Ahad, 14 Julai 2013

222 Orang O.K.U Kini Berada Di Parlimen Malaysia.

Sebahagian besar majoriti 13 juta pengundi berdaftar kini merasa kesal kerana dibebani dengan 222 orang Orang Kurang Upaya di Dewan Rakyat. Pelbagai isu politikal, dari tak bertudung, arak, judi, kalimah Allah dan pemberian BR1M, menjadi topik utama 222 orang O.K.U di Parlimen Malaysia. Kesemua isu-isu berkenaan tidak membantu pun kebajikan kepada rakyat dan menambah baik taraf kehidupan rakyat. Seolah-olah, agenda membangunkan ekonomi dan menaikkan taraf kehidupan rakyat bukan keutamaan bagi mereka. 

Sepanjang masa Parlimen bersidang, tidak ada satu pun usul dan cadangan bernas daripada mana-mana 222 orang OKU membincangkan dan membahas usul yang memberikan manafaat kepada rakyat. Sebaliknya, seramai 89 orang O.K.U hanya bertanyakan soalan-soalan terbangang yang tak terbanding yang tidak menyentuh pun bagaimana hendak merancakkan ekonomi dan menstabilkan politik negara. Kesemua soalan yang dikemukakan oleh mereka hanya memberikan manafaat perbatuan politikal mereka. Sikit pun tak memberi manafaat kepada rakyat. Letih tengok gelagat 222 orang O.K.U di Parlimen hari ini. 

Mereka seolah-olah mempermainkan mandat yang kita berikan kepada mereka. Mandat yang kita berikan menjadi mereka begitu 'Kurang Upaya' untuk melaksanakan apa-apa agenda membantu rakyat. Mereka juga nampaknya gagal seratus peratus untuk mengawal tindak-tanduk penyokong mereka yang melampui batasan perundangan negara. Sikitpun mereka tidak ada rasa bersalah apa-apa menduduki kerusi Parlimen dengan mempersiakan mandat yang diberikan ke tahap maksimum. Sungguh memualkan.

Kita sering bertanya, apakah 222 orang yang memperolehi mandat daripada kita selaku rakyat kebanyakan, hanya tahu bertekak di atas isu-isu politikal tanpa mempunyai sikitpun daya fikir untuk menjaga kebajikan rakyat? Sedangkan kita dengan penuh kesedaran semasa memberikan mandat melalui peti undi, mahukan kehendak kita dibahaskan dan diberikan keutamaan oleh mereka. Malangnya, mereka sentiasa 'Terlupa' bahawa keberadaan mereka di Parlimen ialah kerana Mandat Kita. 

Sampai bilakah 222 orang anggota Dewan Rakyat akan sedar tanggungjawab dan tugas-tugas serta amanah yang mereka pikul kepada rakyat? Apakah semua mereka merasa selesa dengan berada dalam zon parkir khas untuk 'Orang Cacat' ? Semoga Allah Ta'ala membuka pintu-pintu hati mereka agar segera kembali ke pangkal jalan. Kalau mereka terlalu lama sesat di dalam hutan rimba politik, dibimbangkan mereka semua menjadi habuan kepada serigala dan harimau buas di dalam hutan. Akhirnya yang merugi adalah rakyat juga. 

Satu Kerugian Besar Bagi BN Dalam Isu Akta Hasutan.

Dengarkata, Akta Hasutan di pinda bagi memberi laluan kepada satu Akta lain. Jaminan diberikan bahawa perlindungan kepada empat perkara utama yang dilindungi dalam Akta Hasutan dikekalkan dalam akta baru. Tapi itu bukan isu yang ambe nak menulisnya mengenainya. Ambe nak memberikan pendapat ambe mengenai kesan dan impak kepada BN dalam isu Akta Hasutan. 

Di dalam Perlembagaan jelas menyebutkan Akta Hasutan bagi mencegah kritikan tak berasas kepada status Islam agama persekutuan, institusi Raja-raja berperlembagaan, bahasa Kebangsaan dan hak Istimewa Melayu serta anak negeri Sabah dan Sarawak. Akta Hasutan ialah suatu akta perlindungan kepada Perlembagaan. Memindanya atau melakukan apa saja terhadap Akta Hasutan membawa natijah membuang perlindungan kepada Perlembagaan. 

Malah, apabila pindaan di buat ke atas Akta Hasutan, secara tidak langsung peruntukan Perlembagaan 'terpinda' melalui jalan belakang. Dan ini amat merbahayakan. Tanpa disedari satu Konvensyen Perlembagaan baru muncul. Yakni, boleh meminda peruntukan Perlembagaan melalui pindaan kepada akta yang berkaitan. Amalan ini mengatasi pula peruntukan spefisik mengenai pindaan Perlembagaan yang termaktub di dalam Perlembagaan. Ibarat kata pepatah, Keluar Mulur Harimau , Masuk Mulut Naga. 

Walaupun Tony Puah meminta bukti kadar jenayah naik mendadak kerana pemansuhan akta-akta pencegahan dan perlindungan, itu tak bermakna tiada kaitan di antara pemansuhan akta-akta berkenaan dengan kenaikan kadar jenayah. Malah apa yang Tony Pua kata adalah bercanggah dengan apa yang di dakwa oleh Gobind Singh Deo yang beriya-iya mendakwa, kadar jenayah naik bila 2,600 orang penjenayah tegar dibebaskan apabila akta darurat dimansuhkan. Mereka, DAP PKR , jugalah yang mendesak semua akta pencegahan dimansuhkan. Kenapa kini mereka bersikap hipokrit pula?

Adalah merbahaya amalan menjadikan perundangan sebagai 'Cip Tukarganti' bagi mencapai motif-motif politikal. Perundangan berfungsi sebagai peraturan yang mengatur dan mengawal penyalahgunaan kebebasan dan hak individu dengan individu, Serta hubungan di antara kerajaan dengan rakyat. Jika ini dijadikan sebagai 'Cip Tukarganti' dalam manover politikal bagi mencapai apajua motif politikal, perundangan akan kehilangan kedaulatannya. 

Seharusnya kesemua 222 anggota Dewan Rakyat dan Dewan Negara serta semua anggota-anggota Dewan Perundangan di peringkat negeri-negeri menjadi manusia yang lebih bertanggungjawab dan menghormati kedaulatan undang-undang. Dan bukan menjadikan perundangan sebagai bahan komoditi untuk ditukar ganti dalam pasaran ekuiti kuasa politik. Itu sudah lebih la brader , takkan nak menjadikan negara sebagai sebuah negara anarki (tanpa kedaulatan undang-undang) ? ..... ..... ..... ......


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...