Khamis, 16 Mei 2013

CHRISTOPHER HOWARD LIM ANAK CINA YANG DICELUP MENJADI 'MELAYU' OLEH DAP


Christopher Howard Lim kini menjadi Zairil Khir Johari 
(Anak angkat Tan Sri Khir Johari)
Tengok Muka Pun Dah Tahu ..setitik Darah Melayu Pun Tak ada.
Tunku Abdul Aziz yang mendedahkan identiti sebenar Christopher Howard Lim. Ibunya seorang Cina dan Bapanya seorang Cina. 

DAP Tak Mainkan Politik Perkauman????

Sungguh mengarut!!!! Ahli Jawatankuasa Tertinggi Pusat DAP (CEC), Zairil Khir Johari semalam ketika Wacana Sinar Harian mengatakan parti DAP tidak pernah memainkan atau mengamalkan politik perkauman. Inilah antara kenyataan yang paling kelakar kerana umum mengetahui parti dokongan beliau itu merupakan gerakan politik ‘ultra kiasu’. Yang paling menarik, Zairil tidak dapat menafikan mengenai dominasi kaum Cina di dalam DAP.

“Ya, memang kebanyakan ahli DAP dari masyarakat Cina. Itu memang tidak dinafikan” katanya.

Ternyata Zairil cuba memperbodohkan rakyat dengan satu kenyataan dangkal masyarakat tahu DAP adalah merupakan sebab utama kepada Tsunami Cina dan pakatan pembangkang (PR). Malah mereka juga yang antara pengerak kepada idea untuk mengharamkan Utusan Malaysia atas alasan laporan yang dikeluarkan berbaur perkauman.

Malah DAP juga sebelum ini adalah merupakan dalang dengan mengapi-apikan sentimen perkauman sehingga menyebabkan penyokong Cina, terpedaya untuk percaya jika PR menang, kuasa Melayu akan dihapuskan dan Malaysia bakal menjadi sebuah negara republik.

Mereka juga kemudiannya berjanji seolah-olah kuasa Melayu di Malaysia tidak akan hilang, sedangkan masyarakat sedar dan melihat sendiri bagaimana Melayu Pulau Pinang, kini ibarat merempat di tanah air sendiri tanpa rumah dan kehidupan yang terurus. Mereka telah dianak-tirikan di sebalik kemajuan Pulau Pinang dengan diasingkan ke kawasan-kawasan yang terpencil.

Politik idea dan bukan bernilaikan perkauman jelas Zairil menjadi tunjang DAP adalah satu penipuan terang-terangan pembangkang yang jelas tidak menghormati hak media, malah menggunakan media mereka untuk melemparkan tuduhan jahat dan tidak berasas. 

Lihat juga bagaimana cybertroppers tajaan DAP yang berselindung di sebalik kebebasan bersuara yang menyerang masyarakat dengan propaganda berbaur perkauman sehingga sanggup bermain dan menyentuh sensitiviti rakyat khusus mereka yang beragama Islam.

Malah, mereka juga antara pihak yang melaksanakan pengharaman kepada media dengan kenyataan ugutan dan ancaman saman dan sebegainya. Mereka cuba menggunakan undang-undang bagi menyekat kebebasan media sekiranya gagal mengikut acuan dan rentak mereka. 

Malah ketika seisi soal jawab di salah satu forum yang diadakan, seorang hadirin nyata tidak dapat mengawal perasaan apabila bangun dan bertanyakan soalan mengenai maksud kebebasan media kepada Zairil yang cuba membersihkan imej DAP.

"Di mana kebebasan media di Pulau Pinang, sedangkan akhbar seperti Utusan Malaysia tidak dibenarkan membuat liputan di Pulau Pinang,"katanya. Dasar kaki penipu macam tu lah peelnya ... sama sepesen dengan peel Kit Siang dan seluruh kepimpinan DAP yang ada sekarang ini. 

ANWAR IBRAHIM MANIFESTASI RAJA IBLIS DI MALAYSIA.
Sudah dua minggu PRU-13 berlalu dan dalam tempoh ini semua Kerajaan Negeri sudah selesai upacara angkat sumpah MB dan KM masing-masing, namun sepanjang dua minggu ini jugalah Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim masih meroyan sakan menghasut rakyat supaya menolak keputusan PRU-13. Dalam jelajah propagandanya yang terbaru di Johor, Anwar turut menggunakan alasan undi popular 51% gabungan tidak berdaftar itu sebagai asas utama dalam penegasannya untuk tidak bersara dari dunia politik. Kenyataan itu adalah reaksi Anwar bagi menjawab desakan pelbagai pihak mengenai janjinya untuk menjadi pensyarah sekiranya gagal dalam PRU-13. Gempak yang dilakukan dulu kini memakan diri, mahu tak mahu kenalah ada alasan untuk mengalih perhatian khalayak. Hakikatnya Anwar lupa untuk menjelaskan soal undi popular untuknya tidak wujud pun kerana PKR yang diketuainya hanya memperolehi 20% sahaja berbanding BN yang mendapat 49% daripada keseluruhan undi popular. 


Anwar juga tidak menyatakan hakikatnya sebahagian besar undi popular PR datangnya dari 5 buah negeri sahaja iaitu Selangor, Pulau Pinang, Wilayah Persekutuan, Perak dan Kelantan, sedangkan BN pula menguasai majoriti undi popular di 9 negeri yang lain. Satu persatu negeri dijelajahnya semata-mata untuk menyebarkan propagandanya memburukkan SPR sambil menuduh BN melakukan penipuan, tapi di ketika yang sama boleh pula Anwar berbangga dengan undi popular yang diperolehi gabungan rapuh parti pembangkang yang dikenali sebagai PR. Kini Ketua Umum PKR itu sedang dalam keadaan tersepit, bukan sahaja kerana gagal menunaikan janji tapi juga kerana sukar menerima ketentuan Illahi yang menetapkan BN kekal mendapat sokongan dan terus berjaya memerintah negara ini.Sebelum PRU13 , DAP PKR melaungkan PAKATAN HARAPAN RAKYAT, selepas PRU13 apabila mereka gagal tunaikan janji mereka kepada pengundi Cina, DAP & PKR melaungkan BLACKOUT HARAPAN RAKYAT !

SUARA CINA DALAM KBINET - REALITI SEBENAR & SENTIMEN RASIS DAP.


"Some commentators have said that because Malaysia is a multiracial country, there must be Chinese representation in the cabinet to look after Chinese needs. That’s an interesting notion because MCA and Gerakan ministers have never assumed the position of Chinese affairs minister or anything like that. Such a position doesn’t exist.
They take up other positions like transport minister or health minister or energy, water and communications minister. So, how do they look after Chinese interests if their job is to look after transportation, health or energy, water and communications issues?
Perhaps, they can speak up about Chinese-related issues privately to the prime minister. But do they have to be in the cabinet to speak the PM about such issues? Aren’t there other channels to highlight such issues besides being in the cabinet?
In fact, if the PM really wanted to understand Chinese concerns, he should speak to opposition leaders for it’s obvious they have a better handle of Chinese grouses than MCA or Gerakan leaders.
Besides, if it’s Chinese representation in the cabinet that people are worried about, the prime minister can always appoint prominent members of the Chinese community as senators and make them ministers.
But who exactly is calling for Chinese representation in the cabinet? Former prime minister Mahathir Mohamad has called for it. So has Umno Youth chief Khairy Jamaluddin. Columnist Azman Ujang has done so, too.
Notice something? They’re all Malays. The elephant in the room that needs to be addressed is that hardly any Chinese people are calling for this!
As Sin Chew Daily columnist Tay Tian Yan noted in his article ‘Does MCA still have a future?’, “The Chinese community no longer expects anything from the MCA and even the party’s decision of not taking any posts in the cabinet has failed to arouse significant reaction.”
The reason is obvious. MCA made it clear enough that it would not take up any cabinet posts if the party fared worse than in 2008. Despite that, the Chinese community still largely voted for the opposition. Is it not obvious that no MCA representation is something Chinese voters are not particularly concerned about?
For many years now, the Chinese community has felt that MCA has not adequately stood up for Chinese rights in the face of increasing hardline stances taken by some Umno leaders. Even Ong Tee Keat, seen by many to be an outspoken maverick within MCA, does not speak up against Umno. I don’t recall him saying anything about the keris-wielding antics of some Umno leaders during the Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) years.
This kind of mutual symbiosis is something that DAP, PKR and PAS have always been aware of, which is why there is no party that assumes the role of “Big Brother” in Pakatan Rakyat. All three parties are more or less equal.
The same cannot be said of Barisan Nasional which has Umno playing the “Big Brother” role all along. This colours the way Umno deals with its partners in the coalition and as a result, makes its partners look subservient.
Chinese voters are not na├»ve or misinformed. They don’t need MCA to tell them that a vote for DAP is a vote for PAS. This is 2013, not 1999 and Chinese voters are fine with that. In fact, many directly voted for PAS, not because they like PAS but because they dislike Umno.
Chinese voters also don’t need anyone to tell them a vote for MCA is a vote for Umno. And that is the primary reason they voted for the opposition ...... – voted for regime change."
~Petikan dari Malaysiakini  May 15 2013 Oon Yeoh diterbitkan kembali dalam blog Lim Kit Siang. Semuanya berunsurkan prejudis dan perkauman tegar. Hanya pasal Cina... Cina.... Cina ..... 

Suara Cina Dalam Kabinet:  Usahlah Kita Tersorong-sorong Pipi


Kabinet baru telah pun diumumkan dengan tiada wakil kaum Cina di dalamnya.  Walaubagaimanapun, kerajaan tetap memperuntukkan tempat untuk wakil dari kaum Cina yang mana tertakluk kepada pindaan keputusan Mesyuarat Agong Luarbiasa MCA.

Setakat ini, pihak MCA langsung tidak menunjukkan minat untuk bersama-sama kerajaan lagi.  Secara dasarnya, parti itu dilihat terbahagi dua iaitu antara yang mengambil sikap mesra DAP dan juga berkecuali.  

Walaupun terdapat di kalangan mereka hatinya masih bersama BN, jumlah mereka mungkin tidak signifikan langsung iaitu selaras dengan peratusan sokongan masyarakat Cina terhadap BN iaitu hanya 3%.

BN boleh sahaja mengikut emosi dan menghukum kaum Cina dengan tidak memberi apa-apa jawatan kepada mereka di kabinet.  Malah, rasanya lebih tepat jika dikatakan bahawa kaum Cina sendiri minta dihukum dengan menolak sebarang jawatan sejak dari awal lagi.  

Namun, sebagai parti yang matang dan berpengalaman, kepimpinan BN memilih untuk mengenepikan emosi serta cuba untuk mengambil tindakan yang tepat.  Dan tindakan yang tepat adalah memberi sedikit ruang kepada kaum Cina di dalam kerajaan sebagai mewakili suara masyarakat kaum itu.  Ini adalah penting untuk kesinambungan dan kesejahteraan negara.

Bagaimanapun, kaum Cina tidak berminat untuk membantu kerajaan untuk membuat keputusan yang tepat.  

Mungkin juga tindakan mereka ini adalah kerana mereka enggan menjadi sekadar ‘Menteri Pengangkutan’ atau ‘Menteri Kesihatan’, tetapi mereka ingin menjadi Perdana Menteri atau sekurang-kurangnya Timbalan Perdana Menteri!

Jika ini benar, nampaknya kaum Cina ingin memegang jawatan signifikan di dalam kerajaan Malaysia walaupun menolak untuk mengasimilasi dengan budaya majoriti negara ini.  Mereka ingin menjadi pemimpin tinggi dalam masyarakat negara majmuk tetapi enggan menghayati konsep perpaduan sebenar.  

Pendek kata, mereka ingin menjadi Ketua dengan membawa konsep Ketuanan Cina.

Mungkin, inilah sebabnya mereka memandang sepi ‘tempat’ yang disediakan untuk mereka oleh kepimpinan negara.   Segalanya mungkin kini kerana kita sudah tidak boleh lagi mengharap atau menjangkakan apa-apa dari kaum Cina selain meletakkan kepentingan diri mereka sebagai keutamaan.  

Justeru, mungkin adalah lebih baik jika kerajaan tidak ‘memujuk’ mereka kerana jelas mereka tidak melihat ketiadaan tempat untuk mereka di dalam kabinet sebagai satu hukuman.   Tetapi, mereka menganggapnya sebagai gambaran ‘kuasa’, iaitu mereka tidak perlukan tempat di dalam kerajaan untuk hidup di Malaysia.  

Memahami karektor kaum Cina, mereka bukannya merasa bersalah, sebaliknya sedang mempamerkan keangkuhan mereka dengan tidak menerima sebarang jawatan di dalam kabinet.   Mereka mahu kita semua termasuk kerajaan berhenti mengkritik dan menghentam serta membongkar niat dan sikap buruk mereka yang tidak pernah ikhlas serta tidak tahu bertolak ansur itu.  Mereka mahu kita tahu bahawa mereka tidak akan terjejas walau apapun yang kita lakukan.    

Mereka tidak kisah menjadi pembangkang asalkan dapat terus mencabar hak keistimewaan Melayu serta kedudukan agama Islam tanpa melepaskan sedikit pun hak mereka terutamanya, hak untuk meneruskan Sekolah Vernakular kerana di situlah mereka melatih generasi baru untuk ‘mengambil-alih’ Malaysia.

Secara ringkasnya, kaum Cina melihat tindakan kerajaan menyediakan ‘tempat’ untuk mereka di kabinet walaupun mereka menolaknya, sebagai satu tanda kelemahan.

Walhal, kerajaan hanya mahu melakukan sesuatu yang tepat dan wajar untuk kesejahteraan semua.

Malangnya, seperti yang kita tahu, pemikiran kaum Cina itu tidak sama dengan kita.  Mereka tidak melihat kepada kesejahteraan semua, melainkan diri dan kaum sendiri sahaja.   Mereka tidak pernah melihat diri mereka sebagai sebahagian dari kita rakyat Malaysia.  Kerana apa?  Kerana mereka tidak pernah bersama kita sejak di alam persekolahan lagi.

Kini, punca masalah penolakan kaum Cina terhadap BN sudah jelas iaitu ‘Sekolah Vernakular’.  Tetapi, mereka berdegil untuk mempertahankan punca tersebut.  

Maka, terpulanglah kepada barisan kabinet baru dan juga kepimpinan negara untuk memilih sama ada untuk menangani puncanya, atau sekadar ingin mencari penyelesaian sementara.  Apapun, imej ‘hidung tak mancung dan pipi tersorong-sorong’ yang ditunjukkan oleh BN terhadap MCA adalah satu imej yang buruk sekali.

Bak kata bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Noor Abdullah dalam wawancara di Astro:-
“Maksudnya saya bukan orang politik yang bercakap mengenai politik, saya tidak diupah dan tidak bercakap bagi mana-mana pihak, apa yang benar itulah yang saya cakap.
“Tetapi di dalam budaya India kalau saya cakap begitu maknanya ada yang tidak benar, jadi saya tidak cakap yang bohong, apa yang saya kata hari ini kalau ada terkecil hati, saya hanya nyatakan apa yang terkandung dalam Perlembagaan, tidak ada tokok tambah,” katanya.
Sementara itu, Zainul berkata kenyataan yang dikeluarkan oleh Mohd Noor tidak bersifat rasis dan bukan menghasut atau mencetuskan ketegangan kerana ia berdasarkan kepada Perlembagaan itu sendiri.
“Apa yang dikatakan berdasarkan peruntukan, terpulang kepada penerimaan kita, kalau hendak tapis sesuatu itu berdasarkan tapisan politik, kita akan cari alasan tertentu bagi justifikasikan pandangan parti-parti tertentu.
“Tetapi, kalau tapisan kita berdasarkan tapisan Perlembagaan dan perundangan, saya tidak nampak ia satu masalah besar, apa yang dikatakan Datuk Mohd Noor saya tidak nampak apa-apa perkara pun yang melanggar Perlembagaan,” katanya.
Beliau berkata tiada peruntukan secara spesifik mengenai SJK di dalam Perlembagaan, tetapi di dalam Seksyen 28 Akta Pendidikan 1996, menyatakan bahawa menteri boleh mewujudkan SJK dan SK.
“Apa kata perkasakan SK kita, berikan guru-guru yang terbaik di SK, tingkatkan kemudahannya, sudah pasti ia akan menarik minat bangsa-bangsa selain Melayu untuk menghantar anak-anak mereka ke SK,” katanya.
Bandingkan dengan sentimen perkauman tegar dan rasis yang dimainkan oleh DAP pada sepanjang masa melalui label 'Big Brother' UMNO dalam Barisan Nasional. Kenapa pula DAP tak boleh menerima kepimpinan Melayu sedangkan Melayu adalah majoriti dalam negara ini? Kenapa pula DAP menolak konsep KONGSI KUASA dalam BARISAN NASIONAL? Hanya kerana enggan Berkorban?

 

SENARAI EXCO NEGERI PAHANG 2013-2018 - WAKIL MCA TOLAK JAWATAN.


Barisan EXCO Pahang 2013-2018

Majlis angkat sumpah diadakan bermula pukul 11 pagi di Istana Abu Bakar, Pekan di hadapan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, seminggu selepas Datuk Seri Adnan Yaakob, mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Pahang untuk penggal ke-4 pada 9 Mei. Turut dihadiri Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan menteri besar Pahang.

Muka baharu Exco negeri ialah:-

Datuk Abu Bakar Harun (Adun Chini),
Datuk Mohd Johari Hussain (Tioman),
Norul Azali Sulaiman (Guai),
Datuk Shahaniza Shamsuddin (Kuala  Sentul)
Datuk Syed Ibrahim Syed Ahmad (Kerdau).

Empat muka lama turut dilantik semula iaitu:-

Datuk Mohd Sharkar Shamsudin (Lanchang),
Datuk Ir Mohd Soffi Abd Razak (Benta),
Datuk Wan Rosdy Wan Ismail (Jelai)
Datuk Shafik Fauzan Sharif (Inderapura).

Bekas EXCO lama 2004 yang di lantik semula:-

Datuk Shahiruddin Ab Moin

Manakala ADUN BN dari MCA seramai dua orang,Datuk Lau Lee (Damak) dan Datuk Fong Koong Fuee (Cheka). MCA telah menyatakan tidak akan menerima pelantikan jawatan ekoran prestasi buruk parti itu pada PRU13.

Tahniah kepada semua yang menjadi EXCO negeri Pahang bagi penggal ke 4. Semoga perkhidmatan kepada rakyat bertambah baik dan mampu kembali merampas 12 kerusi DUN dan 4 kerusi Parlimen.

sumber The Malaysian Insider.

25,500 Penumpang Sehari Di KLIA Berbanding 900 buah Limo KLIA.


Bila kita melawat KLIA, perkara yang pertama kita nampak ialah barisan panjang pelancung luar negeri sedang menunggu teksi dan limo datang mengambil mereka. Perkara yang sama kita lihat di terminal LCCT. Kita juga melihat wajah-wajah tak ceria jelas terpapar pada wajah-wajah pelancong.

Kita tak berapa jelas mengenai operasi dan penggendalian perkhidmatan teksi limo di KLIA kerana itu diuruskan oleh Airport Limo (M) Sdn. Bhd.  ALM mendakwa,
"As the sole company appointed to provide outbound and inbound taxi or limousine services, Airport Limo is accountable to the Malaysian Government to offer a high level of service at all times. In response, the company has set the benchmark with 24-hour daily service, a code of conduct for drivers, insurance coverage for passengers, doorstep drop off and pick up, ready availability of vehicles at all times, a computerised system of issuing travel coupons and standardised fares based on distance." di petik daripada laman web rasmi ALM
Kita juga tak tahu adakah pengurusan ALM merupakan pengurusan cekap atau sebaliknya. ALM mengatakan mereka mempunyai 900 buah teksi limo yang beroperasi sepanjang masa (24 jam) bagi menampung keperluan tersebut. ALM turut menawarkan jenis perkhidmatan yang dikategorikan sebagai Servis Bajet, Servis Premier, Servis Famili dan Servis Mewah. Tapi kita tak tahu berapakah jumlah bilangan teksi dalam setiap kategori servis yang diberikan. 

Berdasarkan statistik semasa, seramai 25,500 orang penumpang kapalterbang menggunakan KLIA dalam sehari. Pada pengiraan kasar, 900 buah teksi berbanding 25,500 penumpang sehari bermakna sebuah teksi memberikan perkhidmatan kepada 28 orang dalam 24 jam.

Dari situ kita dapat melihat satu persaingan yang amat sengit di antara pengendali teksi limo di KLIA dan penumpang teksi sendiri. Amalan kebiasaan yang kita tengok dengan mata kepala kita ialah sebuah teksi selalunya mengambil seorang penumpang sahaja pada satu-satu masa. 

Selain ALM, pengurusan KLIA juga sedikit sebanyak terlibat dalam soal perkhidmatan teksi dan limo di KLIA. Setahu ambe, pihak pengurusan KLIA mengenakan kadar caj tertentu bagi tapak-tapak teksi dan limo menunggu dan mengambil para penumpang. Mungkin pihak pengurusan KLIA boleh berbincang semula dengan semua pengendali teksi dan limo di KLIA mengenai caj kadar bayaran bagi tapak-tapak teksi dan limo menunggu di KLIA bagi memantapkan lagi perkhidmatan teksi dan limo. 

Tapi soal kadar bayaran dan caj kepada penumpang termasuklah keselesaan para penumpang dalam teksi dan limo itu adalah tanggungjawab pihak yang mengendalikan pemandu teksi dan limo.

Kembali kepada persoalan pokok yakni kenapa berlaku barisan menunggu terlalu panjang dan lama bagi mendapatkan perkhidmatan teksi limo di KLIA? Siapakah yang lebih patut menyelesaikan kemelut tersebut? Adakah pihak pengurusan KLIA atau pengendali teksi limo ALM yang merupakan penggendali tunggal rasmi yang di lantik?

Budaya kerja dalam Malaysia ini ialah apabila ada masalah maka masalah itu seboleh-bolehnya di campak kepada pihak lain. Ada beberapa sebab di buat begitu. Pertama untuk mengelak daripada menerima cemuhan dan kritikan. Kedua biarlah pihak yang dicampakkan masalah tersebut menerima beban kesalahan tersebut. Ketiga, melepaskan diri daripada tanggungjawab sebenar mereka. 

Pendapatan sehari yang diperolehi oleh pengendali teksi Limo di KLIA pun kita tak berapa tahu. Kita hanya boleh buat anggaran bahawa ianya sudah tentu lumayan memandangkan kepada purata 25,500 sehari penumpang yang turun naik di KLIA.

Di musim-musim perayaan pula, trafik penumpang di KLIA semakin bertambah dan sesak.

Angka 25,500 orang itu di jangka naik lagi memandangkan KLIA 2 bakal siap tak lama lagi.

Tak hairanlah persaingan mendapatkan penumpang di KLIA sentiasa di intai-intai oleh pihak pesaing ALM.  Persaingan tersebut boleh menjejaskan perkhidmatan teksi limo di KLIA. Akibatnya akan terkena pada para penumpang. Imej negara akan kelihatan buruk di mata pelancong. Jika perkara itu berlaku ianya akan menjejaskan pendapatan pengendali teksi dan limo di KLIA.

SPAD memainkan peranan mengimbangi semua kepentingan agar perkhidmatan teksi bertambah baik tanpa menjejaskan kepentingan mana-mana pihak. Salah satu langkah yang telah SPAD ambil sebagai percubaan meleraikan kemelut semua pihak ialah memperkenal Sistem 2-Lapis Teksi.

Sistem ini membenarkan teksi bandar beroperasi di KLIA bagi menambah bilangan teksi dan limo yang sedia ada supaya barisan menunggu menjadi pendek. Sistem tersebut di rangka setelah SPAD berbincang dengan semua pengendali teksi dan limo di KLIA.  Kajian teliti oleh SPAD mendapati kepentingan semua pihak tidak terjejas dan mampu diimbangi kerana permintaan yang amat tinggi dari aliran trafik tinggi penumpang.   Sistem teksi 2-Lapis adalah sistem yang mampu mengujudkan suasana kondusif bersifat 'Untung-Untung-Untung' kepada semua pihak.

Sistem teksi 2-lapis mampu meningkatkan pendapatan semua pengendali teksi dan limo di KLIA di samping membuat para penumpang tersenyum puas. Manakala pengurusan KLIA akan merasa lega dengan bilangan aduan kelambatan mendapat teksi dan limo di KLIA semakin berkurangan. Semua pihak boleh menarik nafas lega di atas keprihatinan SPAD menangani isu dan kemelut barisan panjang penumpang di KLIA. LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...