Isnin, 19 Ogos 2013

Persepsi RASUAH dan KEMERDEKAAN Dari RASUAH.
MALAYSIAKU BERDAULAT, TANAH TUMPAHNYA DARAHKU, tema kemerdekaan pada tahun ini. Sejak 1hb ogos sehingga sekarang, tak ramai para bloger dan pengamal media sosial menulis mengenai sambutan kemerdekaan negara. Sejarah negara perlu di tulis berulangkali dan perlu diceritakan sepanjang masa. Inilah masa yang terbaik untuk menceritakan kisah kemerdekaan negara yang sering diperlekehkan oleh puak DAP PKR PAS terutama oleh puak sosialis dan anti UMNO. 

Kisah pembangunan dan transformasi negara sejak 56 tahun lalu perlu diceritakan untuk tatapan anak-anak muda yang lahir selepas merdeka. Kisah bagaimana, anak-anak penoreh getah, anak-anak orang kampung mampu menjadi golongan profesional, pemimpin negara dan tokoh-tokoh terkemuka perlu diceritakan dari masa ke semasa. Malah halatuju kemerdekaan negara juga perlu diceritakan. 

Orang-orang Melayu wajib membebaskan diri mereka dari persepsi buruk 'Kuat Makan Rasuah'. Kerana rasuah bukan budaya orang Melayu. Ianya Budaya Asing yang di bawa masuk oleh kaum lain. Melayu wajib menjauhkan diri dari amalan rasuah. Membenci rasuah sama seperti menjauhi diri dari najis berat khinzir dan anjing. Kakitangan Melayu dalam perkhidmatan awam dan dalam politik wajib membuat laporan polis terhadap mana-mana individu yang membuat tawaran 'rasuah' kepada mereka. 

Tauke-tauke Cina dan Ketua Persatuan mereka perlulah berhenti menawarkan pelbagai jenis 'rasuah' kepada kakitangan awam. Mereka wajib mengakui bahawa mereka adalah penyumbang terbesar dalam masalah gejala rasuah di negara ini. Tidak keterlaluan dikatakan, mana-mana kakitangan awam yang enggan menerima rasuah daripada mereka, dianiayai dan dizalimi oleh mereka dengan menggunakan kabel-kabel tertentu.  

Gejala rasuah memang boleh dihindari dan dihapuskan samasekali bila ada komitmen bersungguh-sungguh dari semua pihak, baik dari kelompok politik dan swasta. Seeloknya, sempena bulan kemerdekaan ini, kita tanamkan semangat dan azam untuk Bebas Merdeka Dari Amalan Rasuah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...