Ahad, 28 Julai 2013

Selepas 'Tsunami Hakka-beng' Kini 'Dilema Hakka-beng' Membungkamkan Hujah DAP Hakka Cauvinis.


Negarawan Malaysia, Tun Dr Mahathir , telah menulis satu artikel di NST 26/7/2013 bertajuk 'The Chinese Dilemma', antara lain membangkitkan mengenai 'arah tuju' politikal komuniti Cina Hakka-beng. Hakka Malaysia yang mendominasi DAP dan PKR. Hakka Malaysia telah meninggalkan konsep 'Kongsi-Kuasa 1957' dan kini 'Kelaparan Kuasa'. Tun Dr Mahathir Menulis, :-

The kongsi Alliance worked well. But in 1963 Singapore joined Malaysia.
Immediately the PAP (Hakka dominated) tried to gain Chinese support by condemning the Alliance kongsi for being disadvantageous to the Chinese. Malaysians, said the PAP, were not equal.  There should be a Malaysian Malaysia where all the benefits should be based on merit alone, with the best taking everything, irrespective of race.
Without saying so in so many words the PAP was inferring that the Malays did not deserve their positions. The best people should rule the country. In the eyes of the PAP, Singapore was ruled by the best qualified people. That they happen to be almost all Chinese is incidental.
In the 1964 elections the MCA and Malaysian Chinese generally valued their cooperation with the Malays. They rejected the PAP and its chauvinistic appeal, giving it only one seat.

Presiden MCA yang pertama ialah seorang Cina Baba. Keturunan Baba dan Nyonya sudah lama berasimilasi dengan budaya Melayu. Malah, kesenian 'Dondang Sayang' adalah gabungan budaya Melayu-Cina Baba. Hubungan baik di antara Melayu dengan Cina Baba sudah lama terjalin. Sebab itu tiada masalah besar di antara Cina Baba dengan Melayu. 


Melayu hanya bermasalah dengan Cina Hakka sejak dulu lagi. Tokoh seperti Dr Sun Yat Sen adalah Cina Hakka. Gengster Hai San dan Gee Hin adalah Cina Hakka. Lee Kuan Yew adalah Cina Hakka. Kapitan Yap Ah Loy yang mengkhianati Sultan Selangor juga adalah Cina Hakka. Asal-usul Hakka dikatakan adalah campuran daripada Han dan bangsa Hun (sub etnik Ya'juj dan Ma'juj) . Jumlah Cina Hakka di seluruh dunia ialah 80 juta orang.  

Di mana-mana jua di dunia ini, Cina Hakka enggan berkongsi apa-apa dengan bangsa lain. Kerana mereka mempunyai darah bangsa penjarah dan penjajah. Semangat nasionalisma dan assobiyah Cina Hakka begitu menebal dalam hati sanubari dan mentaliti mereka. Sesekali mereka tidak akan tunduk dan patuh kepada mana-mana bangsa lain, hatta mereka sekadar penumpang di negara tersebut. 

Artikel Negarawan Tun Dr Mahathir telah di bidas oleh Bapa Rasis mewakili kepimpinan Cina Hakka Malaysia di dalam DAP melalui artikel KitSiang di bawah ini:


Dari dulu lagi kepimpinan Cina Hakka Malaysia cukup gerun dan takut dengan Negarawan Tun Dr Mahathir. Jadi tak heranlah, kepimpinan Cina Hakka Malaysia menghentam dan ketar kepala dengan artikel 'Kesedaran' daripada Negarawan Tun Dr Mahathir mengenai halatuju dan aspirasi politik Cina Hakka Malaysia sebagai 'The Chinese Dilemma'. 

Kepimpinan Cina Hakka Malaysia lebih suka memperkudakan Politikus kerana mereka tahu hanya spesis itu sahaja yang boleh diperkudakan. Tetapi kepimpinan Cina Hakka Malaysia amat takut dan gerun dengan Negarawan. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...