Ahad, 20 Januari 2013

#BMP231 - FAKTA YANG ANDA PERLU TAHU KENAPA PERLU BANGKIT MELAWAN MAJLIS PEGUAM

#BMP231- KEMPEN BERSIHKAN MAJLIS PEGUAM.

Apa! korang hengat Majlis Peguam itu beso sangat ke?
Kuat sangat ke?
Hebat sangat ke?
Gentelman sangat ke?
Terer sangat ke?
Tak boleh di sentuh ke?
Kebal sangat ke?
Ada perlindungan perundangan ke?

Berpengaruh sangat ke?
Pandai sangat pasal undang-undang ke?
Mampu nak elak kesan perundangan ke?


Malaon-malaon yang ada dalam Majlis Peguam itu kalau tak makan tiga hari, masuk kubur jugak.

Apa bezanya malaon-malaon tu dengan korang?
Malaon-malaon tu manusia jugak.
Ada perasaan takut.

Ada perasaan cemas.
Ada sifat pengecutnya.

Ada banyak kelemahan.
Ada yang berpenyakit kronik nak mampos dah.
Tak sekuat mana pun.

Yang buat malaon-malaon dalam Majlis Peguam tu nampak macam kuat sebab korang yang TAKOT DENGAN MALAON-MALAON MAJLIS PEGUAM.

Kalau kekuatan TUAH pada huruf T maka kekuatan MALAON-MALAON MAJLIS PEGUAM pada korang sebenarnya.

Kembali ke alam nyata.

Di Malaysia, satu Akta di gubal untuk mengawal selia profesion guaman. Lalu ditubuhkan sebuah BADAN PEGUAM MALAYSIA. Dalam bahasa omputih penjajah THE MALAYSIAN BAR.

Badan Peguam Malaysia ini pula di tadbir dan diuruskan oleh sebuah majelis. Majelis itu dinamakan dalam akta sebagai MAJELIS PEGUAM. Dalam bahasa omputih penjajah THE BAR COUNCIL.

Penubuhannya pun berbelit-belit berpintal-pintal macam benang kusut. Sebab itulah MAJELIS PEGUAM pun berbelit-belit dan berpintal-pintal macam ular kena palu. Tak pernah nak straight.

Lain tahun la Hamba cerita samada BADAN PEGUAM MALAYSIA dengan MAJELIS PEGUAM MALAYSIA , kedua-duanya dalam bahasa omputih penjajah di sebut THE BAR adalah dua benda lain ataupun ULAR DUA KEPALA SATU EKOR.

Itu belum lagi Hamba nak bukak cerita samada yang di Sarawak dan yang di Sabah pun termasuk sama. Agak-agak korang? 

Pendek cerita, peguam di Sabah & Sarawak boleh masuk Mahkamah Tinggi Malaya dan Mahkamah Tinggi Borneo. 

Tapi peguam di Semenanjung Malaysia tak boleh masuk Mahkamah Tinggi Borneo dan bukak pejabat di Sabah dan Sarawak. Kurang lebih macam itulah.

Nak bagi paham sikit, seterer-terer Karpal Singh pun tak boleh masuk mana-mana Mahkamah Tinggi Borneo di Sabah dan di Sarawak. 

Kesemua tradisi dan fungsi Badan Peguam Malaysia dan Majelis Peguam Malaysia di tiru bulat-bulat dan 100% daripada penjajah British!

Seperkara lagi, Badan Peguam Malaysia dan Majelis Peguam Malaysia ini cuma boleh eksyen dan laku di negeri-negeri berikut:-

 1. Pahang
 2. Selangor
 3. Perak
 4. Johor
 5. Kelantan
 6. Terengganu
 7. Melaka
 8. Negeri Sembilan
 9. Pulau Pinang
 10. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur / Putrajaya
 11. Wilayah Persekutuan Labuan.
TAK LAKU DAN TAK BOLEH EKSYEN DI SABAH & DI SARAWAK.

Peguam Sabah dan Sarawak tak tertakluk kepada bidangkuasa dan pentadbiran Majelis Peguam Malaysia. Tengok petikan AKTA BERKENAAN.


Tu hah baca lah. Akta yang menubuhkan Badan Peguam Malaysia dan Majelis Peguam Malaysia 'hanya akan berkuatkuasa di Sabah & Sarawak dengan modifikasi seperti Yang DiPertuan Agung Perintahkan yang boleh di buat dan Perintah itu mesti diwartakan'

Sehingga sekarang benda tu tak di buat kerana Sabah & Sarawak taknak tertakluk kepada kegilaan Badan Peguam Malaysia dan Majelis Peguam. 

Bahasa Kasar Malaon-malaon Majelis Peguam tak diiktiraf dan takde Power di Sabah dan di Sarawak serta tak mewakili kepentingan dan suara-suara peguam di Sabah dan Sarawak.

Apalagi mao cerita?

Badan Peguam Malaysia dan Majelis Peguam Malaysia cuma ada kuasa ke atas semua 14,911 orang peguam di Semenanjung Malaysia sahaja.

Memang status-quo dan kedudukan serta kuasa termasuk bidangkuasa Badan Peguam Malaysia dan Majelis Peguam Malaysia ini pun berbelit-belit nak faham. 

Macam lidah bercabang PAS dalam isu kalimah Allah. 
Sekejap boleh sekejap tak boleh.

Ya lah, kalau dah tak berkuasa di Sabah & Sarawak apakejadahnya guna istilah MALAYSIA. Gunalah istilah Badan Peguam Malaysia Barat dan Majelis Peguam Malaysia Barat. Barulah boleh sama macam mana-mana kumpulan DIKIR BARAT. 

Satu lagi, jika Majelis Peguam dibubarkan itu tak bermakna Badan Peguam Malaysia pun bubar. Peranan, kuasa dan bidangkuasa Majelis Peguam boleh dipindahkan kepada badan lain tanpa menjejaskan Badan Peguam Malaysia.

Oleh kerana kuasa dan bidangkuasa Majelis Peguam ini luas dan itulah satu-satunya Majelis yang ada untuk keldaikan semua peguam di Malaysia tak termasuk di Sabah dan Sarawak, sebab depa lebih cerdik, DAP dan PKR mampu menguasai MAJELIS PEGUAM.

Apasaja perkara dan isu karut mengarut yang keluar dari mulut pemimpin haprak DAP dan PKR akan disahkan oleh MAJELIS PEGUAM. 

Dan orang awam ingat apasaja yang MAJELIS PEGUAM CAKAP ITU BETUL BELAKA lah.

Bila kepercayaan orang awam macam tu akan menjadikan perkara dan isu karut mengarut daripada DAP dan PKR itu BETUL JUGALAH.

Sebenarnya banyak lagi sebab musabab kenapa anda sebagai rakyat biasa perlu bangkit melawan Majelis Peguam. 

Penjelasan sebelum ini hanya sebahagian daripada berjuta sebab sahih kenapa anda perlu bangkit melawan Majelis Peguam yang sudah dikorupkan oleh DAP dan PKR.

Sistem keadilan di Malaysia memerlukan perkhidmatan peguam.
Termasuklah masa beli rumah dan beli kereta. 


Kalau Majelis Peguam yang kecenderungannya memihak kepada DAP PKR PAS , anda boleh bayangkanlah nasib anda nanti bila matlamat politik DAP PKR PAS terlaksana.

Terbuka luaslah peluang DAP PKR PAS untuk meminda Perlembagaan mengikut selera dan fahaman Republik, Pluralisma dan LGBTX kerana Majelis Peguam sudah jadi KELDAI ANGGUK-ANGGUK kepada DAP PKR PAS.

Siapakah yang akan membela anda nanti dalam mahkamah jika semuanya sudah tunduk patuh kepada DAP PKR PAS?

bersambung/..........

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...