Isnin, 13 Oktober 2014

BAJET 2015 - IDRIS JALA & OMAR ONG-kos SEPATUTNYA PAKSA SWASTA BAYAR GAJI RM7 ,000 KEPADA PEKERJA.


Data di atas diambil dari sumber National Debts Clock ada lagi satu sumber daripada The Economists tapi data-data mereka amat prejudis. 

Bila kita melihat data daripada sumber bebas yang menganalisa data-data daripada Bank Dunia dan sumber-sumber sah kerajaan, ternyata GDP/ KDNKK MALAYSIA adalah tinggi mencecah RM1.037 trilion setiap tahun. 

Ini bermakna, Malaysia sudah pun menjadi sebuah Negara Maju Berpendapatan Tinggi waima masih mengamalkan subsidi. 

Ada beberapa perkara yang menjadi tanda tanya kepada kita bila membaca dan menganalisa data di atas yakni:-

  1. Kenapa gaji di swasta masih begitu rendah pada julat RM1,000 - RM3,000 sebulan kepada para pekerja di semua peringkat kecuali bagi Pegawai Eksekutif dan Pengurus-pengurus Besar?
  2. Kenapa PEMANDU yang diketuai Idris Jala dan dibayangi oleh Omar Ong-kos , Menteri CGPA serta Menteri Ikat Perot gagal melihat keadaan ini?
  3. Data diatas jelas menunjukkan kepada kita pihak swasta memang bikin duit banyak-banyak dan untong besar. Tapi kenapa mereka enggan mengagihkan kemewahan dan kekayaan itu kepada para pekerja mereka melalui Skim Gaji yang lebih lumayan daripada sekarang?
  4. Kenapa komitmen me-LIBERALISASIKAN sektor SWASTA YANG BERMERIT DAN MENERIMA BANYAK SUBSIDI SERTA INSENTIF PENGECUALIAN CUAI (TAHUN DEPAN DIKECUALIKAN 1%)  begitu lembab dan tak pernah wujud pun daripada PEMANDU? Sebaliknya, LIBERALISASI GLC dititik beratkan dimana pihak swasta 'Makan Harta Bahagian Rakyat dan Melayu'.
  5. Sepatutnya, gaji permulaan bagi rakyat Malaysia ialah RM7,000 sebulan dan Gaji akhir ialah RM10,000 sebulan. Ini sudah tentu akan meningkatkan lagi Produktiviti dan Daya Kreativiti pekerja untuk menambahkan pengeluaran dan kualiti barangan.
  6. Kita sedang melihat bagaimana pihak Swasta yang sudah kaya-raya mencuri dan merompak Bahagian Rakyat melalui Liberalisasi Sektor Awam tapi mereka (pihak swasta) enggan meliberalisasikan sektor mereka kepada kerajaan dan rakyat. 

Satu skim Mekanisma penetapan Gaji Permulaan pada kadar RM7,000 sebulan sebagai ganti kepada Skim BRIM. Yakni, gomen boleh 'Top-Up' sebarang kekurangan pada kadar kemampuan pihak swasta membayar Gaji Permulaan RM7,000.00. Gomen tak rugi sebab gomen ada Rekod lebih tersusun dan terperinci dan boleh kutip semula melalui GST dan Cukai Pendapatan, Cukai Taksiran, Cukai Pintu, Cukai Tanah dan bermacam-macam cukai lagi. 

Bagaimana kaedah dan mekanismanya, kan Idris Jala dan Omar Ong-kos Orang Bijak lulusan Oxford dan Cambridge, takkan pala hotak diaorg takleh pikir camna kan. kalau takleh pikir elok LETAK JAWATAN dan BERAMBUS je lar dari PEMANDU. Takpun tanya Menteri CGPA dan Menteri yang Ikat Perot. Depa mungkin tahu bagaimana. BAJET 2015 - SAMPAI BILA POLITIKUS NAK JADIKAN MELAYU KUMPULAN PEMBELI YANG BERSYUKUR & REDHO?
Kita MELAYU yang seramai 15,121,200 juta mengharapkan agar Bajet dan Sistem Penyampaian lebih mesra kepada MELAYU yang ada komitmen nak berniaga bersungguh-sungguh. 

Kita pun nak membebaskan diri dari belenggu pelbagai Amalan Diskriminasi yang dilakukan puak kapitalis Kiasu selama ini ke atas kita. 

Kita mahu Mendominasi dan Menguasai Pasaran dari peringkat awal sehingga akhir. 

Kita mahu sumber2 Lesen dan permit lombong, pasir serta pembuatan simen serta batu-batan diliberalisasikan sepenuhnya kepada MELAYU. 

Kita mahu sektor Forwarding di semua pelabuhan utama negara di liberalisasikan kepada MELAYU. 

Kita mahu CTOS dihapuskan dan dimansuhkan 

Kita mahu Mekanisma Harga barangan keperluan dan produk-produk pembinaan, pengangkutan dan jentera-jentera berat diLIBERALISASIKAN kepada MELAYU. 

Kita mahu Rangkaian Perniagaan diLIBERALISASIKAN kepada MELAYU.

Kita mahu Perbankan diliberalisasikan kepada MELAYU 

Kita mahu lebih ramai MELAYU menjadi CEO dan BOD dalam bank-bank.

Kita mahu lebih ramai MELAYU menjadi S.E.O dan Eksekutif Kanan, Pengurus Besar, Pengurus dalam syarikat-syarikat Swasta.

Kita mahu lebih banyak kilang-kilang pembuatan dan kawasan industri di buka kepada MELAYU.

Kita tak mahu lagi hanya di didik dan di ajar menjadi PEMBELI YG BERSYUKUR & REDHO sedangkan kadar rezeki yang amat banyak ada sebagai PENIAGA bukan sebagai PEMBELI. 

Yang inilah ambe nampak selama 57 tahun itu yang GAGAL DICAPAI.

Bukan kerana kelemahan MELAYU atau MELAYU PEMALAS, tapi kerana adanya AMALAN-AMALAN DISKRIMINASI MELAMPAU yang tidak dihapuskan dan ditangani dengan baik ! 

Ini berpunca dari TIADANYA POLISI-POLISI yang menghapuskan dan menghukum AMALAN-AMALAN DISKRIMINASI tersebut. 

Bukan RAHSIA lagi bahawa sejak 57 tahun lalu, semua pintu-pintu kemewahan kepada REZEKI BERNIAGA DITUTUP RAPAT-RAPAT KEPADA MELAYU.

Sehingglah muncul DEB. Itupun pada tahun-tahun 1980an dan 1990an, Politikus pulak jadi TAMAK DAN RAKUS. Hanya membuka Pintu-pintu kepada puak-puak mereka sahaja.

DEB juga disabotaj dengan timbulnya amalan ALI-BABA ciptaan puak kapitalis dan elitis yakni MENJUAL PROJEK melalui pujuk rayu serta berlakunya amalan di mana harga barang mentah dinaikkan tiba-tiba oleh pembekal. 

Kebanyakan polis-polisi sejak 2003, hanya menjadi pemangkin kepada Amalan-amalan Diskriminasi terhadap MELAYU dalam bidang penguasaan ekonomi.

Sampai bila MELAYU dibiarkan saja didiskriminasi dalam ekonomi dengan label PEMALAS, TAK BOLEH BERJAYA, TAK ADA MERIT, PERLUKAN TONGKAT ? 

Suatu Polisi Ekonomi Mantap perlu dibuat dimana LIBERALISASI EKONOMI DI SEKTOR SWASTA PERLU DIPAKSAKAN KE ATAS KELOMPOK ELITIS DAN KAPITALIS.

MELAYU perlu diberikan kelonggaran peraturan dan karenah birokrasi bila mahu membuka perniagaan. Setiap MELAYU perlu diberi peluang sekali diberikan jumlah pinjaman modal berniaga sejumlah $500,000.00 pada kadar faedah 3% yg tak berubah. Tanpa penjamin, tanpa cagaran dibawah PUNB dan MARA tanpa mengira status Melayu itu.

MELAYU DAH JEMU JADI KUMPULAN PEMBELI DAN KAMI MAHU MENJADI PEMAIN BESAR DALAM EKONOMI ... KE MASIH TAK PAHAM LAGI?????

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...