Rabu, 8 Jun 2011

HOI BANGUN ! BANGUN ! HARI SUDAH TINGGI

Cepat-cepat lah membaca entri terkini matkilaupenang yang memberikan fakta yang sungguh mengejutkan mengenai perbezaan besar antara jumlah penduduk di Pulau Pinang dengan jumlah pengundi berdaftar.

1. Betul apa yang mat kilau penang tulis dalam blognya mengenai jumlah perbezaan yang begitu ketara antara jumlah penduduk Melayu di Pulau Pinang yang melebihi penduduk Cina tetapi jumlah pengundi berdaftar Cina melebihi pengundi berdaftar Melayu. Hairan bin Ajaib! Mungkin ada seorang pemimpin veteran di Utara sepatutnya lebih peka mengenai isu ini daripada sibuk bising tidak dapat projek sebagai habuan.

2. Seterusnya, matkilaupenang juga mempertikaikan kenapa peruntukan sejumlah RM4 juta bagi kepentingan Melayu hanya digunakan untuk urusan pentadbiran? Sudah jadi terlalu mahalkan kos pengurusan di Pulau Pinang? Apapun kita tunggu sajalah pendedahan selanjutnya olej matkilaupenang kerana dia yang timbulkan isu tersebut.

3. Apapun terimakasih kepada matkilaupenang yang telah bekerja keras dan memberikan kepada kita maklumat yang sungguh memeranjatkan mengenai perbezaan jumlah penduduk Melayu dengan Cina antara jumlah pengundi berdaftar Cina dengan Melayu di Pulau Pinang. DAP simpan pengundi hantu kot dan ada pemimpin veteran di Utara terlalu sibuk mengenai agenda Melayu di luar sehingga terlupa hendak tengok dalam negerinya sendiri.

Agenda Melayu bukan suatu agenda untuk dijadikan sebarang batu loncatan kepada mana-mana pihak persendirian dalam menunjukkan kejantanan ayamnya. Agenda Melayu adalah untuk Melayu agar dapat berdiri sama tinggi dan duduk smaa rendah tanpa perlu melakukan diskriminasi terhadap kaum lain. Jangan jadi macam Hanna Yeoh yang keliru mengenai bangsa anaknya, TEPUK DADA TANYA IMAN.

ANAK BANGSA APA? KELUCAHAN MELAMPAU HANNA YEOH.

Hanna Yeoh contoh pemimpin tidak sedar diri. Angkuh sombong dan enggan menerima kenyataan bahawa anaknya adalah seorang warganegara Malaysia, sebagai seorang warganegara Malaysia dia berhak mengetahui keturunannya dari mana, Melayukah, Cinakah, Indiakah atau keturunan bangsatkah.
1. Bangsa Malaysia, itulah yang dituliskan oleh Hanna Yeoh dalam butiran kelahiran anaknya hasil perkongsian air mani hanyirnya dengan seorang warganegara Malaysia keturunan India. Kenapa dia tidak tulis sahaja keturunan anaknya itu CINDIA ? Atau pangkah sahaja lah kedua-dua ruangan pada keturunan Cina dan India. Susah sangkatkah? Mari kita minta Hanna Yeoh perjelaskan apakah TAKRIFAN UNDANG-UNDANG yang terpakai kepada jenis keturunan yang dia tulis tersebut? Kalau mengenai kewarganegaraan adalah di sebut sebagai WARGANEGARA MALAYSIA dan BUKAN WARGANEGARA MALAYSIA. 

2. Inilah sikap bangang yang seringkali dipertontonkan oleh pemimpin-pemimpin dapkrpas pada setiap masa. Itupun masih ada pula yang menyokong tindakan bangang tersebut. Apakah tujuan dan niat Hanna Yeoh berbuat bangang ? Hanya semata marah kerana perlu mengisi dalam borang kelahiran mengenai bangsa anaknya? Salah ke borang tersebut atau sebenarnya salah Hannah Yeoh yang keras kepala dan mahu tunjuk egoisnya konnnya dialah pejuang bangsa Malaysia? 

3. PAS baru sahaja bertukar jenama, kini DAP hendak bertukar menjadi PEJUANG BANGSA pula? Apa punya bahlol.

KIta ucapkan tahniah ke atas kelahiran anaknya Hannah Yeoh kepada ibu dan bapanya dan kita berharap agar anaknya tidak menjadi bangang seperti ibunya tetapi menjadi lebih cerdik daripada ibunya dalam menyatakan kepada dunia, SAYA ANAK MALAYSIALAH MUMMY!. TEPUK DADA TANYA IMAN

HAMBOI PEMIMPIN JENIS APA INI, BISING BANGAT TAPI HAMPURAS.

Ada pemimpin yang baik dan ada pemimpin yang angkoh riya'. Ada pemimpin berjasa dan ada pemimpin banyak dosa. Kalau Pemimpin Kuat Kencing , Pengikutnya pula mulut hancing. Ada pemimpin cukup dengki jika ada pemimpin lain yang lebih hebat darinya. Apalah sangat sepinggan nasi kandaq dengan sebungkus rokok Dunhill.
1.  Apabila kita mengkritik pemimpin, kita mesti tahu apakah yang kita kritik dan kalau hanya setakat mengkritik selepas kekenyangan sepinggan nasi kandaq dan menghisap sebungkus Dunhill apa manafaatnya kritikan tersebut kepada rakyat? Mengkritik pemimpin bukan seperti mengkritik hasil seni video ala seksual si Gambit Bangang, 

2. Kita mengkritik pemimpin untuk membetulkan tindakan salah pemimpin tersebut agar rakyat mendapat manafaat daripada kritikan itu. Jika hanya mengkritik pemimpin semata-mata kerana tidak dapat habuan projek, kritikan itu bersifat hendak kenyang sendiri dan bukan untuk rakyat, Dalam mengkritik pemimpin, kita bukan mengkritik peribadinya tetapi polisinya dan tindakannya sahaja. Jika mengkritik peribadi pemimpin hanya semata hendak namapk seperti vokal mokal, apa faedahnya kepada rakyat?

3. Kita akui memang wujud pemimpin spesis sotong motong dan jerung putih. Malanglah bagi kita jika tidak mengenal mana pemimpin Intan dan mana pemimpin spesis sotong motong jerung putih. Bila kita hendak mengkritik maka bersedialah kena kritik dan andaikata bila kritikan berbalas dan terasa pedas, jangan makan nasi kandaq banyak-banyak tapi kepedasan itu bisa hilang dong dengan sebatang Gudang Garam. 

4. Kita wajar menyokong tindakan dan polisi baik daripada pemimpin dan  dalam masa yang sama bersangka baik kepada mereka. Janganlah pula hendak menghentam pemimpin yang mahu membaikpulih mana-mana GLC yang sebelum ini di ratah oleh kerakusan seorang pemimpin veteran yang kini bergiat cergas dalam senilakon lucah. di sebelah pihak sana. Jika hanya hendak mengkritik bagi menaikkan nama kembali dalam bidang kepimpinan pakata saya hadiah sekeping cermin kepadanya agar dia melihat betul-betul wajahnya seiras siapa.

Kesemua prestasi GLC yang  ditubuhkan oleh seorang pemimpin berjiwa rakyat pada awal 70an, begitu merundum prestasinya kerana di ratah dan di mamah oleh seorang pemimpin veteran yang amat handal beraksi di atas katil. Pemimpin veteran tersebut masih mempunyai jejuak yang berangan-angan mahu menjadi adiwira kerana gagal mendapat habuan projek. Kalau setakat bising tap hampuras lebih baik letak jawatan. TEPUK DADA TANYA IMAN,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...