Sabtu, 13 Ogos 2016

KRONIK - AL TUN MAHATHIR MOHAMAD, LEJEN LAKON LAYAR POLOTIK DEWA & JIN.Bismillahi 
Assalamu'alaikom 

Puak anti Najib baru sahaja umumkan penubuhan parti baharu dengan nama Parti Pribumi Bersatu Malaysia. Kenapa mereka gunakan "Pribumi Bersatu" pun ambe kurang pasti sebab majoriti cuma bercakap mengenai niat & tujuan penubuhan sahaja. Maka ambe tak berani lah nak buat spekulasi nujum pa belalang cam para cendawan cendikiawan cerdik-tak-boleh-nak-lawan. 

Pasal Parti Pribumi Bersatu Malaysia atau ambe sebot Parti Mat Bunga kerana menggunakan logo saduran logo klinik botox dan bunga raya kebangsaan, parti nni baru di peringkat Pro-tem / Penajaan dan masih di pejabat Pendaftaran Pertubuhan (tak pasti samada benar atau tidak permohonan di buat atau sekadar acah-acah tarian zapin). 

Dalam Perlembagaan cuma di sebot Melayu dan Bumiputera Sabah & Sarawak. Istilah Pribumi takde dalam Perlembagaan. Maka, suku pribumi mana yang Tun Mahathir maksodkan?

Kebetolan, nama Pribumi sangat mirip dengan Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) yang turut di taja Tun Mahathir dan dikepalai Dato' Ibrahim Ali (Tok Him).

Logo yang nak digunakan ialah Bunga Raya. Waima Bunga Raya dah di-isytihar sebagai Bunga Kebangsaan tapi Bunga Raya ni bukanlah tumbuhan bunga-bungaan tempatan. Orkid, Melor, Rafflesia, Teratai dan Kemboja adalah bunga-bungaan tempatan. Dan amat sinonim dengan lejen-lejen tempatan berbanding Bunga Raya.

Asalnya Bunga Raya ni adalah bunga yang di impot masuk dari luar. Kurang lebih macam Mahathir Mohammad jugak lah. Kemudian kawin campor dengan Melayu Peranakan. Dapat zuriat pun masih dalam kategori Melayu Peranakan. Mendapat tuah badan bila menjadi ahli UMNO 1946 yang diharamkan pada 1988 atas usaha beliau sendiri.

Yang diwar-warkan oleh penaja Parti Mat Bunga ialah mereka keluar parti Mahathir 1988 yang ganti UMNO 1946  (ada yang kena pecat sebab melanggar tatatertib yang amat serius) kerana berniat untuk tombangkan Najib yang dulu mereka penaik dan kini mereka tak suka.

Hamboi, diaorang ni, kejap suka kejap benci. Macam takde pendirian dan macam anak Raja Dewa merajok bila tak dapat kawin dengan anak Raja Jin. Apa yang diaorang suka pun kita dah tak tahu. Kesukaan para Dewa & Jin kalo ikot Hikayat-hikayat lama Melayu memang pening kepala nak layan kesukaan para Dewa & Jin. Dah tengok cerita Hollywood THE GODS OF EGYPT? Pilem itu dalam kategori pilem Bahasa Amarika di dalam Amarika (Bahasa Amarika ialah Bahasa Melayu). 

Maka, Parti Mat Bunga ni belom lagi rasmi dan belum diluluskan pendaftaran. Tapi publisiti dah macam pernah bertanding 13 PRU sejak merdeka.

Ramai yang "terlupa" nak tanya kepada pihak penaja parti Mat Bunga, apakah halatuju mereka sekiranya mereka dapat tombangkan BN tapi Najib masih Perdana Menteri? Atau tiba-tiba, Najib umumkan Mahathir Mohammad atau Anwar Ibrahim, atau kedua nya sebagai Menteri Kewangan dan Naib Perdana Menteri?

Kita kena ingat, Mahathir Mohammad amalkan Budaya Polotik Machiavelli yakni "Takde Mana-Mana Orang Akan Lama Menjadi Musuh atau Kawan Dalam Polotik". Terbokti pun akhir-akhir ini, bila Mahathir Mohammad berpelok cium sakan dengan Kit Siang dan Guan End. Dan, kembali cemolot dengan Anwar Ibrahim. Kerana pada masakini, Najib yang dulu nya taat setia patoh kepada nya semasa menjadi Presiden Parti nya dan PM, adalah musuh nya yang paling ketat. 

Jadi, senario semakin pelik lah. Kejap kawan, kejap musuh. Mana satu nak ikot ni? Lalang pun tak camtu. memang pelik lah, orang yang sehebat Mahathir Mohammad akhirnya gagal nak tombangkan Najib seorang diri selama bertahun-tahun. Di mana, Mahathir Mohammad kena keluar dari partinya, anak nya di pecat dari jawatan MB Kedah dan sekutunya pun turut di pecat. Dah hilang ke kehebatan Mahathir Mohammad?

Atau, kita hanya sekadar melihat suatu tontotan Lakon Layar Polotik Terhebat bagi kategori pilem Bahasa Amarika di Luar Negara Amarika?

Ada lagi .. tunggu ilham dinihari nanti yer.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...