Isnin, 7 Oktober 2013

SPAD: Pengusaha Bas Dingati Jangan Langgar Syarat I-COP@SPADChannel

Baru-baru ini, Mohamad Nur Kamal, CEO SPAD, sempat ditemubual oleh rakan bloger mengenai perkembagan inkuiri insiden bas Genting dan yang berkaitan dengannya. Tuan Nur Kamal, tak kedekut masa dan menjawab semua persoalan dengan jujur dan ikhlas. Tentu ramai yang ingin tahu mengenai perkembagan dan tindakan susulan inkuiri tersebut. Temubual dibuat selepas tamat acara 'Treasure Hunt SPAD' pada Ahad lepas. 

Antara lain, Tuan Nur Kamal berkata, jawatankuasa masih meneliti dan membaca semua laporan yang ada, terutama daripada MIROS. Jangan ada pula yang nak sindir kata asik baca je? Ya la nak buat tindakan dan inkuiri kena teliti dan berhati-hati kerana turut melibatkan pihak-pihak yang tak bersalah. Takkan kerana nila setitik habis susu sebelanga dibuang. Fungsi utama inkuiri ialah mengatasi masalah dan bukannya menambah lagi masalah atau menghukum sewenang-wenangnya. Menurut Tuan Nur Kamal, penelitian kertas laporan supaya Jawatankuasa Inkuiri mampu fokus dan beri perhatian kepada isu-isu yang sebenar. Dan boleh memfokuskan soalan-soalan tepat kepada operator bas terbabit bila mereka dipanggil. 

Bila ditanya, mengapa SPAD tidak mengambil tindakan menggantung sementara perkhidmatan bas yang terbabit sementara menunggu inkuiri? Beliau menjawab, 
It is being considered, but we have to take into account the services and people who are going to be affected. Because that's the only operator serving that area. Workers will be affected the most. Because they work in Genting but live somewhere in KL. 
(Ada dipertimbangkan, tapi kita [SPAD] perlu mengambilkira perkhidmatan dan pihak yang terkesan dengan tindakn berkenaan.Sebab, itulah satu-satunya perkhidmatan yang memberikan khidmat bas bagi kawasan berkenaan. Pekerja akan menerima akibatnya. Kerana mereka bekerja di Genting tapi tinggal di KL.)
We are also taking steps not only for this particular operator, but also other operators running services for highlands and hilly areas. For instance, no more standing passengers, they have to do daily checks (drivers and operators), pemandu sendiri mesti melakukan visual inspection sebelum the return trip..before every trip they have to do visual inspection....nak ke Genting, sebelum naik dan sebelum turun bukit. Mereka juga mesti simpan log book. ini termasuk kawasan tanah tinggi seluruh negara, termasuk Cameron Highlands, Bukit Fraser.
Bila ditanya samada SPAD akan menguatkuasakan penggunaan tali-pinggang keledar kepada penumpang bas ekspres dan persiaran, beliau menjawab seperti berikut:-
Masalahnya ialah dengan bus body. If all bus bodies comply dengan R66 regulation, then it is okay to force penggunaan seat belt....sebab the bus floor is fixed and the anchor point semua quite safe. but if the bus floor is not in compliance with R66 regulation, having seat belt is more dangerous.
Betul juga, menguatkuasakan sesuatu kuasa perlu banyak pertimbangan. Kita pun tak mahu mana-mana tindakan bakal menyusahkan pula pihak lain. Selain itu, beliau berkata, berkenaan cadangan menyenaraihitam syarikat-syarikat bas yang mempunyai banyak kesalahan, itu bergantung kepada jenis kesalahan. Ini kerana ada banyak regulasi dan peraturan yang SPAD kenakan keatas syarikat bas. Pada masakini, SPAD memfokuskan kepada pematuhan I-COP dalam aspek keselamatan. Audit keselamatan akan dijalankan dari masa kesemasa oleh SPAD. Kursus mengenainya sudah dibuat dengan penyertaan 1,000 lebih syarikat bas. Jadi, mesej aspek keselamatan dalam I-COP sudah tercapai. Antara lain beliau berkata,
"Salah satu yang kita sudah kuatkuasa ialah speeding untuk express and chartered busses. Now we require operators to monitor the speed of the drivers. We want to go and check the operators, whether they monitor or not. if they dont monitor, it is an offence. The monitoring is on a real time basis. what we want, for instance, GPS, which is being required for chartered busses since 2010. But nobody monitors. If the operator doesn't monitor the GPS, then what is it for? What is the purpose? they must do real-time monitoring.They must know bila driver tu speeding...and they are supposed to do something about it. the onus is on them to call the drivers and take actions. Now we want to make sure the accountability is on them. They cannot say "oh the driver ... is not my fault". Mengenai cctv requirement, it is for the safety of the passengers. it is not an option whether to do it or not. we are giving the right to operate, in return for all the regulations that we put in. they must comply.
Beliau menambah, Driver Information System (DIS) kesemua data mengenai pemandu pengangkutan awam darat disimpan dan dikemaskini. Termasuklah, pekerjaan lampau mereka. Ini boleh membantu pengendali dan pemegang lesen bila mengambil mana-mana pemandu sebagai pekerja mereka. Bahkan, orang awam pun boleh mengakses data tersebut. SPAD akan memulakannya dengan pemandu teksi pada suku tahun pertama tahun depan. Kerana pengkalan data mengenai pemandu teksi sudah ada. 
"Contoh kalau kita taip nombor teksi aja, semua ada keluar. Penumpang pun boleh bagi rating terhadap pemandu. Selain itu, once kita masuk teksi, sistem itu membolehkan kita boleh "check-in" dan alert husband atau keluarga yang kita dah masuk teksi itu..."
Ambe tabik hormatlah kepada komitmen SPAD.

Kenyataan Supa- Rasis Prejudis Melampau Daripada Dogs And Pigs.


Manusia yang masih kata Dogs And Pigs sebuah parti politik yang tak rasis adalah manusia yang buta mata hatinya hitam legam. Dogs And Pigs ditubuhkan pun bukan kerana nak perjuangkan nasib semua kaum. Ianya satu platfom yang konsisten menghentam Melayu dan kaum lain dan perjuangkan Ketuanan Cina dan Kecinaan. Politikus  Dogs And Pigs adalah manusia biasa seperti mana-mana manusia lain. Mereka bukan Nabi, bukan maksum, bukan bersih (itu sudah pastilah sebab istinja' pun pakai kertas tandas, kencing tak basuh, tak pernah berwudu') . Politik Dogs And Pigs cuma kutok dan maki hamun UMNO je. Satu jasa pun takde kepada kaum lain. Apa pembangunan yang Dogs And Pigs lakukan untuk kaum lain? Rugi je golongan 'Scissorati' dalam MCA dan GERAKAN beri 'sokongan senyap' kepada Dogs And Pigs. Dan mengundi Pakatan Ahzab satu perbuatan merugikan semua kaum baik Melayu, Cina, India, etnik lain dan Bumiputera Sabah & Sarawak. 

Bila kenyataan itu diterbitkan difesbuk, ada macai alkhannas mempertahankan kenyataan rasis berkenaan. Kononnya, ianya satu cabaran.Apa untungnya mempertahankan mulut longkang politikus rasis Dogs And Pigs? Makin dipertahankan, makin besar kepala dan ego rasis Dogs And Pigs. Dan semakin busuk ler mulut longkang politikus rasis Dogs And Pigs tu. Tengok di Selangor sajalah. Pengundi Melayu yang mengundi Pakatan Ahzab sebab ada PAS dan PKR, kerugian besar bila Dogs And Pigs bolot semua jawatan EXCO Penting dan lebih berkuasa daripada PAS dan PKR. Lihat di Pulau Pinang sendiri, dimana Dogs And Pigs mempunyai duapertiga majoriti dalam DUN, apa yang mereka buat? 

Buka mata luas-luas, tengok apa yang berlaku didalam proses pemilihan Jawatankuasa Pusat Dogs And Pigs. Dua kali dibuat. Proses pengiraan semula dan ahlinya dari kaum India membawa kes ke mahkamah. Karpal Singh pula yang sibuk kata ahli yang berbuat demikian adalah pembelot Dogs And Pigs. Tengok apajadi kepada bloger Melayu yang menjadi ahli Dogs And Pigs seperti Aspan Alias. Dimana kedudukan mereka? Tengku Puji dan Ariff Sabri yang menjadi ADUN atas tiket Dogs And Pigs, dimanakah kekuasaan politik mereka didalam hirarki Dogs And Pigs? 

Dogs And Pigs tak pernah memberi ruang dan peluang kepada bangsa lain untuk menjadi dominan didalam hirarkinya. Hegemoni satu bangsa sahaja diamalkan. Keahlian bangsa lain hanya sekadar kosmetik dan mekap untuk nampak 'cantik'. Ini bukan cerita dongeng dan khayalan. Tapi realiti yang ramai tahu tapi enggan mengakuinya kerana terbawa-bawa dalam emosi membenci UMNO/BN. Pernahkah mereka fikir, Apa untung aku dapat bila terus-menerus benci UMNO/BN, Dogs And Pigs dah untung banyak, aku apa dapat? Sepatutnya, bila dah taknak sokong UMNO/BN , kehidupan mereka berubah. Tapi taraf dan status kehidupan mereka masih kekal begitu juga. masih ditakuk lama. Yang berubah ialah kehidupan bermewah-mewah para politikus Dogs And Pigs serta konco-konco mereka!

Politikus Dogs And Pigs juga menjadi dalang menyebarkan dakyah kebencian kepada Melayu. Mereka juga mempersoalkan dan mempertikaikan asal-usul keturunan Melayu dan Ketuanan Melayu di Tanah Melayu. Mereka juga yang mengagung-agungkan Chin-peng-Si bapak pembunuh dan teroris di Malaysia. Mereka juga menjadi dalang kepada insiden tragedi 13 Mei 1969. Mereka juga yang menentang aliran arus Satu Sekolah. Mereka juga yang menghasut semua sekolah-sekolah vernakular agar terus membenci Melayu. Mereka juga yang membantu manusia-manusia lain agar terus kutuk dan maki-hamun Melayu diatas nama UMNO. Dan mereka juga yang mengaut keuntungan besar dari itu! Yang rugi besar ialah Melayu dan anak-anak muda-mudi Melayu!

Didalam Dogs And Pigs juga anak-beranak memegang jawatan-jawatan penting didalam hirarki waima bapa masih hidup, ibu masih hidup, atok masih hidup. Bukan rahsia lagi, jawatan diwarisi dari bapa ke anak dalam Dogs And Pigs. Budaya Pewarisan sudah menjadi darah daging dalam Dogs And Pigs. Parti seperti Dogs And Pigs ini tidak akan perjuangkan kepentingan rakyat. Mereka perjuangkan kepentingan diri mereka, keluarga mereka dan kroni mereka. Mereka cuma perlukan undi daripada rakyat dan untuk mendapatkan undi, mereka akan kutok, caci-maki UMNO/BN. Bila mereka berkuasa, rakyat dapat apa? Semakin banyak undi diberikan kepada Pakatan Ahzab, semakin tinggi kadar jenayah dan semakin merebak luas amalan diskriminasi dan prejudis terhadap Melayu dan Islam. Dan semakin besar jurang polarisasi antara kaum. 

Jangan salahkan UMNO/BN dan pihak lain, bila Dogs And Pigs semakin besar egonya, semakin besar jurang polarisasi kaum, semakin luas jurang kemiskinan, semakin berteraburnya susunan sosial, semakin terhakis kemanusiaan, semakin tingginya keindividuan dan semakin jauh manusia dari sifat kasih-sayang sesama mereka dan semakin jauh perasaan saling hormat-menghormati. Apa untungnya memberikan undi kepada Pakatan Ahzab, bilamana undi itu diterjemahkan oleh politikus rasis Dogs And Pigs sebagai tindakan diskriminasi dan prejudis kepada Melayu dan Islam? Anwar Ibrhaim sendiri pun mengakui, beliau tidak mampu mengawal politikus Dogs And Pigs dihadapan Jusuff Kalla. Dogs And Pigs tak diperlukan dipersada politik negara.LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...