Selasa, 2 Disember 2014

POLOTIKUS CHA DALAM MCA, GERAKAN, DAP & PKR ADALAH POLOTIKUS GAGAL MUTLAK.


Polotikus Cha dalam MCA, GERAKAN, DAP & PKR Adalah Polotikus Gagal Mutlak. 

Kita sedia maklum bahawa gerombolan polotikus cha dalam MCA, GERAKAN, DAP & PKR (MGDP) mewakili 29% warganegara Malaysia keturunan cha. Di antara MGDP, MCA adalah yang tertua. Semasa menuntut kemerdekaan MCA bersetuju dengan UMNO menubuhkan PERIKATAN kemudian BARISAN NASIONAL bagi mendapatkan kerakyatan dan terus tinggal berharmoni menerima ketuanan Melayu, agama Islam agama rasmi Persekutuan, Institusi Raja-raja Melayu dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan. 

Namun disebalik itu semua, mereka masih mahu mengekalkan jatidiri dan pengenalan sebagai kaum Cina melalui sekolah vernakular. Sesuatu yang agak anih dimana mereka mahu taraf samarata tapi masih berminda imigran. 

GERAKAN tertubuh selepas berlaku perbalahan dengan gaya kepimpinan MCA yang bekerjasama baik dengan UMNO. Ramailah yang tidak berpuashati dengan cara begitu. Maka ditubuhkanlah GERAKAN. 

Kemudian, semasa Singapura dikeluarkan dari Malaysia, tertubuhlah pula DAP sebagai anak haram kepada aspirasi politikal cauvinis PAP. Manakala PKR pula ditubuhkan selepas berlaku pengabungan dengan Parti Sosialis Malaysia dengan Parti Keadilan Nasional. Berbondonglah pula mereka masuk dalam PKR. 

DAP lah paling lantang dan paling gila selain PKR dalam serba-serbi. Sejak 1969, DAP terus menerus menghentam BN dan UMNO sebagai parti rasis. Tak pernah dalam sejarah penubuhan DAP, mana-mana pemimpin DAP meredakan kemarahan dan mendidik masyarakat cha menghormati dan hidup bersama dengan kaum lain.

Pekerjaan dap hanya menyemai kebencian dan rasa tak puashati di kalangan masyarakat cha terhadap corak pentadbiran dan pemerintahan BN/UMNO. DAP menyambung legasi kemarahan kekeciwaan serta dendam peribadi Lee Kuan Yew terhadap UMNO di bawah Tunku Abdul Rahman. Legasi itu tidak relevan pun sekarang.

Tapi, kerana tebiat manusia yang bertuhankan hawa nafsu maka perkara-perkara kejahatan lah yang disukai. Ambe pun tak paham juga apa manapaat nya dap bawa polotik cauvinis dan budaya kiasu melampau di Malaysia?

Generasi pertama peneraju MCA telah lama berlalu. Dalam MCA sekarang majoriti adalah generasi baru yang nampaknya tidak menghayati dan tidak kreatif dalam berpolitik. Mereka seperti hilang arah tuju dalam perjuangan mereka membina negara bersama-sama. Sebaliknya, mereka terpengaruh dengan gaya berpolotik kiasu ala sistem kongsi gelap yang diperkenalkan DAP.

GERAKAN pula seperti alami dileksia dan amnesia selektif dalam memilih matlamat dan peranan mereka dalam Barisan Nasional. sama seperti MCA, mereka alami Sindrom Keliru identiti. Ya, mereka keliru mereka berada di pihak mana dan apakah perjuangan mereka dalam politik di dalam BARISAN NASIONAL.

Mereka tidak faham dan gagal memahami aspirasi dan perjuangan BARISAN NASIONAL ditubuhkan. Mereka gagal menjadikan BARISAN NASIONAL ini sebagai Kawah Persefahaman dan Keseimbangan hak-hak warganegara. Mereka masih berfikiran kolot dan terkebelakang terhimpit dalam dilema kiasu dan budaya melampau DAP.

Peranan MCA dan GERAKAN seperti menjadi Batu Api, Ronston dan Zippo dalam BARISAN NASIONAL. Mereka hanya nampak kepentingan masyarakat Cha sahaja dan tak nampak apa-apa dah. Seharusnya, bila mereka tak suka PERKASA dan ISMA, mereka patut bersuara juga terhadap semua persatuan-persatuan cha yang ada termasuklah Dong Zhong.

Mereka gagal mendidik masyarakat cha di bandar dan di luar bandar bahawa budaya dan tulisan mandarin serta sekolah vernakular itu seharusnya terhad kepada amalan peribadi dan bukan terang-terangan melebihi bahasa Melayu dan tulisan Jawi serta Rumi.

Mereka gagal mendidik masyarakat cha agar tidak terlalu terperap dalam komuniti mereka sahaja dan hendaklah mereka turut berkongsi kek ekonomi bersama kaum lain setelah DEB tiada.

Dalam mendidik keharmonian dan persefahaman serta sifat bertoleransi di kalangan komuniti cha, MCA & GERAKAN hilang arahtuju dan tak tahu bagaimana nak mendidik komuniti yang mereka wakili.

Sepatutnya MCA & GERAKAN mendidik komuniti cha mengikis semua sifat prejudis dan kiasu terhadap kaum-kaum lain.

MCA dan GERAKAN sepatutnya mendidik komuniti cha menerima cara hidup dan amalan Melayu serta agama Islam sebagai sebahagian daripada budaya dan kehidupan komuniti cha. itulah yang akan menjadikan komuniti cha lebih istimewa.

Malangnya, setelah hampir 67 tahun merdeka, MCA dan GERAKAN masih terkial-kial untuk mencari dan mengisi perjuangan mereka dengan semangat seperti yang pernah diamalkan oleh kelompok Baba dan Nyonya.

Katalain, polotikus cha dalam MCA GERAKAN DAP & PKR telah mengecewakan seluruh Melayu dan telah gagal mutlak untuk membina sebuah negara yang menjadi tempat tinggal semua kaum dan berterimakasih kepada UMNO memberikan mereka tempat, pangkat, kuasa dan hak politikal sejak 67 tahun lalu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...