Khamis, 12 September 2013

Seruan YAB PM dan SUA UMNO, Celik Fiskal & Ber Etika.

Ku Nan SUA UMNO Yang Celik. 

Mula-mula sari berita, terlebih dahulu ambe menyakinkan diri ambe dan oranglain bahawasanya ambe adalah seorang pengamal media sosial yang ada ETIKA. Bahkan, insurans kereta ambe pun guna insuran ETIQA. Begitulah tahap Celik Fiskal ambe kepada Pemerkasaan Ekonomi Melayu Bumiputera. Ini lahir dari sifat kasih sayang ambe kepada agama, bangsa dan negara. Jadi, tak perlulah ada pihak yang menyalahtafsirkan apa yang ambe tulis. Usah takuti bayang-bayang sendiri. 

Sila hadirlah pada Sabtu ini, 14hb September 2013 di UiTM kerana YAB PM akan isytihar polisi Pemerkasaan Ekonomi Melayu Bumiputera. Inilah salah satu perkara yang diperjuangkan oleh ambe selama ini. Takpalah, kalau pihak lain mendapat untung, kerana kita pun disuruh memberikan banyak manafaat kepada oranglain. 

Kembali kepada seruan YAB PM mengenai Celik Fiskal. Istilah ini adalah terjemahan harfiah daripada 'Financial Literacy'. Istilah yang digunakan oleh pepuak Kapitalis dari genre Fabians yang bersifat Neo-Liberal. Apakah makna Celik Fiskal ? Baca dibawah ini, :-
"Financial literacy is the ability to understand how money works in the world: how someone manages to earn or make it, how that person manages it, how he/she invests it (turn it into more) and how that person donates it to help others. More specifically, it refers to the set of skills and knowledge that allows an individual to make informed and effective decisions with all of their financial resources.[1] Raising interest in personal finance is now a focus of state-run programs in countries including Australia, Canada, Japan, the United States and the UK." 
Ringkas, Celik Fiskal ini mengenai kemahiran dan ilmu pengetahuan mengenai:-

  1. Bagaimana pergerakan dan perjalanan wang didalam dunia;
  2. Bagaimana seseorang mengurus dan memperolehi wang;
  3. Bagaimana seseorang itu membuat pelaburan untuk menambah wang:
  4. Bagaimana seseorang mendermakan sebahagian wangnya untuk manafaat oranglain;
  5. Ianya adalah set pengetahuan dan maklumat yang ada pada seseorang untuk membuat keputusan efektif dan bermaklumat dengan apa sumber kewangan yang ada padanya. 
Pada kefahaman dikedai kopi Celik Fiskal ini berkenaan bagaimana dengan memahirkan pengetahuan dan maklumat, kita menjana pendapatan pasif atau aktif dari sumber-sumber kewangan yang ada pada tangan kita. Kemudian, membelanjakannya, samada untuk membantu oranglain atau membuat pelaburan yang bijak.

Kembali kepada seruan SUA UMNO. Ambe selaku pengamal dan pro ETIKA, ambe bersetuju penuh dengan seruan tersebut. Yakni, tindakan tegas perlu diambil ke atas ahli UMNO (termasuklah pemimpin, pak Menteri dan yang berjawatan) yang memburukkan UMNO. Cuma, ambe terfikir juga, apakah penafsiran kepada perbuatan 'Memburukkan UMNO?". Perkara ini perlu diperjelaskan secara terperinci. Jangan dibiarkan ianya ditafsir terlebih dahulu oleh pihak musuh. Atau hanya penafsiran pihak tertentu sahaja diterimapakai. 

Sebagai contoh, dalam soal pemilihan calon-calon layak bertanding, adakah berkempen dengan 'nasihat' pemimpin tertinggi, dengan niat supaya pilihan dan kehendak akar umbi 'diuruskan' melalui 'pilihan' kasih sa-yang 'nasihat' pemimpin? Itu dikira tidak 'memburukkan UMNO'? Didalam politik ini, pada hemat ambe, 99 peratus lebih banyak merapu dan meracau, contoh cam puak DAP PKR PAS, manakala hanya 1 peratus sahaja kewarasan. Dan itulah namanya ETIKA POLITIK, asal sahaja mampu kowtim melalui pilihan kasih sa-yang. 


Owh Omak Kow-PAU , Siapa Yang Mak Latah

Lembu Frisian jenis tenusu seringkali dijadikan Simbol Kasih Sayang
Bagi Melariskan Produk Tenusu. Tiada apa hendak dimalukan pun waima sifat MALU
ialah sebahagian dari iman. 

Ini ialah tafsiran dan pengertian ambe mengenai ETIKA, yakni (E-nko T-erpaksa I-kut K-ata A-mbe). Lawan kepada ETIKA ialah KOWTIM. Lawan kepada KOWTIM ialah PILIH. Dalam memilih perlukan KASIH. Lawan KASIH ialah SA-YANG.  Dalam berkasih hanya SA-YANG (seorang saja; tak dibenarkan lebih dari seorang). Kalau lebih dari seorang tapi tak melebihi dari tiga itu NAIB. Kalau lebih dari tiga itu AMT. Kalau terlalu ramai sehingga mencecah 150,000 orang itu perwakilan yang perlu ber-ETIKA masa memilih. Dan pemimpin layak KOWTIM ETIKA atas dasar PILIHAN KASIH SA-YANG. Ini bertujuan untuk memantapkan lagi proses demokrasi 'Terrrrrrrrrr-Pimpin Yang berrrrr-ETIKA diberati dengan pilihan Kasih Sa-yang. 

Pemilihan tak perlu diragui kerana ianya dilakukan dengan penuh beri-ETIKA. Dan ianya adalah proses biasa berlaku mana-mana semasa peralihan kuasa didalam semua parti politik didunia ini, termasuk parti tupperware Zimbabwe sekalipun. Dalam hal Pergerakan Wanita UMNO, sayap kedua terbesar, soal pemilihan Ketua adalah penting. Apakah syarat-syarat utama untuk layak dipilih sebagai Ketua Wanita UMNO? 

Pertama, seseorang itu perlu ada ETIKA. Kerana ini mampu memperkasakan jentera Wanita UMNO dan memperkukuhkan kedudukan selaku Ketua Wanita.

Kedua, seseorang itu perlu mahir dalam Seni Halus Kowtim. Ibarat menarik rambut dalam tepung. Rambut tak putus dan tepung tak berselerak. 

Ketiga, seseorang itu perlu 'membuktikan' bahawa beliaulah paling layak 'menerima' pilihan kasih SA-yang. Untuk itu, seseorang itu sendiri mestilah seorang yang penyayang. Maknakata mestilah bertaraf isteri dan dipandang oleh ahli-ahli selaku Ibu Penyayang @ GOODMOTHER. 

Keempat, akhirnya terpulanglah kepada perwakilan untuk menentukan kedudukan dan posisi pesaing-pesaing. 

Tak dapat dinafikan lagi, PAU 2013 pada November ini adalah IBU SEGALA PAU, yakni ringkasnya KOW-PAU. Buat julung kali, ianya penuh sarat dengan ETIKA dan pilihan KASIH SA-yang perwakilan. Disinilah bermulanya titik-TOLAK transformasi penuh ETIKA sarat pilihan KASIH SA-yang. Dan semua perwakilan dinasihati minum susu Hi-Lo yang mengandungi kurang lemak tapi tinggi kalsium. Ini bagi mengelakkan sakit tulang pinggang dan urat belikat. Maklumlah, nak duduk lelama dan berdiri lelama nanti masa pemilihan. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...