Rabu, 1 Januari 2014

HATI MANYAK GUMBIRA - GUAN END TELO TIADA.


'Silamat Tawon Baru ! Wa dapat kete mecerdes lu olang pigi sana datalan guling-guling'

'Ini keleta olang kasi hadiah ..wa kina loteli ampat kuda lari-lari keliling datalan'

'Sikalang wa rasa manyak mahgia .. rasa seluga pok nik sutak kasi '

'Cuma wa pikir mao tuka itu plat namber, kasi P1G - Penang 1 Guan End'

'Inilah apa yg wa cali-cali silama ini ... manyak timakasih sama lu olang...babai !'

TAHUN 2014- TAHUN POLITIKUS DAN NAJIB MENCARI TELO TEMBELANG MEMASING. @NajibRazak

Malam semalam seperti malam-malam diambang tahun baru sebelumnya, sejak 2008 dan sudah menjadi satu ritual tetap, kita terpaksa menanggung tindakan-tindakan politik bodoh politikus. Nampaknya, politikus Malaysia bukan sahaja menjadi semakin bodoh malah sudah kehilangan telo memasing. Politikus amat takut untuk bertindak keatas perusuh malah membiarkan perusuh menguasai keadaan. Kononnya dengan harapan, rakyat akan marahkan perusuh. Malangnya, strategi itu turut menunjukkan kebacolan tiada telo politikus.

Bila Politikus takde telo berfikir adalah lebih baik membiarkan perusuh melanggar undang-undang tanpa sebarang tindakan, bermakna politikus takde telo menggalakkan undang-undang dilanggar. Politikus takde telo Paly Safe tapi rakyat dan negara pula tak safe. Para pembodek Politikus boleh dakwa apasaja mengenai kritikan ini, tapi ambe peduli apa dengan Politikus Tak Bertelor?

Transformasi dan Reformasi mengubah senario Politik Negara melahirkan ramai Politikus Tak Bertelor dan Politik Tak Stabil. Politikus kita lebih senang berpolitik daripada menguatkuasakan undang-undang negara. Politikus juga gagal membuktikan mereka adalah negarawan yang disegani rakyat.

Mereka tiada pendirian dan hanya syok sendiri. Dengan Politikus Takde Telo dan majoriti rakyat mudah dipengaruhi oleh budaya hedonis , Najib lebih bersedia menjadi Ketua Pembangkang dari menjadi Perdana Menteri dan beliau hanya mengharapkan keajaiban sakti.

Terpaksalah kita mengharungi dan melalui tahun 2014 sehingga 2018 dibawah kepimpinan yang amat lembik tak bermaya dan tak bertelo daripada kedua belah pihak. Semoga Allah Ta'ala melindungi kita semua dari bala bencana dan malapetaka.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...