Selasa, 12 Ogos 2014

PKR TERKUNCI MATI BILA PEMAIN UTAMA DAP TURUT CENDERUNG MENYOKONG TSKI.YENNADEI .... 

Makin seronok episod Langkah Kajang ini. Ok lah DSAI ada bikin Surat mahu jumpa Sultan kasi explen apa pasal DSAI pecat Khalid Ibrahim. Itu surat tarikh hari Ahad, minta mahu jumpa hari Isnin; semalam lah 11hb April 2014. Tapi TSKI pun sudah kasi surat mao explen perkara sama. Jadi Sultan Selangor sudah kasitau sama Setiausaha Sulit baginda, kasitau sama DSAI tarak payah jumpa sebab TSKI pun mau jumpa kasi explen perkara sama. Ini info semua tarik dari dalam itu Kenyataan Media Pejabat Setiausaha Sulit Sultan Selangor tarikh ini hari itu jam sikit atas enam petang ada keluar sana Astro Awani punya websitus. 

Jadi, PKR sudah panggil-panggil ini malam kasi meeting baik punya. Kasi taruk nama lain. Beri sama Sultan mau jumpa juga. Tarapa lah. 

Persoalan kepada rakyat, sejauhmana pula Institusi Raja-raja Melayu akan diheret oleh PKR-DAP?
Sasaran Utama dalam episod ini bukan jawatan TSKI tapi Kuasa-kuasa Raja-raja Melayu yang berkaitan dengan perkenan memahsyurkan ADUN yang mempunyai kepercayaan majoriti DUN menjadi MB.

TSKI orang kuat dan penyumbang dana politikal terbesar bagi PKR. Tian Chua pun kalah.
Pemilihan TSKI menjadi MB Selangor pun kerana kekukuhan kewangan beliau.
Sebab itu pada PRU 13 lalu, Tun Daim menyebutkan jika BN mahu Selangor kembali, sila kemukakan calun MB yang paling berwibawa daripada TSKI. 

Aliran insiden pun begitu mudah dan semua laluan sudah dijangka awal-awal. 
Ada kemungkinan besar, akan dibawa ke mahkamah untuk Rujukan Kehakiman bagi menentusahkan prosedur, tatacara dan tatasusun.

Ada banyak persoalan perundangan boleh dibangkitkan dalam isu MB Selangor ini.
Kes duluan dalam isu MB Perak sudah ada.

Langkah seterusnya daripada PKR-DAP ialah mematahkan dan mematikan semua syarat-syarat dan prasyarat yang dijadikan alasan penghakiman dalam kes MB Perak dulu.

ROMBONGAN MAMA JIJAH KIPAS NGADAP SULTAN SELANGOR PADA HARI INI?

.

Status ini diterbitkan semalam selepas beberapa jam TSKI mengadap DYMM Sultan Selangor dan memberikan jaminan bahawa beliau masih mempunyai kepercayaan majoriti ADUN SELANGOR. Semalam juga agak heboh diperkatakan DSAI pergi berjumpa TGHH di Terengganu. Disahkan DSAI sendiri didalam tv. 

Kebiasaannya, dalam mengenali gerak kerja perang sampah sarap PKR, apabila status-status sensasi sebegitu dikeluarkan bermakna, ianya suatu keterbalikan dari mesej sebenar. Waima sebelum ini kita mendapati ada didedahkan daripada sumber dalaman adanya Surat Akaun Berkanun daripada ADUN-ADUN PKR; namun pernah didedahkan bagaimana PKR sanggup memalsukan Surat Akuan Bersumpah.

Tapi yang paling menyeronokkan ialah berlakunya bogel membogel sesama mereka terutama PAS-PKR diperingkat hirarki pertengahan dan bawahan dan hirarki atasan.Dalam satu artikel lain akan disenaraikan. 

Maka pada hari ini kita tengok dan dok peratilah samada rombongan mama kipas berjaya menyakinkan Sultan Selangor atau akhirnya PRN bakal diadakan.

Kabar angin mengatakan, TSKI akan merombak EXCO SELANGOR secara drastik.

Ini betul-betul lah Kerajaan Rakyat sebab Ketua Eksekutif tiada berparti so rakyat pun boleh berparti lah selepas ini ... tapi adakah itu BETUL dan BENAR pada sangkaan anda semua?

TS KHALID G KEKAL MB SEHINGGA PRU 14.

Bermula dari Langkah Kajang yang dikatakan bagi memudahkan kempen 'Road To Putrajaya' atas alasan-alasan berikut:-
  1. Mematahkan strategi politikal BN yang mahu merampas Selangor melalui pengisyitharan darurat kerana cetusan isu penukaran MB Selangor. 


  2. Memberikan laluan kepada Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor yang dipercayai tidak akan mudah dipengaruhi oleh BN. 
Tapi kata-kata itu keluar daripada mulut seorang politikus. 

Kata-kata politikus mana boleh dipercayai pun. Menipu adalah darah daging mereka. 

Maka ADUN KAJANG meletak jawatan. Dari situ, bermula PRK Kajang dan perlaksanaan Langkah Kajang. Ramai meminta agar BN tidak bertanding. Tapi Mat Maslan berkeras juga nak berlawan dan berlengan dengan PKR. Maka, digunakan alasan, 'Kalah dah pasti tapi kurangkan majoriti itu matlamat !" Lain kata, bertanding untuk kalah. Tak ke pelik?

Setelah PRK Kajang dimenangi oleh PKR dengan majoriti kurang, Langkah Kajang tetap diteruskan juga. Dari kacamata seorang yang suka memerhati gelagat politikus Malaysia; apa pekdahnya BN bertanding di PRK Kajang? Andaikata BN tak bertanding di Kajang pun, ambe fikir Tan Sri Khalid Ibrahim tetap enggan meletak jawatan selaku MB Selangor. 

Selepas didapati DSAI berada dalam keadaan kemungkinan besar dimasukkan ke dalam penjara kerana mahkamah mensabitkan hukuman keatasnya sebelum hari penamaan calun; maka Wan Azizah muncul semula. 

Anih kan. Sebaik saja Rafizi umumkan Langkah Kajang, ADUN Kajang meletak jawatan, disebarkan kabar angin DSAI akan bertanding dan menjadi ADUN di Selangor, tup-tup DSAI disabitkan hukuman. Sedangkan Langkah Kajang dimulakan sebaik saja PKR mengetahui mahkamah sudah pasti mensabitkan hukuman ke atas DSAI. Kira dasat lah Politikus Malaysia ini merancang. Cuma mereka tiada kuasa untuk mengawal 'outcome' perancangan mereka. 

Kemudian .....
Majlis Pimpinan PR menyatakan bahawa Wan Azizah menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai MB Selangor. 

Bermula lah .....
Lakon layar terhebat tapi belum pecah panggung daripada politikus Malaysia.

Provokator utama ialah Presiden PAS dengan Timbalan Presiden PAS.
Instigator dan pemain utama inilah yang merancakkan lakon layar.
TSKI munkin terlalu naif atau memang jenis kurang pengalaman dalam sepak terajang politik termakan dengan lakon layar. 

PAS tahu mereka adalah penting dalam isu penukaran MB Selangor. 
Mereka ada 15 kerusi. 
Mustahil mereka tidak mahu 'menangguk di air keroh'. 
Penyokong dan pengikut serta pemuja mereka sahaja yang bermimpi dan berkhayal kepimpinan PAS Bebas-Noda-Dosa.

BN pula nampak seperti acuh-tak acuh.
BN waima memberikan sapot secara jelas menyokong TSKI kekal menjadi MB Selangor, tapi ada Politikal Negosiasi yang mungkin telah berlaku sejak Januari 2014. Itu yang DSAI sampai tersasul sebut 50 Januari.

Setakat ini, TSKI telah dipecat dari PKR
Telah menghadap Sultan Selangor dan memberikan penjelasan.
Masih diperkenankan menjadi MB Selangor atas hujahnya bahawa beliau ada kepercayaan majoriti ADUN dalam DUN Selangor.

DAP waima nampak seperti takde hal punyer sikap, namun mereka tetap risau juga. Kerana nak membeli ADUN-ADUN PKR dan ADUN-ADUN PAS bukan sikit duit nak pakai.Mereka juga terpaksa kowtim dengan DSAI yang sudah tentu meletakkan 'Harga Yang Amat Tinggi'. 

Bukan sikit harga yang perlu dibayar oleh DAP bagi sebuah Politikal Negosiasi untuk menjamin Agenda Politikal mereka sukses.Sudah tentu DAP terpaksa berkira-kira waima perancangan sudah lama dibuat. Bukan mudah nak dapatkan sebuah kepastian dalam Politik masakini. 

Artikel ini akan bersambung lagi untuk memberikan analisa kenapa TSKI akan kekal MB sehingga PRU 14.
Ada Agenda yang amat besar sedang dilaksanakan oleh semua pihak melalui isu MB Selangor ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...