod diari di Pejabat – yang biasanya akan ‘synchronize’ dengan diari peribadi Anwar – mencatatkan kebenaran bahawa pada tarikh yang tersebut; Anwar memang block untuk satu lawatan ke Thailand. Kantoi?Anwar perlu mencari jalan baru bagi menafikan itu adalah dirinya.Kalau ikut kepada gerak geri – menurut kalangan pimpinan PKR yang menonton rakaman di tersebut di Subang Jaya pagi ini…memang benar; itu adalah Anwar.Gambar kata ya. Rekod diari kata ya. Kawan-kawan kata ya. Apa lagi?Surendran dan Latheefa Koya diarah berbincang untuk mencari kaedah menghentikan perkara ini.Yang lebih rosak – katanya, Kak Wan sudah mula histeria dengan video yang terbaru ini. Kacau nampaknya rumah tangga boss lama aku ni. Kacau.
 Hari ini PRAPUKARI memetik sumber Portal PERAK TODAY mengulas perkara sama, menulis:
Memandangkan pada kali pertama video seks Anwar disiarkan, kebanyakan pemimpin Pakatan Rakyat heboh dan kecoh dan keadaan menjadi lebih teruk daripada itu apabila sebahagian lagi baki video tersebut didedahkan sehingga menampakkan kemaluan Anwar Ibrahim dan wajahnya yang lebih jelas, satu perkara yang kelihatan sangat jelas ialah, kesemua pemimpin Pakatan Rakyat membungkamkan mulut masing-masing dan enggan mengulas. Sebabnya, kalau diulas dan diberikan reaksi, pendedahan yang jauh lebih besar akan dibuat. Anwar semakin malu dan Pakatan Rakyat akan menanggung kerugian sangat besar. Kecuali beberapa buah blog yang cuba untuk memperkatakan klip video tersebut dengan tetap menyifatkannya sebagai fitnah walaupun nada mereka sangat berhati-hati.
PAPA GOMO memetik sumber WAYANG KULIT MODEN sambil melontarkan persoalan 'Pemimpin Beragama Islam atau Pemimpin Islam?' dan memetik sebuah hadis sahih, menulis:
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Tiga golongan yang tidak ditegur Allah, tidak disucikan, dan tidak diperhatikanNya kelak di hari kiamat, dan mendapat seksa yang pedih iaitu: orang tua yang tetap berzina, penguasa (pemimpin) yang dusta, dan fakir yang sombong.” – (Hadis riwayat Muslim)
Seterusnya mengupas  dari sudut perpekstif hudud, menulis
Persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang bukan suami isteri. Hukumannya jika sabit kesalahan terbahagi kepada dua iaitu,bagi mereka yang telah berkahwin dengan perkahwinan yang sah, jika didapati berzina maka hukumnya ialah rejam sampai mati.Sumber hukumnya ialah firman Allah yang telah dimansuhkan bacaan tetapi diteruskan hukumnya iaitu. Dari hadits ialah sabda Nabi S.a.w yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, "Dari Imran b Husin, seorang perempuan dari Kabilah Jahinah datang mengadap Rasulullah S.a.w dalam keadaan mengandung akibat perbuatan zina lalu berkata, "Wahai nabi Allah, saya telah mengenai hukuman had, maka jalankanlah ke atas saya." Lalu Rasulullah S.a.w memanggil walinya sambil bersabda, "Berlaku baiklah kepadanya, apabila dia telah melahirkan anaknya, bawalah dia kepadaku." Lalu walinya melakukan apa yang diperintah. (Setelah sampai tempoh) maka diperintah supaya diperkemaskan pakaiannya kemudian diperintah supaya direjam. Kemudian Rasulullah s.a.w menyembahyangkan jenazahnya. Berkatalah Umar r.a, "Adakah engkau telah menyembahyangkannya wahai Rasulullah padahal dia telah berzina?" Lalu Rasulullah s.a.w bersabda, "Sesungguhnya dia telah bertaubat, sekiranya dibahagikan taubatnya di kalangan tujuh puluh orang penduduk Madinah, nescaya luas untuk mereka. Adakah kamu sendiri mendapati lebih baik dia bersikap baik kepada Allah dengan menyerah dirinya kerana Allah?" Sementara lelaki dan perempuan yang belum berkahwin (Ghairul Muhson) maka hukumnya disebat sebanyak 100 kali dan dibuang negeri selama setahun. Ia berdasarkan ayat AlQuran yang bermaksud, "Perempuan yang berzina dan laki-laki yang berzina, maka sebatlah tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebat, dan janganlah belas kasihan kepada keduanya mencegah kamu untuk (menjalankan) agama Allah, jika kamu beriman kepada Allah, dan hari akhirat, dan hendaklah (pelaksanaan) hukuman mereka disaksikan oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman." (Surah An-Nuur : Ayat 2)
Dan sebelum daripada ini hamba telah menerbitkan pendapat Hj Hadi mengenai jenis pendedahan sebegini ke atas pemimpin seperti Anwar Ibrahim yang akan menjadi calun dalam pilihanraya adalah Tanggungjawab Agama dan Wajib didedahkan peribadi calun pilihanraya samada seorang bersifat ADIL, Tidak FASIQ dan Tidak melakukan perkara-perkara yang menjatuhkan maruahnya. 

Kesimpulannya, sepertimana WAYANG KULIT MODEN di perenggan akhir artikelnya, menulis:
kepada penzina terulung tersebut, anda seharusnya menjadi contoh dan teladan sebagai penzina pertama dihukum hudud rejam sampai mati di Malaysia. Inilah cara terbaik dan mulia disisi Islam untuk rakyat mengenang dirimu. mintalah dirimu dihukum di Kelantan, kerana Kelantan telahpun mempunyai enakmen hudud tersebut.
Anda tentu bersetuju dan kak Wan Jijah sendiri pun pernah menulis (Cerita Kak Wan)
CERITA KAK WAN: BAB 1: Ramai yang bertanya, ramai juga yang ingin tahu. Namun apabila memikirkan tiada keperluan bagi membicarakannya saya memilih untuk diam sahaja sebelumnya.Terfikir juga saya, sampai bilakah semuanya harus saya pendam sahaja? Indah, manis, sedih, geram,marah, kasihan, meluat dan jijik semuanya ada. Ia adalah sebahagian daripada aturan Allah kepada kami sekeluarga dan saya redha, cuma di sana ada tuntutan bagi kita sebagai  hambaNya agar sentiasa berusaha membuang segala kefasadan dan mengambil segala kebaikan. Saya adalah seorang wanita biasa yang mempunyai keinginan dan impian tersendiri. Bezanya cuma, saya adalah isteri kepada seorang lelaki bernama Anwar Ibrahim
Pada fikiran dan penilaian anda pula? Adakah anda memilih Pemimpin Beragama Islam atau Pemimpin Islam?


TEPUK DADA TANYA IMAN!

GAMBAR BANJIR BESAR DI THAILAND.

Thailand sedang menghadapi banjir paling terburuk dalam 50 tahun. Seramai hampir 200 orang sudah terkorban. Berikut adalah gambar-gambar yang di ambil dari internet mengenainya, 


Hargailah apa yang ada pada kita.

TEPUK DADA TANYA IMAN!


RASIONALISASI BENCANA ALAM KAITAN DENGAN MAKANAN.RASIONALISASI? Itu bahasa orang atasan. Bahasa orang kerdil seperti hamba ialah KEWARASAN.Berapa ramaikah yang sedar dan tahu bahawa perbekalan makanan ruji bagi rakyat Malaysia banyak bergantung kepada bekalan impot dari negara China, Thailand, Vietnam, Indonesia dan India? Bencana alam sedang berlaku di negara-negara yang disebutkan tadi. Kesannya ialah kemusnahan tanah-tanah pertanian yang menjadi sumber kepada perbekalan makanan di Malaysia. Natijahnya kepada Malaysia ialah kemerosotan bekalan makanan. Dilema yang mungkin dihadapi oleh kerajaan Malaysia ialah bagaimana mahu merasionalisasikan hakikat tersebut? Jika dimaklumkan awal rakyat Malaysia ramai yang tidak waras walaupun cerdik pada kertas.Mudah panik tidak tentu fasal. Jika tidak dimaklumkan, rakyat Malaysia tetap panik. Persoalannya ialah kewarasan apakah yang patut kerajaan dan rakyat Malaysia ambil? Jawapannya ialah bersikap waras semampu yang mungkin. Berfikir dan bertindak secara waras dan bukannya berdasarkan kepada ketidakwarasan. 

Pertama, kita kenalah akui bahawa bencana alam yang terjadi di negara-negara pembekal bakal menjejaskan perbekalan makanan negara. Jangan panik.

Kedua, kita perlulah meminta kerajaan agar menyediakan langkah-langkah memastikan bekalan makanan dalam negara mencukupi dalam tempoh pemulihan di negara-negara tersebut. 

Ketiga, kerajaan perlulah menyebarkan kesedaran kepada rakyat mengenai haikat tersebut. Jangan takut. Kitakan sebuah negara bangsa yang mampu menghadapi segalanya kecuali bila subsidi minyak dirasionalisasikan.

Akhir sekali janganlah sesekali percayakan apa yang pemimpin pembangkang manipulasikan Mereka cuma akan memburukkan lagi keadaan walaupun keadaan tidak seburuk hati-hati mereka.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

TAK TERJANGKAU DEK AKAL KAK WAN JIJAH.

Tak terjangkau akal akaq dik oiii .........

Sepanjang mana akal kak Wan Jijah? Beliau sendiri tidak tahu tapi beliau tahu sepanjang mana alat kelamin Anwar Ibrahim. Mustahil kak Wan Jijah tidak tahu kerana beliau sudah 'terbiasa' dengan perkara itu. Bila kita berhadapan dengan persoalan yang bukan menjadi kebiasaan kepada kita maka sepanjang manakah akal kita mampu menjangkaunya? 

Pepatah Melayu menyebut 'Kalau kail Panjang Sejengkal Laut Dalam Jangan Di Duga'. Pernahkah akal kita yang moderen lagi canggih ini mampu mengupas pepatah kuno tersebut secara terperinci? Baiklah, kita mulakan dengan persoalan berikut:-
 • Kenapakah panjang kail digunakan? 
 • Kenapakah ukuran sejengkal digunakan?
 • Kenapakah laut dalam jadi ukurannya?
 • Kenapakah ada larangan melakukan duga?
 • Kenapakah masa yang digunakan adalah 'Kalau'?
Lima persoalan itu silalah anda fikirkan sendiri.

Begitu jugalah dalam isu terbaru yakni pendedahan klip video Zina Siam Anwar Ibrahim. Sepanjang manakah akal kita mampu menduganya? Dan sepanjang manakah akal kak Wan Jijah mampu menjangkaunya?

Oleh kerana kita keturunan moderen lagi canggih pemikiran, mampukah kemoderenan dan kecanggihan itu menjadikan akal kita lebih panjang dari kail sejengkal? Adakah isu terkini klip video tersebut sedalam lautan dalam? 

Fikirkan mengenai perkara ini, secanggih dan semoderen mana pun kita ini, kita masih tidak mampu membina walau sebuah rumah kayu pun tanpa menggunakan sebatang paku dan tidak di makan anai-anai sepertimana yang pernah di buat oleh nenek moyang kita terdahulu. 

Jadi adakah mustahil Anwar Ibrahim melakukan perkara yang tidak terjangkau dek akal kak Wan Jijah?
SELAMAT MENOLAK DAP-PKR-PAS PADA PRU 13 NANTI YEA.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

BACALAH .. FIKIRLAH ... RAHSIA BESAR NAMBABEWEE.

Lu Memang Lancau lah namebabewee ... lu mintak maaf pun 
Wa tetap tak suke sama Lu.
Wa benci Lu bukan bermakna wa benci semua Cina macam Lu.


NAMEBABEWEE & NASI LEMAK 2.0. Laksamana Cheng Ho bukan orang Cina tapi rakyat Empayar Ming. Beliau keturunan Uighur dari sebelah bapanya dan Hui dari sebelah ibunya. Tamaddun dan budaya Cina atau 'Chin' mengikut aspirasi Maharaja pertama China, menekankan wajib mengCINAkan segala puak di negara China, satu tulisan, satu negara bangsa dan satu bahasa. Maka diperanggapkan oleh semua bahawa Laksamana Cheng Ho adalah orang CINA.

Bermulanya BUDAYA KIASU (Tiada Mahu Mengalah) kerana peradaban dan budaya Cina diasaskan kepada semangat RASIS tulin. Timbulnya semangat menekankan keagungan bangsa mereka sehingga terbit filosof 'Bangsa lain adalah bangsa Gasar'. Filosuf ini tetap di pegang oleh mana-mana komuniti Cina di mana saja. Malah bangsa Inggeris sendiri pun mengakui bahawa 'The only straight thing about the Chinese are their hairs only'.


Budaya Kiasu inilah melahirkan produk-produk manusia degil, keras kepala, egositik dan enggan mempercayai bangsa lain selain bangsa mereka sendiri. Sikap melindungi bangsa sendiri amat kuat di kalangan mereka. Jangan di sentuh sedikit. Itu di anggap sebagai menindas mereka.

Berbeza dengan peradaban Melayu. Peradaban Melayu sentiasa menekankan sifat rendah diri. Jangan angkuh, Jangan sombong. Jangan menipu. Hormati tetamu. Hormati orang lain. Berkorban untuk kesenangan orang lain. Jadilah lilin membakar diri. Terangilah orang lain. Penuh kesopanan dan kesusilaan. Uniknya Melayu ini. Salah satu sifat orang Melayu yang amat terkenal dan menjadi ciri utama ialah sifat AMUK. Sifat ini muncul tatkala keadaan menjadi begitu terdesak dan tiada jalan keluar melainkan meluahkan segala-galanya.

Namebabewee adalah produk peradaban Kiasu manakala 1 Malaysia adalah produk peradaban Melayu. Mana mungkin di antara keduanya seiring sejalan? Mustahil Namebabewee menghasilkan sebuah produk berlandaskan kepada peradaban Melayu kerana beliau adalah produk Kiasu. Oleh itu semua hasil karyanya adalah LANCAU!


Hamba menulis kerana mak mertua hamba adalah orang Cina dan bapa saudara hamba bermenantukan orang Cina.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

KENAPA KENAIKAN ELAUN AHLI PARLIMEN DI TOLAK?


Sebelum membicarakan lebih panjang lebar mengenainya, kita susuli dahulu rentetan isu ini. Pada pembentangan bajet 2012, DS Najib mengumumkan mengenai kelulusan usul kenaikan elaun ahli Parlimen dari RM6,500.00.00 kepada RM20,000.00. Cuma tidak pasti elaun tersebut di bayar bagi tempoh sebulan, setahun atau sepenggal. Benar, sebenarnya jumlah bayaran yang diterima oleh ahli Parlimen Malaysia merupakan suatu misteri. Tidak banyak maklumat dan fakta mengenainya didedahkan kepada umum. Adakah ahli Parlimen menerima gaji bulann tetap? Peruntukan khas lain? Bayaran-bayaran lain?
Sebelum ini anda pernah membaca mengenai sedikit pendedahan mengenainya oleh Dr Novandri. Persoalannya adakah hanya itu yang di terima oleh ahli Parlimen Malaysia yang seramai 222 orang? Jumlah 222 orang ini merupakan 0.000822 % daripada dua puluh tujuh juta orang warganegara Malaysia. Terlalu teramat kecil. Tetapi kelompok 0.000822% inilah yang menentukan segala aspek bidang kehidupan setiap kita. Fikirkanlah. Itu satu aspek.

Satu aspek lain, berdasarkan kepada pembayaran elaun RM6500 sebulan seperti berikut:-
RM 6,500 x 222 = RM 1,443,000.00 sebulan.
RM 1, 443,000.00 x 12 bulan =  RM17,316,000.00 setahun
RM17,316,000.00x 5 tahun = RM86, 580,000.00 lima tahun.
Bermakna seorang ahli parlimen Malaysia menerima jumlah besar elaun bagi tempoh 5 tahun ialah RM390,000.00.

Keluhan ahli Parlimen PKR yang di petik daripada AgendaDaily:-
Rata-rata mereka mengatakan perbelanjaan ‘defesit’ setiap bulan memandangkan gaji sebagai Ahli Parlimen cuma RM6,500 sahaja dan dicampur lain-lain  elaun termasuk tuntutan jika parlimen bersidang, mereka perolehi tidak sampai RM12,000 sebulan.
Menurut maklumat di atas pendapatan seorang ahli Parlimen hanyalah RM 12,000.00 sebulan. Kita korek lagi,
Lebih malang lagi, Ahli Parlimen pembangkang PKR terpaksa dermakan RM1,500 kepada parti bagi kos operasi.“Tolak sebanyak itu, berapa yang kami dapat. Anak isteri juga perlu wang. Ini tak masuk bantuan kepada pengundi-pengundi dan aktiviti setempat...hadiri kenduri kahwin, ziarah kematian,” ujar seorang daripada Ahli Parlimen PKR.
Menggunakan Elaun sebagai salah satu punca nafkah kepada anak isteri? Tidakkah elaun yang diberikan bagi maksud menjalankan tugas-tugas rasmi seorang ahli Parlimen untuk rakyat?  
Kita korek lagi,
“Itu duit minyak, duit tol dan perbelanjaan di sana. Kalau RM1,000 sekali balik kawasan seminggu, sebulan kena sediakan RM4,000. Itu paling sedikit,” ujar beliau.
Apakah masalah yang mereka hadapi pula kerana itu? Kita korek lagi
“Isteri saya bising dan tidak percaya wakil rakyat dapat gaji banyak itu. Dia tanya saya, macam mana saya boleh beri duit kepada mereka yang datang meminta bantuan...nasib baik saya ada perniagaan sendiri, jika tidak memang teruk. Perbelanjaan kami ‘defesit’ sebenarnya,” tegas beliau.
Kenapa perlukan kenaikan elaun? Kita korek lagi,
Beliau berharap kenaikan yang dicadangkan itu dapat memudahkan mereka memberi perkhkidmatan kepada rakyat dan membantu penolong penyelidik mereka dengan  tambahan elaun.
Tunggu sekejap ! Apa beliau kata? " ... memudahkan mereka memberi perkhidmatan kepada rakyat dan membantu penolong penyelidik mereka dengan tambahan elaun" Memberi perkhidmatan kepada rakyat melalui Pemberian Wang? Bukan ke ini dinamakan POLITIK WANG? Kenapa perlu gunakan ELAUN untuk membayar elaun tambahan kepada Penolong Penyelidik pula?

Ok, kita tanya Anwar Ibrahim kenapa beliau menolak kenaikan elaun,
Sementara itu, Anwar ketika ditanya media Isnin mengenai kepurtusan menolak kenaikan elaun itu mendakwa, cadangan kenaikan elaun untuk ahli parlimen hanya memberi kepentingan besar kepada peruntukan elaun dan bukannya untuk menggaji kakitangan. 
Dua alasan diberikan oleh Anwar Ibrahim di atas penolakannya iaitu:-
 • Kenaikan elaun hanya memberi kepentingan besar kepada peruntukan elaun. Kepentingan besar apakah yang beliau maksudkan?
 • Bukannya untuk menggaji kakitangan. Anwar Ibrahim mengakui bahawa sebahagian elaun digunakan untuk menggaji kakitangan ahli Parlimen. 
Apakah yang anda faham mengenai kenyataan ahli Parlimen PKR dan Anwar Ibrahim tersebut?

KESIMPULAN.
 • Elaun dan segala bayaran yang di terima oleh ahli Parlimen pembangkang rupa-rupanya turut digunakan untuk kepentingan peribadi mereka sendiri dan keperluan seharian mereka bukan digunakan seratus peratus untuk rakyat.
 • Sahlah, ahli parlimen pembangkang mengamalkan POLITIK WANG.
 • Jadi tidak hairanlah kenapa Khalid Samad menerima wang Zakat untuk membiayai pendidikan dan umrah anaknya.
 • Anwar Ibrahim tidak bersetuju bukan di atas kepentingan rakyat tetapi atas kepentingan menggaji kakitangan ahli Parlimen.
Cakap Tak Serupa Bikin. 
SELAMAT MENOLAK DAP-PKR-PAS PADA PRU 13 NANTI YEA.


TEPUK DADA TANYA IMAN!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...