Rabu, 5 Oktober 2011

SAH CHEGUBARD DIMARAHI KAK WAN AZIZAH KERANA BOHONG!


Awat hang bengong sangat
CheguBard oiii ..


Cilakak ! Wa Kena Beb !

Berikut adalah jawapan rasmi daripada Datuk Seri Nazri Aziz mengenai isu cincin yang dibangkitkan oleh pihak Pembohong Real (PR) dalam sidang Parlimen:-
KUALA LUMPUR: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengesahkan tiada sebarang pembelian cincin bernilai AS$24 juta oleh isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata cincin kontroversi berkenaan turut dikembalikan kepada syarikat pemunya cincin itu selepas beberapa hari."Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merujuk kes berkenaan kepada JKDM dan pihak mereka mengesahkan bahawa tiada sebarang pembelian ke atas cincin tersebut," katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat pada Selasa. Beliau menjawab soalan yang dikemukakan Lim Lip Eng (DAP-Segambut) yang ingin mengetahui status siasatan pihak polis dan SPRM berhubung dakwaan pembelian cincin tersebut.Bagaimanapun menurut Mohamed Nazri, kes berkenaan tidak berada di bawah bidang kuasa SPRM kerana suruhanjaya itu hanya menjalankan siasatan bagi kes rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan seperti mana dalam peruntukan Akta SPRM 2009.Sebelum ini, Rosmah turut menafikan mengenai pembelian cincin berkenaan dan menyifatkan dakwaan tersebut sebagai fitnah.
Memanglah kerja pakatan ini sejak dulu menabur fitnah. Mereka ibarat TUKANG FITNAH PROFESSIONAL sama seperti PEMBUNUH UPAHAN cuma mereka berperanan membunuh karekter pemimpin-pemimpin UMNO dan BARISAN NASIONAL. Jika dibiarkan mereka terus menerus menabur fitnah tanpa sebarang tindakan ke atas mereka ini akan menjadikan mereka bertambah gila untuk berbuat fitnah. Sesuatu tindakan wajar dikenakan ke atas TUKANG-TUKANG FITNAH PROFESIONAL ini agar peranan mereka dihapuskan terus.

PAKATAN HARAMJADAH TELAH MENGHALALKAN 'FITNAH' ADU DOMBA, PENIPUAN, PEMBOHONGAN DAN PENYEBARAN GOSIP LIAR TANPA ASAS DAN FAKTA. DALAM TUNTUTAN AGAMA ISLAM, TUKANG-TUKANG FITNAH INI JIKA DITEMUI WAJIB DIKENAKAN HUKUMAN MANDATORI SEPERTI DALAM AKTA DADAH BERBAHAYA.

TEPUK DADA TANYA IMAN!


UCAPAN PENUH BAJET LELONG 220B ANWAR IBRAHIM.

Hangpa PERCAYALAH MUHONG ceq ini !

Ha ..ha ..ha ..ha ... Bajet paling merapu dan meroyan pada alaf ini. Tiada diperuntukan belanjawan untuk pengurusan dan pentadbiran PEMBANGUNAN sepertimana bajet-bajet negara lain.

Bajet sendiri pun ada KREDIT dan DEBIT, Bajet Merapu Lelong 220B bagi 'negara; takde? Patutlah TDM (Tun Dr Mahahtir) kata :- Kita boleh belanja apasaja duit yang kita takde sebab belum jadi kerajaan. Janjilah apasaja asal menang (pilihanraya)

Contohnya seperti BAJET MERAPU LELONG 220B PAKATAN 'TIPO' RAKYAT! Anda baca dan fikirkanlahTeks ucapan Belanjawan Alternatif Pakatan Rakyat  Ketua Pembangkang Dato’ Seri Anwar Ibrahim

MUQADDIMAH

1. Terima kasih dan tahniah kepada pasukan belanjawan Pakatan Rakyat yang berjaya menghasilkan sebuah dokumen yang lengkap dan menyeluruh, walaupun mereka tidak dibantu oleh perunding dan firma media antarabangsa yang mahal.

2. Keupayaan Pakatan Rakyat menghasilkan sebuah belanjawan menyeluruh yang berlandaskan semangat reformasi rakyat adalah satu mercu tanda kematangan dan kesediaan Pakatan Rakyat menjadi kerajaan persekutuan yang baru. Belanjawan yang bertemakan “Kesejahteraan Untuk Semua” ini lengkap mencerakinkan dengan terperinci unjuran pendapatan, perbelanjaan dan peruntukan untuk program-program nasional yang meniupkan roh kebajikan seperti yang diperjuangkan oleh Pakatan Rakyat.

3. Belanjawan ini akan menjadi penanda aras dan penimbal balik kepada belajawan yang akan diumumkan oleh Perdana Menteri pada 7 Oktober ini. Saya yakin rakyat yang serba matang dan mahir menilai akan membandingkan kedua-dua dokumen dan Insya Allah menguatkan lagi iltizam rakyat menuntut perubahan di negara yang kita cintai.

BAB 1: MAQASSID BELANJAWAN MENGANGKAT KEPERLUAN RAKYAT

4. Proses pembentangan dan meluluskan belanjawan setiap tahun hanya dijadikan rutin oleh Barisan Nasional hingga mengenepikan matlamat sebenar sebuah kerajaan merangka dan membentangkan belanjawan kepada rakyat.

5. Apakah wajar belanjawan hanya dilihat sebagai satu senarai gula-gula yang hendak ditawarkan kepada rakyat beberapa bulan sebelum pilihanraya umum, sedangkan bertahun-tahun sebelum itu rakyat ditindas? Di mana kewarasan sebuah kerajaan apabila fokus setiap belanjawan hanyalah kepada perkara-perkara yang penting kepada golongan kecil niagawan kaya dan kroni-kroni mereka, sedangkan kebajikan rakyat diketepikan?

6. Sebab itu Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat mengambil pendekatan yang sangat berbeza. Sementara kita memberi perhatian kepada perkara-perkara makro ekonomi (baik persoalan defisit, pelaburan swasta, angka-angka pertumbuhan, keberdayasaingan ekonomi negara), kita jangan sekali-kali alpa bahawa maqassid perancangan belanjawan adalah untuk mengangkat keperluan rakyat mengatasi yang lain.

7. Makanya, prinsip asas yang menjadi teras kepada Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat adalah seperti berikut:

a. Membantu rakyat dalam masa terdekat untuk mengharungi suasana ekonomi yang semakin terhimpit;

b. Menjamin kelangsungan kewangan negara dengan tumpuan khusus untuk mengurangkan defisit;

c. Menambahnilai perbelanjaan negara agar peruntukan benar-benar sampai kepada rakyat dengan memerangi rasuah dan penyelewengan;

d. Memperkasakan keupayaan ekonomi rakyat dalam jangka masa sederhana dan panjang melalui rekayasa latihan teknikal, vokasional dan penggajian yang memartabatkan rakyat; dan

e. Mengukuhkan lagi arus reformasi politik yang menjadi prasyarat dan pendinding dari anasir-anasir yang mahu membolot kekayaan negara untuk mereka dan kaum kerabat mereka sahaja.

8. Oleh yang demikian, Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat akan memperuntukkan RM220 bilion berasaskan kepada sasaran untuk mengekang defisit pada kadar 4.4% daripada KDNK. Walaupun jumlah ini melibatkan penjimatan perbelanjaan sebanyak RM14 bilion dari kadar yang dibelanjakan oleh Barisan Nasional, kita yakin melalui pengurusan wang negara yang lebih berhemah, telus, bertanggungjawab dan berkesan, jumlah RM220 bilion ini akan memberi 20% nilai tambah kepada rakyat, berbanding apa yang dibelanjakan oleh Barisan Nasional selama ini.

9. Keseluruhan RM220 bilion ini akan digunakan sebaiknya untuk mengimbangi keperluan membaiki kerangka ekonomi negara yang kian punah di bawah Barisan Nasional dan membela rakyat dalam suasana yang semakin mendesak.

10. Defisit tahun 2011 yang diunjurkan mencecah 6% dari KDNK membayangkan kegagalan Barisan Nasional menghentikan langkauan defisit belanjawan selama 13 tahun berturut-turut akibat ketirisan, rasuah dan penyelewengan. Oleh itu, fokus untuk mengurangkan defisit kepada angka 4.4% telah menjadi satu keperluan mutakhir demi kelangsungan kewangan negara di masa akan datang.

BAB 2: KESEJAHTERAAN UNTUK SEMUA MELALUI PEMBELAAN RAKYAT TERBANYAK


11. Merujuk kepada angka-angka pendapat isi rumah yang terkini, seharusnya kita menginsafi ingatan Allah SWT yang cukup jelas di dalam Surah Al-Hasyr ayat 7 yang bermaksud: “Apa yang Allah kurniakan kepada RasulNya (Muhammad) dari harta penduduk negeri, bandar atau desa dengan tidak berperang, maka adalah ia tertentu bagi Allah, dan bagi Rasulullah, dan bagi kaum kerabat (Rasulullah), dan anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, serta orang-orang musafir (yang keputusan). (Ketetapan yang demikian) supaya harta itu tidak hanya beredar di antara orang-orang kaya dari kalangan kamu.”

12. Realitinya di Malaysia sudah jauh menyimpang dari ketetapan ini. Walaupun ada pihak yang mendakwa satu Malaysia ini serupa, hakikatnya negara kita adalah negara yang majmuk kelas ekonominya.

13. Golongan mahakaya (super rich) membolot kekayaan negara dan dipisahkan dari golongan pesara tua dan warga emas yang dihimpit kenaikan harga walhal pencen dan pendapatan mereka semakin mengecil. Anak-anak muda yang memasuki alam pekerjaan terpaksa bertungkus lumus berkongsi rumah dan mengikat perut, sedang anak-anak golongan mahakaya ini seronok melancong dan berbeli belah beg-beg tangan mahal dan cincin permata.

14. Golongan pekerja masih memperjuangkan hak untuk dibayar upah yang bersesuaian dengan kos sara hidup kini dan masih ramai yang upahnya lebih kecil dari garis kemiskinan yang ditetapkan. 35% dari rakyat kita bekerja dalam sektor tidak formal seperti menjaja dan berniaga kecil-kecilan yang tidak mempunyai perlindungan kerja dan imbuhan sosial yang memadai.

15. Statistik-statistik rasmi dari Kerajaan sendiri jelas menunjukkan satu Malaysia yang caca merba dan tidak sekata agihan kekayaannya.

16. 40% dari rakyat Malaysia datang dari isi rumah yang pendapatannya kurang dari RM1,500 sebulan. ¾ dari golongan ini adalah Melayu/Bumiputra yang kononnya dibela oleh pemerintah. Lebih mendukacitakan, golongan 20% terkaya di dalam negara (termasuklah golongan mahakaya dan kaum kerabat mereka) membolot 50% kekayaan negara, sedang 40% golongan terbawah hanya menikmati 15% dari kekayaan negara.

17. Semua ini melambangkan kegagalan sebuah pentadbiran yang memusatkan kekayaan kepada segelintir kecil kroni dan kaum kerabat mereka, bertentangan dengan peringatan Allah SWT di dalam Surah Al-Hasyr tadi.

18. Kegilaan itu semakin menjadi-jadi. Terkini kita disajikan dengan berita-berita pengambilan aset-aset syarikat awam oleh entiti yang dikawal oleh beberapa kerat mahakaya dan kaum kerabat mereka, seolah-olah kekayaan sedia ada masih belum mencukupi. Jangan kita lupa bahawa senarai orang-orang terkaya di Malaysia dihiasi dengan kaum-kerabat pemerintah, baik anak-anak mantan mahupun adik kepada Perdana Menteri sedia ada.

19. Kalau anak mantan Perdana Menteri memiliki syarikat perkhidmatan petroleum yang kelima terbesar di dunia selepas penggabungan Kenchana Petroleum dan SapuraCrest yang melibatkan RM12 billion , apakah tiada anak Malaysia yang cemerlang di dalam bidang-bidang ini selain dari anak mantan Perdana Menteri?

20. Tidak cukup seorang anak mantan Perdana Menteri itu menguasai industri huluan petroleum, anaknya yang seorang lagi pula mahu menguasai industri hilirian petroleum melalui konglomerat San Miguel yang membina kekayaan hasil dari perniagaan arak .

21. Kebejatan ekonomi sebeginilah yang menyebabkan RM52 bilion saham yang diberikan kepada golongan-golongan atasan Melayu akhirnya hilang begitu sahaja. Sedang mereka bergembira dengan kekayaan mereka, rakyat di bawah merempat mencari sesuap rezeki.

22. Tatkala kadar inflasi terus kekal pada kadar sekitar 3% seperti sekarang, rakyat akan terus terbeban dengan harga barang yang menjadi jenama paling unggul Barisan Nasional.

23. Angka-angka ekonomi negara semuanya rendah-rendah belaka, kecualilah angka-angka kenaikan harga barang. Perbandingan harga barang di antara tahun 2008 dan 2011 menunjukkan bahawa harga gula telah melonjak sebanyak 66%, diikuti dengan harga 1 kilogram ayam bersih yang melonjak 37%, seterusnya harga susu bayi 1.8 kilogram mencecah kenaikan 26%, teh tarik mengalami kenaikan harga 25% dan sebungkus roti putih naik harganya sebanyak 20%.

24. Unjuran angka inflasi membayangkan sekiranya keadaan ini berterusan sehingga tahun 2015 akibat kegagalan Barisan Nasional mengawal harga barang, rakyat Malaysia akan menanggung kos barangan harian yang telah melonjak naik 50% lebih mahal dalam tahun 2015 berbanding tahun 2005, sedangkan purata kenaikan gaji dalam masa satu dekad hanyalah 2.6% .

25. Makanya, tema “Kesejahteraan Untuk Semua” adalah sangat bertepatan kerana Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat akan melaksanakan bantuan-bantuan berikut untuk mengalihkan sumber kekayaan negara dari golongan mahakaya kepada program khusus untuk mengurangkan bebanan rakyat:
a. Peruntukan subsidi sebanyak RM22 bilion dikekalkan dengan mengambil kira unjuran harga minyak mentah terkini. Ini dijangka akan mengelakkan sebarang kenaikan harga minyak di dalam tahun 2012.

b.Tumpuan khusus akan diberikan untuk menambahbaik sistem penyampaian subsidi agar ia sampai terus kepada rakyat yang memerlukan, bukannya ditadbir dan tersekat di pertengahan akibat monopoli yang diberikan kepada syarikat tertentu. Ini termasuklah penghapusan subsidi korporat yang selama ini menguntungkan golongan mahakaya dan kroni mereka seperti pemilik-pemilik penjana bebas (IPP), monopoli beras oleh BERNAS, monopoli lesen teksi oleh golongan berkepentingan dan lain-lain.

c. Kerajaan Pakatan Rakyat akan melaksanakan bayaran bonus warga emas sebanyak RM1,000 setahun kepada warga emas yang layak, berdasarkan pendapatan kurang dari RM18,000 setahun. Ia dijangka akan menelan belanja RM1.7 bilion setahun tetapi difikirkan perlu untuk membantu golongan warga emas dan pencen yang kuasa beli mereka semakin terhakis akibat kenaikan harga barang.

d. Pakatan Rakyat akan melaksanakan bayaran suri rumah sebanyak RM1,000 dalam tahun 2012 kepada mereka yang layak, untuk mengurangkan bebanan keluarga dan menggalakkan suri rumah menabung melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Ini akan membabitkan peruntukan RM2 bilion.

e. Bayaran tambahan (top up payment) kepada isi rumah di dalam kategori miskin tegar untuk memastikan pendapatan bulanan mencecah sekurang-kurangnya RM550. Ini difikirkan wajar sebagai langkah segera membantu golongan terbawah di dalam ekonomi negara.

f. Pada masa yang sama, mengambil kira faktor semasa dan kenaikan harga mutakhir, bayaran kepada penerima bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat akan diselaraskan kepada RM550 sebulan, dari kadar sedia ada sebanyak RM300 sebulan.

BAB 3: MENGEMBALIKAN MARTABAT RAKYAT

26. Pemerintah sedia ada sering berkelakuan angkuh apabila berhadapan dengan kesusahan rakyat. Apabila harga minyak naik mendadak, Perdana Menteri meminta rakyat mengubah gaya hidup sedangkan beliau dan keluarga menghabiskan lebih banyak masa di luar negara atas pelbagai urusan .

27. Barisan Nasional juga menyalahkan segala-galanya kepada rakyat. Hutang negara yang mencecah kadar tertinggi dalam sejarah pun dek kerana rakyat, ekonomi yang tidak dapat dipulihkan pun kerana rakyat yang kononnya mahu bertongkat. Malah, pengangguran anak-anak kita sekali pun ditohmahkan kepada sikap anak-anak muda yang kononnya terlalu memilih, sedangkan ramai pula yang tidak malu melakukan kerja-kerja bawahan walaupun berijazah.

28. Hubungan rakyat dengan pemerintah sedia ada umpama khadam dengan tuan. Kalau tidak kerana puluhan ribu rakyat turun membanjiri Kuala Lumpur bersama-sama BERSIH2.0, warna kuning sekali pun hendak diharamkan; apatah lagi menerima dengan terbuka tuntutan agar reformasi pilihanraya dijalankan.

29. Hakikatnya, masih ramai rakyat Malaysia yang hidup umpama melukut di tepi gantang. Anggaran Bank Dunia meletakkan bahawa 34% daripada tenaga kerja masih dibayar di bawah kadar RM700 sebulan, bermakna satu pertiga daripada tenaga kerja Malaysia berada di bawah paras kemiskinan.

30. Persoalan gaji juga menjadi isu yang mahu dipadamkan oleh pemerintah sedia ada. Gaji yang bermaruah dan bertepatan dengan keperluan kewangan menampung hidup mengikut kos semasa bukanlah keistimewaan atau kemewahan yang dituntut oleh rakyat. Ia adalah satu konsep hak asasi manusia yang diterima pakai di seluruh dunia; bahawa setiap manusia wajar menerima upah yang membolehkan dia menampung kos asas kehidupan seperti kediaman, makanan, pendidikan dan perubatan.

31. Oleh yang demikian, kemelut tuntutan gaji minima yang berpanjangan dan tidak berkesudahan melambangkan persepsi pemerintah yang memandang rendah kepada rakyat, seolah-olah rakyat menagih dan meminta sedekah. Kuasa untuk menentukan gaji minima terus dipusatkan di tangan Menteri, justeru Akta Majlis Rundingan Gaji Kebangsaan yang dibentangkan baru-baru ini tidak lebih dari helah untuk menutup keengganan Barisan Nasional melaksanakan gaji minima.

32. Tabiat merendah-rendahkan martabat rakyat ini semakin berleluasa sehingga mengenepikan kakitangan perkhidmatan awam. Umum mengetahui bahawa pentadbiran Perdana Menteri lebih gemar menggunakan khidmat perunding luar atau mereka yang dibawa masuk dan dibayar gaji besar daripada tenaga pakar sedia ada di dalam perkhidmatan awam. Kerajaan mengeluh apabila berhadapan dengan masalah gaji perkhidmatan awam, tetapi kontrak ratusan juta kepada perunding asing diluluskan dengan sewenang-wenangnya.

33. Beberapa dasar pemerintah sekarang juga tidak membantu memperkasakan rakyat meningkatkan keupayaan ekonomi mereka. Kegagalan membina sistem latihan teknikal dan vokasional yang baik dan ketiadaan universiti-universiti berorientasikan teknikal yang menekankan kepada skim perintis dengan industri menyebabkan wujudnya jurang di antara kehendak industri dan kemahiran tenaga kerja.

34. Mengambil kira perkara-perkara ini, untuk mengembalikan martabat rakyat dan menghentikan pendekatan yang meremeh temehkan rakyat seperti yang diamalkan pemerintah sedia ada, Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat memperuntukkan perkara-perkara berikut:

a. Gaji minima akan diperkenalkan dan dikuatkuasakan. Pakatan Rakyat akan menggunapakai mekanisme penetapan gaji yang terbukti berkesan di negara-negara lain dengan meminda semua akta sedia ada. Gaji minima sebanyak RM1,100 akan disyorkan untuk diangkat dan dikuatkuasakan;

b. Pengenalan gaji minima dijangka akan memanfaatkan 300,000 orang kakitangan awam yang berada di bawah RM1,100;

c. Tangga gaji kakitangan awam akan diselaraskan berikutan pengenalan gaji minima dan melibatkan kenaikan gaji kakitangan awam yang lain mengikut tangga gaji masing-masing;

d. Pakatan Rakyat akan melaksanakan pembayaran elaun pendidik sebanyak RM500 sebulan bagi setiap orang guru seperti yang dijanjikan di dalam Buku Jingga;

e. Penyelarasan gaji kakitangan awam berikutan pengenalan gaji minima dan janji Buku Jingga akan melibatkan peruntukan tahunan sebanyak RM5.9 bilion;

f. Pakatan Rakyat akan menghentikan serta-merta kecenderongan dan amalan menggunapakai tenaga perunding dalam proses keputusan kerajaan seperti amalan sekarang dan mengembalikan pengaruh dan kedudukan kakitangan awam dalam proses kerajaan;

g. Peruntukan tambahan RM1.3 bilion untuk menambahbaik skim latihan vokasional dan teknik di semua peringkat termasuk naiktaraf kursus ijazah sedia ada supaya berorientasikan pendidikan universiti teknikal;

h. Peruntukan tambahan RM1 bilion untuk perumahan awam yang akan dipacu melalui perkongsian pintar bersama-sama dengan kerajaan-kerajaan negeri;

i. Pelaksanaan skim “Bina dan Jual” secara berperingkat bermula dengan skim perumahan awam untuk memastikan tiada rakyat Malaysia yang teraniaya akibat projek perumahan terbengkalai; dan

j.Penganugerahan lesen-lesen secara terus kepada rakyat dan pemohon dengan membatalkan sistem payung dan konsesi yang digunapakai; bermula dengan pemberian lesen teksi secara terus kepada pemandu-pemandu teksi.

BAB 4: MENJAMIN KELANGSUNGAN KEWANGAN NEGARA

35. Laporan Bank Negara Malaysia yang terkini bertarikh 30 September 2011, berdasarkan angka hutang negara setakat suku kedua 2011 menunjukkan jumlah hutang negara telah mencecah RM437 bilion. Jika unjuran KDNK bagi 2011 dibuat berdasarkan pertumbuhan 5%, maka kadar keberhutangan negara telah mencecah 53% dari KDNK negara. Pada tahun 2007, kadar ini hanyalah 42% dari KDNK negara.

36. Kadar keberhutangan rakyat Malaysia juga merunsingkan. Jumlah hutang oleh isi rumah Malaysia telah mencecah RM577 bilion pada akhir 2010, iaitu 77% dari KDNK sedangkan pada tahun 1997, ia hanyalah 33% dari KDNK. Maknanya, di bawah pentadbiran Menteri-menteri Kewangan yang kebetulannya semuanya Perdana Menteri sejak tahun 1998, rakyat Malaysia terpaksa berhutang lebih sehingga kadar keberhutangan meningkat sekali ganda dalam masa 13 tahun sahaja.

37. Keadaan diburukkan lagi dengan kadar defisit yang berpanjangan sejak mantan-mantan Perdana Menteri dan Perdana Menteri sekarang memegang tampuk perbendaharaan negara. Defisit negara diunjurkan mencecah 6% bagi tahun 2011, jauh tersimpang dari janji Perdana Menteri untuk mengurangkan defisit ke kadar 5.2% seperti yang dibentangkan di dalam belanjawan dan Rancangan Malaysia Kesepuluh.

38. Malaysia tidak memerlukan perunding ekonomi antarabangsa yang mahal-mahal untuk memahami ancaman defisit dan hutang kepada kelangsungan kewangan dan kestabilan negara.

39. Rentetan krisis kewangan di Eropah dan Amerika Syarikat secara jelas mengajar kita bahawa negara-negara yang tata kelolanya lemah, berbelanja berlebihan melalui hutang dan disalahtadbir ekonominya adalah negara-negara yang paling terkesan apabila berlaku kejutan ekonomi dunia.

40. Malangnya, apabila ini berlaku, rakyatlah yang menjadi mangsa dan terpaksa menanggung beban pelbagai tindakan susulan yang diambil.

41. Oleh yang demikian, tumpuan untuk mengekang defisit sewajarnya menjadi tumpuan utama agar kita berjaya menghentikan kitaran memusnahkan akibat tabiat berhutang yang diamalkan Barisan Nasional selama ini.

42. Saya juga ingin menegaskan bahawa persoalan defisit bukanlah persoalan melebarkan jaringan percukaian agar lebih ramai rakyat membayar cukai. Usaha mengekang defisit perlu ditumpukan kepada usaha mengawal perbelanjaan dan mewujudkan tata kelola kewangan terlebih dahulu; berbanding sikap Barisan Nasional yang cepat melatah untuk mengenakan cukai baru seperti Cukai Barangan dan Jualan (GST).

43. Mengambil kira keperluan untuk memulihkan asas kewangan negara dan menjamin kelangsungan kewangan negara, Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat akan melaksanakan perkara-perkara berikut:

a. Memotong belanjawan Perdana Menteri sebanyak RM10 bilion dengan mengembalikan peruntukan ini kepada kementerian-kementerian yang berkenaan dan mengurangkan kecenderongan berbelanja berlebihan oleh Perdana Menteri;

b. Sasaran mengekang defisit yang drastik iaitu pada kadar 4.4% bagi tahun 2012, berbanding sasaran-sasaran yang menyimpang sebelum ini;

c. Dividen dari PETRONAS diunjurkan pada kadar RM26 bilion sahaja, iaitu RM4 bilion lebih rendah dari amalan semasa Barisan Nasional walaupun keuntungan PETRONAS dijangka melonjak naik dalam tahun 2012 akibat harga minyak mentah yang tinggi. Ini bertujuan memastikan PETRONAS mempunyai sumber yang mencukupi untuk berkembang dan menjamin masa depan negara;

d. Penjualan lesen import (AP) akan dibuat melalui proses lelongan yang dijangka akan menambah pendapatan negara sebanyak RM1.2 bilion;

e. Pendekatan perolehan kerajaan akan dipinda untuk mengamalkan tender terbuka dengan jaminan skim-skim khas untuk Melayu/Bumiputra dan golongan-golongan yang memerlukan diperkenalkan bagi melatih usahawan-usahawan baru berteraskan kebolehan dan merit;

f. Menyemak kembali kontrak-kontrak pembelian senjata oleh Kementerian Pertahanan untuk memastikan nilai tambah kepada strategi dan keperluan pertahanan negara;

g. Tumpuan kepada memaksimakan pendapatan negara dengan mengutip hutang-hutang, tunggakan dan penyelewengan membabitkan dana dan aset negara; dan

h. Mengembalikan cukai-cukai eksais dan duti yang dibatalkan oleh Perdana Menteri ke atas barang-barang mewah seperti beg tangan, seluar dalam berjenama dan lain-lain atas pertimbangan kategori barangan ini hanya digunakan oleh golongan mewah. Maka sewajarnya cukai yang berpatutan disumbangkan untuk memperkemaskan kewangan negara.

BAB 5: MEMBINA KEANJALAN DAN DAYA SAING EKONOMI


44. Ekonomi negara perlu beralih kepada sektor bernilai tinggi untuk menambah pendapatan rakyat dan negara. Model ekonomi kos rendah yang banyak menggunapakai tenaga asing yang murah sebenarnya merompak rakyat Malaysia dari segi peluang ekonomi. Saban tahun, pekerja-pekerja asing juga menghantar puluhan bilion wang ringgit keluar dari Malaysia.

45. Niagawan-niagawan yang terlalu mempertahankan model ekonomi seperti ini sebenarnya mengambil subsidi dari rakyat Malaysia kerana keuntungan mereka adalah hasil dari menidakkan rakyat Malaysia dari peluang pekerjaan pada gaji yang munasabah.

46. Daya saing ekonomi negara juga memerlukan penglibatan lebih tinggi golongan wanita untuk merealisasikan potensi ekonomi mereka. Pakatan Rakyat mensasarkan penglibatan wanita dalam tenaga kerja mencecah 55% menjelang 2015, berbanding kadar 43% sekarang.

47. Kita juga perlu merubah struktur ekonomi yang mempertahankan dan mengkayakan beberapa kerat mahakaya melalui konsesi-konsesi yang meningkatkan kos operasi dan perniagaan. Pertembungan di antara sektor swasta dan syarikat milik kerajaan juga perlu dikurangkan untuk mengembalikan kerancakan pelaburan swasta dalam ekonomi negara.

48. Oleh yang demikian, Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat mencadangkan perkara-perkara berikut:

a. Menubuhkan Suruhanjaya Perjanjian Awam Negara untuk menilai kembali konsesi-konsesi yang tidak adil untuk menghentikan herotan kos operasi dan perniagaan yang ditanggung oleh rakyat dan niagawan;

b. Meminda Akta Persaingan 2011 supaya turut meliputi sektor-sektor penyiaran, telekomunikasi, tenaga dan sektor bermonopoli lain untuk memecahkan monopoli;

c. Sasaran pengurangan pekerja asing yang jelas menjelang 2015 mengikut sektor ekoran pengenalan gaji minima; dan

d. Elaun penjagaan anak sebanyak RM1,000 setahun kepada ibu-ibu yang layak untuk menggalakkan penyertaan lebih ramai wanita di dalam tenaga kerja; dipadankan dengan pelaburan kerajaan untuk membina pusat penjagaan kanak-kanak yang menepati piawaian.

BAB 6: KESEJAHTERAAN SEKATA DAN SEADILNYA

49. Pemusatan sumber dan kawalan kewangan yang keterlaluan kepada Kerajaan Pusat menindas kerajaan-kerajaan negeri sehingga mewujudkan jurang ekonomi yang luas di antara wilayah-wilayah, terutamanya di antara Sabah, Sarawak dan negeri-negeri di Pantai Barat.

50. Oleh yang demikian, tumpuan yang jelas perlu diberikan untuk mempercepatkan pembangunan di wilayah-wilayah ini terutamanya pembinaan infrastruktur termasuklah jaringan lebuhraya-lebuhraya yang menghubungi seluruh Sabah dan Sarawak.

51. Konsep perkongsian sumber dan tanggungjawab kerajaan persekutuan dan negeri-negeri juga perlu dikaji semula untuk memastikan kebertanggungjawaban dan kepakaran pentadbiran dipadankan dengan sumber kewangan yang bertepatan.

52. Mengambil kira perkara-perkara ini, Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat memutuskan perkara-perkara berikut:

a. Pindaan kepada Akta Geran Kapita 2002 untuk beralih dari mekanisme bayaran tetap seperti sekarang kepada prinsip formula berdasarkan faktor-faktor seperti sumbangan ekonomi, keperluan pembangunan, pendapatan rakyat dan kedudukan sosio ekonomi setiap negeri;

b. Peruntukan tambahan sebanyak RM3.6 bilion untuk pembangunan luar bandar; dan

c. Peruntukan khas sebanyak RM100 juta untuk program-program pembersihan dan pengindahan desa di seluruh negara.

BAB 7: MENGUKUHKAN ARUS REFORMASI RAKYAT

53. Semua perancangan ekonomi yang dibuat hanyalah kekal menjadi diskusi akademik kecuali disertakan dengan iltizam untuk melaksanakan reformasi politik dan pentadbiran.

54. Suasana yang kondusif akan diwujudkan yang secara langsung membolehkan perubahan-perubahan ekonomi berlaku bila mana sistem pentadbiran dan dokongan adalah telus, amanah, bertanggungjawab dan berasaskan kerangka tata kelola yang baik.

55. Akhirnya, perbezaan ketara di antara Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat yang mengangkat Kesejahteraan Untuk Semua, dengan belanjawan yang akan diumumkan oleh Perdana Menteri adalah dari segi siapa yang boleh melaksanakan reformasi-reformasi ekonomi ini dengan berkesan.

56. Sebab itu kita tidak boleh lari dari pengajaran Kitab al-Muqaddimah oleh Ibn Khaldun, yang antara lain menggambarkan kemusnahan apabila pimpinan kerajaan bergelumang dengan “salah laku, buruk akhlak, ketidakikhlasan dan tipu daya untuk mengaut kekayaan. Hati mereka memikirkan dan mencari jalan untuk menggunakan semua helah bagi tujuan itu. Akibatnya rakyat pun turut terheret dengan penipuan, perjudian, kecurian dan riba”.

57. Rakyat berhak mempersoalkan keikhlasan dan komitmen Barisan Nasional untuk menjalankan reformasi – baik reformasi politik, ekonomi atau sosial kerana rekod caca merba dan tipu daya mereka yang bergantung sepenuhnya kepada kepercayaan mereka bahawa rakyat mudah lupa. Sebab itu Perdana Menteri mengumumkan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri tetapi kemudiannya menyebut pula akta gantian – maknanya perkara yang sama, Cuma sanggul dan cincin yang berbeza sebagai hiasan.

58. Dalam kehangatan menghadapi Pilihanraya Umum ke-13, rakyat juga tidak boleh alpa dengan pelbagai laporan dan bukti yang mempersoalkan ketulusan dan integriti daftar pemilih. Kalau selama ini kita percaya pelbagai helah digunakan untuk membenarkan pengundi hantu merosakkan amalan demokrasi di negara ini, pengesahan terbaru mengenai pemberian hak mengundi kepada warga negara Bangladesh mengukuhkan lagi persepsi rakyat bahawa Suruhanjaya Pilihanraya adalah tidak telus.

59. Oleh yang demikian, seluruh rancangan ekonomi perlu dijalankan seiringan dengan proses reformasi politik dan pentadbiran. Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat akan melaksanakan perkara-perkara berikut untuk mengukuhkan lagi arus reformasi rakyat:

a. Melaksanakan sepenuhnya janji-janji di dalam Buku Jingga termasuk pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri, akta-akta bersabit media dan percetakan, Akta Rahsia Rasmi dan Akta Universiti dan Kolej Universiti;

b. Membentangkan Akta Pemulihan Demokrasi seperti yang dicadangkan Pakatan Rakyat dalam tahun 2011 untuk memansuhkan semua peruntukan undang-undang yang bertentangan dengan amalan demokratik;

c. Melaksanakan serta-merta semua tuntutan BERSIH2.0;

d. Merombak Jabatan Perdana Menteri dengan menaiktaraf jabatan-jabatan bersabit tata kelola dan pertanggungjawab nasional seperti SPR, SPRM, Biro Pengaduan Awam dan lain-lain supaya bertanggungjawa terus kepada Parlimen;

e. Pengenalan laporan setengah tahun perbelanjaan dan prestasi kewangan negara yang dibentangkan ke Parlimen bersama-sama dengan laporan Ketua Audit Negara; dan

f. Pembentukan tujuh Jawatankuasa Parlimen untuk membahaskan belanjawan di peringkat Jawatankuasa secara terperinci.

PENUTUP

60. Malaysia adalah sebuah negara yang dirahmati dan diberkati. Rakyatnya telah membuktikan bahawa semua cabaran yang getir boleh diatasi bersama melalui muafakat, persefahaman dan hormat-menghormati.

61. Belanjawan 2012 oleh Pakatan Rakyat melihat rakyat sebagai aset pertama negara dan sewajarnya diangkat martabat rakyat untuk sama-sama menyumbang kepada kesejahteraan semua. Rakyat adalah tuan punya negara ini, rakyat bukannya khadam atau pekerja yang membanting tulang menagih ehsan pemerintah atau golongan mahakaya.

62. Belanjawan 2012 ini juga memberi gambaran sebuah negara yang berbeza di bawah Pakatan Rakyat. Berbeza ekonominya, rancak proses demokrasinya dan telus pentadbirannya.

63. Saya memohon doa supaya Belanjawan 2012 ini memberi peluang untuk semua pihak memainkan peranan bersama-ama membawa Malaysia ke tempat yang lebih sejahtera, lebih aman dan lebih adil.

64. Sekian, terima kasih.

Kalau sudah terbiasa dengan PEMBOHONGAN maka apasaja yang keluar dari mulut Anwar Ibrahim adalah BOHONG SEMATA-MATA. Inilah Pakatan 'Tipo' Rakyat, BOHONG .. BOHONG...BOHONG ... JANJI .... JANJI ...JANJI ... BELIT SANA .. PUTAR SINI ....TAK MASUK AKAL . Janji sahaja manis ... HABIS MANIS , KEBAJIKAN RAKYAT TERBUANG!

TEPUK DADA TANYA IMAN!

KAK WAN AZIZAH TERDIAM BILA PAPA GOMO DEDAHKAN PENGAKUAN ANWAR IBRAHIM BELIAULAH PELAKU SEKS VIDEO.

Takpe Jijah ... abang tau sape punya kerja dok cerita kat Papa Gomo
"Bang ingat bang saja ka terar nipo berlakon? Jijah pun pandai gaks"

Petikan di bawah adalah pendedahan terkini oleh Papa Gomo. Sumber maklumat rapat yang boleh dipercayai menyampaikan kepada Papa Gomo. 
Video diatas ini menjelaskan bahawa memang Dato Seri Anwar Ibrahim lah pelaku dalam Video seks tersebut malah Gomo menerima makluman dari sumber rapat mengesahkan bahawa beliau pelaku Video Seks Dato Seri Bin Anwar Ibrahim telah mengakui bahawa beliau lah pelaku dalam video seks tersebut kepada Haji Hadi dan Lim Kit Siang pada minggu lalu.

Perhatikan, Papa Gomo menggunakan perkataan 'makluman SUMBER RAPAT' . Siapakah identiti 'Sumber Rapat' tersebut? Sejak beberapa hari kebelakangan memang ada desas-desus mengatakan wujudnya usaha-usaha 'Cah Keting' dalam PKR bagi memusnahkan dinasti Anwar Ibrahim anak beranak. 

Ini di tambah lagi dengan perkecohan pembahagian kerusi antara DAP-PKR. Termasuklah isu HUDUD. Tidak mustahil jika 'Sumber Rapat' yang dimaksudkan oleh Papa Gomo itu sebenarnya dan kemungkinan besar adalah orang yang amat rapat dengan Anwar Ibrahim sendiri !

Kalau tidak, takkanlah DAP sanggup membuat tawaran terbuka kepada bloger Melayu untuk membantu DAP. Kini, DAP juga giat menjalankan forum-forum privat yang disasarkan kepada kumpulan pengundi Melayu di bandar-bandar. Malah DAP-PAS membantah KERAS cadangan PKR untuk memboikot JTP sehingga memaksa Anwar Ibrahim menerima cadangan DAP untuk menyertai JTP.

Segalanya mungkin di dalam senario POLITIK MALAYSIA ini.

Jika BENAR ini mengesahkan bahawa PKR-DAP-PAS sedang bergolak hebat dari dalam. Manakala barisan peguam Anwar Ibrahim merupakan taktik licik DAP untuk menjahanamkan kerjaya politik Anwar Ibrahim supaya DAP dapat berdominasi di dalam Pakatan 'Tipo' Rakyat. Balsan setimpal ke atas KEJAHATAN DAP-PKR-PAS selama ini.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

KAK WAN AZIZAH AKUI PENDEDAHAN THE UNSPINNERS.


Oui ! .. me cest' il desperado le' Scorpenes

Ini masuk bab isu Scorpene di Perancis. Tukang karutnya SUARAM. Sejak dulu lagi SUARAM berjanji seperti berikut, 'Kami akan dedahkan fail kes pada September' kemudian 'Kami akan dedahkan fail kes pada Oktober" sebiji seperti skrip drama 'I've got the numbers!' dan 'Saya akan dedahkan gambar Altantuya dengan Najib!' dan 'Kami ada 50 kotak fail rasuah pemimpin UMNO!' dan 'Apa jadi pada Sirul dan Azilah?'. Tapi sehingga kini dimanakah benda-benda itu semua? Usaha-usaha Pakatan 'Cibai' yang MENGARUT !

Isu Scopene ini berkait rapat dengan isu pembunuhan Altantuya. Baik di pihak Anwar Ibrahim, DAP, PAS dan SUARAM, isu-isu itu dihangatkan bertujuan untuk membunuh karekter DS Najib dan kemudiannya mengikis kepercayaan rakyat kepada UMNO dengan BARISAN NASIONAL. Ianya bukanlah diniatkan di atas menegakkan apa-apa pembelaan ke atas Altantuya, bapanya dan anak-anaknya.

Rakyat perlu sedar bahayanya isu-isu tersebut kepada maklumat-maklumat sensitif keselamatan negara. Ini bukannya soal samada wujudnya rasuah atau penyelewengan tetapi soal membabitkan keselamatan negara. SUARAM adalah sebuah NGO yang dinaungi oleh unsur-unsur luar yang merbahaya kepada keselamatan negara.

Kesimpulannya, jika Anwar Ibrahim mampu mengupah doktor-doktor pakar untuk melakukan lawak jenaka di dalam mahkamah adalah tidak mustahil beliau juga turut mampu mengupah peguam seperti William Bourdon untuk mensensasikan isu Scorpene.

Sudahkah kes itu difailkan di mahkamah Perancis? Sudahkah permintaan di buat kepada Kerajaan Malaysia? Mana ? Sebaliknya SUARAM hanya menggunakan istilah ... AKAN DIFAILKAN .... jawapan mudah pengundi pula ... BAKAL FAIL isu Scorpene tersebut kerana ianya hanyala SANDIWARA saja.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

DAP DI DESAK UPAH PERAWAN JELITA TANDINGI MCA-KAK WAN AZIZAH.

Ehem ....... Go Angels .. Goooo! ..                         Wa sutak tatak laku maaa ..

Berang sungguh akaq Wan Jijah bila dimaklumkan bahawa MCA sudah semakin berubah dan berani menghadapi DAP secara strategik dan teratur. MCA telah membuat keputusan untuk bertambah agresif dalam meraih undi sokongan orang Cina dalam PRU 13 mendatang. 

DAP mula mempertikaikan dan mempersoalkan barisan jelitawan MCA yang gambar mereka tersebar luas di internet sejak Perhimpuan Agung MCA. DAP mendakwa jelitawan tersebut adalah 'MCA Angels' yang telah di upah. Ketua Beliawanis MCA Tee Hooi Ling menyangkal dakwaan DAP tersebut. Menurutnya, para jelitawan 'MCA Angels' sudah lama menjadi ahli MCA.

Dato' Sri Liow Tiong Lai pun sudah semakin garang dan ganas apabila berikrar akan menubuhkan pasukan 'Sibertruper MCA- Tentera Dewa Naga'. Ramai pasukan sibertruper BN mula mencari nombor talipon Dato' Sri Liow. Seeloknya berlaku kerjasama erat antara semua sibertruper BARISAN NASIONAL. 

Begitulah sikap cauvinistik rasis ekstrim DAP terhadap MCA. Sebarang perkara berkaitan dengan BARISAN NASIONAL dan parti komponennya , DAP akan segera menuduh bermacam-macam , melatah seperti Ah Soo kehilangan Char Kuey Teow. Mereka fikir BARISAN NASIONAL suka upah mengupah seperti mereka sendiri lakukan dengan pasukan 'Mei Hua' mereka. 

Tahap prejudis dan cara DAP berpolitik semakin memualkan dan meloyakan tekak. Kepada semua pemimpin-pemimpin muda DAP bersedialah untuk digantikan dengan MCA ANGELS -DEWI PENYELAMAT dan pasukan sibertruper MCA -TENTERA DEWA NAGA! Mana pulak nombor talipon Dato' Seri Liow nie .....

TEPUK DADA TANYA IMAN!

JOM BELI UNDI KAK WAN AZIZAH SEDIAKAN RM220 BILLION.

Ni kira deposit tau akaq beli undi ..
Akaq dah sediakan RM220 Billion


Tak usah lah kata Pakatan 'Tipu' Rakyat tak membeli undi. Rasuah Politik pasal membeli undi ini amalan darah daging DAP-PKR-PAS. Di Galas, Pok Nik kantoi membeli undi orang Asli untuk menutupi kelemahan dasar perlaksanaan Ladang 'Wakil' Rakyat. Guan Eng membeli undi orang Cina melalui pengisytiharan 'Hapuskan ISA' dan 'Hapuskan Kuota' . PKR membeli undi pihak atas pagar melalui pembayaran 20ml air, polisi MES, penjualan aset-aset Yayasan Selangor dan banyak lagi. DAP pula membeli undi orang Melayu melalui pemberian wang RM100, menaikkan elaun imam dan membayar kos perubatan Mat Syabu!

Barisan Nasional di tuduh oleh Pakatan 'Tipo' Rakyat mengamalkannya juga. Tuduhan itu bertujuan menyaingi Barisan Nasional dalam meraih undi. Difikirkan dan dipertimbangkan, amalan-amalan yang dilakukan oleh kesemua parti politik sebelum, semasa dan selepas pilihanraya banyak menguntungkan rakyat. Ya la rakyat pun sudi menerimanya yea tak? Secara tak langsung rakyat sendiri yang 'menjual' undi. Cuma terpulanglah kepada kelompok pengundi samada hendak menjual kepada pembida tertinggi atau hanya menerima saja.

Paling cerdik dalam permainan ini adalah kelompok pengundi Cina samada di luar bandar atau di bandar. Pengundi Cina lebih banyak 'menjual' undi mereka untuk mendapatkan polisi-polisi yang menguntungkan mereka. Berbanding dengan pengundi India dan Melayu yang rata-rata melejeh air liur untuk mendapat 'projek'. Pada kali ini mungkin pengundi Melayu dan India perlu tukar strategi pemasaran penjualan undi mereka. Jual undi anda untuk mendapatkan semaksimum 'projek' dan 'polisi' yang menguntungkan! Kita patut mengujinya dan kita lihat pihak mana yang lebih berani menggadaikan maruah parti politik mereka.

'UNDILAH' bermakna 'BELILAH' dan 'JUALLAH' undi anda. Persoalannya kelompok pengundi manakah yang lebih pintar dalam strategi pemasaran 'penjualan' undi mereka. Hamba hendak 'menjual' undi hamba kepada pembida yang sanggup menjadi Pemerintah Adil Saksama. Harga Pembelian RM220 Billion Pakatan 'Tipo" Rakyat tidak menarik langsung hati hambe kerana tiada pakej Pemerintah Adil Saksama. Hamba buka bidaan sekarang .....

TEPUK DADA TANYA IMAN!


LU CIBAI LA NAMEBABEWEE TUIHHHH!


hELO .. hELO ..hELO.. namebabewee tadi malam lu sutak kongkek kaa? Lu memang manusia cilakak suwey ... Lu suke makan cabai .. lu raaser pedas .... lu jadi  CEEBAIIII! ...

BAJET LELONG 220B ALAMAK KAK WAN AZIZAH KANTOI LAGI!

Dalam Bajet Lelong 220B, Pakatan 'Tipo' Rakyat menekankan mengenai pembayaran ELAUN & GAJI kononnya lebih BERKEBAJIKAN,
Pakatan Rakyat akan melaksanakan bayaran suri rumah sebanyak RM1,000 dalam tahun 2012 kepada mereka yang layak, untuk mengurangkan bebanan keluarga dan menggalakkan suri rumah menabung melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Ini akan membabitkan peruntukan RM2 bilion.
 Pada 2008, JANJI YANG SERUPA dinyatakan di dalam MANISFESTO BERSAMA PKR-PAS di Selangor Setakat pada hari ini berapakah jumlah suri rumah sepenuh masa yang menerima elaun tersebut (Manisfesto 2008) daripada pentadbiran Pakatan 'Tipo' Rakyat? KOSONG! Setakat JANJI PELESU sahaja. 


MALU WEHHHHH .. PENYOKONG PAKATAN 'TIPO' RAKYAT DI TIPO BERKALI-KALI ATAS BENDA YANG SAMA !

TEPUK DADA TANYA IMAN!


BAJET LELONG RM220 BILLION JAWAPAN TUN BUAT KAK WAN JIJAH TERKEDU.

Jom kita dengar apa komen Tun Dr Mahathir (TDM) mengenai Bajet Lelong RM220 billion Pakatan Haramjadah.  TDM dengan sinis berkata :-

Dulu depa janji bulan dan bintang .. La nie depa janji nak belanja duit takda

Senang nak belanja duit yang kita takde. (Duit) yang kita tak kawal (memang) senang mahu belanja. Kita boleh buat apa pun janji mahu beri 20% royalti minyak. Memang boleh janji sebab tak jadi kerajaan. Janjilah asalkan boleh menang (pilihanraya). Ini biasa malah Obama berjanji untuk menutup Guantanamo Bay (pusat tahanan) tetapi sampai sekarang tak tutup lagi. Tetapi beliau dipilihlah. 
Sekarang kita dengar pula komen Datuk Seri Noh Omar , Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani. Komen Datuk Seri Noh Omar seperti berikut:-

Cukup-cukuplah Nuo ko bohong ........
Kita dah beri banyak (subsidi) .....gula, beras, minyak, kerajaan dah bagi subsidi. Namun kita tak buat promosi mengenai apa yang dah kita buat dan biarkan rakyat rasa seolah-olah tak dapat apa-apa bantuan daripada kerajaan. 
Macam di Selangor dululah, nak beri macam-macam tapi akhirnya tak buat juga. Sepatutnya mereka bantulah sikit-sikit tapi tak laksanakan apa yang dijanji dalam manifesto parti itu.
Pembangkang perlu praktikal, baru dia tahu langit tu tinggi atau rendah. Tak mudah memerintah .... yang betul-betul macam Najib (Datuk Seri Najib Tun Razak)
Itu betul sebab apa yang Perdana Menteri cakapkan dilaksanakan dan bukan hanya sekadar menyedapkan telinga pendengar.
Saya dah Campurtangan ... yeeehakkkk !

Pakatan Haramjadah menyediakan Bajet Lelong RM220 Billion  untuk tujuan apa dan disasarkan kepada siapa sebenarnya? Jika anda meneliti satu persatu secara terperinci bajet tersebut, terlalu banyak ruang kosong tanpa perincian ke atas angka-angka yang diberikan. Data-datanya terlalu selektif dan tiada penerangan lanjut diberikan mengenai data-data tersebut. Terlalu prejudis dan tidka praktikal.

Rasionalisasi yang diberikan di dalam Bajet lelong RM220 Billion tersebut terlalu umum dan bersifat logik mudah.Perbandingan jumlah subsidi kepada GLC dan IPP tidak dinyatakan justifikasi rasionalisasi kenapa Kerajaan Barisan Nasional melakukannya. Ianya tidak memberikan gambaran sebenar amalan pemberian subsidi.  

Anda berfikirlah secara waras dan rasional. Banyak bertanya kepada yang lebih tahu. Jangan hanya menilai kulit sahaja. Pecahkan ruyung baru dapat sagu nya. Pecahkan kotak pemikiran logik mudah barulah anda nampak rasionalnya apa yang kerajaan Barisan Nasional lakukan selama ini.Barulah anda nampak betapa tidak rasionalnya Bajet Lelong RM220 Billion Pakatan Haramjadah punya.

TEPUK DADA TANYA IMAN!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...