Jumaat, 31 Mei 2013

SPAD: MERAIKAN KEJAYAAN & PENGIKTIRAFAN ANTARABANGSA.

Sejak penubuhannya tiga tahun lepas, S.P.A.D , Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, melaksanakan polisi-polisi GTP di bawah NKRA berkaitan transformasi pengangkutan awam darat. Antara kejayaan yang diberikan pengiktirafan oleh UITP, International Association of Public Transport, MRT, perkhidmatan bas percuma dalam pusat bandar GO-KL (CBD), Sistem Teksi 2-Peringkat di KLIA, Teksi Rakyat 1 Malaysia (TEKS1M) dan Dana Sokongan Sementara Bas Henti-henti (ISBSF). Kejayaan tersebut membuktikan komitmen kerajaan mentransformasikan pengangkutan awam. 

UITP mempunyai keahlian seramai 3.400 orang dari 92 buah negara. Keahliannya terdiri dari pembuat polisi, rangkaian pengangkutan awam, institusi saintifik, pengendali, pihak berkuasa pengangkutan darat dan penawar dan servis industri pengangkutan awam di seluruh dunia. UITP adalah sebuah badan antarabangsa yang berperanan sebagai advokat pengangkutan awam dan mobiliti mampan, dan pelopor inovasi dalam sektor tersebut. 

Pengiktirafan yang diberikan oleh UITP kepada S.P.A.D. amat besar maknanya kepada negara dan rakyat. Kini, kita boleh berbangga dengan taraf pengangkutan awam kita bertaraf dunia,  dan diakui oleh dunia sebagai terbaik. Satu kebanggaan kerana negara kita semakin hampir mencapai taraf negara maju. Kejayaan ini pula di capai dalam masa tiga tahun ! Sesuatu yang sungguh cemerlang dan pencapaian luarbiasa.Itulah bukti kesungguhan dan komitmen kerajaan kepada rakyat . Janji ditepati , pencapaian diutamakan.dan rakyat didahulukan. Terbukti pada kata-kata, tindakan dan pengiktirafan.Ianya menunjukkan bahawa Malaysia berada di landasan yang betul. 

Selain dari itu, SPAD berjaya merealisasikan komitmen Perdana Menteri, DS Najib selaku penyokong tegar dan pendukung kepada sistem pengangkutan awam yang mampan, mudah diakses dan berinovatif tinggi. SPAD membuktikan keupayaan negara menerajui sistem pengangkutan awam. Ini juga mampu mengembalikan keyakinan rakyat kepada perkhidmatan awam. Menurut statistik SPAD, peratusan yang menggunakan perkhidmatan awam sekitar 17%-18%. Angka tersebut dijangka meningkat kepada 40% menjelang 2030. 

SPAD tidak berhenti setakat itu sahaja, dijangkakan menjelang 2017, rakyat akan menggunakan khidmat MRT yang pertama. Selain itu, SPAD terus memajukan pengangkutan awam darat, dengan memperkenalkan HRT (Bullet Train KL-Singapura) yang di jangka siap sepenuhnya dalam masa beberapa tahun lagi. Satu projek berimpak tinggi dan limpahannya mampu melonjakkan ekonomi negara. Maklumbalas yang di terima adalah amat positif dari kelompok korporat, pelabur dan pemain industri hartanah. 

Kita bertuah kerana kerajaan pada hari ini melalui SPAD memberikan komitmen yang begitu tinggi dalam menyediakan sistem pengangkutan awam bertaraf dunia maju! Gandingan mantap di antara PM dengan pasukan SPAD di bawah Pengerusinya, Tan Sri Syeh Hamid Albar mampu membuat kita tersenyum dan kembali menyakini perkhidmatan awam kita. Bahkan, pemain dan pengendali pengangkutan awam negera juga turut mampu tersenyum bersama rakyat. Ianya situasi 'Menang-Menang' kepada semua pihak.


ANARKI DAP & PKR KECEWA DIMARAHI SINGAPURA.


Pemimpin Pakatan Rakyat benar-benar terkedu apabila ditempelak oleh Singapura agar jangan masuk campur dalam hal-ehwal negara itu.  Singapura bertindak demikian apabila pemimpin PR, antaranya Nurul Izzah dan Teo Ni Ching, menghantar petisyen meminta kerajaan negara itu ‘berlembut’ terhadap 21 penyokong PR dari kaum Cina yang berdemonstrasi menentang keputusan PRU-13.  

Nampaknya PR telah tersalah congak akan hubungan parti itu dengan Singapura.  Hakikatnya, Singapura hanya berminat untuk ‘menguasai’ Malaysia, bukannya berkawan dengan pemimpin parti politik Malaysia termasuk pembangkang, walaupun negara itu begitu ‘mesra’ pembangkang sebelum ini.  

Singapura terkenal dengan sikap ‘keras’ dan tidak bertolak ansur dengan sesiapa yang melanggar undang-undang.  Jika tidak takkanlah negara itu dirujuk sebagai ‘Negara Denda’ (Fine City).  Kerajaan Singapura sentiasa memastikan bahawa mereka tidak dipermainkan oleh rakyat, apatah lagi rakyat negara lain.  

Maka jelaslah bahawa penyokong PR sememangnya terdiri dari manusia yang ‘kurang cerdik’ dengan sengaja mencari fasal di negara itu.   Mungkinkah mereka menyangka, Singapura yang dikuasai Cina akan berlembut terhadap kaum Cina juga?  

Sewajarnya, 21 penyokong PR yang terkinja-kinja berdemo di Singapura sambil menjerit-jerit sehingga kehabisan suara itu sedar apakah yang dipanggil ‘tiada kebebasan bersuara’ atau ‘tiada hak untuk ekspresi diri’ dengan sebenar-benarnya.   

Ketika berada Malaysia mereka mempunyai hak untuk berbuat apa sahaja, termasuk menghamun Perdana Menteri secara konsisten dan giat sekali.  Mereka diberi hak berhimpun dan menghina kerajaan semahu-mahunya.  Malah, mereka juga boleh menyebar penipuan, menabur fitnah dan kebencian terhadap kerajaan tanpa diambil apa-apa tindakan.  Di Malaysia jugalah mereka memperoleh kekayaan sehingga mampu mendabik dada sebagai pembayar cukai terbanyak.   

Tetapi kini, mulut mereka ditutup oleh negara yang mereka jadikan idola sebagai terbuka dan lebih baik, iaitu Singapura.   Semuanya hanyalah kerana mereka ‘berhimpun secara aman’.  Ironi sekali kerana Singapura sebelum ini telah didapati ‘menghantar wakil’ dalam Himpunan BERSIH dan Lynas di negara ini.  

Nampaknya, inilah yang pemimpin PR tidak faham, iaitu Singapura menyokong dan memberi bantuan kepada PR untuk membuat huru-hara di Malaysia sahaja, bukannya di negaranya.  Tentu sekali, sokongan dan bantuan Singapura kepada PR itu ada sebabnya.  Dan sebabnya itu pula bukanlah kerana ingin memastikan rakyat negara ini ada hak kebebasan bersuara ataupun sekadar ‘suka-suka ingin melihat jiran huru-hara’ .   

Dari kesungguhan Singapura membantu Lim Kit Siang di Johor malah memberi berbagai bantuan kepada DAP termasuk dari segi kewangan, maka pastinya negara itu mempunyai sebab yang jauh lebih besar dari itu.   Oleh itu, sebagai parti yang ingin sangat menjadi pemerintah di Malaysia, PR wajib mengetahui bahawa negara jiran itu tidak pernah melupakan cita-cita untuk menguasai negara ini.   

Jika PR gagal memahami perkara ini maka jelaslah bahawa PR tidak layak untuk menjadi pemerintah kerana mana mungkin negara dibiarkan diperintah oleh parti yang tidak dapat membaca niat musuh yang ingin menjajah?  

CINABENG SYOK SENDIRI.

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=bf25a0ca57&view=att&th=13ef4ffd4b2eecfb&attid=0.2&disp=inline&realattid=f_hhcp9ab40&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_VsjkyqQVaDaLgw09xhH0Y&sadet=1369941063529&sads=D4rZs2aOqj-kh4YYvWWlYCBQUxU

Kempen ‘Buy Chinese Last’ kini dipergiat di kalangan kaum Bumiputera walaupun dikecam oleh kaum Cina.  Media berbahasa Cina dan Inggeris yang pro-pembangkang juga semakin hebat mengutuk tindakan kaum Melayu memboikot barangan Cina. 

Dalam mereka berkata bahawa kaum Cina tidak akan terjejas dengan kempen ini, mereka terus menghentam kerajaan, terutama kepimpinan, kerana tidak mengekangnya.  Di masa yang sama, mereka turut mempamerkan keangkuhan menyuruh kaum Melayu agar jangan bekerja dengan mereka lagi jika benar-benar ingin memboikot mereka.  Malah, mereka juga mengungkit-ungkit bahawa merekalah pembayar cukai terbanyak dan negara tidak akan ke mana tanpa mereka.  

Tanpa sedar, mereka sebenarnya mengesahkan bahawa mereka tidak pernah ditindas dan kerajaan serta kaum Melayu tidak pernah bersikap rasis terhadap mereka selama ini.   Dari mana mereka memperoleh kekayaan dan mampu membayar cukai jika bukan dari dasar Barisan Nasional yang tidak pernah meminggirkan mereka?   Dari mana mereka mendapat pelanggan jika daya beli itu bukannya datang dari majoriti kaum di negara ini?   Dari mana mereka mendapat pekerja jika bukan dari berbilang bangsa, terutamanya pekerja bawahan?  

Bukan kita tidak tahu bahawa kaum mereka yang bodoh dan malas sering diberi jawatan dan gaji tinggi di syarikat milik mereka sementara kaum Melayu yang bijak tetap akan diketepikan atas alasan kononnya Melayu itu malas dan bodoh?   Ini adalah jawapan biasa bagi kaum Cina untuk membela diri atas sikap rasis mereka.  Sudah sampai masanya kaum Melayu menangkis jawapan mereka ini.  

Bukan kita tidak tahu bahawa walau sebodoh mana pun seorang Cina yang datang memohon kerja di kilang, beliau akan diberi kerja di pejabat.  Tetapi anak Melayu dengan kelulusan diploma boleh saja diberi kerja ‘operator pengeluaran’.   

Adalah merupakan perkara biasa di dalam sektor swasta jika melihat anak Cina yang buta komputer diberi gaji eksekutif tetapi anak Melayu yang mampu menyediakan laporan kewangan dan membuat ‘presentation’ kepada pelanggan diberi gaji yang lebih rendah dari anak Cina bodoh itu.   Selain itu, melihat bos Cina yang haram tidak tahu membaca laporan berbahasa Inggeris dan bergantung sepenuhnya pada Setiausaha Melayu untuk melakukan kerjanya juga merupakan antara gambaran lazim di sektor swasta.   

Pendek kata, tidak ada seorang pun di dunia ini yang sikapnya sama dan jelas di sini bahawa kaum Cina sendiri ramai yang bodoh malah teramat baghal sehinggakan Bahasa Malaysia yang mudah itu juga tidak dapat mereka kuasai.  

Kerana bodohlah kaum Cina lebih ramai ke Universiti Swasta kerana di sana kelayakan tidak begitu ketat asalkan ada duit.  Kerana bodohlah kaum Cina ramai tergila-gila membuka salon pusat hiburan untuk anak-anak dara mereka yang bodoh bekerja.  Kerana bodohlah,  kaum Cina terpaksa menghisap kebijaksanaan kaum lain dan kemudiannya menikam belakang mereka untuk mengambil nama.  

Penulis bercakap berdasarkan pengalaman setelah bekerja di enam buah syarikat yang diterajui Cina.  Di syarikat-syarikat ini, walaupun kebanyakannya adalah milik bangsa asing tetapi sekiranya yang menjadi penerajunya adalah Cina, maka sampai matilah tiada Melayu yang dapat menduduki kerusi pengurusan atasan selain dalam Jabatan ‘Human Resource’ atau ‘Hal-ehwal Kerajaan’.   Melihat Cina bodoh mempergunakan akal dan tenaga Melayu bijak untuk mendapat nama adalah perkara yang terlalu amat biasa.  

Hakikatnya, Melayu dan Cina sama saja, ada yang bodoh ada yang bijak, dan ada yang malas serta ada yang rajin.  

Jika ingin tahu kaum Cina bijak atau bodoh, ajaklah mana-mana kaum Cina dari universiti swasta itu berbincang secara ilmiah tentang pengetahuan am, sejarah dan pemikiran.  Majoriti mereka yang terasa bijak itu, langsung tidak tahu apa-apa selain mengira duit dan keuntungan.  

Dan kerana Cina ada yang bodoh jugalah maka Red Bean Army menghantar beratus-ratus komen terhadap artikel-artikel mengenai ‘Buy Chinese Last’ di internet tanpa seorang pun dari mereka mempunyai wajah identiti diri.  (Ingat orang bodoh macam mereka jugak ke tak tau itu kerja Red Bean Army?)  Sedangkan, jika dilihat dari komen maya bagi artikel-artikel di laman web lain, hampir semuanya merupakan individu berwajah.  

Oleh itu, tidak usahlah kaum Cina berbangga dengan kebodohan sendiri.  Ketahuilah bahawa keangkuhan itu sendiri adalah cerminan kebodohan.  Sudahlah bodoh, hipokrit pula.  Sudah menumpang, angkuh pula.  Sudah merampas semua, menafikan pula.  Di mana lagi maruah kaum Cina?  Patutlah Mat-mat Saleh Australia dan Amerika semakin ramai yang meluahkan kebencian terhadap kaum Cina di negara mereka. 

Dengan mengecam kempen ‘Buy Chinese Last’ lebih lagilah terserlah bodohnya.  Ini kerana, sudah menjadi pengetahuan umum bahawa semenjak azali lagi kaum Cina memboikot barangan bumiputera.   Bukan kita tidak tahu bahawa hampir semua pasaraya yang dikuasai Cina tidak akan menerima produk bumiputera atas alasan tidak berkualiti dan berbagai-bagai alasan lagi.  Malah, jangankan produk bumiputera tidak akan dijual tetapi peniaga bumiputera juga akan ditindas semahu-mahunya.  

Antara yang telah menjadi heboh ialah ‘Kelantan Delight’ di KLCC dan bagaimana mereka mengekang peniaga bumiputera di Alamanda.  Begitu juga Subang Parade dan di semua kawasan komersial yang dikuasai mereka.  

Mereka melakukannya dengan menaikkan harga sewa sesuka hati ke atas peniaga bumiputera tetapi memberi kelonggaran penuh kepada peniaga kaum mereka.  Di rumah-rumah kedai biasa pula, kaum Cina sanggup memberi sewa RM300 kepada peniaga bangsanya, tetapi RM800 kepada bangsa lain kerana sikap perkauman yang begitu tebal.  

Tidak cukup dengan itu, mereka cukup pantang melihat produk Melayu maju, maka pantaslah mereka mengatur strategi mengsabotajnya.  Roti Gardenia adalah antara yang paling hangat diperkatakan kerana Cina memang amat memusuhi Tan Sri Syed Mokhtar yang menjadi pemiliknya, hanya kerana beliau merupakan seorang taikun Melayu.  Kononnya beliau mendapat keistimewaan dan peluang dari kerajaan hanya kerana beliau Melayu, tetapi taikun-taikun Cina yang jauh lebih ramai kerana turut mendapat peluang memonopoli itu dan ini dari kerajaan tidak apa pula.  

Ada kalanya, peniaga Cina terlebih dahulu bertindak membeli atau mengedar produk bagi pihak pengeluar Melayu dan kemudiannya sedikit demi sedikit merosakkan produk tersebut sehingga ia tidak lagi dipercayai sebelum mengambil-alih pengeluarannya. 

Soalnya, kenapa kaum Cina perlu mengsabotaj produk bumiputera dan begitu berdendam dengan seorang taikun Melayu yang seorang itu?   Jawapannya, tidak lain tidak bukan kerana mereka tahu bahawa Melayu punya potensi untuk turut maju seiring dengan mereka.  

Oleh itu walaupun mereka sering melaung akan kepentingan bersaing secara sihat, tindakan mereka memboikot dan mengsabotaj produk bumiputera dengan sendirinya membuktikan bahawa mereka sebenarnya amat takut untuk bersaing.  Walaupun mereka tahu bahawa mereka tidak akan miskin jika turut bersaing dengan kaum lain tetapi mereka sengaja tidak mahu melihat kaum lain turut senang kerana hati mereka terlalu busuk.  

Justeru, walaupun penulis seorang yang tidak suka pada seruan ke arah perkauman, tetapi penulis menyokong penuh kempen boikot barangan Cina.  Bukan kerana rasis, tetapi kerana penulis menyokong ‘persaingan sihat’.  

Boikot perlu dibalas boikot.  

SPAD: DUNIA IKTIRAF KEJAYAAN TRANSFORMASI PENGANGKUTAN AWAM DARAT MALAYSIA.

spad-bossGENEVA, 29 Mei 2013: Kerajaan Malaysia hari ini telah diiktiraf sebagai pengendali perkhidmatan pengangkutan awam yang cemerlang apabila Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (S.P.A.D.) telah di anugerahkan “Asia Pacific Political Commitment Award” oleh Persatuan Pengangkutan Awam Antarabangsa (International Association for Public Transport (UITP)) di Kongres UITP 2013, Geneva.

Anugerah berprestij ini adalah sebagai menghargai kerja keras S.P.A.D. didalam melaksana dan mengendalikan projek pengangkutan awam dan menjadi mercu tanda baru bagi Malaysia di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP), Program Transformasi Ekonomi (ETP), seperti MRT, Perkhidmatan bas Go-KL, Pusat Perniagaan ‘KL Central’ (CBD), sistem teksi KLIA 2-Tier, Teksi Rakyat 1Malaysia (TR1MA) serta Dana Sokongan Sementara Bas Henti-Henti (Interim Stage Bus Support Fund (ISBSF)).

Ketua Pegawai Eksekutif S.P.A.D, Encik Mohd Nur Kamal yang menerima anugerah tersebut bagi pihak Malaysia, berkata bahawa anugerah ini adalah pengiktirafan kepada Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak di atas komitmen beliau terhadap pengangkutan awam di Malaysia.

Beliau berkata “Perdana Menteri kita adalah merupakan pendokong kuat dan pembela didalam memajukan sistem pengangkutan awam. Pengiktirafan antarabangsa ini menunjukkan bahawa Malaysia berada di landasan yang betul, sahingga diiktiraf di peringkat antarabangsa”.

Mohd Nur seterusnya berkata “Anugerah ini adalah satu bukti kesungguhan Perdana Menteri untuk menyusun dan menambahbaik sistem pengangkutan awam darat di Malaysia,” “.

Kongres UITP Dunia menghimpunkan mereka yang berkepentingan dan terlibat di dalam pembangunan pengangkutan awam, ia termasuk badan kerajaan, badan kawal selia, perancang, pengusaha, institusi saintifik dan pembekal teknologi. UITP yang beribu pejabat di Brussels dan ianya diadakan setiap dua tahun. UITP yang berperanan sebagai penasihat sistem pengangkutan awam darat global, mempunyai 3,400 ahli daripada 92 negara.

Pada majlis tersebut, Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar turut membentangkan kertas kerja dan mengendalikan sesi mengenai cabaran mendapatkan dana untuk membangunkan infrastruktur dan projek membabitkan pengangkutan awam mana kala . Mohd Nor pula mengetuai perbincangan dengan pihak berkuasa pengangkutan awam dari merata dunia, termasuk Eropah, Asia, Afrika, amerika Utara dan Australasia.

Sementara Ketua Dasar, Perancangan dan Penyelidikan SPAD, Dr Prodyut Dutt membentangkan kertas kerja mengenai pencapaian Malaysia dalam industri pengangkutan awam.

TIGA PRK DAN SATU FILEM.Rakan bloga MYMASSA menulis;-


NIK NAZMI DI MAHKAMAH 4 JUN 2013
Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nik Nazmi Nik Ahmad, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas dakwaan menganjurkan perhimpunaan tanpa kebenaran, 8 Mei lalu.

Nik Nazmi, 31, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012 dibacakan terhadapnya di depan Hakim Rozina Ayob, sebentar tadi.

Peguam Eric Paulsen yang mewakili Nik Azmi memberitahu mahkamah, pihaknya akan memfailkan secepat mungkin permohonan bagi membatalkan pendakwaan ke atas anak guamnya berdasarkan alasan salah guna kuasa kerana pendakwaan itu, lebih bersifat politik.

Mahkamah menetapkan 4 Jun ini untuk sebutan kes.

Dua orang lagi, Tian Chua dan Rafizi Ramli. Dan seorang lagi kemungkinan besar ialah Nurul Izzah.Sudah ada tanda-tanda ,filem TANDA PUTERA bakal ditayangkan di pawagam. Perkara ini sudah disuarakan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...