Selasa, 26 Ogos 2014

DAP PKR PAS KENA BERI LAGI NAMA-NAMA GAGAK BERBULU PUTIH UNTUK MENJADI KETUA SEKELIAN GAGAK.

"GAGAK BERKOAR-KOAR NGAKU BERBULU PUTIH, PARUHNYA ADA BANGKAI. KETAM BATU MENGAKU PANDAI BERJALAN LURUS. AYAM JALAK BERKOKOK SEBELUM FAJAR. RIUHLAH AYAM BETINE SE-REBAN TIADA BERTELOR"Maka DYMM Sultan Selangor meminta TSKI menangguhkan perletakan jawatannya kerana mahu DAP PKR PAS memberikan lebih dari dua nama kepada baginda. Baginda menggunapakai kuasa-kuasa baginda yang termaktub dalam Undang-undang Tubuh Negeri Selangor 1959 seperti yang tertera pada surat diatas. Natijahnya, TSKI kekal menjadi MB sehinggalah DAP PKR PAS memenuhi titah baginda berkenaan. 

Dikatakan Khalid Samad semasa keluar dari mahkamah, telah diludahi dan dikatakan kepadanya , 'Pengkhianat Bangsa'. Khalid Samad orang berdagang rantau. Sudah tentulah tiada beliau faham adat resam tempatan. Tapi orang tempatan jua yang mengangkat Khalid Samad menjadi wakil mereka di DUN. Calun anak watan sendir mereka tolak dan angkat anak berdagang rantau. Sudah tentu akan sentiasa bersembah derhaka kepada Sultan Selangor kerana tiada faham bahasa adat resam. 

Tiadalah ambe mahu menulis panjang lagi lebar mengenai perkara kawanan gagak berbulu putih berparuh bangkai mahu memilih burung kakak-Tua sebagai ketua sarang mereka. Sebab mereka lupa mereka hanya sekawan gagak yang berkoar-koar. Bersarang tinggi di atas tiang-tiang letrik. Sudah tentu mereka lupa siapa pemilik Tanah Jawi Tanah Melayu.

Sudah ambe tulis sebelum ini, akan hal itu perlu dirujuk kepada Undang Nan Empat bagi kata pemutus. Dan sudah ambe berikan sebab musabab nya. Terdahulu pernah seorang mantan MB Selangor berkata yang sama.

TIADA BOLEH DUA NAKHODA SEKAPAL DAN TIADA BOLEH SEKATA TANPA MUAFAKAT BULAT KATA.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...