Jumaat, 4 Oktober 2013

AMT UMNO Perlukan Puteri Kayangan Bijak, Berani Benar Dari Sri Dewangga WangiPuteri Kayangan Dari Seri Dewangga Wangi? 
Pada ambe, begitulah.
Adakah salah ambe mengatakan begitu?
Bagi sesetengah pihak mungkin tidak sependapat. Tapi biarlah mereka dengan pendapat mereka. Ambe lebih bahagia mengikuti pendapat ambe. Bagi pendapat dan hemat ambe, beliau umpama Puteri Kayangan dari Seri Dewanggan Wangi. Beliau seorang yang bijak, berani dan benar. Keterampilan beliau selaku pemimpin wanita sudah cukup syarat. Waima kata pepatah, 'Tiada Bumi Tak Dibasahi Hujan', tapi kita kena tengok jugalah, bumi apa dan hujan apa. Beliau adalah Ketua Bahagian UMNO Pengerang. Ahli Parlimen. Ketua kaukus wanita di Parlimen. Pernah menjawat Menteri Kabinet. Beliau masih muda. Penuh bertenaga. Dan perkara yang paling ambe sukai ialah beliau 'clean'. 

Bila kita memuji (bukan memuja) seseorang pemimpin kerana sifat-sifat baiknya, itu lebih baik daripada mengumpatnya. Kerana pujian kita itu akan kembali jua kepada Maha Pencipta yang Maha Esa. Kita melihat 'dalaman' dan bukan setakat luaran. Kecantikan dalaman akan terserlah keluar. Nak kata ianya trend bermusim memuji seseorang calon, pada hemat ambe, sepanjang masa kita boleh memuji sifat baik seseorang itu. Apasaja baik mengenainya, kita boleh memuji kebaikan itu. Paling tidak, kita kena fikirlah, kalau seseorang itu tidak baik, mana mungkin boleh menjadi pemimpin? Dan kalau kita lebih baik daripada orang itu, sudah tentulah kita yang menjadi pemimpin ditempatnya. 

Bilamana, imej UMNO dibusukkan dengan pelbagai kebusukan daripada fitnah-mehnah dan tohmahan, kita memerlukan pewangi baru. UMNO perlu berbau wangi dan diwangikan semula. Hanya kewangian daripada sifat kebaikan seseorang pemimpin yang mampu mewangikan dan menjadikan UMNO berbau wangi serta harum. Pada hemat ambe, Dato Azalina dengan sifat Bijak, Berani dan Benar itulah 'Pewangi' yang diperlukan oleh UMNO untuk menjadi wangi bagi proses peremajaannya. Sudah tentulah, yang berbau wangi-wangi ini adalah puteri-puteri kayangan.Kerana bauan wangi dari kayangan sudah tentu lebih harum dan wangi dari bauan perfume yang ada dibumi ini. Tidakkah layak bagi mana-mana pemimpin yang mampu dan dilihat berpotensi mewangikan semula UMNO itu, kita umpamakan seperti Puteri Kayangan Dari Seri Dewangga Wangi?

Ketua Audit Negara Perlu Audit Demonstrasi Jalanan Untuk Tahu Kenapa Aset Polis Banyak Hilang.

Salah satu sebab Kenapa Banyak Aset Polis Hilang Yang Ketua Audit Negara Terlepas Pandang 

Satu lagi Sebab Yang Ketua Audit Negara Terlepas Pandang Mengenai Perbelanjaan Tajaan Masa HBN
Dua gambar diatas sudah cukup buat anda memikirkan semula kesemua 'spin' macai alkhannas mengenai Laporan Ketua Audit Negara. Disini, tak perlu ambe ulang tayang semula apakah yang dijadikan isu secara niat jahat (mala-fide) dalam semua spin-spin puak macai alkhannas Regim Pembela Penjenayah dap-pkr-syiah. Namun, ambe amat mengalu-alukan usaha Ketua Audit Negara memberikan Laporan Tanpa Prejudis, cuma agak malang kerana ketelusan dan kejujuran kerajaan BN dalam hal ini, sentiasa disalahtafsir dan di'spin' secara mala-fide oleh puak-puak penyebar fitnah berbayar macai alkhannas Regim Pembela Penjenayah dap pkr syiah. 

Pada fikiran ambe, dalam dua isu yang di'spin' oleh puak macai alkhannas berbayar regim Pembela Penjenayah (PR = Penjenayah Real, sebab 66 ahli Parlimen mereka enggan meluluskan Akta Pencegahan Jenayah- Tunggul Kayu Tak Berakal) yakni, pertama, isu penajaan konsert K-Pop dan kehilangan aset Polis, perlu dibuat tindakan susulan. Tindakan susulan yang paling efektif ialah mengarahkan Ketua Audit Negara mengaudit semua siri-siri keganasan jalanan yang pernah ditaja dan dianjurkan oleh Regim Pembela Penjenayah dap pkr syiah sepanjang tempoh 2008-2013. Dari situ, ambe amat berkeyakinan tinggi, KAN akan menjumpai sebab musabab paling utama kenapa aset polis hilang dan kenapa penajaan konsert K-Pop nilainya RM1.6 juta.

PAC (Public Accounts Committee) pun boleh memanggil semua penganjur dan penaja siri-siri keganasan jalanan berkenaan. Barulah, PAC dan Ketua Audit Negara dapat memantapkan lagi laporan-laporan mereka kepada umum. Kita selaku rakyat kebanyakan perlukan input-input dan sumber-sumber bebas prejudis dan bukan hanya dari satu sudut pandang saja. Mana aci, hanya satu pandangan daripada Ketua Audit Negara saja diambilkira. Sebabnya, siapa pula yang 'mengaudit' laporan dan sistem pengauditan yang digunapakai oleh Ketua Audit Negara? Betul tak? Dan siapa pula yang boleh menjamin petugas-petugas Jabatan Audit Negara yang melakukan audit adalah Bebas-Prejudis? Kita perlu fikir juga, adakah pegawai-pegawai berkenaan mempunyai pengalaman dalam apa yang mereka auditkan? Contohlah, pegawai yang mengaudit aset Polis, adakah pegawai berkenaan pernah menjadi anggota Polis untuk memahami betul-betul mengenai aset-aset polis?

Bila kita baca Laporan KAN tu, kita kena 'baca' juga pegawai-pegawai yang menyediakan laporan berkenaan. Agaknya apalah depa dok fikir masa siapkan laporan berkenaan. Golf atau Volkswagen Golf ?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...