Jumaat, 15 Ogos 2014

DAP BANTAH DR. IDRIS AHMAD ADUN IJOK DARI PKR


Ok, semua orang sudah tahu, nampaknya nama DSWA bakal digugurkan dan digantikan dengan Dr Ahmad something--something. Perkara ini sudah dicapai kata putus. Tapi DAP berbelah bahagi mengenainya. Kerana menurut DAP, nama Dato Seri Wan Azizah tak perlu digugurkan dan masih boleh memaksa PAS untuk menerima Dato Seri Wan Azizah seperti ADUN Hasnul dan ADUN Saari Sungib. 

Tidak sukar untuk memaksa PAS yang sememangnya bagi DAP seperti kacang sahaja. Duit adalah Dewa Yang Berkuasa menurut DAP. Mereka pun sudah menggerakkan Kempen Ribon Hitam untuk memastikan Sultan Selangor tunduk patuh kepada kehendak politikal DAP-PKR.

Apalah sangat bagi DAP-PKR nak lawan Sultan Selangor memandangkan UMNO pun diam membisu dan anak-anak tempatan Selangor pun buat tak peduli. Lagipun 'Abang Besar DAP' perlu diselamatkan dari terus tenggelam dalam Selat Tebrau.  

Dan wang abang besar DAP cukup lazat dan enak. Apalah sangat nak penaikkan Wan Azizah yang sudah lanjut usianya pun. Apalah sangat nak sokong DSAI yang juga sudah hampir ke lubang kubur kerana usianya.

Apa yang penting ialah abang besar DAP perlu diselamatkan bagi generasi anak cucu keturunan keluarga LIM. Yang lain tak perlu masuk 'Line-Age'. Bak kata falsampah politikus orang Tanah Besar China bawah Dr Sun Yat Seng-kek, 'Untuk menguasai masadepan anda bina masadepan pada masa sekarang'.

1964 - 2014 , berapa generasi pun? Lim Kit Siang pun masih hidup lagi. Dan belumpun menjadi mendiang, semua parti Melayu sudah tumbang. Orang Melayu sudah menjadi Orang Asing di bumi sendiri. Jadi apa ada hal pun kepada DAP nak angkat Wan Azizah? Mana sempat Wan Azizah dan DSAI nak bantu dan sailang DAP semula. Tak sempat sebab orang seperti Ishamudin Rais, Hasnol, Saari Sungib dan ramai lagi amat bersedia untuk berkhidmat dengan tokeh DAP.

Alarh lagipun sejak 1970, masa DEB pun Melayu dah terbiasa jadi hamba kuli orang DAP. Dan terbiasa lidah Melayu jumpa orang DAP dan panggil Tokeh Apa Kabar? Senyum-senyum sikit daaptlah tiga keping not kertas warna ungu.

PAS bukan lagi satu ancaman buat DAP kerana apalah sangat ilmu agama orang PAS. Bukan boleh masukkan gerun ke dalam hati DAP. Malah orang PAS lagi gerunkan DAP berbanding Allah Ta'ala. Sudah menjadi perjuangan PAS untuk mempertahankan dan memperjuangkan DAP dari segala bahana bencana marabahaya. Itu adalah Perjuangan Suci PAS. 

Selangor kan sudah menjadi sebuah  REPUBLIK SECARA AMALI.
Apa DAP nak risau pun. 


POLITIKUS IDIOT TIDAK PATUHI UNDANG-UNDANG TUBUH KERAJAAN SELANGOR 1959.


TERKINI: Mesyuarat Lajnah Politik PAS tetap menolak Wan Azizah sebagai MB Selangor. So Wat da hek? Kesemua politikus DAP-PKR tidak mematuhi Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959. 

Seharusnya, hirarki kepimpinan tertinggi DAP-PKR wajib mematuhi dan mengeluarkan arahan parti selari dan selaras dengan undang-undang tersebut. Kegagalan mereka melakukannya membuktikan kepada kita, mereka adalah Diktaktor Anarkis.

Sepatutnya mereka merujuk kepada peruntukan-peruntukan Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 untuk menukar Menteri Besar. Sebaliknya mereka meminggirkan undang-undang tersebut dengan sengaja. Sedangkan mereka adalah anggota Legislatif Negeri Selangor. Mana kredibiliti dan kewibawaan mereka? 

Kehendak hirarki tertinggi parti tidak boleh mengatasi peruntukkan undang-undang negeri dan mencampuri hal-ehwal badan legislatif dan badan eksekutif sesebuah negeri. Soal pemilihan, perlantikan dan pemecatan MB dan EXCO telah ditetapkan dalam undang-undang berkenaan. Ianya bukan soal kepartian dan diluar bidangkuasa kepartian.

Mari kita lihat apa yang diperuntukkan mengenai perlantikan MB dan EXCO di Selangor didalam undang-undang berkenaan, Anda semua patut ketahui bahawa kesemua Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri di Tanah Melayu bermula dengan pengisytiharan seperti diatas. Yakni, undang-undang itu diwujudkan kerana kesemua 9 Sultan Melayu dengan Ratu England selaku Ketua-ketua rasmi kerajaan masing-masing menandatangani Perjanjian Malaya 1957 yang membawa kepada KEMERDEKAAN NEGARA. Kerana itulah baru wujud jawatan-jawatan untuk parti politik yang menang bertanding dalam Pilihanraya. 

Kita baca peruntukkan dibawah ini Bab 3 Eksekutif ,Perkara 50 bertajuk KUASA EKSEKUTIF 


Adalah jelas dari Perkara 50, itu Kuasa Eksekutif terletakhak kepada satu otoriti sahaja iaitu Sultan Selangor. Dan Boleh dilaksanakan oleh:-
  1. Baginda sendiri, atau 
  2. EXCO, atau 
  3. Mana-mana anggota EXCO, atau 
Dan Fungsi/ Peranan Kuasa Eksekutif boleh  dianugerahkan kepada orang lain atau pihak-pihak berkuasa melalui undang-undang. Setakat ini tiada sebarang undang-undang yang menanugerahkan Fungsi Eksekutif kepada mana-mana hirarki tertinggi parti politik atau kepada mana-mana pihak berkuasa lain.

Perkara 51 di bawah tajuk kecil PERLANTIKAN MENTERI BESAR. Sila baca dibawah ini:-Klausa 1 menyatakan Sultan Selangor lah otoriti mutlak melantik Menteri Besar melalui watikah dan cap mohor baginda mengikut yang diperuntukkan dalam perenggan (a) klausa (2) Perkara 53.Tidak disebut pun Majlis Pimpinan Pakatan dan Anwar Ibrahim berhak melantik Menteri Besar. DAP-PKR tiada mempunyai kuasa pun untuk melantik Menteri Besar. 

Klausa 3 pula menyatakan tertakluk kepada Klausa 4 Perkara 53, menyatakan syarat wajib seseorang itu menjadi Menteri Besar yakni mestilah dari keturunan Melayu jantina lelaki dan beragama Islam. Mama kipas situ jantina wanita, mana layak menjadi MB pun. 

Kita lihat pula Perkara 53 seperti dibawah 


Baca Perenggan (a) Klausa (2) Perkara 53 diatas, terang jelas menyebutkan , baginda Sultan Selangor mula-mula akan melantik seorang Menteri Besar dari anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang Pada 'Judgement' baginda Sultan Selangor mempunyai 'Penguasaan' dan 'Kepercayaan' majoriti ADUN. Tiada disebut 'Judgement' Baginda Sultan Selangor wajib ikut bilangan Surat Akaun Berkanun yang ada pada tangan Wan Jijah.

Klausa (4) dibawah pula dengan terang dan jelas bahawa baginda Sultan Selangor berhak dan mempunyai KUASA BUDIBICARA UNTUK MENGHADKAN PILIHAN BAGINDA MELANTIK MENTERI BESAR.

Bermakna Klausa (4) mengatasi perenggan (a) klausa (2).


Maka sudah jelaslah kepada anda semua berkenaan dengan KUASA-KUASA SULTAN SELANGOR.
Dan taraf sampah arahan-arahan politikal daripada bos-bos politikus dalam parti politik waima parti politik mereka menguasai 2/3 majoriti dalam Dewan Undangan Negeri.

Ini bertujuan untuk mengekang sifat tamak dan rakus politikus itu sendiri dan mengasingkan pentadbiran negeri dengan hal ehwal urusan kepartian yang cacamarba seperti yang ada sekarang.

Kenyataan Peguam Negara pun sudah tersasar kerana Sultan Selangor mempunyai kuasa-kuasa yang luas didalam perlantikan Menteri Besar. Kerana KUASA EKSEKUTIF itu terletakhak kepada baginda pada sepanjang masa. 

Sila beri komen diruangan komen jika perlukan penjelasan lebih lanjut. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...