Sabtu, 30 Jun 2012

POLITIK MENGENAI NOMBOR, PAKATAM ADA RAMAI BOMOH NOMBOR

HAMBA pun tak tahu lah ide mengong siapalah yang punya mengatakan bahawa Politik Ialah Mengenai Nombor. Nombor apa ? Nombor ekor ke Nombor 4D Magnum ? Siapa kata Politik Ialah Mengenai Nombor? Nombor dengan politik takde kena mengena pun. Kalau ada kena mengena pun masa kira undi sahaja. Kerana itulah kita melihat pelbagai illusi secara magis dilakukan oleh para politikus dalam mengujudkan nombor yang tiada menjadi ada melalui pelbagai kajiselidik dan bancian. Tidak ada seorang pun benar-benar berani tampil ke hadapan untuk memberikan satu jaminan 100% bahawa nombor itu akan kekal begitu sewaktu para pemilih berdaftar membuang undi mereka di kertas undi. Sebenarnya ia adalah satu tipu muslihat sahaja. Siapa tipu siapa ?

Penyakit utama bagi politikus di tanahair kita ialah mereka suka menipu diri mereka sendirri. Mereka menipu untuk memberikan satu ilusi berbentuk persepsi mengenai sokongan kepada mereka. Apa yang mudah dijadikan persepsi sokongan ? Sudah tentulah melalui nombor dan angka. Penyakit ini pula menular di kalangan mereka yang berada di dalam lingkungan kebergantungan hidup kepada ahli politikus tersebut. Masing-masing akan menunjukkan melalui statistik angka dan nombor bahawa apa yang mereka lakukan berjaya membuahkan hasil sokongan bertambah kuat kepada politikus berkenaan. Natijahnya ialah kemudaratan yang menyeluruh.

Fikirkan secara rasional, pertama , semasa di soal selidik adakah kumpulan sasaran benar-benar bercakap benar atau berbohong? Sejauhmanakah kejujuran kumpulan sasaran memberikan jawapan mereka?

Kedua, bolehkah dipercayai bahawa sekelompok kecil knumpulan sasaran minoriti benar-benar mewakili isihati dan luahan rasa serta pendapat majoriti dua puluh lapan juta penduduk? Bolehkah kita mempercayai segala teori-teori statistik berkenaan perosoalan berbentuk subjektif?  Sudah tentu tidak. Terlalu banyak variasi model statistik bagi satu-satu kondsi subjektif. Tidak ada yang muktamad. Jadi hujah ini membatalkan  pegangan mengenai Politik itu Adalah Nombor, ianya satu bullshit !


Lalu apakah Politik itu sebenarnya? Politik ialah suatu ketidakpastian yang membawa kepada satu kepastian. Ianya bersifat berubah-ubah berdasarkan kepada kecekapan pemerintah dan kelemahan pembangkang. Tidak ada mana-mana politikus mampu mengawal keadaan dan pendapat umum. Apa yang berlaku ialah perubahan pendapat secara rawak mengikut tahap ketidakpuashati dan kepuasan hati para pemilih dari masa ke semasa. Ianya sentiasa berubah dan tidak konsisten. Kena tepat pada masa dan waktunya, seorang calon yang tak terkenal pun boleh menang dalam PRU 13. 


Bilakah masa dan waktu yang sesuai ? Inilah yang menjadi igauan ngeri bagi setiap politikus di dunia ini. Mana ada manusia mampu mengawal masa dan menentukan masa? Yang ada hanyalah beberapa indikasi , petanda , alamat dan ramalan sahaja. Samada berdasarkan kepada kaedah saintifik atau kaedah Feng Shui atau Tajul Muluk atau bomoh nombor, ianya hanyalah variasi tafsiran kepada indikasi, petanda, alamat dan ramalan yang ada. Tiada yang muktamad.

Seorang politikus yang berjaya ialah seorang yang mampu membaca dan menafsir segala indikasi, petanda, alamat dan ramalan yang ada. Pokok pangkalnya ialah keyakinan pemilih. Sejauhmana pemilih mempunyai keyakinan kepada satu-satu pihak ? Memilih waktu tersebut di mana kemuncak keyakinan pemilih berada di tahap maksimum itulah yang dikatakan sebagai Waktu Tepat Dan Sesuai. Bagaimana hendak menafsir indikasi, petanda dan alamat mengenai tahap maksimum keyakinan pemilih itulah yang sebenarnya Politik. 


Mana-mana politikus hanya mampu berusaha mengadakan kondisi-kondisi kondusif bagi merayu undi di samping membina tahap keyakinan maksimum para pemilih. Mengekalkan kondisi-kondisi kondusif tidak ada masaalah tetapi mengekalkan momentum keyakinan pemilih itulah yang amat bermasaalah.

Kepada para pemilih sekelian anda perlulebih berhati-hati untuk menggunakan kuasa anda sebagai pemilih kerana ianya hanya boleh digunakan sekali dalam setiap lima tahun. Ini jauh berbeza dengan mana-mana politikus yang berkuasa dari kuasa tersebut. Anda hanya sekali sahaja berkuasa tetapi politikus berkuasa selama lima tahun. Fikirkan dan pertimbangkan dengan begitu halus.

TAKUT RAHSIA PECAH LGE FAILKAN SAMAN.

I would like to bring up a story that symbolizes one’s character.

A farmer had three workers in his rice farm. Everyday his workers must report to plough his land from dawn of the day without fail. One day, he found out that his workers came to start their work late when the sun started to rise. The farmer was very furious. 

When he lined them up to dig out for a reason, the workers told him that they were struck with diarrhoea and they were lacked of sleep. So the farmer demanded them to apologize. But the workers refused to listen to the farmer’s nasty demand, whereas to the thoughts of the workers, the farmers in fact should show them some feelings of understanding for their sufferings. Hence, out of tantrum, the farmer summoned each of them to his detention room, took a big thick iron chain and whipped each of the workers at a time.

This kind of reaction by the farmer shows that he punished them out of fury with his utter senseless revenge to teach his worker a lesson. He is merciless, revengeful, malicious and a numbskull idiot.

Think of the mentality of the farmer as described above; compare his character with Lim Guan Eng. Can we please have some discussion about the character of this villainous politician?  

H.S.


TEPUK DADA TANYA IMAN WA CAKAP SAMA LU 
DAP MUSUHI ISLAM & MELAYU 
PKR KAKI PENIPU
PAS DI BULI SEKUTU 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...