Sabtu, 9 Julai 2011

PENJELASAN LANJUT TIP CARA & KAEDAH PENANGKAPAN & PENAHANAN ANJING SETANIROJIM LAKNATULLAH BEERSHIT 2.0. NOTA KAKI.

LANJUTAN daripada artikel sebelum ini , artikel ini memperjelaskan dan memperincikan lagi cara & kaedah penangkapan dan penahanan anjing-anjing setanirojim laknatullah BEERSHIT 2.0 serta cara menangani anjing-anjing setanirojim laknatullah BEERSHIT 2.0 yang degil , keras kepala dan membuat provokasi semasa anda membuat tangkapan dan penahanan ke atas mereka. Kita maklum, anjing-anjing setanirojim laknatullah BEERSHIT 2.0 akan bertikam lidah dengan anda. 

Tangkapan dan penahanan yang anda lakukan di sebut sebagai 'TANGKAPAN ORANG AWAM / CITIZEN ARREST' di bawah Seksyen 27 (1) Kanun Acara Jenayah. Keizinan secara tersirat dan tersurat daripada Polis sebenarnya bukan pra-syarat yang perlu dipenuhi di bawah Seksyen 27 KANUN ACARA JENAYAH (KAJ) tetapi sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan diri, adalah dinasihati anda berjumpa terlebih dahulu dengan mana-mana anggota polis bagi memaklumkan niat anda untuk melakukan Tangkapan Orang Awam/ Citizen Arrest.

Semasa anda memaklumkan kepada Polis mengenai niat anda untuk membuat tangkapan dan penahanan orang awam, anda dinasihati memberikan butiran penuh diri anda, tempat tinggal, perkerjaan, keahlian anda, umur nombor kenderaan dan nombor talipon serta kawasan yang anda akan membuat tangkapan dan penahanan tersebut.

Anda perlu mencatit juga nama, nombor, pangkat, unit, balai polis dan nama pengawai atasan anggota polis yang anda temui. Ini bagi memudahkan tindakan susulan nanti. Anda wajiblah menuruti segala nasihat  yang diberikan oleh anggota polis tersebut.

Anda wajib menghubungi anggota polis berkenaan sepanjang tempoh anda berkawal, paling tidak selang 15 minit sekali. Jika anda melihat mana-mana orang yang disyakki, anda wajib menalipon terlebih dahulu polis berkenaan dan memberikan butiran pemerhatian anda. Contohnya, bilangan orang, keturunannya, kenderaan, umur yang anda jangkakan serta gerak tingkahlaku mereka, catitan masa kejadian dan lokasi kejadian tangkapan. Jalan yang terbaik ialah menggunakan video kamera dan kamera berdigital yang telah ditetapkan dengan tarikh dan masa. 

Kalau boleh sila catitkan dalam sebuah buku catitan. Ini bagi memudahkan kerja-kerja pendakwaaan ke atas saspek di dalam mahkamah. Sila ingat segala turutan peristiwa yang anda lakukan bermula dari peringkat pemerhatian, semasa penangkapan dan selepas penangkapan serta termasuk segala kata-kata yang digunakan. Sebaiknya, anda lakukan penangkapan dalam berkumpulan 5 hingga ke 10 orang.

Sebelum tangkapan dilakukan, seeloknya anda pastika terlebih dahulu lokasi terdekat mana-mana anggota polis bagi memudahkan anda menyerahkan saspek dalam tempoh masa yang singkat kepada pihak polis bagi memenuhi tuntutan prosedur penangkapan di bawah Seksyen 27 KAJ. 

Semasa tangkapan, anda tidak perlu melayan sebarang pertanyaan daripada saspek selepas anda memaklumkan kepada saspek bahawa anda melakukan tangkapan orang awam di bawah seksyen 27 KAJ dan anda wajib memberitahu kepada saspek jenis kesalahan yang dilakukan oleh saspek di mana penangkapan itu anda lakukan keatasnya. Jika saspek mahu bertikam lidah , anda katakan saja ' Cerita di Balai ' elakkan pertikaman lidah. Pastikan rakan yang merakam kejadian dengan kamera digital sentiasa mengambil 'Wide Angel' anda kena perlu kuatkan kesabaran anda.

Prosedur penangkapan ialah dengan hanya menyentuh mana-mana tubuh badan saspek atau menyebabkan pergerakan saspek terbatas. Cara yang paling elok ialah mengepung saspek sementara menunggu anggota polis tiba untuk membuat penangkapan semula atau mengiringi saspek ke mana-mana balai polis berdekatan atau mana-mana anggota polis yang berada dekat dengan anda.

TEPUK DADA TANYA IMAN.

TIP MENAHAN PROVOKATOR PERUSUH BEERSHIT. KHAS UNTUK PATRIOT, PERKASA, PEMUDA UMNO NGO LAIN & ANGGOTA MASYARAKAT AWAM YANG CINTAKAN KEDAMAIAN BAGI MENUNJUKKAN YANG ANDA MEMBANTAH BEERSHIT.

SETELAH MENYAKSIKAN RAKAMAN KLIP VIDEO BETAPA BIADAPNYA PROVOKATOR PERUSUH BEERSHIT TERHADAP ANGGOTA KESELAMATAN (POLIS) SEOLAH-OLAH MEREKA LEBIH BERKUASA DARIPADA POLIS, DI ATAS KESEDARAN MENGENAI KELUHURAN PERLEMBAGAAN DAN KEDAULATAN UNDANG-UNDANG, SAYA TERPANGGIL UNTUK MENULIS ARTIKEL INI. ARTIKEL INI AMAT BERGUNA KEPADA MANA-MANA ANGGOTA MASYARAKAT YANG INGIN MEMBANTU PIHAK POLIS MENAHAN MANA-MANA PROVOKATOR PERUSUH BEERSHIT. KITA SUDAH JEMU DENGAN SIKAP DAN SIFAT BIADAP AGEN-AGEN PERUSUH BEERSHIT TERUTAMA SEKALI DARI DAP YANG BERSIFAT LEBIH SUDU DARI KUAH. 

PERLANGGARAN DI BAWAH FASAL 2 PERKARA 10 & KESALAHAN DI BAWAH KANUN KESIKSAAN.

Pertama, kita sudah maklum bahawa perhimpunan BERSIH adalah melanggar Fasal 2 Perkara 10 , Seksyen 27 akta Polis dan merupakan suatu kesalahan jenayah di bawah Kanun Kesiksaan yakni merusuh di mana ianya adalah :-

1. Diadakan TANPA PERMIT; 
2. Dianjurkan oleh sebuah persatuan NGO yang tidak sah berdaftar;
3. Merupakan cubaan merusuh di tempat awam; 
4. Ianya bersifat mengancam keselamatan negara; dan
5. Ianya bersifat mengancam keselamatan awam.

Mengetahui jenis kesalahan yang dilakukan oleh saspek merupakan langkah pertama untuk membuat penahan ke atas saspek. 

UNDANG-UNDANG BERKAITAN PENAHANAN / TANGKAPAN ( ARREST)


KANUN ACARA JENAYAH AKTA 593

Merupakan KANUN yang terpakai bagi prosedur dan cara-cara penahanan ke atas saspek dalam hal ini, mana-mana saspek yang hendak menyertai perhimpunan BERSIH. 


BAHAGIAN III
PERUNTUKAN AM

BAB III

BANTUAN DAN MAKLUMAT KEPADA MAJISTRET DAN POLIS DAN ORANG YANG MEMBUAT PENAHANAN.

Seksyen 11 

Seksyen inilah yang dijadikan asas kepada tanggungjawab dan duti sebagai orang awam yang membantu pihak polis dan majistret menahan mana-mana saspek yang disyakki melakukan kesalahan. Perenggan (a) (b) dan (c).

BAB IV.

PENAHANAN , MELARIKAN DIRI, PENAHAN SEMULA.

Seksyen-sekyen yang berkaitan.

Seksyen 15 - 
Cara penahan di buat.

Seksyen 27 - 
Penahanan yang di buat oleh orang awam yang bekerjasama dengan pihak Polis.

Seksyen 28-
Cara menangani orang yang di tahan dan penahanan selama 24 jam.

Seksyen 21.
Kuasa untuk merampas senjata merbahaya.


SEKSYEN 27. (1) 

PENAHANAN DI BUAT OLEH ORANG AWAM YANG PADA PANDANGANNYA SASPEK MELAKUKAN KESALAHAN YANG TIDAK BOLEH DI JAMIN DAN KESALAHAN BOLEH DI TANGKAP.

Contohnya seperti menahan mana-mana saspek yang menyertai perhimpunan haram BERSIH 2.0 yakni orang yang memakai baju T KuningBAB IV

CARA MENAHAN

Seksyen 15 (1)

Anda cuma perlu menyentuh atau memastikan saspek berada dalam keadaan tertahan tubuh badannya.

Seksyen 15 (2)

Jika saspek menggunakan kekerasan untuk melawan penahanan dan/atau cuba mengelak daripada di tahan, anda dibenarkan menggunakan kekerasan yang sewajarnya, maknanya janganlah anda mencederakan mana-mana anggota tubuh badan saspek, cukup anda menjadikan sasapek tidak berdaya bergerak dan melawan.


RINGKASAN.

Kepada mana-mana anggota PATRIOT, PERKASA, PEMUDA UMNO, NGO dan anggota masyarakat lain terutama yang menjadi rakan cop, adalah dinasihatkan anda mengambil tanggungjawab MEMBANTU anggota POLIS.

Jika anda berniat untuk membantu mana-mana anggota POLIS nanti, adalah dinasihati anda memohon kebenaran secara lisan dan. atau bertulis daripada KETUA BALAI POLIS, KETUA POLIS DAERAH dan mana-mana naggota Polis berpangkat Inspektor ke atas yang bertanggungjawab di dalam kawasan yang tertentu.

Jika kebenaran diberikan, barulah anda lebih selesa dan selamat membuat penangkapan ke atas mana-mana saspek yang menyertai perhimpunan BERSIH 2.0. 

Jika anda melakukan penangkapan ke atas mana-mana saspek, anda hanya perlu berkata seperti berikut :

SAYA, (NAMA PENUH) TELAH DIBERIKAN KEIZINAN SECARA LISAN OLEH ANGGOTA POLIS ( SEBUTKAN NAMA & NO ANGGOTA POLIS YANG MEMBERIKAN KEIZINAN KEPADA ANDA) UNTUK MEMBUAT TANGKAPAN / MENAHAN ANDA MENGIKUT SEKSYEN 27 KERANA SAYA SYAKKI ANDA MELAKUKAN KESALAHAN MENYERTAI PERHIMPUNAN BERSIH DAN MEMAKAI BAJU T SHIRT BERSIH .


Sebaik-baiknya anda berada dalam jarak 50 meter ke 60 meter dari mana-mana anggota Polis yang berdekatan dan anggota tersebut dapat melihat anda membuat tangkapan di bawah seksyen 27 Kanun Acara  Jenayah.

Sebaik saja anda membuat tangkapan, serahkan dengan seberapa segera saspek kepada mana-mana anggota Polis yang bertugas dan sebutkan perkataan ini dnegan jelas . 

"SAYA TELAH MENANGKAP SI POLAN-SI POLAN DI LOKASI INI DAN MENYERAHKANNYA KEPADA TUAN UNTUK TINDAKAN SELANJUTNYA. SAYA MEMBUAT TANGKAPAN DI ATAS SEKSYEN 27 KANUN ACARA JENAYAH"

ANDA BERHAK UNTUK MEMBUAT TANGKAPAN ATAS KAPASTI ORANG AWAM DI BAWAH SEKSYEN 27, DAN CARA TANGKAPAN MENGIKUT SEKSYEN 15 (1) (2) SERTA ANDA DIBENARKAN MENGUNAKAN KEKERASAN YANG MUNASABAH DAN WAJAR JIKA SEMASA ANDA MEMBUAT TANGKAPAN, SASPEK MELAKUKAN KEKERASAN DAN MELAWAN ANDA SERTA CUBA MENGELAK DARIPADA DI TANGKAP ASALKAN ANDA TIDAK MENCEDERAKAN SASPEK DAN/ATAU MENYEBABKAN KEMATIAN SECARA TIDAK SENGAJA. SENDIRI MAO INGAT LAH. PASTIKAN ADA ANGGOTA POLIS BERPANGKAT SARJAN KE ATAS, INSPEKTOR KE ATAS YANG BERDEKATAN DENGAN ANDA DALAM JARAK 50- 70 METER. 

BANTU MEMBANTULAH PIHAK POLIS MENJALANKAN TUGAS MENJAGA KEAMANAN DAN KENTENTERAMAN AWAM. ANDA MAMPU, INI AKAN MENUNJUKKAN KEPADA MASYARAKAT DUNIA BAHAWA PERHIMPUNAN BERSIH SEBENARNYA TIDAK DI SOKONG OLEH RAKYAT SERTA MERUPAKAN TINDAKAN MERUSUH DI JALANRAYA YANG MENYALAHI PERUNDANGAN NEGARA. 

INI KERANA MEREKA ( PERUSUH JALANRAYA, ANARKIS SUBVERSIF REVOLUSIONER DAPKRPASM MILITAN SUDAH TERLALU KURANG AJAR DAN SYOK SENDIRI, DEPA INGAT SEMUA RAKYAT SOKONG DEPA , KALI INI TUNJUKKAN KAT DEPA BAHAWA RAKYAT TAK SOKONG KECOH HURU HARA DENGAN MELAKUKAN TANGKAPAN DI BAWAH SEKSYEN 27 KANUN ACARA JENAYAH,) TAPI SILA IKUT PETUNJUK YANG TELAH DIBERIKAN, JANGAN MANDAI-MANDAI PLAK. APA-PAPA TANYA DAN MINTA IZIN TERLEBIH DAHULU KEPADA MANA-MANA PEGAWAI DAN ANGGOTA POLIS YANG BERTUGAS.

TEPUK DADA TANYA IMAN.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...