Jumaat, 15 Jun 2012

PAKATAM SELANGOR AKUI MEREKA TAK CERDIK.

1MALAYSIA 1SUARA 1MATLAMAT
SAYANGI SELANGOR YAKINI BN 
JADIKAN HARI ESUK LEBIH BAIK DARI HARI INI 


SHAH ALAM 14 JUN : Laporan yang digunakan untuk justifikasikan projek mega Langat 2 bagi memindah air mentah dari Pahang ke Selangor, tidak tepat and mengandungi kelemahan.
Malah laporan itu, Kajian Sumber Air Negara 2000 (NWRS2000), tidak mencerminkan tahap penggunaan air sebenar di Selangor dan didakwa cuba memperbesarkan tahap permintaan air bagi mewajarkan projek berharga RM 6 billion itu.
Menurut Dr Lee Jin dari pertubuhan Coalition for Sustainable Water Management (CSWM) statistik permintaan air di Selangor yang dikeluarkan oleh Kerajaan Pusat ini jauh tersasar dari realiti sebenar.
“Kajian NWRS menunjukkan beberapa kelemahan seperti angka bagi permintaan air perkapita sengaja ditambah.
“Kaedah untuk menganggar permintaan alam industri air dan pertumbuhan ekonomi turut menampakkan kecacatan.
“Ia sengaja dilakukan untuk meningkatkan keraguan terhadap daya maju perancangan Negeri Selangor untuk ambil alih pengurusan air dan cubaan mewajarkan projek pemindahan Air Mentah Pahang-selangor.
“Pada tahun 2009, CWSM menjalankan analisis laporan NWRS 2000 kerana Pakatan Rakyat tidak percaya anggaran permintaan air yang digunakan untuk mewajarkan pemindahan air dari Pahang ke Selangor,” ujar Dr Lee Jin dalam kertas kerjanya yang dibentangkan di Forum Air Selangor baru baru ini.
Kerajaan Pusat sedang mendesak Selangor untuk meluluskan projek Langat 2 kerana ia mendakwa Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya akan mengalami masalah bekalan air pada masa akan datang.
Manakala Kerajaan Selangor berpendirian projek tersebut terlalu mahal dan tidak diperlukan kerana Selangor mempunyai kebolehan untuk membekalkan air dengan cukup jika industri air distruktur semula.
Malah Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pernah berkata harga air akan melonjak sebanyak 100 peratus jika Langat 2 dibina. Manakala penstrukturan semula lebih menjimatkan dan harga air tidak akan naik lebih dari 12 peratus.
Forum yang dihadiri kira-kira 200 jemputan itu memperlihatkan sebanyak sembilan kertas kerja dibentangkan oleh pakar industri air dan agensi pengurusan air Selangor seperti Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN).
Forum itu bertujuan membincangkan isu-isu berkaitan penyusunan semula industri air di selangor seperti yang termaktub dalam Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (WSIA).
Turut hadir Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, MP Klang Charles Santiago, MP Petaling Jaya Utara Tony Pua, MP Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad dan Exco Selangor Dr Xavier Jayakumar.
Akhirnya Pakatam Papantanda Selangor mengakui bahawa mereka tak secerdik mana-mana pihak apabila mereka gagal membuktikan kebenaran dakwaan CWSM yang merujuk laporan pada tahun 2009. Helo sekarang ini tahun 2012 dan angka pertambahan penduduk semakin meningkat serta bertambah pesatnya perkembangan industri dan kegiatan ekonomi kerana kebijakan pemerintahan terdahulu (BN). 

Helo CWSM bagaimana pula dengan kadar pencemaran sungai-sungai di Selangor yang semakin hari semakin tinggi dan tiada sebarnag tindakan oleh Pakatam untuk memulihkan sungai-sungai Selangor dari kandungan raksa dan ammonia yang amat tinggi?

Helo CWSM bagaimana pula dengan kadar sedimen dan lumpur dan sampah sarap yang turut mencemari sungai-sungai Selangor ? Ini menjadikan sungai-sungai di Selangor sudah tak berapa selamat lagi untuk digunakan dan kos rawatan amat tinggi.

Lagipun siapalah CSWM ini kan. Sejak bila ditubuhkan dan siapakah pengasasnya dan adakah boleh dipercayai ?

Betullah kata Noh Omar, Forum Air Selangor buang masa, buang tenaga dan bazirkan duit rakyat tapi penyelesaian tiada sebab Pakatam tak cerdik-cerdik lagi.

NIK AZIZ DAN TUAN IBRAHIM SANGGUP PIKUL DOSA TAK TUNAI HAJIJ

1MALAYSIA 1SUARA 1MATLAMAT
SAYANGI SELANGOR YAKINI BN 
JADIKAN HARI ESUK LEBIH BAIK DARI HARI INI. 

Di petik dari blog jeffrydamien 


Nik Aziz , Mursyidul Am PAS dan Menteri Besar bagi PAS KELANTAM akhirnya bersuara dalam isu penangguhan Haji kerana Pilihanraya- Sinar Harian  jom baca kenyataan Nik Aziz tersebut:-
Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, haji bukan ibadat yang perlu disegerakan. 
Mursyidul Am Pas itu berkata, Rasulullah SAW sendiri menunaikan haji pada tahun ke 10 Hijrah meskipun wahyu wajib haji turun pada tahun keenam Hijrah lagi.
"Ini menandakan ibadat haji tidak mesti dibuat segera," katanya. Nik Aziz berkata, perkara itu yang membuat beliau berasa pelik terhadap sistem haji di negara ini.
"Apa yang pelik berlaku di tempat kita, apabila tersenarai nama di Tabung Haji, kena pergi selalu (segera). Nabi Muhammad sendiri tunai haji pada tahun ke-10," katanya. 
Dalil itu, kata Nik Aziz menunjukkan Islam membenarkan penganutnya menangguhkan haji walaupun sudah tersenarai dalam kumpulan yang layak menunaikan ibadat tersebut. 
Dalam pada itu, beliau tetap meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya memberi jaminan tidak akan mengadakan pilihan raya pada musim haji kerana ibadat itu sangat penting bagi umat Islam.
"Isu ini tak akan berbangkit kalau Umno yang jadi kerajaan faham kepentingan orang Islam. Fahamlah sikit bagaimana susah orang nak pergi haji, baik Pas mahupun Umno. Bukan senang nak dapat peluang buat haji.
"Oleh itu, saya minta janganlah buat pilihan raya pada musim haji dan juga pada musim perayaan," katanya. - SH
Berikut adalah kenyataan Tuan Ibrahim Tuan Man sebelum dari kenyataan Pok Nik tersebut:-
BERIKUT IALAH KENYATAAN PENUH TUAN IBRAHIM YANG DIHANTAR KEPADA MEDIA PAGI KHAMIS
Isu tangguh haji masih hangat diperkatakan oleh media-media pro Umno.
Kenyataan saya yang dibuat pada Jun 5 kepada Selangorku yang menyeru “ahli PAS yang terlibat secara langsung dalam pilihan raya” – dalam kata yang lebih spesifik – “calon atau wakil calon atau agen parti seperti pengarah pilihanraya” telah diputarkan seolah-olahia ditujukan kepada semua umat Islam di Malaysia 8 hari kemudian oleh Utusan Malaysia.
Namunbegitu, ia tidak hairan – selepas  kontroversi PTPTN yang menampar muka sendiri, jawapan-jawapan menteri di parlimen yang memang susah untuk ditonjolkan di muka depan, bertambah pula laporan-laporan antarabangsa mengenai isu Scorpene – mereka perlu mencari sesuatu untuk mengalih pandangan rakyat.
Bajet 2013 yang disebut bajet pilihanraya akan diumum pada September 28. Tarikh Hari Raya Haji adalah 26 Oktober.
Sudah ada bayangan pilihanraya umum 1985 di musim haji bakal berulang.
Isu tangguhhaji ini sebenarnya mudah – betulkah PRU-13 akan diadakan di musim haji?
Masalahnya tiada yang tahu.
Apakah mungkin PRU-13 diadakan di musim haji?
Masalahnya ialah mungkin.
Apakah yang perlu dilakukan jika PRU-13 diadakan di musim haji?
Salahkan perdana menteri? Itu hak beliau, walaupun PAS memang membantah jika PRU-13 diadakan di musim haji.
Adakah orang-orang Umno yang terlibat dengan PRU-13 akan pergi menunai haji? Calon,wakil calon dan agen parti seperti pengarah pilihanraya akan terus juga dengan niat menunai haji.
Tiada yang bertanya.
Walhal,soalan yang patut difokuskan ialah wajarkah perdana menteri mengadakan pilihanraya di musim haji?
Jawapannya jelas tidak.
Apakah jaminan ia tidak berlaku?
Tiada.Sebab itu PAS mendesak perdana menteri bagi jaminan. Dan tekankan “SEKIRANYA”Umno demi untuk menang, mengadakan PRU di musim haji, ahli PAS yang terlibat terus dengan PRU-13 yakni “calon atau wakil calon atau agen parti seperti pengarahpilihanraya” disarankan tangguh haji.
Golongan ini dalam PAS, ramai yang sudah menunaikan haji – mereka adalah veteran. Dalam Umno tak pasti pula.
Isu ini adalah mudah.
Kalau yang cadang tu ialah timbalan perdana menteri atau menteri Umno tentu keadaan dan komentar akan berubah menyokong habis-habisan. Jadi isunya bukan menangguhkan haji sebenarnya siapa yang buat cadangan itu.
Tapi Umno merumitkannya kerana ia tahu, isu sebenar memberi tekanan kepada perdana menteri untuk menyatakan satu tarikh pilihanraya.
Segalanya akan selesai jika tarikh pilihanraya diketahui lebih awal.
Tiada yang risau ingin menunai haji.
Tiada yang risau masa bercuti mereka sama dengan tarikh pilihanraya.
Bahkan,untuk seluruh warga yang bekerja, samada di pihak swasta mahupun kerajaan boleh merancang sebaiknya dengan tarikh pilihanraya diketahui.
Namun penyelesaian yang mudah ini bukan fokus akhbar-akhbar Umno.
Mereka perlukan talian hayat – mereka menilai isu tangguh haji ini sebagai isu yang boleh mengalih perhatian.
Betulla juga, tapi mereka terlupa, terbuta melihat bahawa perhatian kini beralih balik ke perdana menteri. 
So, bila perdana menteri nak buat PRU13? Musim haji ke? Calon Umno pergi haji ke taktahun ini? Boleh bagi jaminan tak buat PRU13 masa musim haji?
Senyum.
Tuan Ibrahim yang Tuan Man 
Ketua Penerangan PAS Pusat
Kesimpulannya ialah baik kenyataan daripada Hj Hadi Awang mahupun daripada Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pok Nik sendiri , kepimpinan PAS PUSAT bersedia untuk memikul sebarang dosa-dosa mereka  yang tidak menunaikan haji kerana terpengaruh dengan dakyah politik Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pok Nik. Sekurang-kurangnya Hj Hadi masih berfikiran waras dengan mensabitkan kenyataan Tuan Ibrahim sebagai Pendapat Peribadi, ya la kenyataan peribadi Tuan Ibrahim sebagai Ketua Penerangan PAS PUsat. Yea tak?

Seperkara lagi pandai-pandai plak Tuan Ibrahim dan Pok Nik tetapkan tarikh PRU 13 pada musin Haji . Senyum simpul.

PAKATAM NAK BUBAR DUN HADAPI KETAKUTAN PRU13.

1MALAYSIA 1SUARA 1MATLAMAT
SAYANGI SELANGOR YAKINI BN 
JADIKAN HARI ESUK LEBIH BAIK DARI HARI INI 


Negeri Pakatan Rakyat Patut Umum Tarikh Bubar Dun
ADA pandangan mengatakan bahawa Perdana Menteri Najib Tun Razak sedang bermain teka teki tentang tarikh pembubaran parlimen yang membuka jalan kepada proses pilihanraya umum yang akan datang.
Sedangkan yang memberi pandangan terlupa, Pakatan Rakyat juga sedang memerintah 4 negeri dan dari jumlah itu, 2 negeri sudah mengumumkan pendirian masing-masing secara terbuka untuk tidak membubarkan DUN bersamaan dengan tarikh pembubaran parlimen.
Malangnya, dua negeri ini (Selangor dan Pulau Pinang), tidak pula menyatakan dengan jelas, bila DUN akan dibubarkan, walaupun dalam masa yang sama, soal mendesak Najib mengumumkan tarikh sebenar pembubaran Dewan Rakyat sedang hebat diperkatakan dikalangan pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat.
Penulis boleh faham kenapa desakan dibuat, penulis juga boleh faham kenapa tarikh itu dibiarkan terapung di awangan untuk semua orang meneka.  Tapi penulis juga mahu semua orang tahu, ada soal intergriti dan kredebiliti yang sedang menjadi taruhan sekarang.  Soal ini penting kerana hanya inilah saja yang membezakan kita dengan BN.
Justeru, penulis dengan ini mendesak kepimpinan negeri Pulau Pinang dan Selangor, mengumumkan dengan segera tarikh sebenar DUN di negeri masing-masing akan dibubarkan supaya satu pilihanraya negeri dapat diadakan.
Selepas itu, penulis rasa baru layak kita mendesak Najib mengumumkan tarikh sebenar pembubaran Parlimen dan penulis yakin rakyat dibawah akan lebih selesa dengan pendekatan sebegini dan menaruh keyakinan yang tinggi terhadap Pakatan Rakyat.
Disitu saja kita sudah membuktikan kelebihan kita dibanding dengan BN yang dipimpin Najib.
Kalau Pakatan Rakyat sendiri  pun gemar bermain teka teki berhubung tarikh sebenar pembubaran DUN, kenapa nak dihairankan bila Najib juga menggunakan pendekatan yang sama.  Lagipun, pada pandangan penulis, ini bukan sangat tentang teka teki, ini tentang strategi dan kelebihan yang ada tapi tidak dipunyai oleh pihak musuh.
Semua perlu ingat, ini bukan tentang Najib, ini tentang polisi.  Sejak zaman berzaman polisi BN memang begitu, mereka menyimpan tarikh sebenar pilihanraya ini sebagai strategi mereka untuk mengukuhkan kuasa.  Pakatan Rakyat tidak perlu terikut-ikut dengan polisi BN dan haruslah berani menunjukkan pembaharuan.
Kalau Najib ada kelebihan di peringkat persekutuan, kita ada kelebihan sama di peringkat negeri yang kita kuasai.  Cuma yang perlu dibuktikan kepada rakyat sekarang ialah, kita tidak menyalahgunakan kelebihan tersebut dan berani mengumumkan tarikh sebenar pembubaran DUN kepada rakyat.
Kita buat dulu, kemudian baru minta orang lain untuk ikut, baru betul.
Petikan : suarapakatanrakyat.com
Antara perkara yang paling ditakuti oleh Pakatam ialah MENGHADAPI PRU 13. Bagi Pakatam PRU 13 ini ibaratkan pesalah yang telah disabitkan kesalahan dan menunggu hari kena gantung di tali gantung. Bagi menyembunyikan ketakutan itu, Pakatam berlakun mencaBar DS Najib untuk berdebat, desak DS Najib umumkan tarikh PRU 13, kutuk Sultan Johor, buat demo BERSIH , larang ahlinya pergi Haji dan macam-macam lagi lah. 

Jika benar PAKATAM TAK TAKUT NAK HADAPI PRU 13, APAKATA PAKATAM BUBARKAN DULU SEMUA DUN DI BAWAH PENTADBIRAN MEREKA PADA AKHIR BULAN JUN INI? ADA BERANI KA ? KALAU PAKATAM TIDAK BUBARKAN DUN-DUN TERSEBUT MAKA NYATALAH PAKATAM MEMANG BACUL DAN PENAKUT NAK HADAPI PRU 13. YEA TAK?

TEPUK DADA TANYA IMAN WA CAKAP SAMA LU
DAP MUSUHI ISLAM & MELAYU 
PKR MEMANG PENIPU 
PAS KELDAI DAP SEJAK DULU

NOH OMAR BALUN PAKATAM SELANGOR, MENDIDIH PANAS PAKATAM !


PARLIMEN 13HB JUN 2012: Noh Omar membidas keras sikap tidak ambil peduli Pakatam Papantanda Selangor yang hanya mementingkan diri mereka sahaja. Pakatam Papantanda lebih gemar bercakap dari bertindak dan itulah perbezaan ketara di antara kerajaan BN dengan Pakatam Papantanda di Selangor. Kerajaan BN sanggup membina loji air ke 34 tanpa banyak cakap. Pakatam Papantanda hendak meneruskan Pakatan Papantanda Selangor. 

Noh Omar turut menggesa agar Pakatam Papantanda Selangor mengambil tindakan tegas terhadap Pengurus   Besar Yayasan Selangor yang masuk ikut pintu belakang. Dalam perbicaraan syarikat , Pengurus Besar Yayasan Selangor, kroni rapik Pakatam Papantanda Selangor, sendiri mengakui membazirkan RM1.4 juta. Noh Omar menyatakan BN Selangor tidak yakin Pakatam Papantanda Selangor akan mengambil sebarang tindakan terhadap Pengurus Besar Yayasan Selangor kerana Pengurus Besar Yayasan Selangor sekarang ialah kroni kuat Pakatam Papantanda Selangor. Perlantikan Pengurus Besar Yayasan Selangor sekarang ini pun membelakangkan Panel Jawatankuasa Perlantikan Pengurus Besar Yayasan Selangor. Tiada kredibiliti dan ketelusan diamalkan oleh Pakatam Papantanda Selangor. 

Semua tindakan dan keputusan eksekutif Pakatam Papantanda Selangor melanggar peraturan negeri Selangor. Hamba amat yakin denagn penuh kepastian bahawa Pengurus Besar Yayasan Selangor sekarang ini tidak akan di ambil tindakan apa-apa pun oleh Pakatam Papantanda Selangor. Paling kuta pun akan naik lagi papantanda gergasi di seluruh Selangor mempaparkan Propaganda bodoh Pakatam Papantanda menghalalkan segala kejahatan. Masyuk lagi poket pemimpin, kroni dan nepotis Pakatam Papantanda!

TEPUK DADA TANYA IMAN WA CAKAP SAMA LU
DAP MUSUHI ISLAM & MELAYU
PKR KUAT MENIPU
PAS KELDAI DAP SEJAK DULU 

BODOHNYA PAKATAM SELANGOR TIADA TARA.

SHAH ALAM: Noh Omar mengulanginya pendirian tegas BN Selangor yang mahukan projek LANGAT 2 diberikan lampu hijau oleh Pakatam Selangor. Pakatam Selangor tetap berdegil enggan meneruskannya dengan alasan tujuh empangan sedia ada di Selangor melimpah ruah dengan air mentah yang sama taraf dengan bahan sisa toksik dari kilang dan bahan buangan najis dari kandang-kandang mega khinzir yang ada di Selangor. Punya lah kedekut Pakatam Selangor tidak mahu bekerjasama dengan syarikat-syarikat konsesi perkhidmatan air di Selangor disebabkan syarikat-syarikat tersebut lebih cerdik dan lebih rasional berbanding pemimpin-pemimpin Pakatam Selangor.

Meneliti semua kenyataan-kenyataan Pakatam Selangor mengenai alasan dan hujah mereka mengenai keengganan mereka meneruskan LANGAT 2 kita dapati ada tiga hujah utama yang paling bodoh mereka berikan kepada rakyat jelata, yakni:-
  1. Konsesi Perkhidmatan Air merampas Hak Rakyat: Hujah ini sudah di sangkal oleh Khir Toyo yang akhirnya beliau sendiri menjadi mangsa fitnah Pakatam mengenai pembelian bungalo. Umum ketahui bahawa air adalah sumber alam semulajadi. Kalau berhujah bahawa air adalah milik Allah Ta'ala maka semuanya milik Allah Ta'ala. tetapi Allah Ta'ala menjadikan semuanya untuk manusia menguruskannya bagi manafaat bersama Dalam WASIA sendirpun mengatakan bahawa kerajaan negeri menjual air mentah kepada syarikat konsesi air. Kenapa pula Pakatam masih menjual air mentah kepada syarikat konsesi jika Pakatam kata air itu Hak Rakyat? Kalau air itu Hak Rakyat maka terserlahlah kepada rakyat untuk menjual air mentah atau tidak. Keputusan menjual air mentah sepatutnya diberikan kepada rakyat bukan diputuskan di dalam pejabat Menteri Besar di waktu beliau alami klimaks di dalam jamban semasa aiskrimnya di kulum. 
  2. Bekalan Air Mentah Mencukupi: Di mana-mana di Malaysia ini semua sumber bekalan air mentah mencukupi. Persoalannya ialah samada air mentah tersebut boleh digunakan untuk buat mandi wajib, minum dan sebagainya. Di Selangor, kesemua sungai-sungai utama yang menjadi sumber air kepada tujuh empangan di Selangor sudah tercemar teruk. Apa EXCO kangkang Eli Wong lakukan? Mana ada Pakatam lakukan apa-apa untuk membersihkan pencemaran sungai-sungai di Selangor. Pencemaran tersebut bertambah teruk sejak empat tahun lalu akibat aktiviti pengambilan pasir secara berlebihan di bawah pentadbiran PAKATAM melalui KSSB milik Menteri Besar Incorporated. Apabila syarikat konsesi meminta kerjasama Pakatam Selangor melunaskan tanggungjawab membekalkan air mentah yang berkualiti tinggi, Pakatam Selangor buat derk sahaja. 
  3. Pakatam Selangor Mahu Bekalkan Air Bersih Terawat Pada Kadar Rendah: Ini janji palsu dan cek kosong sahaja ! Bandingkan dengan apa yang berlaku dengan janji Pakatam Selangor untuk beri Pendidikan Percuma apabila PTPTN dibekukan sementara waktu. Bandingkan juga dengan janji subsidi air kepada rakyat jelata Selangor di mana rakyat jelata yang menjadi penghuni di rumah pangsa tidak mendapat faedahnya sepertimana orang-orang kaya dan mewah yang ada kolam renang menikmati subsidi air.Bandingkan dnegan apa yang berlaku di Kelantan di mana PAS Kelantam tak mampu nak selesaikan masaalah bekalan air bersih selama berpuluh-puluh tahun. 
Pakatam tidak jujur dan cakap tak serupa bikin. Apa salahnya PAKATAM meneruskan Projek Langat 2 tanpa terlebih dahulu berunding mengenai usul tololnya untuk penstrukturan semula konsesi? Usul pensturkturan konsesi air sebenarnya tidak relevan langsung malah bukan untuk kepentingan rakyat jelata pun. Itu semua untuk mengisi poket dan kantung pemimpin Pakatam Selangor, kroni dan nepotis mereka sahaja. Sengaja dijadikan alasan untuk menjustifikasikan pemberhentian Projek Langat 2. Beginilah caranya Pakatam mempolitikkan isu air dan Projek Langat 2. Masih nak menyokong puak yang lebih pentingkan kerjaya politik mereka dari kepentingan rakyat jelata?

TEPUK DADA TANYA IMAN WA CAKAP SAMA LU
DAP MUSUHI ISLAM & MELAYU
PKR KAKI PENIPU
PAS KELDAI DAP DARI DULU  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...