Sabtu, 2 November 2013

PRK SG LIMAU:- AYAQ PARAS LUTUT KALU, MASUK BENDANG, AYAQ PARAS KAPLA KALU, PERGI DANOK."SORI LA NA ... KAMI BUKAN KERAJAAN NEGERI. CAMNA KAMI NAK BANTU NOOO ?????" ~ Senario yang sering berlaku dimana-mana kawasan Parlimen dan DUN yang dimenangi PAS-PKR-DAP dalam negeri-negeri dikuasai BN. Tanyalah kat sesiapa pun pengundi yang dapat jawapan klise begitu. Berbeza dengan BN. Dimana-mana negeri yang dikuasai DAP, PKR, PAS; jawapan sedemikian tidak akan didengar oleh para pengundi. Wakil Rakyat BN tetap mampu memberikan bantuan dan pertolongan kepada penduduk sekitar. Sebab itu cinabeng tak risau sikitpun. Undi kasi DAP, PKR dan PAS; masalah kasi kepada BN. Ada ka patut?

Kerana itu jugalah, DAP hanya mampu berkokok dikawasan-kawasan ibunegeri dan dibandar-bandar utama. Diluar dari lingkungan itu, DAP terpaksa 'menumpang kasih' pengaruh PKR dan PAS. Inilah senario status-quo politik diMalaysia. Dengan hanya berbekalkan 39 kerusi di Parlimen, DAP mampu menjadi 'Perdana Menteri' Malaysia tanpa perlu berkhidmat kepada rakyat. Bebanan itu diberikan kepada BN untuk menggalasnya. DAP hanya mahu 'Kuasa' tanpa 'Khidmat'. 

Undi kepada PAS pada waktu ini, bermakna undi itu diterjemahkan oleh DAP sebagai 'Kuasa Hegemoni & Dominasi DAP'. Tak kiralah undi itu dimana-mana kawasan Parlimen dan DUN diMalaysia ini. Kita selaku rakyat jelata ne, bila beri undi kita mahukan Pembangunan Ekonomi dan taraf hidup yang lebih selesa. Adakah taraf hidup dan Pembangunan Ekonomi mampu dinikmati melalui 'Undi Sebab Caci-maki' Akhirnya , siapa yang rugi? Orang Melayu lah ! Cinabeng ada Dana Awam dan Terkumpul dalam perstuan-persatuan mereka yang berlambak-lambak di Malaysia ini.

Apa akan jadi kepada orang Melayu yang masih belum mencapai taraf ekonomi dan status sosial yang selesa? Golongan itu masih ramai lagi. Orang Melayu pun tak mempunyai persatuan-perasatuan dan ngo-ngo sebanyak Cinabeng untuk menjaga dan membantu sesama sendiri. Dan orang Melayu masih belum mempunyai kumpulan-kumpulan pendesak yang kuat. Suara Melayu hanya kuat semasa mengundi. Selepas mengundi, suara Melayu terus hilang. Kena tunggu lagi lima tahun. Bila Melayu buat silap dalam mengundi, Melayu terpaksa tanggung selama lima tahun. Bukan lima saat!

Cinabeng sebelum beri undi pun dah dapat peruntukan berjuta ringgit. Orang Melayu? Itu kerana, mereka ada kekuatan pada persatuan-persatuan mereka yang bersuara bagi pihak mereka. Dan mereka pun akur kepada setiap keputusan persatuan mereka. Kerana mereka tahu, apajua keputusan, persatuan mereka tetap ada untuk menjaga mereka. Orang Melayu? 

Jadi, orang Melayu kena fikir-fikirkan dengan lebih teliti bila mengundi. Jangan membuat pilihan kerana marahkan pemimpin UMNO. Pemimpin dalam UMNO, datang dan pergi. Kepentingan Melayu? Dan kena ingat, pemimpin pun takkan berkuasa bila tiada sokongan. Kita boleh bantah mana-mana polisi awam yang tak menguntungkan Melayu. Kerana kita punyai Hak itu. Dan Hak itu lahir kerana pemimpin yang kita pilih melalui Kuasa Undi. Mana-mana pemimpin pun tak dapat nak nafikan Kuasa Undi dan Hak tersebut. 

Demi masadepan dan kekuatan Kuasa Politik Melayu, jomlah kita ramai-ramai mengundi BN. Bila BN buat Polisi Awam yang tak sesuai dengan Kepentingan Kita, maka kita gunakan HAK kita untuk membantahnya. Dan Pemimpin kena akur kerana kita yang memilih pemimpin. Dan pilihan kita itu sudah tertulis dalam Qada' dan Qadar Allah Ta'ala. 

PRK SG LIMAU -KEMASKINI , BANG NON MAHU BN MENANG.

Seperti yang telah dijangkakan, bang Non akhirnya terpaksa diangkut ke Sg Limau untuk menyedapkan hati Mahpoz. Mengikut penilaian asal, indikasi kekalahan tim Mahpoz ialah kehadiran bang Non. 

Bang Non terpaksa hadir, demi menjaga airmuka jentera PKR yang terpaksa berkempen dan berjuang di Danok. Bila Bang Non datang itu maknanya bang Non nak beri isyarat, bahawa tim Mahpoz dah gagal dan kecundang. 

Diketahui umum, bahawa arwah Tok Zizan pun tak menyukai dan tak mempercayai bang Non. Mahpoz fikir bang Non mampu menjadi 'crowd puller' disaat-saat akhir. Mahpoz hanya mencari alasan untuk melepas diri dengan kehadiran bang Non. 

Sekurang-kurangnya, Mahpoz berharap kehadiran bang Non menunjukkan solidariti dalam Pakatan yang tak sepakat. Mahpoz silap perhitungan, kerana Sg. Limau bukan kubu kuat Mahpoz tetapi kubu kuat arwah Tok Zizan. Bang Non hanya mengesahkan bahawa kemenangan adalah milik BN di Sg.Limau.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...