Isnin, 27 Mei 2013

SPAD: SITUASI 'MENANG-MENANG' DALAM SISTEM TEKSI 2-PERINGKAT.

S.P.A.D mengulangi keprihatinan mereka. Antara lain, SPAD memberikan jaminan situasi 'Menang-menang' kepada semua pihak dalam sistem teksi 2-Peringkat. S.P.A.D menegaskan bahawa kajian sedang dilakukan oleh S.P.A.D dengan pihak MHB mengenai corak permintaan di waktu-waktu puncak. Tujuannya agar pengendali teksi mampu menyusun jadual mereka dengan lebih efektif bagi mendapatkan penumpang. 

Sistem Teksi 2-Peringkat telah dimulakan sejak 15hb Mei lalu. Sistem ini dilaksanakan dalam tempoh percubaan tiga bulan. Pihak pengurusan MHB telah melakukan usaha memastikan semua papantanda dan arah kepada penumpang menggunakan khidmat teksi bandar. Dalam keghairahan segelintir pemandu teksi bandar, mereka beranggapan KLIA sentiasa mempunyai penumpang. 

Angapan tersebut menyebabkan penawaran melebihi permintaan pada satu-satu masa. Pada hari pertama sistem ini dilaksanakan, medan teksi dipenuhi teksi bandar yang berkumpul sejak 6 pagi, waima diberitahu sistem mula beroperasi pada jam 12.30 tengahari. 

Berkenaan cadangan Pengerusi Persatuan Pemandu Teksi Bestari Kuala Lumpur, yang mahukan pemandu teksi mengambil penumpang hanya ke bandaraya, kerana tambangnya lebih tinggi, dan bukan ke tempat-tempat yang lebih dekat, S.P.A.D. berpendapat ianya tak wajar.

Memandangkan Sistem teksi 2-Peringkat dilaksanakan bagi memastikan jumlah teksi mencukupi buat pengguna KLIA. Di samping memberikan pilihan kepada pengguna KLIA. Ini bagi memastikan pengguna tidak beratur terlalu lama. Jika sistem ini sukses, KLIA2 akan menggunakan model sistem yang sama.

PEMIMPIN DAP & PKR PROMOSI ANARKI DAN NYAH-PERUNDANGAN - TUN DAIM.


"Mereka (Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang) kata mereka patut menjadi pemimpin yang berhak bagi negara ini, tapi mereka melawan undang-undang, lawan polis, dan mereka tidak hormati, dan memperlekehkan setiap institusi kerajaan yang mereka kata mereka patut ketuai. Apa jenis kepimpinan yang mempromosikan anarki dan nyah-perundangan? Apa mesej yang awak berikan dan apa didikan yang awak ajarkan kepada kaum muda dan  para pewaham? Kepimpinan membawa tanggungjawab" Kata Tun Daim dalam interbiu dengan satu media cetak baru-baru ini. 

"Kita, rakyat harus menolak cauvinis dan radikal. Kerajaan mesti mengambil tindakan tegas terhadap mereka. Rakyat mesti menunjukkan sokongan tindakan terhadap mereka. Negara mesti diutamakan. Apasaja kamu fikir mengenai Melayu, mereka telah menunjukkan mereka menolak pelampau. Mereka tolak Perkasa, Ibrahim Ali dan Zulkifly Nordin." ujarnya lagi.

Mengulas mengenai prestasi BN pada PRU13 lepas, Tun Daim menerangkan punca prestasi BN kerana salah strategi, penasihat-penasihat PM yang kurang peka, pemilihan calun yang salah dan sabotaj di Selangor kerana tidak puashati dengan Zin Badak. Transkrip penuh di sini The Scribe Of A Kadir Jasin 

Tun Daim mengatakan BN sepatutnya memperkukuhkan kedudukan di semua kerusi-kerusi yang menang, tidak membuang masa dan wang di kawasan majoriti Cina yang memang akan kalah, dan berusaha di kawasan kalah tipis. Beliau menekankan peri pentingnya perpaduan di dalam UMNO. Beliau berharap DS Najib dapat memberikan penjelasan terbaik kepada ahli-ahli UMNO. Beliau yakin ahli UMNO akan menerima penjelasan tersebut. 

Berkenan Pelan Rekonsiliasi, Tun Daim berkata, " Saya gembira beliau menawarkan rekonsiliasi. Beliau benar-benar serius. Anda tak buat kenyataan yang anda tak maksudkan. Anda adalah pemimpin. Tapi saya membaca Pakatan telah menolak tawaran beliau, mereka bercakap mengenai perpaduan tapi tak mengamalkannya. Sebaliknya, mereka menawarkan pra-syarat. Adakah mereka ikhlas? Sebagai pemimpin, negara mesti diutamakan dahulu."

Tun Daim menyeru agar BN terus berusaha dan terus berusaha untuk mengubah kembali minda pengundi Cina. Beliau percaya mereka telah diperdayakan dan mempercayai propaganda DAP dan PKR. Beliau yakin pengundi Cina akan kembali semula kepada BN bila isu-isu berkenaan (1) Korupsi, (2) Urustadbir baik (3) sekuriti (4) Pendidikan (5) Inflasi (6) Miskin Bandar (7) Graduan Muda ditangani dengan baik. 

Di akhir interbiu , Tun Daim menjawab soalan berkenaan kekalahan BN di Pulau Pinang, sedangkan sebelum PRU 13, pelbagai jamuan makan malam dan konsert percuma di buat oleh badan kebajikan 1 Malaysia. "Orang-orang ini adalah amatur. Mereka cemerkap. Mereka fikir mereka pandai dan membuang wang merata-rata. Lebih baik beri kepada kebajikan. Kenapa BN benarkan majlis-majlis bodoh seperti ini? Rakyat rasa terhina sebab mereka tahu anda fikir mereka boleh di beli dengan wang, konsert dan jamuan makan malam. Jadi, mereka datang untuk bersantai, makan percuma dan dihiburkan. Ini adalah pilihanraya. Ianya perkara serius. Biarlah Anwar sahaja menjadi penglipurlara."

Diharapkan pandangan Tun Daim diberikan perhatian serius.


KIT SODOM WAJAR HENTIKAN POLITIK POLARISASI KAUM DAN KEBENCIAN MELAMPAU.

Segalanya bermula sejak Kit Sodom menjerit atas lori buruk pegang penyapu dan berteriak, "Malai Si ! (Mati Melayu)" pada 12 Mei 1969. Disusuli dengan kejayaan Malaysia di bawah pentadbiran Tun Dr Mahathir selama 22 tahun. Kejayaan itu menyebabkan DAP menjadi tak relevan di Malaysia selama 22 tahun. Tapi pada masa itu MCA dan GERAKAN adalah parti komponen yang diterajui oleh pemimpin yang benar-benar meresap semangat Barisan Nasional. 

Tak syak lagi sejak PAP menyemai kebencian kepada Perikatan dan berpisah dari Malaysia, DAP menyambung warisan politik perkauman tegar. DAP meningkat kembali bukan kerana UMNO lemah dan rakyat mahu perpaduan. Tetapi kerana sentimen perkauman dimainkan untuk membenci UMNO/BN setiap hari oleh 'Red Beans Army'. 

Keputusan PRU13 banyak menyedarkan lamunan kepimpinan UMNO/BN. Kempen Boikot Produk Cina DAP adalah tindakan proaktif bersifat non-reaktif. Kempen itu bukan untuk menghukum pengundi Cina. Ianya bertujuan memberikan satu kebangkitan kesedaran kepada pembeli dari Melayu, JANGAN TERTIPU DENGAN CINA DAP.

DAP bukanlah satu Harapan Baru sebaliknya adalah mimpi ngeri buat rakyat Malaysia. Bukan rahsia lagi DAP memang berhasrat mahu membawa kembali Singapura ke dalam Malaysia. Kita semua tahu apakah jenis pemerintahan yang ada dalam kepala otak DAP bila perkara itu berlaku. Cina Malaysia adalah golongan imigran yang diberikan 'muka' menjadi sebahagian warganegara. 

Cina Malaysia masih golongan minoriti 30% yang menguasai hampir 80% ekonomi. Kaum Cina masih kuat dan menebal semangat perkauman mereka. Selagi ada sekolah vernakular; dan selagi ekonomi mereka masih monopoli selagi itu mereka tetap besar kepala. Satu kesilapan memansuhkan DEB dan I.S.A sedangkan kaum Cina mahupun DAP masih menebal sikap perkauman mereka. 

Menjadikan Barisan Nasional sebagai sebuah Parti Tunggal pun bukan jawapan yang tepat. Masalahnya bukan pada taraf dan jenis komposisi Barisan Nasional. Masalaahnya ialah pada permainan politik perkauman Cina DAP. Hilangkan masaalah itu dulu. Mana mungkin Melayu harus berkorban lagi setelah Cina masih tunjuk sikap perkauman mereka.

Masalah utama Malaysia ialah kerana wujudnya parti politik radikal yang rasis seperti DAP dan PKR. Hapuskan keduanya, hilanglah masalah Malaysia. Kalau Tun Dr Mahathir dulu boleh lakukannya, mustahil kepimpinan yang ada tak mampu. Dan jangan lupa DISPLINKAN KEMBALI KAUM CINA MALAYSIA dan UBATILAH LUKA KAUM MELAYU.

ITULAH KUNCI KEJAYAAN BESAR BARISAN NASIONAL PADA PRU14 NANTI.

BILA GRANPA LIM SODOM NAFI ITU BERMAKNA BETUL LAH DAP BAYAR RBA RM108 JUTA.

Memanglah granpa Kit Sodom akan menafikannya. Nak cari nahas kalau mengaku? Kerana bila mengaku, rakyat akan persoalkan dari mana sumber kewangan yang begitu besar untuk menampung kehidupan mewah dan berlebihan RBA tersebut. Bukan susah pun nak baca mentaliti puak DAP ne. Bila mereka menafikan sesuatu perkara maka perkara itu adalah sebaliknya. 

Lagipun bak kata rakan bloger The Flying Kick, sejak bila Kit Sodom pernah mengaku apa yang beliau dan DAP buat selama 30 tahun ini? Hatta bukti kukuh dan jelas depan mata pun, Kit Sodom dan DAP akan menafikannya. DAP memang terkenal dengan Budaya Penafian dan menyalahkan oranglain. Tengok je la pemilihan CEC DAP sendiri.

Korang tentu masih ingat mengenai DANA GERAN SELANGORKU RM350 juta yang diumumkan dalam bajet PKR Selangor. Sekarang ko sendiri dah tahu ke mana sebahagian besar wang tersebut digunakan. Patutlah selama lima tahun yang lepas, kerajaan DAP dan PKR taknak buat perumahan awam mampu beli. Rupa-rupanya, DAP dan PKR nak beri makan secukupnya kepada RBA mereka. Sanggup DAP dan PKR biarkan rakyat menderita semata-mata mahu 'membela' RBA. 

Penafian granpa Lim Sodom, membuktikan pendedahan mengenai dana-dana asing dan penyalahgunaan dana awam oleh DAP dan PKR; selama ini adalah betul dan benar. Penafian itu juga, membuktikan bahawa DAPlah penyebab utama polarisasi kaum selepas PRU13. Penafian itu juga, membuktikan DAP adalah anasir subversif yang amat bahaya kepada rakyat.

Penafian itu juga, membuktikan betapa jahatnya DAP dan PKR dalam berpolitik. Penafian itu juga, membuktikan Politik Kotor adalah mainan DAP dan PKR. Penafian itu juga, membuktikan DAP dan PKR tak pentingkan kebajikan rakyat. Penafian itu juga, membuktikan DAP dan PKR memperalatkan rakyat. Penafian itu juga, membuktikan DAP dan PKR tidak berniat untuk berkhidmat kepada rakyat.

Penafian itu juga, membuktikan DAP dan PKR menggalakkan Hak Kebebasan Bersuara disalahgunakan !

Dan untuk anda semua, di bawah ini adalah pesanan-pesanan untuk anda sampaikan kepada DAP dan PKR.

SPAD: KEPRIHATINAN SPAD MENDENGAR SEMUA PIHAK.

“Orang suka tengok hasil perubahan, tetapi pada masa yang sama sentiasa menentang perubahan. Bila benda itu bagus, dia puji…Wah..bagus! Tetapi selepas itu mula komen dan kritik."

“Mula-mula kena kritik yang pedas-pedas aja. Sakit juga. Tetapi lama kelamaan saya fikir, semua orang ada pendapat. Bagi saya, berbeza pendapat bukan satu perkara yang luar biasa,” katanya.

Bekas Ahli Parlimen Kota Tinggi itu berkata ketika mula-mula jadi pengerusi SPAD beliau terkejut apabila mendapati hampir semua staf di bawahnya, dari eksekutif sehingga ke pengurus, muda-muda belaka.

“Tetapi itu yang bagusnya. Saya puashati bekerja dengan golongan ini sebab mereka bertenaga dan banyak idea bernas. Kejayaan yang dikecapi SPAD sekarang bukan kerana saya sahaja, tetapi juga kerana mereka ini,” katanya.

Begitulah sikap dan pendirian budaya kerja Pengerusi SPAD. Sikap terbuka dan menerima pandangan semua pihak. Adalah tidak benar mengatakan SPAD tidak mengambil kisah pandangan semua pihak. Tapi pada pendapat ambe, biarlah pandangan yang membina dan bukan mewakili kepentingan sendiri sahaja. Contohnya seperti rungutan Pengerusi Persatuan Pemandu Teksi Bestari Kuala Lumpur (PPTBKL) Mohamad Asharaf Yasin. 

Pada pendapat ambe rungutan Pengerusi PPTBKL lebih menjurus kepada sikap lewa dan prejudis mereka dalam bersaing mendapatkan penumpang. Sudah tentulah perkara itu di luar bidangkuasa SPAD dalam menentukan kuota penumpang bagi satu-satu teksi. Sepatutnya, Pengerusi PPTBKL sendiri yang perlu menjadi kreatif dalam mendapatkan penumpang.

Pada pemahaman ambe dalam Sistem Teksi-Dua Lapis, terpulang kepada penumpang untuk memilih teksi mana yang mereka mahu. Penumpang yang membeli kupon. Contohlah, ambe ni penumpang yang baru turun dari kapalterbang. Ambe nie rakyat Malaysia. Ambe tahulah bagaimana keadaan teksi bandar. Ada yang berbau wangi dan ada berbau tersangatlah 'wangi'nya. 

Ambe juga tahu sikap keras kepala pemandu teksi yang suka mengambil kesempatan. Ambe juga tahu ada yang cuba ehem ehem kan meter teksi. Akhirnya ambe ambil keputusan untuk ambil teksi limo. Pengerusi PPTBKL tak boleh persalahkan ambe atau SPAD kerana pilihan ambe tersebut. 

Tak masuk akal lah kalau SPAD pula nak menentukan jenis teksi yang ambe wajib ambil. Pada pandangan ambe, tak masuk akal jugalah ada pemandu teksi kena tunggu dari 8 jam pagi sampai jam 4 petang nak ambil penumpang! Tapi kalau berlaku sebegitu, baguslah,  biar pemandu teksi pula merasai pengalaman menunggu lama yang memenatkan.

Seperti ambe katakan di awal tadi, Pengerusi PPBTKL perlu kereatif lah. Beliau sepatutnya fikir cara memujuk penumpang dan mendisplikan ahlinya seramai 700 orang. Agar perkhidmatan mereka menjadi pilihan utama penumpang. Mengambil jalan pintas dengan meletakkan beban kesalahan kepada SPAD adalah tidak wajar bagi ambe.

Apa pendapat korang pula?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...