Rabu, 26 Jun 2013

Demokrasi Di Tukar Kepada Anarki dan Oligarki.

Kita perlu sentiasa waspada dan awas , dengan semua tindakan penentangan, protes,   bantahan serta tindakan enggan bekerjasama daripada Dap dan Pkr. Kita perlu bertanya, apa motif sebenar mereka berbuat demikian? Apa mereka mahukan? Adakah mereka melakukannya demi kepentingan  rakyat atau kerana mereka mahukan kuasa?


Pertama, mereka sedang melakukan yang di sebut sebagai Keungkalan Politikal , Political Defiance. Apakah Keungkalan Politikal? Ianya adalah satu gerakan khusus untuk merampas kuasa secara senyap-senyap. Boleh ditakrifkan sebagai Revolusi Senyap. Mereka membunuh kuasa politik pihak saingan mereka. Mereka mahu menggantikan kuasa politik sedia ada dengan kuasa politik mereka.

Persoalannya, apa corak dan bentuk kuasa politik Dap Pkr? Keduanya adalah sosialis. Satu sosialis demokrat dan satu lagi sosialis liberal. Ke mana halatuju mereka? Mereka menuju kepada sebuah regim anarki dan oligarki. Dap Pkr akan membentuk satu dinasti tirani dan diktaktor berasaskan kepada polarisasi kaum dan nepotisma.

Persoalan kedua, pihak mana yang akan menjadi lebih dominan? Dap menguasai 30 peratus pengundi Cina. Manakala undi Melayu terpecah tiga menjadi 20 peratus. Bermakna, Dap lah yang lebih dominan dengan menguasai 51 peratus undi. Berbanding PKR dan PAS. 


Apakah corak dan bentuk politik Dap? Dap ialah sebuah parti dominan cinabeng sosialis. Mereka tak suka dan anti kepada bentuk dan corak perlembagaan Malaysia. Dap tidak iktiraf Majlis Raja-raja, Islam agama Persekutuan, perlindungan kepada agama Islam, bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan hak istimewa Melayu. 


Dap mahukan sebuah regim oligarki berdominasi kepada kuasa politik cinabeng. Menggantikan kuasa politik Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak. Dap mahu kuasa politik cinabeng berada di atas. Menguasai segala-galanya. Falsafah politik Dap cinabeng ialah Siapa Kuat Semua Dapat. Dap tidak akan berkongsi kuasa dengan sesiapa pun. 


Kepada seluruh Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak, Adakah anda ingin sumber kekayaan dan kuasa politik hanya berada dalam tangan sekelompok etnik sahaja? Bukankah lebih baik menjadikan Dap gagal menguasai 30 peratus undi cinabeng, agar tiada siapa mampu membuat ugutan dan dominan ke atas yang lain. 
Membantah Titah Yang DI Pertuan Agong Adalah Tindakan Political Defiance DAP-PKR,Apabila Yang Di Pertuan Agong (YDPA) bertitah dalam Parlimen semalam, di atas kapasiti fungsi dan tugas-tugas rasmi di bawah Perkara 53, Bab 1, Bahagian IV Perlembagaan, titah itu adalah arahan rasmi daripada seorang Ketua Utama Negara. Konvensyen Perlembagaan (amalan-amalan kebiasaan dan kelaziman yang diterimapakai tapi tak bertulis) tidak pernah mengatakan titah YDPA perlu diperbahaskan. Sebaliknya, konvensyen Perlembagaan menyebutkan, Menjunjung Titah YDPA. 

Jawatan YDPA adalah sebagai Ketua Utama Negara. YDPA adalah sebahagian penting dari Persekutuan. Tengok dan kaji Perlembagaan. Lihat bagaimana jawatan YDPA di bawah tajuk kecil 'Persekutuan' diletakkan terlebih dahulu dari semua badan-badan Persekutuan yang lain. Majlis Raja-raja adalah sebahagian penting Persekutuan. Realitinya, Persekutuan Malaysia terdiri dari badan-badan Persekutuan seperti berikut:-
  1. YDPA dan Timb YDPA;
  2. Majlis Raja-raja; 
  3. Badan Eksekutif;
  4. Badan Perundangan Persekutuan;
  5. Negeri-negeri;
  6. Badan Kehakiman;
  7. Badan Perkhidmatan Awam;
  8. Suruhanjaya-suruhanjaya;
  9. Suruhanjaya Pilihanraya. 
Jangan ikut teori A Dicey mengenai persekutuan. Kerana Malaysia mengunakan kombinasi semua model-model yang terbaik di dunia. Kita mempunyai sistem dan model tersendiri dan unik. Sistem kita ialah Raja Berperlembagaan dalam kerangka Persekutuan dalam model Parlimen Westminster. Perlembagaan kita tak sama dengan konsep Perlembagaan Di US dan konvensyen Parlimen kita tak sama macam Parlimen Westminster.

Mempertikaikan titah Ketua Utama Negara dan enggan memberikan kerjasama politikal serta patuh kepada Ketua Utama Negara, adalah tindakan Political Defiance DAP-PKR. DAP PKR perlu ingat, selaku anggota Badan Perundangan Persekutuan, semalam mereka sudah mengangkat sumpah jawatan ahli Parlimen. Antara lain disebutkan bahawa mereka akan mempertahankan Perlembagaan. YDPA adalah sebahagian Perlembagaan. Oleh itu mereka wajib patuh dan taat kepada titah YDPA selaku Ketua Utama Negara yang disebutkan di dalam Perlembagaan. 

Kita perlu waspadalah, setiapkali DAP PKR melakukan tindakan Political Defiance, itu kerana mereka mahu melemahkan kuasa-kuasa badan-badan Persekutuan lain untuk mereka menjadi lebih berkuasa dan berada di atas Perlembagaan Malaysia. Motif DAP PKR melakukan tindakan Political Defiance bukan untuk menumbangkan kezaliman dan regim diktaktor, tetapi untuk mereka menjadi sebuah regim diktaktor sepenuhnya. Adalah salah mengatakan jawatan YDPA selaku Ketua Utama Negara bagi Persekutuan adalah amalan feudalis. Ianya adalah amalan Persekutuan Raja Berpelembagaan, cara Malaysia. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...