Sabtu, 23 Jun 2012

GOLONGAN PROFESIONAL JANGAN LUPAI AMANAH KEPADA AGAMA, BANGSA & NEGARA

Satu perkara yang tidak boleh dinafikan ialah mengenai sikap non partisan golongan profesional di negara ini. Ambil contoh Majlis Peguam sebuah badan profesional ditubuhkan di bawah sebuah akta Parlimen. Mereka cukup anti kepada Barisan Nasional yang bertanggungjawab melahirkan badan itu sendiri.

Dalam masa yang sama negara ini ditubuhkan oleh golongan profesional seperti Bapa Kemerdekaan Malaysia al marhum Tunku Abdul Rahman seorang peguam. Ayahanda PM kita arwah Tun Abdul Razak, juga seorang peguam. Tun Dr Mahathir adalah seorang doktor perubatan.

Mereka adalah golongan profesional yang menyedari hakikat bahawa kedudukan mereka membawa amanah agama, bangsa dan negara. Mereka menggunakan keprofessionalisma mereka untuk berbakti bagi memacu rakyat dan negara ini ke arah kecemerlangan sehingga pada hari ini kita ada sebuah negara yang boleh dibanggakan.

Tapi pada. Hari ni kita melihat golongan profesional anak Malaysia lebih gemar beetorik, berklubbing,bersosial dan mengutamakan kepentingan poket mereka sendiri. Tidakkah mereka sedari bahawa peranan profesional tedahulu di galas oleh mereka yang bukan profesional. Memalukan!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...