Sabtu, 19 Mac 2016

AHLI POLITIK & BANGSA-BANGSA BEREBUT HAK YANG BUKAN HAK MEREKA.


Melalui PERJANJIAN 7 PERKARA yang ditandatangani pada 8hb Ogos 1957 sebelom Perjanjian Merdeka ditandatangani
Disebutkan dalam Perkara 4 & Perkara 7 dimana diberi pinjam lambang kedaulatan asal Tanah Melayu yakni Bendera Peribadi YDPA, Keris Panjang YDPA dan 5 Keris yang di pegang oleh Institusi Dato' Undang Nan Empat Pengamal Adat Temenggong Tali Benih Pesaka Bapa 

BISMILLAHI WABILLAHI WAMINALLAHI
ALLAHOMMA SHOLLI 'ALA MOHAMMAD 

PERJANJIAN PERKARA 7 yang kini dikenali sebagai WASIAT 7 RAJA-RAJA MELAYU adalah amat penting dalam sejarah pembentukan negara yang dinamakan di antara 1957 -1963 sebagai Persekutuan Tanah Melayu merangkumi 9 buah negeri. Kemudiannya pada 1963, di atas pemikiran Ahli Politik yang terdiri dari Melayu Pendatang mengubahnya menjadi Malaysia pada 1963 dengan memasukkan Sabah, Sarawak & Singapura. Akhirnya, Singapura dikeluarkan dari Malaysia dan negara Malaysia kini merupakan persekutuan di antara 9 negeri asal dari Persekutuan Tanah Melayu 1957 dengan negeri Sabah & Sarawak. 

Puncanya ialah kerana berlaku pergaduhan dan perebutan kuasa dan hak di antara Melayu Pendatang dan kaum Cina Singapura yang menjadi ahli politik. Pelik kan, orang yang bukan Peribumi yang telah diberikan izin tinggal dan mentadbir Tanah Melayu bersama-sama, akhirnya berebutkan hak yang bukan Hak mereka. Tanpa merujuk kembali kepada Perjanjian 7 Perkara dan kepada institusi Dato' Undang Nan Empat. Apakah akibat yang ditanggung oleh seluruh penduduk Tanah Melayu kerana perbuatan ahli politik berkenaan?

Berlakulah bala bencana dan malapetaka rusuhan kaum pada 13 Mei 1969. Sebelum itu pada 1964 berlaku rusuhan kaum di Singapura pada waktu kemuncak ahli politik bergadoh berebut Hak yang Bukan Hak Mereka. 

PUNCANYA KERANA AHLI POLITIK MELANGGAR 
PERJANJIAN 7 PERKARA 
PERKARA 153 PERLEMBAGAAN 
TIDAK MERUJUK KEMBALI KEPADA DATO' UNDANG NAN EMPAT. 

Dari 1979 -1989 berlaku krisis perlantikan DUL Jelebu ke 15. Di mana campurtangan ahli Politk di dalam perlantikan berkenaan yang mempengaruhi kuasa-kuasa Dewan Keadilan & Undang Negeri Sembilan memihak kepada calon Dato' Menteri berbanding calon Dato' Ombi.

Dengan campurtangan ahli politik dalam perlantikan DUL Jelebu ke 15, bermakna telah berlaku perlanggaran kepada Perjanjian 7 Perkara, Perkara 153 dan Undang-undang Tubuh Negeri Sembilan 1959.

KENAPA ISU CAMPURTANGAN ORANG POLITIK DALAM PERLANTIKAN DATO' UNDANG LUAK JELEBU KE 15 SUATU PERKARA YANG AMAT BESAR BAGI KAMI MELAYU PERIBUMI ASAL TANAH MELAYU ?

INI AKAN DIPERJELASKAN DI ARTIKEL-ARTIKEL BERIKUT. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...