Sabtu, 10 Ogos 2013

BUKU PAK LAH KATAKUNCI PEMBUKA ZAMAN BU-DU

AWAKENING - TERSEDAR, adalah terma yang membawa maksud sama dengan ZEITGEIST. Binatang spesis apakah benda tu? Zeitgeist dipelopori oleh sekumpulan anak muda yang beraspirasi tinggi. Kumpulan anaknmuda mana? Anak muda yang dilahirkan dan di didik oleh Sosialis Fabian dalam diam dan senyap. Nurul Izzah , Nik Nadzmi serta KJ adalah pemimpin muda dalam gerakan Zeitgeist. Cuma mutakhir ini, ada sedikit perlencongan pergerakan tersebut dari matlamat asalnya. Zeitgeist sudah lama wujud. Sejak Anwar Ibrahim menjadi Ketua Pergerakan UMNO dulu. Bila zeitgesit sudah lama wujud... apa selepas Zeitgeist? Selepas zeitgeist ialah Awakening. Apa Zeitgeist dan apa Awakening?

PADA SEBUTAN LIDAH Melayu itulah yang di sebut sebagai Mulkan Jabbariyah. Apa itu Mulkan Jabbariyah? Itulah zaman di mana kehendak pemerintah dipaksakan ke atas rakyat. Benarkah begitu? Sebenarnya, ianya adalah zaman anak-anak muda menjadi pemerintah. Dan kehendak mereka akan dipaksakan ke atas rakyat. Bagaimana anak-anak muda ini naik dalam tangga sosial politik untuk menjadi pemerintah? Dan kenapa mereka mahu menjadi pemerintah? Bagaimana mereka memaksakan kehendak mereka ke atas rakyat bila mereka menjadi pemerintah? Di mana mereka berada di kalangan kita?

Dimanakah bukti-bukti yang membuktikan mereka wujud? Apakah aspirasi dan matlamat mereka? Jawapannya ialah, sejauh mana dan setajam mana celiknya minda dan mata hati anda untuk melihat dan mengenal kebenaran ? Renungkanlah kembali semua isu-isu politikal yang berbangkit akhir-akhir ini. Dan bertanya kepada diri anda sendiri, kenapa wujud kondisi yang mendesak di mana rakyat mencari-cari sang adiwira? Dan kenapa anda hanya disogokkan dengan isu-isu yang tertentu saja? Dan kenapa pemikiran dan penglihatan anda terarah kepada persoalan-persoalan tertentu saja? Dan kenapa mereka kelihatan menyokong dan membantu Tunggul Perdana? 

Kelemahan manusia pada duit dan seks. Dua perkara ini mampu menjadikan mana-mana manusia yang tiada teguh pendirian adalah berkelayakan menjadi hamba abdi yang tunduk patuh dan setia kepada tuan mereka. Tapi manusia yang bebas, adalah musuh utama kelompok berkenaan. Tapi sejauhmana mereka mampu mengekang  manusia bebas? 

TIADA SIAPA BOLEH MENGEKANG JIKA ALLAH MAHU MEMBERI DAN TIADA SIAPA BOLEH MEMBERI JIKA ALLAH MENGEKANG.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...