Sabtu, 20 Ogos 2011

KONGLOMERAT PERBANKAN DI MALAYSIA WAJIB LEBIH BERPERIKEMANUSIAAN.

KONGLOMERAT PERBANKAN DI MALAYSIA SELAMA INI MENIKMATI PELBAGAI LAYANAN ISTIMEWA DAN KADANGKALA DI LIHAT SEBAGAI PERTUBUHAN KORPORAT YANG MEMERAS KERINGAT RAKYAT BIASA TANPA BELAS KASIHAN. KETEGASAN MEREKA DALAM MEMUNGUT KEMBALI HUTANG PIUTANG LAPUK DAN MENGENAKAN KADAR RIBA' YANG MEMBEBANKAN RAKYAT DI LIHAT BERPERANAN SEPERTI AH LOONG BERLESEN. 
Kita akui adanya penghutang tegar yang sengaja mengelak diri daripada membayar hutang piutang mereka kepada bank tetapi dalam keghairahan pihak konglomerat perbankan memungut hutang sama seperti kegiatan Ah Loong haramjadah. Boleh dikatakan status NPL yang agak tinggi disebabkan oleh BUDAYA KERJA yang begitu mendesak pegawai dan kakitangan bank bertindak melulu terhadap peminjam bermasaalah. 

AMALAN BUDAYA KERJA di bank-bank komersil di Malaysia ini di lihat terlalu mengutamakan POLISI MARGIN KEUNTUNGAN melampau-lampau. Pengenaan riba' yang melebihi dari yang sepatutnya menyebabkan rakyat biasa sentiasa terbeban dengan tanggungan hutang sepanjang hayat mereka.

Fungsi dan Peranan perbankan di Malaysia sudah sewajibnya diberikan nafas baru dan ditransformasikan. Pemberian pinjaman berkadar rendah dengan fleksibiliti pembayaran tanpa dikenakan denda melebihi 0.5% dari jumlah tunggakan sudah sewajibnya menjadi keutamaan polisi pinjaman.Penghapusan riba' pada kadar melebihi 20% kadar tunggakan pinjaman wajib dilaksanakan segera. 

Adalah wajar polisi perbankan Islam dilaksanakan sepenuhnya dan menghapuskan terus sistem riba' komersil. Ini kerana sistem matawang kita tidak mengambilkira perhitungan di dalam penciptaan wang tunai untuk pembayaran riba'. Sebaliknya kecacatan ini boleh diperbaiki dengan menggunakan sistem perbankan Islam. 

Sistem perbankan Islam memasukkan kadar keuntungan bank di dalam jumlah pinjaman dan sepatutnya ianya adalah fleksibel. Polisi perbankan mengambil keuntungan melampau-lampau tinggi sehingga hampir mencecah 300% dari jumlah pinjaman pokok merupakan bebanan kepada rakyat selama ini. Akibatnya secara langsung ialah mengecutkan aktiviti ekonomi sihat. 

Jika pentadbiran DS Najib berjaya menundukkan konglomerat perbankan di Malaysia ini melalui polisi ekonomi fiskal yang menjurus kepada falsafah dan prinsip Islam ' Sama Untung Sama Rugi' hambe yakin sepenuhnya ramai penyokong Pakatan Pembangkang akan mengundi Barisan Nasional dalam PRU 13 nanti.

SUATU POLISI TRANSFORMASI SISTEM PERBANKAN DIPERLUKAN SEGERA DI MALAYSIA UNTUK MELONJAKKAN KEMBALI EKONOMI RAKYAT DAN MENJADIKAN RAKYAT BEBAS HUTANG. ITULAH YANG SEBENARNYA RAKYAT SEDANG TUNGGU DAN NANTIKAN.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

THE MALAYSIAN INSIDER AKUI WARTAWANNYA TAK FAHAM BAHASA MELAYU!

SELAIN MALANGNYAKINI, THE MALAYSIAN INSIDER JUGA TURUT BERPERANAN MEMBERIKAN KRITIKAN YANG TAK BERAPA NAK MEMBINA. DIDEDAHKAN OLEH BLOGER DUKE OF UMNO BAHAWA THE MALAYSIAN INSIDER MEMOHON MAAF KEPADA DS NAJIB GARA-GARA WARTAWANNYA TIDAK FAHAM BAHASA MELAYU. ERK..?? THE MALAYSIAN INSIDER MENGUPAH PEKERJA BANGLA KE JADI WARTAWAN?

MELUCUKAN ! Bagaimana sebuah portal yang dianggap sebagai Trendy & Up-to-date oleh sebahagian besar kelompok muda boleh mengupah wartawan-wartawan yang tidak faham Bahasa Melayu / Bahasa Kebangsaan? Saya memetik sebahagian pengakuan tersebut di sini:-

Kesilapan kali ini dipercayai berlaku kerana kecuaian 
yang tidak memahami bahasa Melayu denganbaik.
Penguasaan yang rendah terhadap bahasa rasmi
dan bahasa ibunda masyarakat majoriti negara ini
menyumbang kepada kesilapan itu. -MYNEWSHUB.MY

BACA SETERUSNYA DI SINI DUKE OF UMNO 


Insiden berlaku kerana wartawan The Malaysian Insider membuat salah lapuran ke atas kenyataan PM DS Najib mengenai keseimbangan di antara polisi afirmatif dengan meritokrasi. Kelakarnya, alasan yang yang diberikan oleh Pengarang TMI ternyata seolah-olah memberikan gambaran kepada kita bahawa selama ini wartawan TM sentiasa terdedah kepada salah lapur kerana tidak fahama Bahasa Melayu / Kebangsaan. Jadi adakah kita masih menganggap bahawa TMI mempunyai kredibiliti lapuran ? Kita juga ingin tahu samada Pengarang TMI selepas ini akan menghantar para wartawan mereka yang tak faham Bahasa Melayu/Kebangsaan menghadiri kursus BAHASA KEBANGSAAN KERTAS JULAI SPM ? Ini ke yang RPK kata bijak cerdik? Kelakar sungguh.
TEPUK DADA TANYA IMAN!

IKLAN CIMB DI PORTAL MALANGNYAKINI (MALAYSIAKINI): NAZIR PERLU BERI KENYATAAN.

BLOGER MYKMU dan GAP (gerakan anti-pkr) MEMPERSOALKAN KEWAJARAN IKLAN BERBAYAR CIMB DI PORTAL MALANGNYAKINI SEBUAH PORTAL PEMBANGKANG YANG SELALU KANTOI BERBOHONG BERPERANAN HANYA MELAKUKAN PEMBOHONGAN UNTUK MENIMBULKAN API KEBENCIAN DI KALANGAN KAUM MUDA MALAYSIA. BACA SELANJUTNYA DI SINI GERAKAN ANTI PKR.

Kebimbangan mereka ada kewajaran munsabah ini kerana CIMB merupakan GLC (Government Link Company) dan CEO nya adalah adik kandung kepada PM DS Najib. Sedikit sebanyak apasaja kecacatan tindakan CIMB akan tempias juga kepada DS Najib. Tempias itu pula sudah pasti akan terkena UMNO. Ini akan mengundang pelbagai 'Konsert Nyanyian AFUNDI' di pihak pembangkang. Isu yang pasti didendangkan oleh pembangkang ialah GELAGAT SUDU EMAS MELAYU (Golongan Bangsawan/ Feudalistik). 

Adalah molek di pandang jika sekiranya CIMB menyiarkan iklan-iklan alam maya di portal-portal pihak yang berkecuali dan/atau portal-portal seperti SINAR HARIAN yang dimiliki 100% orang Melayu. Lagipun SINAR HARIAN selalu mengkantoikan Malangnyakini. Pengiklanan di sebuah portal pembangkang seperti Malangnyakini yang 24 jam sehari menghentam kerajaan dan memalukan DS Najib di lihat sebagai kurang wajar dan tindakan kurang bijak di sana. Jadi kita mengharapkan sangat Nazir Tun Abdul Razak dapat memebrikan kenyataan yang mampu menghilangkan keresahan sesetengah pihak pro UMNO/BN yang memandang iklan CIMB di Malangnyakini sebagai sesuatu yang tidak wajar dan kurang bijak. 

TEPUK DADA TANYA IMAN!

ISU DUMC: JAWAPAN DS NAJIB & KLIP VIDEO SANTANA.

10 RAMADAN TERAKHIR. DIDALAMNYA ADA LAILATUL QADR, KEPADA SI PENCARI MALAM SERIBU BERKAT ITU, HAMBE DOAKAN ANDA BERJAYA MENEMUINYA. Jika anda adalah salah seorang yang bertuah menemuinya jangan fikirkan mengenai keuntungan duniawi dan diri sendiri saja, Berdoalah untuk orang lain juga. Menurut Imam Syafie' berdasarkan kepada pengalaman beliau, malam lailatul Qadr mungkin dapat diketemui pada malam Isnin bilangan hari ganjil.

DS Najib telah memberikan jawapan beliau mengenai isu DUMC dan tuduhan liar PAS kepada UMNO mengenainya. Beliau berkata, " Itu semua tuduhan (merujuk kepada PAS) macam mana kita nak arahkan orang yang bukan di bawah UMNO?. JAIS di bawha siapa??? Bukan di bawah UMNO, yang melakukan perkara ini (siasatan ke atas DUMC) siapa???, bukan orang UMNO. Takkan UMNO boleh arahkan orang bukan UMNO melakukan serbuan , ini tiak masuk akal, kalau buat tuduhan tak masuk akal ini susahlah, ia adalah tuduhan melulu (tuduhan PAS kepada UMNO).Seterusnya beliau berkata UMNO tetap berpegang kepada peruntukan Perlembagaan Malaysia yang mengatakan Islam adalah agama Persekutuan dan agama lain bebas diamalkan di mana-mana bahagian Persekutuan (Artikel 3) dan  melarang pengembangan sebarang doktrin dan kepercayaan agama lain di kalangan orang Islam ( Fasal 4 Artikel 11). Kata beliau. "Dari segi pendirian UMNO, ia (pendirian UMNO) berdasarkan kepada Perlembagaan maknanya agama Islam agama Persekutuan dan tidak ada siapa boleh menodai kesucian agama Islam termasuk untuk memaksa ataupun untuk cuba mengajak melakukan  'conversion'  (penukaran agama) kepada mana-mana rakyat Malaysia beragama Islam. Dalam pada itu agama lain bebas diamalkan di mana-mana kawasan dalam negara.'

DS Najib telah memberikan jawapan kepada persoalan fitnah yang dilemparkan oleh PAS dan PKR dalam isu DUMC. Oleh kerana itu Santana mendedikasikan lagu ini kepada Anwar Ibrahim. Saksikannya.


Tujuan video klip di atas ialah sebagai peringatan dan penyedaran kepada penyokong taksob PAS DAP PKR PSM bahawa berpolitiklah secara matang.
Jangan jadi cam katak puru hilang berudu
Asik-asik nak salahkan UMNO itu dan ini.
SELAMAT HARI RAYA!

TEPUK DADA TANYA IMAN!

BANG NUOR MINTAK TOLONG ATAU MINTA SIMPATI ?

Jemputan munajat rakyat menolak fitnah umno/bn akan dilakukan 


malam ini selepas solat tarawih bertempat dikediaman rasmi DSAI.


Pohon hadir untuk bersama sama menolak fitnah umno/bn ke atas


DSAI - AMK


jika betul lah pada malam ini Anwar nak buat lagi solat hajat ke apa 


bendanya,   
Bagus lah kalau anwar lakukan solat hajat. aku sokong coz memang 

kita semua mahukan keadilan dalam kes liwat ni. amin...

AL FATIHAH KEPADA DAP PKR PAS PSM. SILA KILK LIKE.

AL FATIHAH KEPADA DAP PKR PAS PSM KERANA MEREKA BAKAL DIKUBURKAN OLEH RAKYAT MALAYSIA.

JOM TANGISI KEMATIAN DAP PKR PAS PSM DI LAMAN FESBUK TERBARU INI.
PENDEDAHAN ! PATUTLAH PAKATAN PEMBANGKANG INI KURANG AJAR! BANYAK DARI INDON RUPANYA.

KHAS BUAT SEMUA ! APALAGI KORANG BALUN LAH KOW-KOW !Foto peminat dari Azmy Awang Kelana Jaya

Gambar ke1 daripada 120   Kembali ke Profil · Lihat Semua GambarAKAUN PALSU & KLON AZMY AWANG KELANA JAYA DI KESAN.

PERHATIAN SEMUA!
SATU AKAUN PALSU & KLON AZMY AWANG KELANA JAYA TELAH DI KESAN DI FESBUK.
LIHAT DI BAWAH INI,

SILA LAPURKAN BERAMAI-RAMAI.
KITA HENTIKAN PERBUATAN INI.
KITA AJAR MEREKA CUKUP-CUKUP!


SILA BANTU RAKAN SEPERJUANGAN KITA DENGAN MELAPURKAN PROFIL PALSU ITU.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...