Ahad, 7 Julai 2013

WELL DONE DATUK JAHARA - KETUA PEMBANGKANG HIDUPKAN KEMBALI SEMANGAT JUANG

Ketua Pembangkang Dalam Regim DAP Pembunuh Demokrasi P.Pinang.
Datuk Jahara Abdul Hamid. 

Pening kepala Regim DAP Pembunuh Demokrasi Pulau Pinang berhadapan dengan ketua pembangkang. Speker DUN P Pinang pun sudah merasai bahang panas kerusinya. Regim Pembunuh Demokrasi DAP di Pulau Pinang kini sedang menggali jirat mereka sendiri.

PULAU PINANG 3 Julai - Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang yang sedang membahaskan ucapan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas hari ini panas apabila Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid (BN-Teluk Air Tawar) mempersoalkan satu persatu kepincangan pentadbiran kerajaan DAP Pulau Pinang.

Ketegangan mula timbul apabila Jahara mempertikaikan tindakan Speaker, Law Choo Kiang tidak membenarkan sesi soal jawab kali ini dengan alasan kekangan masa. Jahara berkata, perkara itu mencatat sejarah baharu dalam DUN kerana tidak pernah berlaku sebelum ini.

 "Ini sesuatu yang mendukacitakan kerana sesi soal jawab adalah penting dalam demokrasi dan saya melihat keputusan ini sebagai hukuman mati ke atas sistem demokrasi dalam dewan akibat keangkuhan kuasa mutlak yang ada pada kerajaan negeri," katanya semasa sidang DUN Pulau Pinang Ke-13 di sini hari ini.

 Bagaimanapun kenyataan Jahara menimbulkan rasa tidak senang Jagdeep Singh Deo (DAP-Datuk Keramat) dan meminta Jahara menarik balik kenyataannya. Jahara bagaimanapun enggan berbuat demikian dan mempertahankan hujah beliau dan memberi amaran kepada Jagdeep supaya tidak mengherdiknya.

 Pertikaman lidah itu akhirnya dileraikan dengan campur tangan Speaker yang meminta semua wakil rakyat menghormati keputusan yang telah dibuat. Jahara kemudian meneruskan perbahasannya dengan membangkitkan pelbagai isu seperti Akaun Perumahan Bumiputera, sistem penyampaian maklumat, projek mega dan pelancongan yang sekali lagi tidak disenangi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kerajaan negeri DAP.

 Beliau memberitahu, dalam aspek pendapatan isi rumah dan pemilikan hartanah, golongan bumiputera di negeri itu terus ketinggalan berbanding kaum Cina dan India.

"Perkara ini menjadi semakin kronik apabila harga rumah khususnya di bahagian pulau melonjak sehingga 137 peratus dan tidak mampu dibeli oleh rakyat di daerah Timur Laut terutama bumiputera. "Unit Komersial Bumiputera pula hanya sebanyak dua peratus dan hampir kosong jika tidak dimiliki oleh Mara dan UDA," katanya.

R.S.N. Rayer (DAP-Seri Delima) kemudian bangun mencelah dan mengatakan keadaan itu berpunca daripada salah UMNO.

Bagaimanapun, Jahara menempelak Rayer dengan mengatakan beliau tidak menyebut soal parti sebaliknya bercakap untuk kepentingan rakyat.

Bravo ! Bila Suara Minoriti Lebih Kuat Daripada Majoriti Kerusi.


Pada Hukum Akal, Hukum Syara' dan Hukum Adat, adalah mustahil pada kesemuanya; sesuatu itu berlaku dengan sendiri. Semuanya berlaku kerana ada asbab dan musabab. Adanya asbab dan musabab kerana ada yang mengaturkannya. Yang Maha Berkuasa mengaturkan dan menetapkan hukum asbab dan musabab. Manusia hanya mampu mempelajarinya sahaja. Bila kanak-kanak cina Malaysia mula dicinabengkan oleh kecinabengan DAP, berlakulah perkara-perkara di atas. Pasar Ramadan tidak dibenarkan. Melayu di seru keluar dari Tanah Melayu. Orang Islam di seru bebas murtad. Dan macam-macam lagi cabaran terbuka isu sensitiviti menyentuh kepentingan Melayu dan Islam. Kenapa perkara ini boleh berlaku? Adakah awajar dibiarkan saja?

Pepatah Melayu menyebut, 'Buat Baik Berpada-pada, Buat Jahat Jangan Sekali' dan 'Alah Bisa Tegal Biasa'. Begitu juga, 'Kaduk Naik Junjung'. Konflik yang sengaja dibangkitkan oleh suara-suara minoriti ini hanya bertujuan untuk mencabar 'Kuasa' kerusi majoriti. Jika ianya masih dibiarkan berterusan dengan sedikit tindakan, lama-kelamaan perkara tersebut menjadi satu 'tabiat' yang di terima. 

Contoh terbaik ialah apa yang sedang berlaku di Mesir.
Apabila tindakan tak demokratik menggulingkan kerajaan sebelumnya di terima, kini tindakan tak demokratik yang sama digunakan untuk menggulingkan kerajaan yang di pilih rakyat. Tindakan itu pula tidak di anggap sebagai salah dan tidak demokratik. Tetapi sudah di terima oleh rakyat Mesir sebagai Amalan Kebiasaan. Walhal ianya hanya satu penipuan politikal sahaja. 

Apabila Melayu menjadi terlalu mengalah, maka Kuasa Politik Melayu dikalahkan. Bila itu berlaku, yang kalah ialah Melayu tak kira dari parti mana sekalipun. Dan yang menang ialah DAP. Dan dalam DAP yang berkuasa penuh ialah puak-puak Sosialis Religus Kristian (ajaran sesat Kristianiti). 

Semasa Melayu berkuasa dan memegang tampuk kekuasaan politikal, semua rakyat berbilang bangsa mampu hidup harmoni dan menghormati sesama sendiri. Tapi bila DAP menumpang kekuatan PKR dan PAS; polarisasi kaum kembali semula. Bayangkanlah, MB Selangor adalah Melayu dan beragama Islam, tapi tak mampu nak menghalang tindakan MPKj. EXCO PBT hanyalah seorang dan beberapa orang ahli Majlis MPKj, itupun PKR dan PAS tak mampu mampu nak bantah dan halang. Apa guna kuasa jika yang berkuasa adalah orang lain? Apa yang Melayu dapat bila benci UMNO/BN? Melayu cuma dapat sifar-manafaat sahaja. Semua kehendak dan kepentingan Melayu, DAP PKR PAS tak jaga dna pelihara pun. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...