Rabu, 31 Julai 2013

SPAD: Sistem Tiket Bersepadu, Sekali Beli Semua Harung.


SPAD, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, yang diberikan kuasa luas mentransformasikan pengangkutan awam darat, memperkenalkan inovasi baru dalam sistem tiket. Bayangkan, kalau dulu anda terpaksa beli tiket brbeza-beza untuk perjalanan anda, tiket rel, tiket bas, tiket kapalterbang. Dan anda terpaksa beratur panjang. Menurut kajian, pengusaha kehilangan 20 peratus keuntungan akibat masa beratur di kaunter-kaunter tiket. Kini dengan satu tiket perjalanan anda tanpa gangguan dan perlu beratur untuk menggunakan semua perkhidmatan bersepadu, bas-rel-kapalterbang. Begitu menyenangkan dan memudahkan anda.

Ini semua diperkenalkan oleh syarikat ERL, 15hb Julai lalu di KLIA. Dengan tagline 'Buy Anywhere, Anytime' anda boleh membeli tiket melalui talian melalui talipon bimbit anda. Aplikasi ini boleh di akses melalui talipon anda . Anda boleh membeli tiket kemudian mengambil tiket di kaunter tiket, aplikasi talipon, kios layan diri atau melalui laman sesawang www.KLIAekspres.com. Bayaran boleh di buat melalui pelbagai saluran yang dibenarkan. Jangan bimbang, data peribadi anda setakat yang dibenarkan akan di simpan oleh sistem bagi memudahkan anda menempah dan membeli tiket di masa depan. 

Pengerusi SPAD amat gembira dengan usaha terbaru KLIA eskpres ini yang selari dengan dasar SPAD. Beliau berbangga dan berharap pengusaha-pengusaha lain terus menaiktarafkan perkhidmatan mereka demi keselesaan para pengguna. Usaha terbaru KLIA Ekspres mampu meletakkan Malaysia sebagai yang terunggul dalam industri pengangkutan awam darat. 

Perkhidmatan ini mampu meningkatkan lagi keberkesanan perkhidmatan rel laju yang sudah mencapai tahap 99.7 peratus kecekapan. Sememangnya SPAD ditubuhkan bagi meningkat dan menaiktaraf perkhidmatan awam darat. Perkhidmatan tiket bersepadu seperti ini amat selari dengan komitmen SPAD dan kerajaan. Peningkatan mutu perkhidmatan dan perkhidmatan yang terbaik , akan menjadi pendorong rakyat menggunakan perkhidmatan tersebut. Dan ini mampu memberikan impak besar kepada pengusaha-pengusaha dan pengguna sendiri. 

SPAD Jamin Bas Mencukupi Untuk Balik Raya @SPADChannel.

Aidilfitri akan menjengah kita tak lama lagi. Bagi mereka yang sudah biasa balik kampung menggunakan bas ekspres, jangan bimbang. Pengerusi SPAD telah memberikan jaminan bahawa bas mencukupi untuk membawa pulang anak-anak perantauan balik ke kampung masing-masing.

Jaminan ini diberikan semasa program turun padang di PRK Kole Besout, tempohari. Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid berkata, pihaknya telah menerima beberapa permohonan bagi LPS daripada pengusaha bas menjelang Hari Aidilfitri. Beliau berkata, "Alhamdulillah saya fikir orang yang paling suka balik kampung adalah dari pantai timur, sampai tiket bas pun dah habis sebelum 9 Julai. Tapi kita tak nak menyusahkan penumpang, kalau dah habis tiket bas biasa kita akan keluarkan LPS"

Menurut Tan Sri Syed Hamid, SPAD hanya mengeluarkan LPS kepada bas yang berusia kurang 12 tahun untuk perjalanan 300 kilometer ke atas. Tempoh sahlaku LPS ialah selama tujuh hari sebelum Aidilfitri dan lapan hari selepas itu. Oleh itu, beliau menasihatkan orangramai agar mendapatkan tiket dari syarikat dan agen yang sah bagi mengelakkan ulat tiket. 

Betul juga, kini Aidilftri sudah semakin hampir dan dekat. Insya Allahu Ta'ala minggu depan kita akan berjumpa dengan Aidilfitri. Kepada yang masih belum menempah tiket bas , apakata cuba naik keretapi pula. Dan para pengguna bas ekspres di minta berhati-hati dengan kegiatan 'Ulat Tiket'. Segeralah anda lapurkan jika terlihat 'Ulat Tiket' berkeliaran di kawasan stesen bas. 

Bahagian penguatkuasa SPAD juga sedang giat menjalankan operasi dan memantau kegiatan 'Ulat Tiket' menjelang hari raya ini. Jangan takut untuk membuat pengaduan kepada SPAD. Mereka adalah rakan baik anda. 


SPAD: Permit Individu Teksi Satu Janji Tertunai (2). @SPADChannel

Melayu Bandar. Best kan istilah itu. Melayu Bandar. Kebanyakan Melayu Bandar mencari nafkah samada berniaga kecil-kecilan, bekerja dengan kerajaan dan swasta dan paling ramai menjadi pemandu teksi bandar. Membantu pemandu teksi bermakna membantu warga bandar termasuklah Melayu. Ini ambe respek dan tabik hormatlah kepada PM kita yang prihatin. Tambang teksi juga akan kaji semula. Betullah, sekarang ini harga barangan di kawal oleh konglomerat cinabeng yang suka hisap darah. Diharapkan kadar tambang teksi yang akan di kaji semula mampu menaikkan taraf ekonomi pemandu teksi Melayu dari pemandu kepada pemilik syarikat teksi pula. 

Malah TEKS1M pun sudah diperkenalkan bagi memudahkan pemandu teksi mempunyai teksi bermutu tinggi. Bila teksi wangi maka sudah tentulah ramai nak naik. Semakin ramai yang naik, semakin tinggilah pendapatan. Tapi perkhidmatan pun kena cantik lah secantik teksi. Salah satu usaha kerajaan BN membantu golongan pemandu teksi ialah pemberian permit teksi individu. Selain itu, bantuan tayar diperkenalkan juga.

Pada 18hb Julai (Khamis) lalu, bertempat di foyer ibupejabat SPAD di KL Sentral, DS Najib sendiri menyerahkan permit teksi individu. Ini adalah salah satu komponen dalam empat komponen di dalam Pelan Tindakan Mentransformasikan Industri Teksi (TIT) yakni:-
  1. Menaiktaraf hidup pemandu teksi;
  2. Mengurangkan kos operasi;
  3. Menjalin kerjasama dan kawalselia; dan 
  4. Mengujudkan sistem teksi moden bertaraf dunia.
Untuk makluman semua, pada masa sekarang terdapat 31,743 lesen teksi bajet di Lembah Kelang sahaja. 11,371 (37 peratus) di pegang oleh individu.  Bakinya, 20,012 (63 peratus) oleh syarikat. Jika semua pemandu diberikan permit teksi secara individu, bermakna berlaku pertambahan teksi secara mendadak yang melebihi ratio penduduk. Ini akan menjejaskan pendapatan teksi, kerana berlaku kecelaruan ratio teksi dengan jumlah penduduk. 

Jadi bagaimana cara kerajaan menanganinya berbanding dengan cadangan melulu pembangkang? Bila kerajaan memutuskan untuk memberikan 1,000 lesen teksi individu, tetapi tidak menambahkan bilangan teksi, kerajaan telah bekerjasama dengan syarikat-syarikat teksi. Syarikat-syarikat teksi bersetuju memulangkan semula 1,000 permit kepada kerajaan untuk diberikan kepada individu (pemandu teksi kedua). Dengan ini, selamatlah semua periuk nasi pemandu teksi dan syarikat teksi. Inilah yang dikatakan perlaksanaan kepada 'Janji Ditepati'. 


Ramai yang tak sedar betapa prihatinnya PM kita DS Mohd Najib Abdul Razak ke atas keluhan pemandu teksi. Sedar tak kita bahawa TR1MA (Teksi Rakyat 1 Malaysia) adalah inisiatif yang lahir di atas keprihatinan DS Mohd Najib kepada keluhan pemandu teksi. Hasilnya ialah BT1M (Bantuan Tayar 1 Malaysia) bagi meringankan bebanan pemandu teksi dalam menghadapi kos penyelenggaraan. Ini adalah program pertama di bawah program TR1MA. Antara program lain yang bakal menyusul ialah insurans berkelompok dan khairat, duta teksi dan lain-lain lagi. 

Ini semua hasrat kerajaan mahu mempertingkatkan mutu perkhidmatan teksi dan membantu penghidupan pemandu teksi. 


Islam Di Hina Lagi, Kali Ni Oleh Tuan Anjing Entah Apa Bangsa dan Agama.

Soal hukum mengenai anjing adalah jelas dan terang. Jika benar, anjing ni bukan najis, sudah tentu kita lihat ulama-ulama terdahulu bela anjing dalam masjid dan dalam rumah. Tapi tak pernah lah para ulama muktabbar melakukannya. Kekeliruan mengenai keharusan membela dan hidup dengan anjing mungkin disebabkan oleh para 'Tajdid Celup' yang syok sendiri dan fikir mereka lebih hebat daripada Imam As-Syafie' seperti video di bawah ini. 

<a href="http://www.linkedtube.com/uqLG5VP8jyc034c1a3bf305df5a089dc363c7793655.htm">LinkedTube</a>

Bila kekeliruan timbul akibat 'Salah Penyampaian' dan 'Syok Sendiri' seperti puak 'Tajdid Celop' di atas, maka berlakulah seperti apa yang di dalam video di bawah. Seorang pemilik anjing , buat video iklan Selamat Hari Raya bersama anjing-anjingnya. Dikatakan kini SKMM sedang memburu pemilik anjing tersebut. Pemilik tersebut adalah blog klik di sini  CEKAP.ORG dengan kata-kata pembukaan "Warga Memperjuangkan Hak Anjing dan Pembela Anjing'. Baguslah tu, agaknya beliau nak masuk sorga macam kisah pelacur beri air kepada anjing. Tu la mentaliti yang di tanam oleh puak-puak DAP PKR PAS. Setahu ambe lah, hanya SYIAH yang kata anjing tak najis. 

Kalau iya pun nak membela hak anjing , jangan babitkan soal perayaan Hari Raya orang Islam. Kerana majoriti orang Islam di Malaysia masih mengikuti mazhab Imam As-Syafie'. Mazhab ini tidak menghina anjing cuma meletakkan batas sempadan kepada anjing. Banyak lagi haiwan yang tak najis. Contohnya. kucing yang merupakan haiwan peliharaan kesayangan baginda Rasullullah s.a.w.

Semakin kuat DAP PKR PAS, semakin kuat penghinaan ke atas Islam dan penentangan terhadap mazhab Imam As-Syafie'. Andai pun ada mazha yang kata anjing tidak najis, perlu ke malaon itu buat video sedemikian ? Di mana kewarasan puak-puak DAP PKR PAS sekarang ini? Inilah bahayanya apabila DAP PKR PAS menerima hati terbuka fahaman Wahhabi, Syiah, Liberal dan Pluralisma serta sentiasa mengutuk UMNO tak Islamik. Akhirnya, ada yang terkeliru dan menjadi lebih tak Islamik dari kafir harbi sendiri.Melayu Tak Perlu Ikut Telunjuk Kepimpinan DAP-PKR-PAS Dalam Isu Jenayah Terancang.

Poodah ! Nak buat Melayu nak ikut telunjuk pemimpin DAP-PKR-PAS dalam semua isu berbangkit mengenai kadar jenayah meningkat? Bukan ke DAP PKR PAS yang beriya berjanji akan mengekalkan keamanan tanpa ada ISA dan Ordinan Darurat? Tetapi kenapa pula Melayu hendak dipersalahkan oleh mereka? Ahli parlimen dan ADUN DAP PKR PAS dah hilang akal waras mereka. 

Cubaan membunuh Sanjeevan orang kuat DAP PKR PAS dalam NGO pro PR, bukannya dilakukan oleh Melayu, Helo Melayu mana ada permit senjata api dan terlibat dalam kegiatan kumpulan samseng dan gengster. Malah, Melayu yang ramai menjadi mangsa aktiviti samseng dan gengster. Cuba fikir, dan ini bukan berniat rasis, tapi kenyataan, kaum mana yang paling ramai duduk dalam kumpulan samseng dan gengster sekarang ini? Kumpulan 21 contohnya, yang baru-baru ini bikin onar di Kelang, tindakan daripada kaum mana?

Tak lama dulu, kita masih ingat bagaimana Azmin Ali bising mengenai gengster yang di bawa masuk DAP dalam SUK. Siapa yang melompat ? Tak ke Ronnie Liu dan Teresa Kok? Kita lihat sendiri bagaimana bila ISA dan Ordinan Darurat dimansuhkan, kadar jenayah naik meninggi. Salah siapa? Melayu ke? Melayu mana ada kumpulan samseng dan gengster macam Cina dan India pun. Bukan rahsia lagi, Cina dan India paling ramai terlibat dalam kegiatan samseng dan gengsterisma. Mereka terlibat dalam kegiatan tersebut kerana itulah budaya mereka pun. Mereka mengejar kekayaan dan kemewahan segera. Masuk geng, cepat jadi kaya-raya. Korang ingat dari mana puak cinabeng sentiasa dapat modal untuk bisnes?

Kemarahan ambe ialah terhadap pemimpin bangsat DAP PKR PAS yang tidak bertanggungjawab. Mereka yang mendesak penjenayah dibebaskan. Tapi kini mereka menyalahkan Melayu dalam serba-serbi. Mentaliti anarkis DAP PKR PAS sepatutnya sudah cukup untuk Melayu menolak DAP PKR PAS yang hendak kenyangkan perut mereka sendiri. Mereka juga yang sentiasa mengutuk dan mencerca anggota Polis yang ramai terdiri daripada Melayu. 

Ketua-ketua gengster Cina dan India kini merasa selesa dan aman kerana mereka mempunyai perlindungan sistematik Politik daripada pemimpin DAP PKR PAS. Pantang cuit sikit, gerentilah Parlimen meriah dengan maki hamun ahli Parlimen DAP PKR PAS ke atas polis. Kumpulan samseng dan gengster memang suka dengan DAP PKR PAS kerana mereka dilindungi sepenuhnya.

Bagi ambe, Melayu Kebanyakan sekarang ini sepatutnya menuding jari ke arah DAP PKR PAS dan mendesak mereka berusaha mengekang kegiatan jenayah terancang. Beranikah mereka? Sudah tentu tidak, kerana Melayu kebanyakan akan tahu juga bahawa yang paling ramai melindungi penjenayah adalah pemimpin DAP PKR PAS. Tengok sajalah dalam DAP-PKR-PAS, yang mempunyai palin ramai bekas banduan. Ini ke Melayu kejar dan mahu?

SPAD: Anda Nak Balik Kampung? @SPADChannel

Fenomena 'ulat tiket' kembali lagi setiapkali perayaan Melayu nak beraya. Fenomena ini hanya muncul waktu Melayu nak beraya. Taim India dan Cina nak beraya takde plak 'ulat tiket' muncul. Ini kerana pengguna bas ekspres adalah majoriti Melayu. Dan Melayu terkenal dengan sifat tak nak komplen banyak-banyak. Jadi mudahlah tauke-tauke cina pemilik bas ekspres nak kelentong pengguna Melayu.

Oleh kerana SPAD sudah ada bagi menjamin dan menjaga kepentingan pengguna, apakata pengguna Melayu mula ambil perhatian dan menjadi 'Tukang Komplen' paling efektif untuk membantu SPAD menangani fenomena 'Ulat Tiket' ?Selain itu, apakata pengguna-pengguna mula ambil tahu perkhidmatan E-Tiketing yang sudah mula diperkenalkan?

Mula-mula, ambil tahu mengenai nombor pengaduan SPAD. Di twitter, sila kemukakan aduan 'on da spot' ke @SPADChannel. Ambil gambar dan terus muatnaik ke akaun twiter SPAD berkenaan. Satu perkara lagi, bila anda menalipon ke talipon aduan SPAD, harap bersabar sedikit. Kerana SPAD menerima beribu-ribu aduan sekaligus. Sebab itulah yang efektif ialah memuatnaik terus ke akaun twitter SPAD. 

Gunakanlah juga rangkaian perkhidmatan bersepadu yang sudah dibangunakan. Contohnya, Terminal Bersepadu Selatan. Gunakanlah sebaik mungkin perkhidmatan rel yang ada untuk memudahkan perjalanan balik anda. Pastikan juga bas ekspres tambahan mempunyai permit LPS. Rujuk di sini. Ketahuilah di mana letaknya lokasi pejabat SPAD yang berdekatan. Dan perhatikanlah pegawai-pegawai penguatkuasa SPAD. 

Bagi yang menggunakan teksi, pastikan anda tidak menggunakan teksi yang tak menggunakan meter. Pastikan juga, jika anda wanita, carilah teksi yang pemandunya wanita juga. Anda perlu menjadikan SPAD sebagai rakan dan tempat mengadu anda mengenai mutu perkhidmatan bas, rel ringan dan teksi. Anda mampu melakukannya.  

Gerakan Fabian Sosialis Menghancurkan Ekonomi, Politik, Sosial, Agama dan Pendidikan Malaysia.

FABIAN SOSIALIS. Kelompok sosialis tertua di dunia, Gerakan sosialis paling lama di dunia. 124 tahun mereka sudah wujud di dunia ini. Muncul di London, Britain. Matlamat mereka ialah mereformasikan minda masyarakat kepada sosialis dan mentranformasikan mana-mana kerajaan kepada republik sosialis atau komunis.

Fabian Sosialis juga yang melahirkan Karl Marx. 
Karl Marx melahirkan komunisma.
Komunisma yang menumbangkan kerajaan secara revolusi berdarah.
Komunisma melahirkan negara-negara komunis yang kejam dan zalim.
Fabian Sosialis melahirkan sosialis nasionalis, Nazisma dan Fasisma
Nazisma dan Fasisma melahirkan diktaktor tentera Hitler dan Mussolini.
Nazisma dan Fasisma melahirkan Kuasa Paksi bersama imperialis Jepun.
Kuasa Paksi melahirkan Perang Dunia Kedua. 
Perang Dunia Kedua ialah perniagaan paling menguntungkan.
Di Malaysia, kumpulan Fabian melahirkan puak Keynesian, Reformis dan PKR.


Selepas Perang Dunia Kedua, negara-negara sosialis banyak muncul. Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ditubuhkan. PBB ialah ilham puak Sosialis Fabian juga. Kini unsur-unsur Sosialis Fabian meresap masuk dalam pemikiran rakyat. Malah Melayu dilemahkan melalui dogma-dogma reformasi ekonomi yang menolak DEB dan menerima meritokrasi. Kedudukan Melayu dilemahkan dengan propaganda 'assobiyah', hujah 'Tongkat' dan idealisma Fabian mengenai 'Hak Asasi Manusia'.

Melayu zaman moderen sepatutnya menggigit warisan untuk maju ke hadapan. Bukannya meninggalkan warisan untuk terus ke belakang kemudian di sangka sedang mencapai puncak awan di gunung Himalaya. Melayu yang menjadi pemimpin perlu disedarkan dan dbangkitkan jatidiri Melayu mereka kembali. Bila pemimpin Melayu sendiri tak berapa nak berbangga menjadi Melayu, itulah punca nya kenapa Melayu dipinggirkan secara sistematik. Sebenarnya Melayu adalah bangsa hebat dan gergasi yang masih ketiduran. Marilah kita hayati pantun ini:-


Pulau Salak Pulau Sejugi
Ketiga dengan Pulau Pinang
Walaupun lesap mahkota kami
Maruah Melayu takkan hilang

Dari Melaka ke Kuala Linggi
Duduk berhenti melepas lelah
Daripada menyembah orang Peringgi
Eloklah mati berkalung tanah

Walau rumput sudah menjalar
Dahan kayu bercabang juga
Walau laut sudah terbakar
Sampan Melayu belayar juga

Batang nangka batang bergetah
Buahnya besar bercabang tinggi
Orang Melaka pantang menyerah
Orang Kampar berpantang lari

Walaupun rumput mati terlapah
Uratnya tidak mahu tenggelam
Walaupun laut menjadi darah

Semangat Melayu tidakkan padam.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...