Khamis, 25 Julai 2013

Edisi Sepak Layang Politik , Pengundi Cina Menyesal Tak Dapat Kalahkan BN.


Kata-kata seorang cinabeng 'Melayu Sadur' yang menjadi anak angkat kepada seorang Melayu. 

Kata-kata seorang Cinabeng yang memang totoks dan ori yang menolak matapelajaran Tamaddun Islam Tamaddun Asia bagi menggalakkan perpaduan.

Dalam satu seminar tertutup, UMCEDEL mendedahkan hasil 'kajian-celup' mereka mengenai peel pengundi Cina di Parlimen Temerloh. Kononnya, pengundi Cina menyesal kerana tak mengundi BN. Poodah! Saipudin Dollah turut hadir. Ya la Sapudin Dolah mencari alasan untuk kekal sebagai ahli MT UMNO. Dah kalah tu, molek benarlah Sapudin Dolah berundur saja dengan terhormat.  Tak perlu lah menjilat dan mengipas bontot cinabeng lagi. 

Sampai kiamat ler ambe nak mempercayai pengundi cinabeng menyesal. Mereka sebenar hanya menyesal kerana gagal kalahkan BN dan bukan kerana menyesal mempercayai dakyah DAP. Majoriti cinabeng ni kaki penipu dan pembelit. Ular sawa batik itu sebenarnya satu spesis je dengan puak Hakka. Sebab itu ada Kung Fu Gaya Ular, gaya Monyet, gaya Mentadak Mentudu dan Kung Fu Cengkadak Menipu. 

Tak payah lah nak percayai majoriti cinabeng Hakka ne. Kemahiran menipu dan membelit adalah kemahiran asasi Hakka. Kalau takde kemahiran menipu dan membelit, mustahil lah Hakka boleh 'survive' lama, dulu masa maharaja Manchu-jadi-Han, Dinasti Qing, hantar Hakka ke Selatan China.

Begitu lah dengan kisah Kapitan Yap Ah Loy. Kalau tak membelit dan menipu, pembesar Melayu, mustahil Kapitan Yap Ah Loy, orang Hakka, mampu menjadi tokan besar di Kuala Lumpur. Biar cinabeng datang kowtow tujuh kali dan minum teh dulu. Dan paling tidak, 'Cakap Potong ayam' punya. 

Ini bukan rasis, tapi nak kasitau kat semua, akan realitinya. Hakka terlalu taksob dengan kaum dan budayanya sendiri.

Provokasi PAS Tahap Larian Bogel Semasa Hari Mengundi PRK Kole Besout.Meneliti beberapa blog rakan-rakan, didapati petugas dan penyokong tahap totoks bangap ada melakukan beberapa cetusan provokasi. Antara lain, seorang muslimah PAS melakukan senaman ringan 'hayunan' payung kepada seorang ADUN Perok. MB Terengganu di halang petugas PAS membantu seorang pengundi wanita warga emas. Dan petugas TV3 di serang penyokong PAS. Namun apakan daya, Allah Ta'ala tak merestui provokasi-provokasi berkenaan. Saksikan dua video tindakan provokatif puak PAS.Cuma kita smeua nak tahu lah bila tarikh, masa dan lokasi penyokong PAS DAP PKR yang berjanji nak berlari bogel keliling Kole Besout akan di buat? Kitaorang nak panggil media asing buat liputan.

Bodoh Punya Puak Keynesian, Perbankan Malaysia Asik Minta Sepaun Daging Rakyat !

Puak Keynesian yang dok bersarang anai-anai (ramai di antara mereka graduan LembuFord [Oxford] dan Habat [Harvard]) dalam kerajaan sebenarnya bodoh tahap lembu makan rumput. Depa ni anggap depa bijak dan cerdik. Hakikatnya depa ni kalau di beri benih ubi kayu pun , depa tak reti camna nak tanam ubi kayu dan jual ubi kayu menjadi jutawan. Depa memang tak praktikal langsung. Eksyen je lebih. 

Mengulas lapuran Utusan Malaysia, "Industri Perbankan Perlu Terokai Pasaran Gen Y" 
Ketua Kumpulan Perbankan Pelanggan Alliance Bank Berhad, mengsyorkan agar bank-bank Malaysia terokai pasaran Gen Y yang seramai 8 juta orang. Malangnya, beliau hanya mengsyorkan bank-bank di Malaysia menjual produk dan perkhidmatan sahaja!

Tak ada pun di sebut mengenai bagaimana hendak membantu Gen Y menjadi usahawan berjaya! Keuntungan bank saja diutamakan. Ini macam cerita 'Merchant Of Venice' di mana watak Shylock (bank) hanya nak 'Sepaun Daging' sahaja. Peranan perbankan di Malaysia sudah amat lapok, terlalu konservatif dan terlalu konvensional. Perbankan Malaysia perlu di paksa 'berubah' atau di ubah oleh rakyat. 

Perbankan Malaysia jugalah penyebab utama ramai anak-anak muda Gen Y menjadi bankrap dan hilang daya saing mereka. Apa taknya, produk pinjaman peribadi , kad kredit dan kadar faedah yang mencanak-canak dikenakan ke atas pembelian kereta dan rumah serta barang keperluan lain. Punyalah bodoh puak perbankan Malaysia. Sebab itulah, yang kaya bertambah kaya dan yang miskin takde peluang. 

Perbankan Malaysia perlu berubah peranan, dari menjadi biawak hidup kepada rakan-niaga proaktif. Jangan asik nak jual produk Kad Kredit dan Pinjaman Peribadi, Pinjaman kereta dan rumah sahaja. Dan jangan asik nak bantu orang-orang kaya sahaja serta korporat-korporat gergasi. Cer bantu peniaga-peniaga kecil-kecilan dan Gen Y menjadi usahawan berjaya. Takkan perbankan Malaysia ne semuanya takde telor nak ambil risiko?

Daripada melabur dalam bisnes-bisnes dan skim cepat kaya elitis, lebih baik melabur dalam 'Modal Insan'. Lambat-laun, perbankan dapat untung juga. Dengan itu adalah juga bantuan dan sumbang-an perbankan kepada rakyat Malaysia. Bukan hanya membuat sumbang-an menjadikan majoriti rakyat Malaysia bankrap dan terbelenggu dengan pembayaran kadar faedah amat zalim dan bersifat menganiaya. 

Sistem perbankan Malaysia , masih terikat kuat dengan amalan riba' yang diharamkan. Dan tiada tanda-tanda mereka bersungguh dan komited nak membebaskan rakyat Malaysia dari sistem riba perbankan kepada sistem bebas riba'. Kerajaan Malaysia sudahpun memperkenalkan Sistem Bebas Riba' ke dalam sistem perbankan konvensional yang lapok. Cuma agak malang, perbankan bebas riba Malaysia kurang kreatif. Dan masih di tahap 'Profit Oriented' dan 'Elite Oriented'. 

Rakyat Malaysia memerlukan perbankan yang bebas riba dan melabur dalam Modal Insan. Perbanyakkan produk-produk pelaburan kepada usahawan-usahawan kecil dan sederhana. Kurangkan karenah birokrasi dan permudahkan urusan kemudahan pinjaman. Jika ini berlaku, niscaya ekonomi Malaysia melonjak-lonjak naik dan matlamat mencapai Negara Berpendapatan Tinggi tanpa memprejudiskan peluang rakyat menjadi jutawan akan tercapai. Insya Allahu Ta'ala. 

PRK KOLE BESOUT: LARI BERBOGEL CARA TERBARU DAP PKR SYIAH & ANWARINAS PROTES KEMENANGAN BNSelain tunjuk pungkoq, 'blackout', baring atas jalan macam lembu, kini macai-macai DAP PKR syiah, anwarinas akan memprotes kemenangan BN dengan ACARA LARI BERBOGEL KELILING KOLE BESOUT. 

NO KOMEN !
Mat Sabu, Husam Jamnapari dan kemungkinan besar politikus Nik Aziz akan melepaskan peserta ..... 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...