Jumaat, 20 Disember 2013

MEKANISMA NEO LIBERAL UNTUK KURANGKAN BEBANAN KENAIKAN TARIF LETRIK DAN TOL MEMANG IDE BANGSAT LAGI KEPARAT@NajibRazak

Kenaikan tol dan tarif letrik memang hasil ide puak Neo Liberal bangsat lagi keparat. Ambe tak nampak dimanakah rantaian ekonomi berkaitan dengan alasan diberikan. Apakah benar, kenaikan tarif letrik dan kadar tol tak dapat dielakkan? Bunyinya seperti IMF yang hendak mencuri. 

Pencuri bila mencuri akan berkata kepada mangsa nya, "Kamu takde pilihan. Serahkan semuanya, jika tidak, kamu mati" Walhal belum tentu lagi si mangsa akan hidup selepas menyerahkan semuanya kepada sang pencuri durjana. Itulah Rasionalisasi Pencuri.

Rakyat tak peduli apapun Rasionalisasi Pencuri yang datang daripada Omar Ong kepada Najib. Rakyat akan bertanya, dimana rantaian ekonomi yang berkait berkenaan? 

Betul ke tak dapat dielakkan kenaikan tarif dan kadar tol?

Betul ke jika tarif letrik dan tol tak dinaikkan maka di 'masadepan' ekonomi akan terjejas? Dalam kepala otak Neo Liberal Omar Ong, bilakah akan berlaku saat sedemikian di 'masadepan'? 10 tahun? 20 tahun? 100 tahun? Bila?

Begitu mudah puak Neo Liberal Omar Ong memperbodohkan Najib sebegitu. Sebelum ini, Najib mengakui ekonomi negara semakin stabil dan semakin kukuh. Jika demikian, apa perlunya kenaikan tol dan kadar tarif letrik?

Selama berdekad-dekad rakyat negara ini mengecapi kemewahan dan kekayaan ekonomi yang seimbang. Sedikitpun ekonomi negara tak terjejas. Subsidi tidak langsung menjejaskan prestasi dan pertumbuhan ekonomi negara selama ini. 

Apa yang rakyat rasai dan lihat setelah puak Neo Liberal memperkenalkan Rasionalisasi Subsidi, hidup rakyat semakin tertekan dengan pelbagai bebanan kos sara hidup. Sehingga kini, yang meraih keuntungan adalah puak-puak Neo Liberal dan yang ada Merit sahaja. Rakyat biasa semakin miskin. 

Peluang-peluang ekonomi kontraktor Melayu dalam GLC dan Petronas semakin mengecil bila Omar Ong membawa masuk manajer-manajer Cina dari Shell ke dalam GLC dan Petronas. Sedangkan sektor swasta masih belum dibuka dan masih mengamalkan Diskriminasi terhadap Melayu. 

Tak ada faedah dan manafaat pun nak diadakan 'Mekanisma' mengurangkan kesan bebanan kenaikan tarif letrik dan tol. Kad bermusim, kadar berbeza untuk masa puncak dan untuk pengguna harian adalah retorik-retorik kosong. Jani-janji kosng yang tak praktikal langsung.

Rakyat taknak kenaikan tarif letrik dan kadar tol selagi gaji mereka dan kuasa beli mereka masih ditahap ciput. Lainlah dalam keadaan dimana kuasa beli dan gaji mereka melebihi daripada kenaikan tol dan tarif letrik. Rakyat pun tak heran.

Apa manafaatnya pun kepada rakyat bila yang wujud adalah MAKMAL UNTUK KAJI TIKUS BAIKI LABU. Rakyat mahu Polisi Fiskal dan Dasar Ekonomi yang mampu melonjakkan Kuasa Beli mereka dan sekaligus Gaji mereka naik melebih sebarang kenaikan perkhidmatan utiliti.

Adakah Otak Omar Ong sekarang ini masih dipenuhi dengan Najis Kumbahan IWK ke? Hubungkait bantahan rakyat kepada kenaikan tol dan tarif letrik ialah GAJI MEREKA TAK NAIK-NAIK ! Kerana pihak Swasta masih menekan mereka. Liberalisasi hanya berlaku dalam GLC yang lebih menguntungkan puak CINA la weyyyy dan merugikan Melayu.

Apa yang rakyat hendak dan mahu ialah, ratio gaji mereka mestilah dalam perkadaraan 1:3 , yakni hanya 1 bahagian saja untuk membayar semua harga perkhidmatan utiliti, bayar rumah, bayar hutang bank, bayar hutang kereta, bayar hutang pinjaman pelajaran, bayar kos sara hidup, bayar kos anak nak sekolah sebab gaji mereka kecil bukan sebesar jumlah kontrak RM7 bilion yang Omar Ong dan rakan-rakannya dapat!

Sekarang ini pun lesen premis perniagaan pun sudah naik 400 peratus di Selangor. Peniaga semakin terbeban. Memang tak kondusif untuk rakyat menjalankan perniagaan. Keadaan yang ada sekarang adalah lebih mesra-koporat keparat untuk bisnes. 

Kuasa beli rakyat semakin mengecil manakala kuasa beli korporat keparat semakin membesar, Dan keadaan ini TIDAK KONDUSIF kepada rakyat biasa. Bermakna puak Neo Liberal SUDAH MENJUAL EKONOMI NEGARA KEPADA KORPORAT KEPARAT.

WAKE UP LA NAJIB !


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...