Sabtu, 16 Mac 2013

JUTAAN TERIMAKASIH KEPADA SEMUA PELAWAT BLOG INI.

Akhirnya blog ini berjaya juga mencapai 1 juta pembaca sejak ianya mula berada di alam maya. Ambe mengucapkan terimakasih bebanyak kepada pembaca-pembaca hamba. Dah banyak pahit getir, sepak terajang, selama ambe berblog secara eksidentel ni. Ya tiada siapa yang suruh ambe berbelog. 

Setakat galakan itu memang ada ler. Ambe mula aktif berbelog pun kerana galakan rakan-rakan dari MYKMU, Nadi Rakyat, Papa Gomo n da geng, UMB .. jasa mereka tetap ambe kenang. Termasuklah beberapa individu-individu tertentu.

Belog ini pun mula dikenali semasa ambe bersama MYKMU, Nadi Rakyat Tim dan Papa Gomo lah yang paling banyak promosikan belog ini kepada ramai. 

Blog ini makin mendapat perhatian setelah bloger Gerakan Anti PKR (GAP) memautkan belog ini di belognya. Kemudian meningkat naik semasa PRN Sarawak di bawah payung UMB pada masa itu. Tun Faisal pun ada menaikkan belog ini begitu juga rakan AAKJ dan PAS Beruk. Lu punya jasa semua wa tarak lupa bro. Dan ramai lagi lah grup-grup di fesbuk. Tak tersebut berapa ramai kerana memang banyak !

Tak lupa juga kepada Kamaluddin Idrus otai lama pejuang alam maya UMNO. Beliau salah seorang yang disegani dalam MYKMU.net. Dari beliau lah baru hamba mengenali yang lain-lain.

Kenangan manis bersama Kamaluddin Idrus ialah PRK Hulu Selangor. Itulah battlefiled pertama. Grup pertama yang ambe kenali ialah MYKMU melalui Kamaluddin Idrus. Beliaulah yang mengajar ambe, "Jangan harap duit kalo nak tolong". Terakhir bersama KERIS. Selepas itu, ambe Lone Renjer je.

Sebenarnya ambe lebih banyak habiskan masa di fesbuk berbanding belog.
Namun pada 2008, 2009, 2010, 2011 tak ramai yang benar-benar komited nak berbelog menangkis fitnah-mehnah. Lainlah sekarang dah ramai. 

Komitmen ambe datang dari kepuasan ambe menangkis fitnah-mehnah yang bertebaran pada masa itu. Politik memang bukan kerjaya dan bidang atau minat ambe dari dulu. Tapi bila bekerjasama dengan mereka yang di sebut di atas itu, ambe perolehi banyak pengalaman dan melihat sendiri dengan mata kepala betapa sukarnya nak mentadbir dan mengurus sebuah negara macam Malaysia ini.

Dan itu banyak menyedarkan dan memberikan kesedaran kepada ambe betapa perlunya CELIK POLITIK dan PEDULI POLITIK. Kita perlu pertahankan hak kita kerana tidak ada pihak lain yang akan membantu kita mempertahankannya.

Daripada kita mengharapkan oranglain melakukannya bagi pihak kita lebih baik kita turut serta menyumbang apa yang termampu dek kita mempertahakan agama bangsa dan negara.

Takat baca buku politik, hadiri ceramah politik dan terlibat dalam angan-angan Mat Jenin memanglah nampak politik ne enteng jek. Sebenarnya tidak. Banyak proses, banyak aturcara dan banyak pertimbangan diperlukan sebelum sesuatu keputusan itu di buat.  Pengalaman yang amat berharga.

Ya la ambe bukan opurtunis dan manipulatif. Berbelog bukan nak jadi Hero atau nak popler cam sesetengah pendapat mereka yang pernah berselisih faham dengan ambe.

Sepanjang tempoh berbelog nyeh, belog ni pun melalui pelbagai fasa transformasi dalam membina identiti tersendiri.

Inilah saat paling manis ler buat ambe bila mencapai 1 juta pembaca.

Alhamdulillah sekarang neyh keadaan dah jauh berbeza. Kemunculan banyak blog-blog baru yang hebat-hebat dan komited. 

Kepada semua selama berjuang dan teruskan berjuang.
Selagi mana ada talian internet selagi itulah kita berjuang mengikut kaedah dan acuan memasing.

Sekali lagi JUTAAN TERIMAKASIH KEPADA SEMUA !

OPS DAULAT: PENGGANAS KIRAM 50 SEN ELOK KORANG SERENDER JE LA.

Agbimuddin @ Azzumudie adik kepada Kiram 50sen.

TEORI MENGENAI DI MANA AGBIMUDDIN KAPLA PENGGANAS KIRAM 50SEN.

VERSI RASMI:-
Pemimpin militan Sulu Agbimuddin Kiram telah terbang ke kampung halamannya di selatan Filipina kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin hari ini.
Beliau mengatakan pasukan keselamatan negara membuat kesimpulan tersebut selepas mengkaji maklumat risikan.
“Agbimuddin telah meninggalkan orang-orangnya dan terbang ke kampung halamannya,” kata Zulkifeli dipetik dari laman The Star Online bercakap dalam satu sidang akhbar bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar lewat petang ini.
Ismail mengatakan, dari maklumbalas komander pasukan keselamatan maklumat di bawah membuktikan Agbimuddin, adik kepada lelaki yang mendakwa dirinya Sultan Sulu Jamalul Kiram III sudah tidak bersama orang-orangnya.
Semalam seramai 11 lagi individu ditahan dalam operasi memburu dan mengesan penceroboh yang kini dipercayai bergerak dalam kumpulan kecil di beberapa kampung berdekatan dengan Kampung Tanduo.
VERSI RASMI SEJAM YANG LEPAS KURANG LEBIH:-
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata tidak ada tanda yang membuktikan ketua militan Sulu, Azzimudie Kiram atau Agbimuddin Kiram telah melarikan diri ke selatan Filipina.

Katanya sehingga kini polis tidak mendapat sebarang petunjuk menyatakan Azzimudie yang mengetuai pencerobohan bersenjata ke atas Lahad Datu telah berada di selatan Filipina.

Laporan lolos itu mungkin hanya satu jangkaan dan kemungkinan besar juga Azzimudie masih berada di Lahad Datu, katanya.

"Tetapi, andai kata dia telah berada di selatan Filipina, ini jelas menunjukkan dia memang seorang yang tidak bertanggungjawab kerana membiarkan anak-anak buahnya di sini berhadapan dengan pasukan keselamatan," katanya hari ini ketika ditemu bual menerusi program Malaysia Hari Ini (MHI)terbitan TV3 yang disiar secara langsung.

Akhbar hari ini melaporkan ketua pengganas Sulu itu lolos ke selatan Filipina dan meninggalkan pengikutnya di Lahad Datu.

Berhubung operasi pembersihan, Hamza berkata bermula semalam pasukan keselamatan bertumpu di Kampung Tanjung Batu setelah operasi penggeledahan dan pembersihan di kawasan Sungai Nyamuk dan Kampung Tanduo selesai.

"Jika kawasan Tanjung Batu dapat kita bersihkan hari ini, insya-Allah kita akan boleh katakan Kampung Tanduo, Kampung Sungai Nyamuk dan Kampung Tanjung Batu adalah bersih," katanya.

Beliau berkata bagaimanapun anggota keselamatan tetap akan diletakkan di ketiga-tiga kawasan itu sebagai langkah berjaga-jaga.

Hamza turut menjelaskan hanya 15 pengganas ditembak mati pihak keselamatan dalam pertempuran di Kampung Tanduo pada 1 Mac lepas, bukan 27 seperti yang dilapor akhbar hari ini.

"Pada 1 Mac, seramai 12 musuh mati ditembak dan setelah selesai proses pembersihan kita menemui tiga lagi mayat semalam dan ia membawa kepada 15 musuh yang disahkan terbunuh pada hari pertama itu," katanya.

Sehingga kini, 10 anggota keselamatan gugur dalam insiden pencerobohan pengganas Sulu manakala 61 musuh ditembak mati.


VERSI PENGANALISIS LUAR RASMI:-
MEMETIK DARI BLOH MEMBER YANG MEMETIK DARI SATU LAGI BLOG MEMBER KEPADA MEMBER NYA ...
Patut lah bila media Malaysia keluarkan cerita bahawa Agbimuddin terbunuh , Sultan Sulu Kiram cukup yakin bahawa adik beliau masih hidup dan menafikan sekerasnya dakwaan media Malaysia itu . Rupa-rupanya mamat tu ada bersenang lenang di FIlipina. Berikut adalah kupasan yang menarik dari rakan blogger Apa Yang Tersirat .
"TIPU muslihat Rajah Muda Agbimuddin dan keluarganya, kononnya Agbimuddin mengetuai pendudukan Kg Tanduo pada malam 12 Februari. Sebenarnya Agbimuddin tidak pernah berada di Sabah semasa kejadian itu. Muslihat Agbimuddin adalah untuk memalukan pasukan keselamatan, kerana walaupun dikepung berlapis-lapis dari semua jajaran laut dan darat, akhirnya dia mudah sahaja meloloskan diri. Sebenarnya, sejak penerobohan Kg Tanduo, tiada sesiapa yang memberi maklumat berhubung kehadiran Agbimuddin. Apa yang ada, adalah dakwaan berbagai pihak terutama abangnya Jamalul Kiram III, bahawa penerobohan itu diketuai oleh adiknya. "
 ''Para pengikut Agbimuddin mungkin percaya, bahawa Agbimuddin bersama mereka, atas sebab itu, para pengikutnya, enggan berundur apatah lagi menyerah diri. Rupanya, semua pengikut Agbimuddin tertipu dan 61 orang mati katak. Sebelum ini, AYT pernah menulis, bahawa dakwaan Agbimuddin mengetuai penerobohan Kg Tanduo hanya satu rekaan pihak musuh, yang juga berjaya memerangkap Jamalul Kiram III. Pada awal kejadian, Jamalul Kiram III agak teragak-agak apabila ditanya pengelibatan adiknya dalam penerobohan Lahad Datu, namun kemudian mengakuinya. Kini telah jelas, Agbimuddin yang diburu, sebenarnya tidak berada di lokasi pertempuran, tidakpun berada di Kg Tanduo sejak awal. Masalahnya, disebabkan nama-nama yang terlibat penerobohan Lahad Datu kurang dikenal atau diketahui, maka adalah sukar bagi sesiapa untuk mengesahkannya. "
" AYT yakin, bahagian perisikan kitapun tidak mengenal siapa Agbimuddin. Nama Agbimuddin hanya muncul selepas namanya dikaitkan dengan pencerbohan Lahad Datu. Benarlah sangkaan AYT, bahawa kejadian Lahad Datu, adalah satu perancangan pihak tertentu untuk menghuru harakan negara dengan cara kekerasan. Pengganas yang datang yang dikatakan sebagai Tentera Sulu, sebenarnya tentera upahan pihak tertentu untuk mencapai matalamat mereka. Kita jangan terperangkap mainan musuh. Jurucakap Jamalul Kiram III- Abraham Idjirani berkata bagi mengulas kenyataan LAT bahawa Agbimuddin sudah pulang ke Filipina, bahawa dia telah berhubung dengan adik Jamalul Kiram III itu pada pukul 2 petang Jumaat, dan mengatakan ketua pengganas itu masih di Sabah."
VERSI PR PULA: -
PETIKAN PENDAPAT MEMBER YANG MENGANALISA PENDAPAT PR.

Penyokong2 Pakatan dilihat seperti cuba memperlekehkan anggota keselamatan negara lagi , mereka berkata kenapa Rajah Muda Agbimuddin boleh lolos dan kembali ke Filipina ?? Sedangkan kawalan ketat telah dilakukan ? Masing-masing terus mempersoalkan , salah seorang penyokong totok , iaitu PA kepada Nurul Izzah , si Fahmie Fadzil dalam ruangan tweeter nya terus menerus mempersoalkan bagaimana Agbimuddin boleh lolos ?? 
Soalan aku ialah siapa diantara kita rakyat Malaysia , baik dari UMNO ,tentera , PKR, DAP dan rakyat marhaen tahu rupa Agbimuddin ni ? Dan kita 'confirm' memang dia pernah ada di Lahad Datu ? Kalau dia takde di Lahad Datu macam mana di boleh lolos ?? Sebenarnya ini boleh dikatakan PSYWAR dari pihak Sultan Sulu itu sendiri . Dakwaaan di buat mungkin untuk mengelirukan pihak keselamatan di Malaysia dan juga menaikkan semangat pengganas pengganas Sulu yang lain.
VERSI AMBE PLAK:

Kiram 3suku telah diberikan wang siling 50sen oleh komando Malaysia. 
Duit siling 50sen itu membawa makna tersendiri. Di mana Agbimuddin berada sebenarnya itu biarlah pihak berkuasa yang menanganinya. Mereka lebih tahu apa yang mereka buat berbanding kita yang cuma nak memandai-mandai.

Kepada para pengganas yang sedang di buru oleh perwira-perwira negara ini, sila lah meyerah diri sahaja. Sia-sia je tindakan korang tu. Para dalang dan pemimpin korang duduk senang lenang kat rumah memasing bersama famili mereka. 
Edisi Mintak Nyawa
(Saki baki pengganas kini kelaparan, moral makin rendah)
Saki-baki kumpulan pengganas Sulu yg berjumlah kurang 50 orang itu, yang dikepung di kawasan kecil di Lahad Datu, Sabah dilaporkan berada dalam keadaan moral terlalu rendah dan kebuluran setelah ditinggalkan ketua mereka, Azzumudie Kiram yang melarikan diri ke selatan Filipina.
Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kumpulan pengganas itu juga semakin terdesak apabila masyarakat berketurunan Sulu di Sabah tidak menyokong tindakan mereka menyerang negeri itu.
Katanya, ini bermakna kumpulan pengganas itu juga tidak mendapat bantuan bekalan makanan, maklumat dan sokongan moral daripada masyarakat Sulu di Sabah.
"Saya ingin memaklumkan pihak musuh sekarang ini sudah terlalu terdesak kerana mereka dikepung di kawasan yang kecil dan juga kebuluran kerana tidak mendapat bekalan makanan.
"Perkembangan terakhir ini menyebabkan mereka terlalu terdesak sehingga mahu melakukan beberapa tindakan termasuk mencuri makanan di rumah kosong dan kedai makan. Kita harap masyarakat setempat lebih berhati-hati kerana orang kebuluran akan menjadi lebih agresif," katanya.
Di  bawah ini pula perkembagan terkini mengenai MASEALOH SEKSUAL LUARBIASA YANG MEMBABITKAN AHLI POLITIK DI MALAYSIA YANG KINI MEMAKAI GELARAN 'RAJA GOYANG 1MALAYSIA- RAGIM)

 


ANWAR IBRAHIM, KIRAM 50SEN & JAMBU-PAKAI-SELIMUT

Gawat ! Anwar Ibrahim Kantoi Lagi Pak ...!

50sen je nilai Kiram 3suku yea ....

Senarai apa pula nie? Tanya Kalid Ismeth

Perjanjian Ini Dah Tak Laku?

Mula-mula ambe mohon maaf kepada Mamat Kalid kerana mengubahsuai tajuk filemnya. Ambe teringatkan filem terbaru Mamat Kalid ' Husin, Mon & Jin Pakai Toncit' sebab jalan ceritanya kebetulan sama plak dengan apa yang berlaku dalam politik Malaysia. 

'Husin, Mon & Jin Pakai Toncit' salah satu dialog watak Dr Shamsuddin ialah "Hanya Entiti Sahaja Dapat Menghapuskan Entiti". Dr Shamsuddin berjaya memperdayakan orang Kampung Pisang dengan penampilannya dan kuasa magisnya. Rupa-rupanya beliau ialah syaitan yang datang untuk menuntut janji yang telah di buat oleh penduduk asal Kampung Pisang. Janji yang telah dilupai. Setiap 45 tahun 'Janji Tersebut Di Tagih'. Akhirnya Husin diselamatkan oleh Ayu. 

Ambe juga ucapkan Takziah kepada keluarga mendiang Bala yang telah mati akibat kompilasi jantung. Waima, chegu Bard mempercayai kematian Bala ada kaitan dengan ilmu sihir hitam. Senada je dengan pengganas Kiram 3suku yang turut mempercayai 'Amalan Kebal'. Tak kesampaianlah yea hajat chegubard nak meronda satu Malaysia jaja cerita. Allah Ta'ala itu sayang kat Chegu Bard. Taknak chegu Bard buat dosa banyak-banyak. 

Kiram 3suku sudah pun mendapat hadiah 50sen daripada komando Malaysia. Yang datang secara terang. Menaiki sebuah kereta hitam dan mengambil gambar rumah Kiram 3suku. Lalu memberikan sekeping duit siling 50sen kepada seorang kanak-kanak yang berada di hadapan rumah Kiram 50sen. Duit siling 50sen tu ada maknanya. 

Khabar angin mengatakan Agbimuddin berjaya lolos dari kepungan. Pada pandangan hamba lah, Agbimuddin tak pernah tinggalkan Jolo dan Tawi-tawi pun. Komander Musah yang jadi kepala bukan Agbimuddin pun. Jadi tak timbul soal Agbimuddin lolos kepungan pun. 

Tian Chua yang sedang hadapi pendakwaan di mahkamah kerana penghinaan kepada anggota keselamatan yang terkorban. itu maslah Tian Chua dengan penguatkuasaan undang-undang. Nak buatpe punmacai-macai PKR nak kecoh-kecoh pun?

Bala mati sebab kompilasi jantung, itu masalah Bala sendiri. Nak buatpe macai-macai PKR nak kecoh-kecoh pun? Masalah depa ke Bala mati sebab ada sakit jantung?

Bapa Saiful buat pengakuan berkaitan dengan masalah seksual Anwar Ibrahim pun menjadi masalah kepada DAP PKR PAS? Aiseh kamonlah. Itu semua masalah peribadi Anwar Ibrahim. Biar beliau sendiri menjawabnya dan menanggungnya sendiri. Buatpe nak tanggung dan pikul bebanan masalah Anwar Ibrahim pun?

Kita highlight sahaja kepada semua yang Anwar Ibrahim adalah seorang yang BERMASALAH. Orang yang bermasalah macam Anwar Ibrahim itu layak ke nak SETEL MASALAH ORANGLAIN?

Kalid Ismeth sampai jadikan kematian Bala suatu masalah pada dirinya sendiri pulak. Menulis d twitter macamlah kematian Bala itu satu masalah besar dan bala kepada dirinya. Begitu jugalah MiloSuam. Semua benda nak dijadikan sebagai masalah peribadinya. Apalah punya tonggong depa berdua tu. 

Perkembangan terkini di Lahad Datu, pasukan keselamatan menguatkan lagi kedudukan pertahanan negara. Banyak juga lah mayat-mayat pengganas Kiram 50sen di jumpai. 

Kesimpulannya mudah, kita pelik lah dengan peel cai macai pkr dap pas yang dok sibuk-sibuk buang masa, buang tenaga dan bazirkan bakat mereka memikul bebanan masalah seksual Anwar Ibrahim. 

Yang bermasalah adalah Anwar Ibrahim dan jangan jadikan masalah seksual Anwar Ibrahim itu sebagai suatu bebanan yang wajib di pikul dari dunia sampai akhirat la cai macai dap prk pas.
Biar Anwar Ibrhaim sendiri yang pikul dan setelakan semua masalah beliau yang beliau sendiri ciptakan. Ok?

Jadi BIJAK MENILAI dan bukan BIJAK TAK BOLEH DIPAKAI.

HISH ! TAK SENUNUHNYA AKSI NIE ... JANGAN TANYA POKOK !Hurmmmm ...

Nampak cam penah tengok ... tapi di mana yah ...????

errr .. errr ... errrr ... terjumpa lah foto di atas di pautan ini ...

http://sejarahmelayu.blogspot.com/2013/03/gempar-gambar-raja-goyang-beraksi.htmlLinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...