Isnin, 18 Ogos 2014

REPUBLIK DEMOKASIBINI BINAWE PR MENDAHULUI DUN SELANGOR & UUTNS 59

Selama beberapa tahun, puak republik demokasibini dok kutok dan cerca DS Rosmah. Akhirnya, Bini Anwar Ibrahim terpilih menjadi calon MB ganti TSKI. Kalau dulu bini Anwar Ibrahim gelarkan suaminya Anugerah Tuhan, maka pada hari ini, bini anwar ibrahim adalah 'Bini Anugerah Kepada Anugerah Tuhan.' Jangan tanya ambe , tuhan yang mana satu sebab puak republik demokasibini telah gantikan 'Berhala Hidup' dengan 'Dewi Bini' sebagai tuhan baru mereka. Nampaknya Pas + Umno+ Khalid Ibrahim yang disebut Isham Rais adalah merujuk secara mutlak kepada Bini Anugerah Kepada Anugerah Tuhan.

Sikit updet, antara lain pada hari ini , PDRM keluarkan waran tangkap ke atas N Surendran diatas akta hasutan. Tindakan ini adalah lanjutan dari laporan polis terhadap N Surendran kerana kenyataan beliau memfitnah dalam kecenderungan menghasut bahawa Kes Liwat II adalah konspirasi DS Najib yang disengajakan dan terancang. Biasalah, tipikal mentaliti mabok Ketum (Ketua Umum ) macam N Surendran. Beliau dikatakan telah dibebaskan dengan jaminan polis. 

Selain dari itu, Tun Dr Mahathir menulis dibelognya menarik sokongan kepada DS Najib. Berjela-jela jugaklah tulisan TDM itu menyindir dan mengkritik apa yang beliau tafsirkan sebagai 'kesalahan dan kesilapan'. TDM menafsirkan tulisannya sebagai pertunjukkan 'Kasih Sayang Tiada Berbelah dan Terbahagi'. Biasalah. Kecoh juga lah satu alam maya media sosial mengenainya. Tiada ambe mahu mengupas dan mengulas kerana pemimpin mana tak buat silap dan salah? Ambe lebih suak jika TDM turut pertunjukkan 'Kasih Sayang Tiada Berbelah dan Terbahagi' dengan memperincikan pula setiap satu 'Salah dan Silap' beliau dari kacamata rakyat selama 22 tahun beliau menjadi PM.

Dan tiada semena-mena Ketua Wanita UMNO pula meminta tambahan bilangan Naib Presiden bagi Wanita UMNO. Bagi ambe ianya berpatutan jua. Takkanlah amalan Demokasibini PR tiada dapat diperkembangkan di dalam hirarki UMNO. Jika Presiden PKR boleh menjadi MB Selangor, apa salahnya bilangan Naib Presiden UMNO turut ditambah bagi Wanita UMNO? Baru Fair & Square.

Maka eloklah juga ditambah-tambah lagi jawatan Naib Presiden UMNO untuk turut melantik segala Ketua Bahagian, Timbalan Ketua Bahagian, Ketua Cawangan dan Ketua PDM. Dengan ini, dapat mengurangkan pergeseran perebutan jawatan dalam UMNO. Dan UMNO akan bertambah sihat wal afiat. Seterusnya menjadikan UMNO berdaya dan bersaing dengan amalan Demokasibini PR.

Sultan Selangor masih bertegas untuk menemui sesiapa jua selepas 27hb Ogos ini. TSKI yang mahu berjumpa baginda di Budapest telah ditolak oleh baginda.Sementara itu, pepuak Republik Demokasibini telah mendahului DUN dan UUTNS 59 dengan mengisytiharkan bini anwar ibrahim adalah MB Selangor. Reaksi TSKI pun sepeti berselindung di sebalik lalang dan kadangkala menjadi lalang yang melindunginya. 

Pada pandangan ambe, tiada PRN akan berlaku dan terjadi. Kerana Republik Demokasibini Binawe PR pun turut menyedari bahawa , bini Anwar Ibrahim adalah pilihan Majlis Presiden sahaja dan bukan pilihan rakyat Selangor. Jika berlaku PRN, rakyat akan 100% menolak DAP PKR PAS dan mengembalikan undi kepada BN. Sebab itu jentera BN dok rileks isap rokok sambil minum kopi 'O' di kopitiam. Memang depa konpiden mutlak 100% akan menang semula Selangor. Maka mustahil puak Republik Demokasibini Binawe PR akan memberikan laluan mudah kepada BN; sepertimana BN beri kemenangan mudah kepada puak Republik Demokasibin Binawe PR pada 2008 dan 2013.

Tapi ini semua Politik lah. Politkus boleh merancang dan kita boleh buat tekaan dan dugaan. Namun pada akhirnya, Allah Ta'ala jua yang menentukannya. Rakyat Selangor anak watan dan jati masih belum bersedia untuk menggantikan amalan Demokrasi Raja Berperlembagaan dengan Demokasibini Binian Binawe PR. 

Kalau tak percaya , bikinlah PRN, memang kali ini lawak punya PRN dalam sejarah Malaysia.

LAYAKKAH POWERKIPAS BINI ANWAR MENJADI MB SELANGOR?


Malam semalam Majlis Presiden PR tak berdaftar sebulat suara menunggalkan calon MB hanya kepada bini anwar ibrahim. Nama Azmin Ali sekadar wayang sepertimana yang sudah dijangkakan. PAS diwakli oleh Timbalan Presidennya iaitu Mat Sabu. Tiada kelihatan kelibat Presiden PAS, Tuan Goro Hj Hadi Awang. Pok NIk pula tengah tunggu 'brief' daripada Tuan Goro Hj Hadi. Manakala , seperti yang dijangkakan, puak macai PR pun cuba beri gambaran kononnya UMNO kecewa. Ha ha ha ha .. memang lawak deer. 

Persoalan selepas ini, adakah bini anwar ibrahim layak menjadi MB Selangor mengikut Undang-undang Tubuh Negeri Selangor 1959 (UUTNS 59) ?

Dan adakah wajib keatas Sultan Selangor menerima keputusan ketua-ketua parti politik DAP-PKR-PAS? 

Dan adakah Khalid Ibrahim selaku MB akan memberi nasihat kepada Sultan agar menerima bini Anwar Ibrahim sebagai MB Selangor ?

Dan bolehkah Sultan Selangor menolak dan mengenepikan nasihat itu ?

Fakta.
Bini anwar ibrahim dilahirkan di Singapura dan diberikan taraf kewarganegaraan secara 'naturalisasi' melalui pendaftaran dibawah Perkara 17 Perlembagaan Malaysia.

Mengikut peruntukan Klausa (3) Perkara 53 UUTNS 1959, orang yang mempunyai taraf seperti itu tiada layak menjadi MB Selangor waima ia seorang Melayu beragama Islam. Walaupun, layak menjadi ADUN dalam DUN Selangor.

Manakala Klausa (4) Perkara 53 UUTNS 1959, Sultan diberikan kuasa untuk menghadkan pilihan baginda menerima nasihat MB dalam hal menerima calon pengganti.

Dibawah Perkara 96 UUTNS 59 menyebutkan bahawa kuasa-kuasa perogatif Sultan dirizabkan bagi mematuhi peruntukan-peruntukan didalam UUTNS 59.

Bila dibaca kesemuanya sekali, difahamkan perlantikan MB adalah perogatif DiRaja kerana Perkara 50 UUTNS 59 menyatakan bahawa Kuasa Eksekutif terletakhak kepada baginda Sultan. Baginda sendiri boleh bertindak melaksanakan Kuasa Eksekutif berkenaan.

Apa yang anda perlu fahami, rombongan puak DEMOKASIBINI untuk mengadap Sultan Selangor dan mempersembahkan nama bini anwar ibrahim sebagai pengganti, itu tiada dalam konvensyen amalan dan tiada rombongan sedemikian boleh menasihati serta memaksa Sultan unutk menerima pilihan mereka. 

Sultan berhak dibawah kuasa perogatif DiRaja menolak pertemuan dan menolak pilihan rombongan DEMOKASIBINI kerana mereka bukan EXCO dan bukan MB. 

Jadi kita nantikan episod seterusnya.

WELKAM TO THE DEMOKASIBINI REPUBLIC OF PR - SEMUA TAKUT BINI ANWAR IBRAHIM KIPAS POWER BINI.

Anda pernah mendengar dan menonton siri kartun di Cartoon Network " Powerpuff Girls'? Kini anda tak perlu lagi menontonnya. Kerana kita boleh menonton secara langsung siri kartun terbitan PR dirangkaian Selangorkini TV bertajuk "Powerkipas Bini".

Akhirnya, PR berjaya mengubah senario politikal Malaysia menjadi lebih kartun dan sarkis.
Dengan bertemakan konsep baru Liberal Demokrat bagi menggantikan Demokrasi Raja Berperlembagaan, mereka dengan bangganya memperkenalkan kepada kita semua jenama terbaru mereka yakni DEMOKASIBINI. 

Dibawah konsep politik baru melalui kempen Ubah Regim dengan menggunakan kaedah-kaedah 'From Dictatorship To Democracy' mereka melegitimasikan amalan kronisma dan nepotisma ke tahap penerimaan ramai kepada amalam DEMOKASIBINI.

DEMOKASIBINI membawa falsafah Baru Politik yang boleh disimpulkan seperti ini:-
"It is the gomen of unregistered PR, for the hasben by the bini "
Selebihnya anda gunakanlah kreativiti anda sepertimana puak PR gunakan kreativit mereka untuk mencipta sebuah REGIM BERASASKAN DEMOKASIBINI.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...