Isnin, 8 Julai 2013

Polisi Ekonomi Keynes Ethos & Co Perlu DiUbahsuai Segera !

Keynes waima seorang tokoh ekonomi dengan idea-idea ekonomi yang nampak cun dan berinovasi, tapi sebenarnya, racun yang membunuh amalan demokrasi. Kerana Keynes bukanlah membawa pembaharuan ekonomi, tapi membawa dogma dan credo politikal berasaskan sosialisma Fabian. Beliau menganalisa model ekonomi yang wujud dalam negara demokrasi dengan tujuan memusnahkan demokrasi. Jika diteliti dengan halus dan 'open-minded' , anda akan dapati teori Keynes jika dipraktikkan, akan mengujudkan satu kondisi kondusif mentalkinkan demokrasi. Kerana, tiada satu model demokrasi di dunia ini pada waktu ini. mampu bertahan bila sistem ekonominya punah-ranah dan lemah.

Tun Dr Mahathir dilaporkan oleh Utusan Malaysia, berkata bahawa sistem Meritokrasi Mutlak / Tunggal hanya menjadikan yang kaya bertambah kaya dan yang miskin tetap miskin. Beliau menegaskan, betapa perlunya diberikan peluang yang sama kepada mereka yang tak mempunyai merit. Kelompok yang tak mempunya merit kerana faktor-faktor tertentu. Kelompok berkenaan perlu diberikan peluang juga untuk berjaya.

Tun Dr Mahathir juga menekankan bahawa kekayaan negara perlu di kongsi bersama dan bukan menjadi hak mutlak golongan meritokrasi. Menurutnya, orang yang kurang berjaya bila diberikan peluang terbukti mampu mencapai kejayaan yang mengagumkan. Ambe setuju benar dengan pendapat Tun Dr M. Ya la sapa sangka kan, petai, jering dan durian mampu menjadikan orang kaya-raya. Apatahlagi kalau secawan kopi. Betul tak? Bagaimana nak menjadi orang yang berjaya dengan secawan kopi? Tunggu lah...... 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...