Isnin, 30 Mei 2011

EDISI SARAPAN: Pengulangan Kitaran Sejarah.

TANAH MELAYU INI berada di pusat graviti penumpunan titik peralihan masa. Oleh sebab itu, pengulangan sejarah merupakan fenomena luarbiasa yang selalu terjadi tetapi tidak disedari. Garisan Khatulistiwa merentasi titik tengah Tanah Melayu di Temerloh mempunyai maksud tersendiri.1. EDISI SARAPAN SENAMAN MINDA & AKAL hari membicarakan fenomena PENGULANGAN MASA  yang selalu terjadi di Tanah Melayu. Terlalu panjang untuk dibicarakan pembuktian kaedah saintifik tapi Teori Pengulangan Masa dalam Kuantum Fizik memang dibahaskan oleh ahli fizik Barat dan mereka tidak menafikan kewujudan ALAM DIMENSI PARALEL. 

2. Hari ini, kita melihat bagaimana pengulangan masa itu berlaku dalam bentuk dan ruang masa berbeza tetapi jalan ceritanya sama saja. Tanah Melayu pernah di perintah oleh Tentera Maharaja Jepun selama 3 tahun 8 bulan dan selepas itu berada dalam kekecohan 14 hari Bintang Tiga. Keseluruhan tempoh masa itu menyaksikan bagaimana rakyat amat menderita dan sengasara tapi telah membangkita kesedaran di kalangan orang Melayu sehingga tertubuhnya UMNO pada Mac, 1946.

2. Sebelum kedatangan tentera Jepun , pemerintahan British di anggap zalim dan menindas, Apabila Tentera Maharaja Jepun memerintah, pemerintahan British di anggap sebagai syurga, Selepas Tentera Maharaja Jepun menyerah diri, adanya vakum selama 14 hari yang diisikan oleh BINTANG TIGA membalas dendam. 

3.  14 hari yang begitu menyiksakan nenek dan atok kita yang disembelih hidup-hidup, d bunuh dan di bakar oleh Bintang Tiga. Barulah tiba BMA (British Military Administration) mengamankan keadaan. Setelah itu, Malayan Union pula diperkenalkan. Maka bangkitlah SEMANGAT MELAYU ISLAM menentangnya di bawaha UMNO. 

4. Kitaran ini berlaku dalam tempoh 10 tahun dalam dekad 1940an. Kini, dalam alaf baru, bagi tempoh 10 tahun pertama, sejarah berulang. 2008 sehingga kini, beberapa buah negeri di tadbir oleh Tentera Iblis rejim satanisma dapkrpas. Rakyat tersiksa dan resah gelisah dalam tempoh 3 tahun.

5. Jika mengikuti kewarasan pengulangan sejarah, pentadbiran tentera iblis rejim satanisma dapkrpas ini akan berakhir dalam tempoh 8 bulan lagi. Kita dapat melihat betapa terdesaknya rejim satanisma dapkrpas pada kali ini di asak bertubi-tubi dan akibat kenagkuhan mereka sendiri. Apakah kita bakal menyaksikan kehancuran pentadbiran Tentera Iblis rejim satanisma dapkrpas dalam 8 bulan ini?
Ini adalah pandangan peribadi penulis sahaja berdasarkan kepada analisis sejarah yang berlaku di Tanah Melayu. Wujudnya seperti 1 Pola Pengulangan Sejarah yang sama walaupun watak berbeza dan tempoh masa yang berbeza. Sama-sama kita renungkan. TEPUK DADA TANYA IMAN. 

ANAK SIAPA LA NI OOIIIII ? JANGAN DI BUAT LAGI MUZIK VIDEO SEPERTI INI.

Dalam mengejar kemajuan duniawi sesekali jangan tinggalkan ukhrowi. Kehidupan yang meniru budaya luar sudah lama diperkatakan. Ambil saja nilai yang baik tapi kalau nilai seperti yang ditonjolkan dalam MUZIK VIDEO ini,patutlah BOB LOKMAN masuk PAS. 

1. Melayu pada masakini memerlukan lonjakan paradigma yang proaktif untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah. Orang Melayu memang terkenal hasil seni mereka, tapi adakalanya dalam melahirkan hasil seni, selalu terkucil. Muzik video seperti inilah yang tidak mahu kita warisi kepada anak cucu di kemudian hari. Terlalu sia-sia dan amat memalukan. Mana budaya kita ?Perkara-perkara seperti inilah yang amat perlu diberikan perhatian kerana kita tidak mahu Melayu juara dalam nilai budaya negatif terlampau seperti ini. Nilai budaya yang ditunjukkan dalam muzik video ini mampu menjahanamkan masadepan agama bangsa dan negara,. Oiii ... janganlah di buat benda seperti ini , MALU LAH ! TEPUK DADA TANYA IMAN.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...