Jumaat, 19 Julai 2013

PRK KOLE BESOUT : Mengenai Komposisi 16:16 , Tumbang & Dakwat Kekal.

559086_617039571654027_1139381704_n

Perkara Yang 222 Tunggul Kayu Dalam Dewan Rakyat Patut Tahu Mengenai Akta Hasutan 1948.

Petikan Preamble Akta Hasutan 1948 Mengenai Tujuan Dan Maksud Pengubalan Akta Hasutan 1948. 

Di dalam mana-mana akta, akan dimaktubkan tujuan dan maksud sesuatu akta itu di gubal. Perkara itu termaktub dalam bahagian yang di sebut 'Preamble' akta. Ianya adalah pengisytiharan rasmi dan menjadi sebahagian daripada akta berkenaan. Ini sebagai memudahkan para hakim membuat sebarang tafsiran dan menguatkuasakan akta tersebut. 

Bacalah sendiri Preamble dalam Akta Hasutan 1948 di atas, "Suatu Akta Untuk Memperuntukkan Hukuman Bagi Hasutan.". Jelas bukan? Akta Hasutan 1948 di gubal oleh anggota legislatif terdahulu, ramai yang dah arwah pun, bertujuan untuk menghukum kesalahan hasutan. Kerana itu, dalam seksyen 2 Akta Hasutan, dinyatakan tafsiran mengenai apakah 'Hasutan'. Segalanya berkenaan dengan Akta Hasutan 1948 ialah menghukum kesalahan hasutan. Dalam agama Islam, agama Persekutuan, pun menetapkan bahawa hasutan perlu diperangi dan bukan didiplomasikan.

Apabila Akta Hasutan 1948 dimansuhkan, apakah ada lagi akta yang menghukum kesalahan hasutan? Sendiri mahu fikirlah. Apa rasionalnya untuk mansuhkan suatu akta yang menghukum kesalahan hasutan? Seterusnya, adakah Akta Keharmonian Nasional ialah suatu akta yang khusus untuk menghukum kesalahan hasutan? Sudah tentu tidak. Ianya adalah suatu Akta mengenai keharmonian nasional. Dan bukannya suatu akta khusus untuk menghukum kesalahan hasutan seperti Akta Hasutan 1948.

Waima kita mengalu-alukan Akta Keharmonian Nasional, pada masa yang sama kita mahukan Akta Hasutan 1948 dikekalkan terus. Kerana Akta Hasutan 1948 adalah suatu akta khusus menghukum kesalahan hasutan. Semua rakyat Malaysia masih memerlukan suatu akta khusus menghukum kesalahan hasutan dan suatu akta khusus mengenai keharmonian nasional. Keberadaan kedua akta itu adalah terlebih rasional daripada meminda dan menggantikan Akta Hasutan 1948 dengan Akta Keharmonian Nasional. Kedua-dua akta diperlukan bagi menyokong antara satu sama lain. Dan melindungi Perlembagaan. Sekaligus mencapai tujuan mengimbangi hak kebebasan bersuara dan keperluan menghukum kesalahan hasutan yang boleh menjejaskan keharmonian nasional. 

Tunggul Kayu SkullCrap Dalam PAS Wajib Berhenti Pertahankan Penghina Islam ! Jangan Kianati Lagi Umat Islam

Cukuplah tu wahai puak Tunggul Kayu skullCrap PAS membela penghina Islam dan Melayu di negara ini ! Apa faedahnya kepada umat Islam, kesucian Islam dan kepada perpaduan ummah bila membela musuh Islam yang biadap dan kurang ajar seperti Alvavi -Vavian itu? Kalau dah nak sangat undi puak vavi-vavi cinabeng tu, elok tukar je nama parti kepada Parti Cinabeng Se-Malaysia. Kan mudah orang Islam nak undi UMNO melalui BN. Ini tidak, pakai skullcrap, simpan janggut dan berlakun alim lagi warak untuk pecahbelahkan umat Islam dan melemahkan Islam. Tapi hati macam serigala kelaparan. Apa cer?

Hanipa Moiden dan Aiman Athirah ni taraf mereka lebih rendah dari anjing buldog. Sesama saudara seagama dan sebangsa, mereka nak bunuh sampai mati. Kutok dan mencela Melayu yang sokong UMNO. Tapi kemain berlembut dengan penghina-penghina Islam seperti Alvavi-Vavian. Mana suara-suara tunggul-tunggul kayu skullcrap PAS dalam PArlimen dalam isu ini? Semuanya menikus. Sebab kalau bercakap nanti mereka hilang undi dan duit daripada penaja tokeh cinabeng DAP mereka. 

Puak-puak Tunggul Kayu SkullCrap celaka tu hanya tahu nak putar belit kenyataan Tun Dr M, Pak Lah, DS Najib mengenai Hudud. Tapi penghina Islam yang terang-terang menghina Islam, depa nak beri peluang. Peluang apa nak di beri? Peluang untuk menghina Islam lagi? Supaya yang nampak buruk dan hodoh ialah UMNO? Bodoh tak terbanding tunggul kayu skullcrap PAS ne. Imej Islam apa yang puak-puak tunggul-tunggu kayu skullcrap nak pamirkan? Imej mengizinkan penghinaan ke atas Islam? Begitu? Lebai jenis apa mereka ini? Lebai kambing ragut rumput segar? Atau peminta sedekah Tin Milo ? Elok depa terjun ke laut lah. Tak menyusahkan umat Islam.

Alvavi-Vavian sudah pun di dakwa di mahkamah dengan tiga pertuduhan berasingan tapi dibacakan bersama, di bawah Akta Hasutan, Akta Penapisan Filem dan Kanun Kesiksaan. Semua kesalahan yang di dakwa terhadap mereka adalah kesalahan yang tidak membenarkan jaminan. Jadi, keduanya akan 'beristirehat' di dalam penjara sehingga selesai kes mereka berdua. Satu pengajaran kata Zahid Hamidi. Mereka berdua di dakwa atas kesalahan menghina Islam, memuatnaik gambar bogel dan membuat komen yang boleh mencetuskan pergaduhan. Elok juga pasangan vavi itu duduk diam-diam dalam penjara.

Kepada para tunggulan kayu SkullCrap PAS, yang beriya-iya nak pertahankan penghina Islam, di mana maruah kamu semua? Di celah kangkang kedua vavi berkenaan atau berada dalam mangkuk tandas berayun DAP cinabeng? Apa guna korang hanya berfungsi seperti tisu pengelap najis cinabeng? Masih tak cukup lagi ke peranan korang sebagai tunggul-tunggul kayu SkullCrap yang memecahbelahkan umat Islam selama ini? Dari puak tunggul kayu PAS pertahankan penghina Islam, lebih baik PAS berusaha menyatupadukan umat Islam. Ini tidak, PAS lebih banyak menghabiskan masa mereka berlawan dengan UMNO. Apa faedahnya pun kepada umat Islam bila PAS bertindak sebegitu? Kuasa itu lebih penting dari iman ke wahai PAS? Sudahlah lah tu PAS, buatlah pekerjaan yang lebih banyak memberi manafaat kepada umat Islam dan bukan terhad kepada menjaga Tahaluf Siyasi yang netah ke mana PAS nak bawa. Ke laut agaknya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...