Ahad, 3 Mei 2015

MATANG PAUH & ROMPIN - POLITIK FOFULER KECIPETAN POYO MASIH MELANCAP MINDA RAKYAT.


"Apakah Demokrasi ?"
"Demokrasi ialah Kebebasan Memilih para diktaktor Kita sendiri."

Andai minda anda menakrifkan demokrasi seperti kartun di atas, Tahniah, minda anda memang kartun. Dan layaklah minda anda dilancap oleh propaganda dan slogan politikal sehingga emosi anda keletihan berinzal berkali-kali.  

Demokrasi hanyalah sebuah slogan dalam Politik. Realitinya, amalan demokrasi memang poyo dan cipet teramat sangat. Amat jauh beza dari apa keluar dari mulut-mulut politikus. 

Apa sebenarnya takrifan dan terjemahan amalan DEMOKRASI? 


P.091 PRK ROMPIN, PAS: HUDUD TAK SETEL ADA HATI NAK SETEL GST?Dalam kempen PRK Rompin, PAS gunakan tema 'Tolak GST' tapi melarikan diri dari 'perjuangan PAS' sendiri yakni Hudud. Kononnya, kalau PAS menang maka gomen akan batalkan GST, Itu ler 'Janji Manis' PAS sama taraf dengan janji sorga PAS sebelum ini. Jadi nampak sangatlah PAS menabur 'Janji & Harapan' yang belum tentu lagi PAS mampu 'Tunaikan & Laksanakan'.

Bayangkanlah, dari masa poknik masih hidup sampai poknik jadi arwah, 'Janji & Harapan' PAS nak laksanakan Hudud walaupun satu hari, masih gagal PAS laksanakan baik di Kelantan mahupun di Selangor !

Malah dalam 'Janji & Harapan HUDUD' yakni dasar utama perjuangan PAS, katanya, pun PAS gagal 'Tunaikan & Laksanakan' waima menguasai Kelantan dan mempunyai kerusi sama banyak dengan DAP di Selangor. 

Dalam HUDUD pun, PAS bersengketa sesama sendiri. Terbelah bahagi kepada dua kumpulan besar dan akhirnya melahirkan pulak PASMA. Itu perjuangan dalam rumah mereka sendiri pun PAS tak mampu nak handel. Inikan plak benda sebesar GST. Takat Tuan Ibrahim Tuan Man buat stetemen lawak nak buat CGT, buleh ler. Takat gebang je lar kasi pancing. 

Komitmen PAS dalam Hudud pun dah ke laut. Pasal Hudud, Dapigs & PKR sanggup taja puak PASMA dan mulakan gerakan menggulingkan Presiden PAS dan kumpulan pro Ulama PAS. Ini PAS nak berikan lagi 'Janji & Harapan' palsu seperti ;Janji & Harapan Hudud'? Haish bior benor wehhh. Takkan asik kena tipo sokmo dengan puak PAS neyh. 

Jentera yang berkempen di Rompin pun kebanyakannya ialah jentera dari kelompok Pro Ulama. Puak Liberal PAS dan PASMA langsung tak nampak batang hidung pun. 

Berkenaan GST pulak, Mufti Kelantan pun bersetuju dengan GST. Jadi, dimanakah Komitmen dan Kesungguhan PAS dalam isu GST ini sebenarnya? Nampak tak PAS gunakan GST ini cuma nak meraih undi sahaja dan bukan untuk berkorban dan berikan komitmen sepenuhnya kepada rakyat. Faham?

Lagi mahu taruh dan letak Harapan kepada PAS ke dalam hal ni? PAS kalau kalah pun , rakyat tak rugi apa-apa. Tapi kalau PAS menang, rakyat banyak kehilangan dan kerugian seperti yang dialami oleh pengundi di Selangor, Kelantan dan di Temerloh tu. Haish, belajarlah dari kesilapan. PAS ini cuma cakap je lebih, buatnya TIDAK ! Cepat tadah TIN MILO .....TELCO MALAYSIA MEMANG CIPET- 17 BULAN SEBELUM GST TAK RETI KE NAK UPGRED SISTEM,?
Dengar betul-betul dari saat 13 sehingga 1 minit. Shabery Cheek menjelaskan antara lain, ambe fahamkan, TELCO kata mereka ada 30,000 agen prabayar di seluruh Malaysia. TELCO menggunakan 'Sistem Perisian' bagi mengira setiap lapisan dalam rangkaian-rangkaian outlet-oulet menjual tambah nilai. TELCO perlu tarik semula semua kad-kad prabayar dan kemudian mengubahsuai bagi pematuhan GST. Ok dah faham?

Sebelum itu, Mat Maslang dalam temuramah pada malam 30hb April, 2015, menyatakan bahawa penangguhan perlaksanaan GST di buat selama 17 bulan. 

Sekarang meh kita tanya TELCO, selama 17 bulan yang lepas sebelum 1 hb April 2015, kenapa tak upgred sistem perisian dan kemaskini semua sistem mereka dengan 30,000 agen mereka? 

Kenapa tak tarik awal-awal semua kad prabayar semasa tempoh 17 bulan itu sebagai persediaan mereka mematuhi GST? 

Sekarang ini bila GST dilaksanakan, dan Menteri SKMM bernegosiasi dengan TELCO, kenapa TELCO beri alasan cipet perlukan berbulan-bulan untuk buat kerja yang sepatutnya mereka dah lama langsaikan semasa 17 bulan yang lepas?

Takkan TELCO terlepas pandang?

Mustahil kementerian dan Kastam terlepas pandang ! 

Apa maksudnya?

Maksudnya TELCO memang cipet ler ! Sengaja cari pasal dengan rakyat. Tak gitu? Eloknya Kementerian Saman je TELCO ini. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...