Khamis, 29 September 2011

JOM PEDULI! MANA YANG PENTING?


Anda semua perlu tahu bahawa dalam konsesi perkhidmatan air antara SYABAS dengan pentadbiran kerajaan negeri terdahulu. Fakta ini telah sengaja diselewengkan oleh pentadbiran sekarang di bawah Pakatan 'Tipo' Rakyat atas kepentingan politik sempit mereka sahaja.

Anda tentu pernah membaca mengenai isu yang sama diterbitkan oleh sahabat bloger hamba Gerakan Anti PKR dan Darul Ehsan Today. 

Sebenarnya, SYABAS hanya bertanggungjawab dalam perkhidmatan pembekalan air bersih (air sudah di rawat di loji-loji air yang bukan milik SYABAS tetapi milik gomen negeri) dari loji rawatan air sehingga ke pengguna sahaja. SYABAS bukan mendapat percuma air rawatan tersebut malah perlu membelinya, Ini termaktub di dalam perjanjian konsesi perkhidmatan air SYABAS.

Ramai yang mungkin bertanya soalan ini, apakah rasional dan justifikasi memberikan konsesi perkhidmatan air kepada SYABAS? Tidakkah jika perkhidmatan air yang dikonsesikan kepada SYABAS diambil alih oleh gomen negeri semula ini akan menjadikan tarif air jauh lebih rendah? Betul ke begitu?

Fikir beginilah, anda ada bahan mentah tapi anda kekurangan modal kerana kos yang tinggi. Anda tidak mampu menjualnya pada kos yang rendah. Jadi anda lantiklah mana-mana individu untuk tangggung kos tersebut kepada anda di samping anda turut menikmati keuntungan daripada penjualan tersebut. Tidakkah anda untung dalam urusniaga sedemikian? Begitulah juga dalam soal konsesi perkhidmatan air kepada SYABAS. Fikirkanlah.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

ISU HUDUD: TRANSKRIP PENUH SIDANG AKHBAR.


Ini di ambil daripada sahabat bloger Pak Din (Kamaluddin's blog).Sesi soal jawab antara media dengan Anwar Ibrahim selepas mesyuarat Drama Swasta Pakatan 'Tipo' Rakyat dalam isu Hudud. Nampak benor pembohongnya mereka semua!  

Wartawan: Apakah bentuk penyelesaian yang telah dicapai di antara pendirian DAP dan PAS mengenai pelaksanaan undang-undang Islam (dan) apa bentuk tolak ansur yang dicapai oleh Pakatan Rakyat (kerana) Karpal (Singh) menyatakan dengan tegas bahawa DAP akan meninggalkan Pakatan Rakyat (berhubung isu hudud).
Anwar Ibrahim: Rakan-rakan saya yang lain boleh tambah (dalam hal ini). Sebenarnya tiada rujukan langsung ke atas perkara itu (pelaksanaan undang-undang/negara Islam). Satu-satunya perkara yang dirujuk di sini ialah soal berkaitan dengan dua enakmen lama iaitu di Kelantan (1993) dan Terengganu (2003). Semua pihak mengakui akan perbezaan ini dan juga perkara tersebut dan juga segalanya tertakluk kepada semangat konsensus (di kalangan pakatan) dan semangat perlembagaan persekutuan. Tidak ada kompromi dalam soal itu.
Wartawan: Jadi adakah ini bermakna mulai esok, PAS akan berkata “Ya kami tidak akan melaksanakan hukum hudud kerana ia tidak selari dengan aspirasi pakatan secara keseluruhannya?
Anwar: Biar saya jelaskan di sini bahawa kedua-dua enakmen yang saya sebutkan tadi telah ada tetapi masih perlu merujuk kepada Pakatan Rakyat kerana ia melibatkan soal meminda perlembagaan persekutuan. Jadi ia bukan lagi satu isu. Exco Kerajaan Pas Kelantan, Datuk Takiyuddin Hassan juga hadir di sini yang telah menjelaskan pendirian Kerajaan Kelantan dan keperluan untuk melaksanakan hukum itu hanya boleh dilakukan selepas pindaan dilakukan ke atas perlembagaan persekutuan. Jadi itulah situasinya dan oleh yang demikian ia tidak relevan dengan soalan yang ditanya.
Wartawan: Jadi jawapannya ialah segala-galanya perlu menunggu pindaan ke atas perlembagaan persekutuan dilakukan terlebih dahulu yang bermakna memerlukan sokongan ahli-ahli Parlimen untuk berbuat demikian tetapi Datuk Seri menyatakan aspirasi PAS ialah untuk melaksanakan hukum hudud namun bergantung kepada konsensus untuk meminda perlembagaan terlebih dahulu?
Anwar: Ia memerlukan konsensus Pakatan Rakyat dan juga pindaan ke atas perlembagaan persekutuan dan pendirian DAP ialah mereka tidak di dalam posisi untuk menyokong cadangan itu. Ia adalah sangat jelas…terima kasih.
Wartawan: Untuk penjelasan…adakah ini bermakna Pakatan tidak boleh meneruskan undang-undang hudud kerana DAP enggan menyokongnya?
Anwar: Pakatan menghormati inisiatif dan aspirasi PAS (berhubung hudud) tetapi Pakatan perlu mencapai konsensus untuk meminda perlembagaan persekutuan terlebih dahulu.
Wartawan: Hari ini tidak capai konsensus itu?
Anwar: Pendirian yang dicapai hari ini amat jelas…DAP tidak setuju (hudud) manakala Keadilan dan PAS menghormati keputusan tersebut.
Wartawan: Jadi apa yang boleh menghalang PAS daripada menimbulkan isu ini lagi pada masa akan datang.
Anwar: Kenapa harus kita menafikan PAS daripada memperkatakan isu atau membincangkannya pada masa hadapan? Ini adalah proses demokratik, ini bukanlah Pakatan Rakyat yang dikawal oleh Umno. Kami sentiasa menghormati hak rakyat untuk mengemukakan sebarang cadangan, menanya soalan, membangkitkan sebarang isu tetapi akhirnya yang menentukan ialah semangat konsensus. Maksud saya untuk menafikan hak PAS untuk memperkatakan isu ini atau apa jua pendirian mereka adalah sesuatu yang tidak adil. Kita tidak boleh menafikan hak mana-mana pihak termasuk PAS, DAP atau Keadilan untuk mengemukakan apa juga pandangan. Dalam kes undang-undang syariah, kita tidak boleh menghalang PAS daripada mengemukakan pandangan dalam mesyuarat atau di luar mesyuarat sebab pendirian kita jelas…menghormati hak dan aspirasi PAS. Cuma ia terikat dengan apa yang kita sebut dasar bersama, semangat perlembagaan dan buku jingga.
Wartawan: Tetapi bercakap tentang proses demokratik, kenapa Pakatan mengeluarkan arahan larangan pemimpin pakatan daripada bercakap mengenai soal pembahagian kerusi dua minggu lalu?
Anwar: Ia bukanlah satu larangan yang serius…semua orang mengemukakan pandngan masing-masing tapi kita meminta agar ia selari dan konsisten dengan kedudukan yang telah diambil oleh parti dan semangat Pakatan Rakyat. Itu sahaja.
Wartawan: Apabila Datuk Seri menyebut tentang konsensus, apakah ini bermakna ketiga-tiga parti dalam pakatan perlu bersetuju?
Anwar: Konsensus tentang perlembagaan persekutuan, dasar bersama dan buku jingga.
Wartawan: Apakah pendirian mengenai soal hudud ini akan dikaji semula pada masa hadapan?
Anwar: Kita sentiasa boleh berbincang mengenai perkara ini dalam mesyuarat akan datang. Tidak ada apa yang patut menghalang kami daripada berbincang mengenainya. Datuk Seri Hadi Awang dan Datuk Takiyuddin yang mewakili Kerajaan Kelantan telah menjelaskan mengenai hudud.
Wartawan: Tapi Datuk Seri, perkara ini pertama kali ditimbulkan oleh Tok Guru Nik Aziz. Apakah Tok Guru dijelaskan mengenai keputusan bersama ini.
Anwar: Kita hormati pendirian Tok Guru Nik Aziz. Kita dengar…saya sendiri ada hubungi beliau, Datuk Seri Hadi Awang dan pimpinan PAS yang lain ada hubungi beliau dan beliau sendiri telah menghantar Datuk Takiyuddin mewakili kerajaan negeri untuk bantu jelaskan kepada kita…terima kasih dan selamat malam.
TQ PAK DIN! 
KALAU DAH ISU SEBESAR INI MEREKA BOHONG APATAH LAGI DALAM ISU KONSESI PERKHIDMATAN AIR DAN MENGENAI KRISIS AIR DI SELANGOR.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

BABYRINA DAN KAK WAN JIJAH.

Sumpah !!! Akaq bukan Babyrina ......

SEOT LAH ... nak tahu kenapa? Klik di sini EDISI DEWASA MALAM JUMAAT BABYRINA OH BABYRINA. Malam Jumaat. Dah jadi adat. Orang Melayu Islam melakukan yang sunat tapi yang dah bersunat sahaja yea. Jangan pulak nak intai-intai dengar bunyi SPALSH, doser tau!

Malam ini adalah MALAM EMPANG PECAH. Punyalah banyak menampung air sepanjang tujuh hari yang lalu ramai lah hendak melimpah ruahkan air berlebihan sampai naik atas kepala. Itupun kalau BENDERA MERAH tak naik lah. Kalau tidak OFFSIDE kira pandai-pandai buat PAIP PECAH. Jangan kacau PUSPEL plak. 

Jangan tanya cik Isham Rais, bomoh ABBAS masih merawatnya secara intensif takde peluanglah cik Isham Rais menikmati malam ini. Tapi bagi mereka yang amat handal dan keadaan PAIP mereka sentiasa diselenggara dengan baik... SYABAS ! kalau sampai ke tahap PUAS. Kalau tidak....setakat LUAS mata memandang sahajalah. 

Kalau ikut petua orangtua, AIR HUJAN yang turun pada malam Jumaat boleh buat RAWATAN pelbagai penyakit. Itulah kan kalau bab AIR NIKMAT ini kita jaga betul-betul supaya TIDAK  TERCEMAR tapi kalau bab sungai dan sumber air yang ada kita tak ambil pusing pun.

Jangan begitu sebab pagi nanti perlukan AIR untuk MANDI MANDATORI. Jadi kadangkala kita kenalah simpan 10% bekalan air untuk minggu depan pula kot-kot BENDERA MERAH NAIK. Nak tengok gambar Babyrina? Nah hambek !!! pssst jangan bagi kat Isham Rais tengok bomoh ABBAS tak memutuskan obat. 

Alamak !!!!!! .........nyosal den !

 
Cik Isham ... ehem ....  Rina nie ...... hik hik hik  

TEPUK DADA TANYA IMAN !

ISU KRISIS AIR DI SELANGOR (1) YANG BENAR TIADA BOHONG CAM KHALID G BOHONG.

"Jangan tanya akaq ... akaq tak tau ... akaq dah serahkan kepada Kahlid G .. Akaq nak berangan jap ... angan-angan akaq akan buat krisis air setel sendiri ... hehehehe"


Seperti yang dijanjikan, disajikan di sini KEBENARAN mengenai isu krisis Air di Selangor. Pagi tadi di Kelab Eksekutif Kelang, Kelang berlangsungnya sebuah majlis penerangan mengenai isu di atas oleh SWAN, NAHRIM, SYABAS dan FOMCA tanpa kehadiran wakil gomen negeri Selangor , LUAS (Lembaga Urus Air Selangor) bukan apa, Khalid G tak bagi turut serta kerana nanti terbogellah penipuan Pakatan 'Tipo' Rakyat selama ini. Yea tak? 

Apa sebenarnya isu krisis Air di Selangor?

Kerana konsesi perkhidmatan air kah?
Kerana kroni buat untungkah?
Kerana Hak Air di rampas kah?
Kerana harga air mahalkah?
Kerana faktor mementingkan keuntungan sahajakah?
Kerana Khalid G kata krisis air tak berlaku kah?
Kerana SYABAS rembat kontrak kah?
Kah ... kah .... kah ... kah .....kah ........

Dalam rajah ini cuba anda cari MANA KEPALA PAIP BESAR?
MANA ADA !!!!!!

TIDAK !!!! .... SESEKALI TIDAK DIKERANAKAN ITU DAN INI TETAPI KERANA FAKTOR-FAKTOR YANG BERADA DI LUAR KAWALAN MANUSIA SENDIRI YANG TAKKAN MAMPU DI UBAH OLEH APAJUA ALASAN TEKNIKALITI, JANJI POLITIK, JANJI MANIS DAN PEMBOHONGAN KHALID G MAHUPUN OLEH KEMPEN KEMBALIKAN HAK AIR KEPADA RAKYAT SERTA PENSTRUKTURAN KONSESI AIR. MENGAROT JE SEMUA ALASAN-ALASAN POLITIKAL ITU.

SEBENARNYA ........

Krisis Air di Selangor adalah disebabkan oleh:-


Pertama, sumber air yang terhad tapi penggunaan yang membazir oleh pengguna sendiri. Kenapa? Kerana kita leka dan alpa bahawa sumber air yang ada akan kehabisan. 

Alam semulajadi dah beri cukup keperluan tapi apa hal kita asik membazir ikut suka hati mak bapak kita seolah-olah apa yang kita gunakan pada hari ini secara otomastisnya alam semulajadi akan gantikan 2 kali ganda? MUSTAHIL! Lihat rajah di atas.

Inilah akibat perbuatan kita sendiri .. eiiiiii ....

Kedua, sumber air yang ada mutunya sudah berkurangan akibat pencemaran alam. Ya, pencemaran alam kerana syok sangat kambus sana kambus sini, korek sana korek sini tak hengat kat anak cucu di kemudian hari. 

Buang segala benda dalam sungai. Ingat sungai mampu ke membersihkan segala kekotoran dan sampah sarap ciptaan manusia? Sedangkan sampah sarap masyarakat pun kita susah nak 'bersihkan'. Bukan seperti perhimpuan BERSIH tau! Sendiri mao ingat lah brader! 

Ini mengakibatkan kapasiti loji-loji air menjadi berkurangan secara mendadak. Ia lah, nak bersihkan balik air tercemar ingat sesenang dan semudah kita cuci kasut dan kereta kita ke? Main sembur aje? pergi ke car wash ... tunggu .. setel .. camtu ke? Fikirlah.


Ini bukan pemandangan hujan turun di kawasan tadahan yea.

Ketiga, faktor iklim. Dulu hujan kemain syok turun di kawasan-kawasan tadahan, kini hujan pun nak bersuka ria di bandar-bandar. Jadi, hujan semakin berkurangan turun di kawasan tadahan. 

Apa yang terjadi? Akibatnya ialah kawasan tadahan semakin berkurangan menerima bekalan air hujan. Korang ingat kawasan tadahan itu ada sumber otomatik ke boleh tambah air yang digunakan oleh kita secara membazir? Ingat ada paip besar utama ke dalam empangan mahupun di awan-awan yang boleh kita buka dan tutup sesuka hati?

Ok nanti hambe perincikan lagi yea .. sikit-sikit dulu ... kalau banyak-banyak jem pala otak cam bang Nuor jem nak lepaskan diri dari kes liwatnya. Yea tak?

TEPUK DADA TANYA IMAN!

LUAS AIR ABBAS SPLASHKAN, PUNCAK NIAGA KAK WAN JIJAH PUSPELKAN.

AKAQ SEDIH ... ......
LAGU INI ....
MENCUIT HATI AKAQ
AKAQ TAU LAH BANG
NUO TAK SETIA KEPADA
AKAQ TAPI AKAQ BERHARAP
BANG NUO AKAN TAUBAT
JIKA TIDAK AKAQ AKAN
BUAT CAMNE AWEK DALAM
LAGU BUAT ......

LAGU 'RHYTHM OF THE FALLING RAIN' merupakan sebuah lagu melankoli mengisahkan sebuah percintaan yang tak kesampaian seorang perjaka kepada kekasih hatinya. Perjaka tersebut menjadikan bunyi hujan sebagai gambaran luahan rasa hati sedih menangisi pemergian kekasih hatinya yang pergi mencari PERMULAAN BARU. Kumpulan The Cascades mempopularkan lagi ini sekitar tahun 1963. Tentunya kak Wan Jijah  turut meminati lagu ini sebab ada kena mengena lah dengan kisah kak Wan Jijah. 

Lagu ini juga mengingatkan kepada kita peri pentingnya AIR dalam kehidupan kita. Air hujan merupakan satu-satunya sumber bagi bekalan air di Malaysia ini. Tanpa air hujan, kering kontang sungai mengakibatkan empangan air turut terjejas.

AIR adalah keperluan hidup. Tanpa AIR manusia akan mati.Sepertimana sumber-sumber asli lain yang ada AIR juga mudah tercemar dan menjadi semakin berkurangan apabila kita gagal mengurus tadbirnya dengan baik.  Walaupun segala sumber air adalah percuma sebagai anugerah Allah SWT kepada sekelian mahkluk NYA, namun disebabkan oleh kemajuan peradaban manusia itu sendiri menjadikan perlunya air di rawat di loji-loji air terlebih dahulu sebelum sampai ke pili-pili paip di rumah kita.Anda sanggup ke berjalan kaki pergi ke sungai yang berdekatan setiap hari?

Perkhidmatan pembekalan air ini selalu kita runguti ... mahal lah ... menyusahkanlah ... membebankan.. bermacam-macam lagi rungutan lah ... hairannya kita mampu membelanjakan wang yang banyak untuk benda-benda yang bukan keperluan kepada kita .. seperti rokok ... Astro .. bil internet.. tapi AIR?

Tabiat manusia bila mendapat segala yang percuma tak perlu berbayar tapi merupakan keperluan hidup ada tak kita ambil peduli? Contohnya sungai-sungai, longkang-longkang, parit-parit dan segala sumber yang ada. Bayangkanlah kita membasuh kereta pun dengan AIR YANG DI RAWAT! Fikir-fikirkanlah mengenai AIR ini.

JANGAN MEMBAZIR SEPERTIMANA BANG NUOR 'ANUGERAH TUHAN' KAK WAN JIJAH LAKUKAN ... NUN SAMPAI DALAM JUBOR ORANG PUN DIPANCUTNYA ... EIIII TAK MALU SUNGGUH !!! HABIS TU KITA NI YANG SETIAP HARI MEMBAZIRKAN AIR TAK MALU KE????? JOM TANYA ISHAM RAIS... CIK ISHAM APA PENDAPAT ANDA?....

APO JANG??!!! EKAU NAMPAK TAK BETAPO SENTIMENTOLNYA DEN DUDUK TEPI LONGKANG NI HAH SOBAB DEN PUNYO PIKIR PUN CAM LONGKANG .. DEN TAU LAH PILI BOMBA DEN SUMBAT ... TAPI DEN DAH BEROBAT DENGAN BOMOH ABBAS .. KHALID GAGAP REKEMEN ... JAGO LAAHH ..
EKAU BACO LAH ARTIKEL JAM 10:30 MALAM NANTI YOOO ..
DEN NAK POIE JUMPO BOMOH ABBAS NIE HAH ....

TEPUK DADA TANYA IMAN!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...