Sabtu, 22 Februari 2014

KISAH SEDIH BRIM SATU BENTUK POLITIK PERIUK NASI.

Alhamdu lil laah, BRIM dah dkreditkan masuk ke dalam akaun akaun yang layak menerima. Katanya penerima seramai 7 juta orang. Dan dengarkata ada tambah nilai lagi. Di mana diberikan perlindungan insurans selama setahun. Jumlahnya dengarkata ialah RM30,000.00. Terimakasih kepada yang memberi dan syukur kepada Illahi.

Ok, setelah berterimaksih dan mengucapkan syukur; maka tibalah masa untuk menilai secara waras dan rasional pemberian BRIM. Seperti semua ketahui BRIM adalah bantuan terus kepada rakyat. Ianya timbul bila Polisi Rasionalisasi Subsidi petrol dan disel dilaksanakan.

Alasan RASIONALISASI SUBSIDI ialah ianya bukan kewajipan pemerintah beri subsidi dan subsidi adalah belanja hangus. Serta, golongan mewah turut mendapat manafaat subsidi. Begitulah yang diberitahu.

Baiklah; dari kacamata ambe, BRIM adalah bentuk subsidi cuma namanya bukan subsidi tapi BRIM. Malangnya BRIM ne hanya dimanafaat oleh segelintir rakyat manakala subsidi oleh seluruh rakyat.

Berbeza dengan KRIM, dimana semua rakyat dapat manafaat tak kira kaya atau miskin; BRIM hanya dimanafaatkan kepada golongan sasar yang rata-rata hanya ada basikal dan motorsikal cabuk.

Bagi yang tak layak menerima BRIM, tapi bukan orang mewah dan ada kereta cabuk; mereka tak dapat manafaat daripada tukar ganti rasionalisasi subsidi petrol dan disel dengan BRIM. So, kos bebanan sara hidup mereka tetap berat. Jadi, mereka terpaksa menjual kereta cabuk dan guna motorsikal cabuk untuk layak menerima BRIM tahun depan.

Agak malang mereka tak dapat menukar kerja menjadi buruh kerana sektor itu dipenuhi oleh warga asing yang amat dimanjakan.

Akibatnya produktiviti mereka semakin menurun. Bila produktiviti mereka semakin merosot dan menurun; ianya memberi kesan kepada pendapatan perkapita negara. Akhirnya, back to square one jugak.

Dan perbendaharaan negara semakin terbeban dengan pemberian BRIM. Dan undi kepada BN tetap merosot dan menjunam ke dalam gaung.

Membeli undi dan sokongan melalui kaedah dangkal sebegini; hanya mendalamkan  lagi lubang liang lahad BN. Setiap tahun BN gali semakin dalam liang lahad politikalnya sendiri.

Bagi ambe; waima tiada track record sukses dalam politik berbanding PM (tapi PEMANDU juga tiada track rekod sukses dalam politik); ada alternatif lain bagi mengurangkan beban subsidi petrol. Apakah alternatif itu???

PEMANDU gagal menasihati PM agar memajukan teknologi enjin hibrid dan penjanaan kuasa hidro. Sebenarnya; teknologi enjin hibrid sudah lama ada. Teknologi ini gagal dibangunkan sepenuhnya oleh PEMANDU. Kita mempunyai ramai bijak pandai. Tapi PEMANDU punyai polisi senyap yakni nyahkan semua cerdik pandai sebab depa saja yang pandai lagi cerdik (at least camtu ler yang PEMANDU berikan gambaran).

Malaysia memang kaya dan amat kaya dengan pelbagai sumber asli dan bahan mentah asli dalam simpanan yang banyak. Hairan; kerana semuanya gagal diurus dengan baik seperti sebelumnya sejak PEMANDU TAKING OBER.

Malaysia juga mempunyai GLC yang hebat-hebat. GLC berkenaan berkemampuan membuat pelaburan di negara-negara sumber teknologi tinggi. Malangnya, PEMANDU tidak menguatkan GLC, sebaliknya melemahkannya dengan menjual saham dan aset.

Banyak polisi yang di buat oleh PEMANDU lebih kepada hit and run away. Dan merugikan negara. Andaikata, PEMANDU ada polisi-polisi mantap yang bukan bersifat Polisi Periuk Nasi; rakyat sendiri akan menjadi kaya-raya dan tak perlukan BRIM atau subsidi.

Malangnya, inilah yang gagal dilakukan PEMANDU. Dan terlahirlah polisi-polisi hit and run away. Polisi-polisi hanya bersifat Politik Periuk Nasi dan bukan kebajikan sebenar kepada rakyat. Bila lah Tok Jib dan PEMANDU nak sedar ?


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...