Khamis, 4 Disember 2014

RINGGIT JATUH - INI JAWAPAN MENTERI BIJAK SEBIJAK ANWAR IBRAHIM YANG HILANG TITEL DATO SERI.


Di atas muka malaon polotikus Malaysia yang jadi Barua & broker kepada cha DAP. Yang mengajar rakyat Malaysia kutok, maki, hamun, cerca dan pertikai hak-hak istimewa Melayu, agama Islam dan institusi Raja-raja Melayu. Dulu, malaon itu orang paling power dalam UMNO LAMA dan UMNO BARU. Pada 1997 dijatuhkan dari takhta sebab menyuntut dan gagal kawal krisis kewangan serta gagal mengawal kejatuhan ringgit Malaysia dijarah dalam Pasaran Modal dan Tukaran Wang Asing. Pada masa itu beliau ialah Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri serta Timbalan Presiden UMNO BARU. Kini beliau kehilangan titel 'Dato Seri' kerana biadap sangat kat Sultan Selangor. Malaon itu lahir di Cerok To' Kun. Ahli Parlimen Permatang Pauh dalam negeri yang dijajah oleh DAP anak haram PAP. Tapi nak tunjuk Power Bangan Terlebih di Selangor dimana bininya menjadi ADUN KAJANG dan tiada jawatan exco. Beliau juga memegang potfolio PENASIHAT EKONOMI SELANGOR dengan gaji dan elaun melebihi RM10 juta. Bos kepada MB Selangor sekarang. Beliau gagal menaikkan bininya menjadi MB Selangor. Akibatnya, beliau menerima watikah penarikan titel beliau kerana kebijakan dan kepandaian serta kelicikan beliau berpolotik di Selangor. 


Di bawah ini pula, gambar Timbalan Menteri Kewangan yang menjadi Ahli Parlimen di Pontian. Umurnya baru mencecah 48 tahun. Pelajar terpandai di UKM , kalau tak silap. Memperolehi CGPA 3.68 ke atas. Pernah belajar di Rosehill College, Auckland, New Zealand dan memperolehi Ijazah Sarjana Muda (Ekonomi & Sains Politik) dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Victoria New Zealand (1986 - 1988). Ketika mengambil Sarjana Pentadbiran Perniagaan, (MBA), UKM Bangi (2001-2003) beliau menerima Anugerah Emas Siswa Terbaik. Beliau juga adalah Naib Presiden UMNO BARU dalam MKT. Beliau begiat aktif dan mendapat tempat di puncak setelah Najib pikap beliau sejak 2009. Menjadi Ketua Penerangan UMNO.

Sejak awal Disember 2014, ringgit Malaysia mengalami kejatuhan di pasaran. Matawang Ringgit diapungkan kembali di pasaran setelah ditambat ketat oleh Tun Dr. M dahulu. Tun Dr M melakukannya supaya untung nasib Ringgit Malaysia tidak ditentukan oleh pasaran yang dikuasai oleh pemodal-pemodal kapitalis jahanam. Pada 4hb Disember 2014,  Ahmad Maslan TMK telah mengeluarkan Notis mengenai kejatuhan Ringgit. Berikut ialah Nota tersebut:-


PENYUSUTAN NILAI RINGGIT
(Nota oleh D Ahmad b Maslan TMK)
1. Nilai ringgit ditentukan oleh keadaan pasaran. Ada kalanya nilai ringgit meningkat dan adakalanya menyusut. Pada tahun 2014, ringgit menyusut dibanding dollar Singapura, dollar Taiwan, rupiah Indonesia , rupee India, baht Thailand, dollar Hong Kong & dolar US. Namun ringgit mengukuh jika dibanding, won Korea, dolar Australia, pound UK, matawang Euro & yen Jepun.
2. Ini berlaku akibat penurunan harga komoditi terutamanya petroleum dan penambahan nilai mata wang US yang disebabkan oleh faktor- faktor antarabangsa. Pada 3/12/14 harga minyak jenis Tapis turun kpd USD73.93 setong. Namun purata harga minyak Tapis Jan-Nov 2014 masih tinggi iaitu USD107.23 setong kerana sebelum ini harga minyak sehingga awal Oktober adalah tinggi.
3. Penyusutan nilai ringgit boleh dilihat drpd kadar tukaran dgn dollar US yang mana tertinggi tahun ini pada 28/8/14 dgn nilai 3.1480 & terendah pada 4/12/14 dgn nilai 3.4475. Sementara dolar Spura pula tertinggi pada 27/8/14 dgn nilai 2.5248 & terendah pada 11/2/14 dgn nilai 2.6332.Nilai ringgit tidak semestinya terus menyusut memandangkan negara kita mempunyai asas ekonomi yang kukuh.
4. Barangan import akan lebih mahal sedikit kerana komponen produk yg diimport naik harga. Namun ini membolehkan rakyat menggunakan lebih banyak produk buatan Msia yg seterusnya akan mengembangkan sektor pembuatan dalam negara.
5. Barangan export Msia ke luar negara akan lebih murah. Ini akan mengembangkan sektor export. Maka akan bertambah keuntungan sykt, kenaikan gaji, bonus, tambahan bilangan pekerja, bertambah cukai kpd Kjaan & bilangan kilang juga berkembang.
6. Sektor pelancongan akan lebih berkembang kerana perkhidmatan hotel, pengangkutan, harga barangan akan menjadi lebih murah dari sudut pandangan negara yg nilai wangnya tinggi dibanding ringgit. Pertumbuhan ekonomi berlaku.
7. Sektor perkhidmatan yg diberi kpd pihak luar juga akan berkembang kerana kosnya akan menurun berkadaran dgn peratus penurunan matawang. Sektor perkhidmatan sebegini adalah sebahagian drpd komponen export.
8. Kesan positif bersih terhadap penyusutan ringgit kpd ekonomi negara mungkin tidak ketara. Namun ia bergantung kpd berapa banyak export & import. Setakat ini, export kita pada paras yg lebih berbanding import.
9. KDNK / GDP ialah penggunaan + pelaburan + perbelanjaan Kjaan + (export - import). GDP = consumption + investment + government expenditure + (export - import). Export yg lebih & import yg kurang akan mengembangkan KDNK / GDP.
10. Nilai anggaran export tahun 2014 adalah RM762.8 billion & import ialah RM677.2 billion menjadikan lebihan dagangan sebanyak RM85.6 billion.
11. Sektor hartanah akan lebih menarik dgn penyusutan ringgit kpd orang luar namun keyakinan pelabur akan menurun pada kadar minima kerana nilai matawang berkadaran sedikit sebanyak dgn keyakinan pasaran, namun kestabilan politik adalah faktor keyakinan yg utama.
12. Pasaran baru utk minyak kelapa sawit perlu segera dicari oleh MPOB dll agensi spt Felda, Felcra. Petronas juga perlu terus mencari sumber baru minyak & gas dgn adakan JV di negara2 lain. Produk hiliran getah dgn ciptaan & inovasi baru perlu terus diusahakan.
13. Asas-asas ekonomi negara kita adalah sentiasa kukuh. Oleh itu penyusutan nilai ringgit tidak akan menjejaskan ekonomi negara dgn ketara. Ekonomi kita akan terus berkembang & hasrat utk jadikan Msia negara maju berpendapatan tinggi tidak akan terbantut.
14. Dlm tempoh volatiliti / kemeruapan yang berlebihan, Bank Negara Msia akan sentiasa memantau pasaran ringgit bagi memastikan pasaran tukaran wang asing yang teratur. Ini akan menggalakkan kestabilan kadar pertukaran & memudahkan perdagangan & pelaburan.
15. Hasil Kjaan drpd sumber petroleum termasuk Petronas tidak terjejas banyak utk tahun ini sbb pengiraan purata harga minyak utk setahun 2014 adalah berdasarkan usd110 setong. Dijangka purata tahun ini sekitar usd104 setong dgn mengambil kira penurunan harga minyak pada Nov & Dis sekarang ini.
16. Rakyat sedang menunggu penurunan harga barang bila harga minyak turun. Peniaga, pengilang, pemborong, peruncit tentunya sedang membuat perkiraan yg wajar. Diesel juga dijangka turun pada 1 Jan 2015 melihat kpd trend yg ada. Diesel naik 3 sen utk 1 Dis 2014 disebabkan subsidi yg tinggi diberi utk seliter diesel selama ini. Utk tahun 2013 purata subsidi utk diesel ialah 76 sen seliter & ron95 subsidi 74 sen seliter. Harga bahan bakar / minyak skrng ini berada dlm ketetapan pasaran yg baik utk banyak pihak.
Tkasih. 
(4 Dis 2014)
Ternyatalah, Ahmad Maslan tidak memberitahu apakah langkah-langkah keselamatan bagi menjamin Ringgit tidak terus jatuh. Jawpan yang beliau berikan ialah JAWAPAN RETORIK POLITIK yang pernah diberikan oleh Anwar Ibrahim dahulu semasa di tahap awal Krisis Kewangan 1997.

Ahmad Maslan hanya menyentuh selembut Puput Bayu Lembut Di Tepi Pantai menikmati percandaan terhebat sedangkan di tengah laut, mungkin gelombang Tsunami sedang menanti. Beliau hanya menyebut , 'Malaysia mempunyai asas-asas kukuh ekonomi " tanpa mendetilkan apakah asas-asas tersebut. Ungkapan itu disebut dua kali. 

Ahmad menyudahi puput lembut bayu percandaan di tepi pantai dengan menyebut berita gumbira disel mungkin turun .. mungkin turun yea .. harganya tiada tahu lagi. 

Ahmad Maslan meletakkan Beban Pembuktian dan Kesalahan kepada Market Behaviour & Market Fluctuation Factors. Tapi sedarkah Ahmad Maslan bahawa Singapura dan negara-negara yang matawang mereka lebih kukuh berbanding Ringgit, juga mempunyai asas-asa ekonomi yang kukuh seperti Malaysia. Lalu, kenapa mawatang mereka mengukuh dan matawang kita alami depresiasi?

Tahukah ahmad maslan bahawa, peniaga Malaysia tidak akan turun harga waima nilai ringgit jatuh? Dan pelancong asing punya perbelanjaan pun takkan mampu menampung kejatuhan Ringgit.

Mengikut Teori Buku Teks, memanglah dikatakan bila sesuatu nilai matawang itu alami depresiasi, maka kononnya , kos murah dan margin untung banyak. Di Malaysia, bila korporat untung banyak dan kos semakin murah, mereka kena bayor hutang yang faedahnya semakin tinggi juga!

Ambe malas nak bebel panjang mengenai perkara ini. Tapi ambe nasihati semua pembaca dan pelawat blog picisan ini yang tak cari makan dengan UMNO BARU; anda perlu mengambil langkah-langkah hati-hati dan menyusun semula perbelanjaan dan pembayaran balik hutang piutang anda.

Keadaan pasaran matawang tidak menentu. Tiada Bank Pusat mana-mana negara mampu mengawal dan mencegah faktor-faktor dan kesan pasaran mawatang. Kecuali, kadar faedah akan naik kerana mereka bimbang kadar inflasi menjadi tinggi.

Eloklah, anda semua memerhatikan semua tunggakan pembayaran ansuran anda. Dan mula berjimat bagi menghadapi sebarang kemungkinan yang lebih teruk. Selesaikanlah segera hutang-piutang anda. Dan pastikan, perbelanjaan anda tidak melebihi 30% untuk hutang-piutang.

Mulalah, buat pembayaran advanced sehingga bulan 6, 2015. Pastikan anda menyimpan untuk keperluan mendesak seperti perbelanjaan persekolahan anak-anak, pembayaran bil utiliti, hutang kad kredit, hutang perumahan, hutang kereta, bayaran insurans kereta dan cukai jalan. Kenalpasti apakah keutamaan perbelanjaan anda semua. 

Terbaik anda mula membeli matawang Dolar Singapura dan USD. Dan mula menjual matawang itu bila kadar ringgit semakin menurun nanti. itulah sahaja cara untuk anda kaut Laba seketika bagi menampung keperitan bila kadar faedah setat naik dan BLR mula mencanak cam kena viagra.

Sekian terimakasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...