Khamis, 8 Mei 2014

DIANTARA TERESA KOK, WEE KA SIONG, JOSEPH ENTOLOL MALAON DENGAN PRESIDEN ISMA, YANG MANA SATU ADALAH HASUTAN?SELEPAS LAWATAN OBAMA , DAN KENYATAAN OBAMA YANG 'MENASIHATI' ADMINISTRATIF NAJIB AGAR MENCIPTA ILUSI POLISI NON-RASIS, DAP-MCA KELIHATAN BEGITU MESRA RIANG RIA SUKAHATI. RENTETAN DARI ITU, MUNCULLAH KENYATAAN-KENYATAAN YANG BERSIFAT UGUTAN POLITIKAL DAN KENYATAAN BALAS. SUDAHKAH TIBA MASA UNTUK MENILAI SEMULA PERANAN MCA DALAM BN? TERMASUKLAH MENILAI SEMULA PERANAN WARGANEGARA MALAYSIA KETURUNAN CINA DALAM PEMBANGUNAN NEGARA? ARTIKEL INI BERUSAHA MEMBUAT PENILAIAN DARI KACAMATA MELAYU YANG NON-PARTISAN MENGUPAS DIATAS KEPENTINGAN UMUM DALAM KERANGKA SOSIAL KONTRAK DAN FASAL 153 PERLEMBAGAAN.
  1. Pertama, kita melontarkan kepada semua spesis politikus di Malaysia, apakah mereka benar-benar faham mengenai hak minoriti dengan hak majoriti dalam kerangka tatanegara demokrasi Raja berperlembagaan?

  2. Kedua, adakah semua spesis politikus di Malaysia, benar-benar faham apakah Hak Keistimewaan Melayu dibawah Fasal 153 Perlembagaan dalam kerangka Perjanjian 1957 dan Laporan Suruhanjaya Lord Reid serta fakta yang mendorong Melayu setuju dengan pemberian kerakyatan melalui Jus Soli?

  3. ADAKAH BILA SEORANG MELAYU MENGATAKAN, MENULIS, MENERBITKAN DAN MENYEBARKAN SEBARANG FAKTA SEJARAH NEGARA, MAKA IANYA DIKIRA SEBAGAI SUATU KECENDERUNGAN MENGHASUT TETAPI TIDAK DIANGGAP DEMIKIAN APABILA IANYA DIBUAT OLEH SEORANG BUKAN MELAYU?

  4. Adakah kenyataan Teresa Kok menyeru orang Cina keluar Malaysia selagi BN memerintah bukan suatu kenyataan Hasutan ?

  5. Adakah kenyataan Wee Ka Siong berkenaan mahu mengkaji kedudukan MCA dalam BN jika UMNO-PAS bekerjasama dalam soal perlaksanaan Hudud bukan suatu Hasutan dan bukan bersifat rasis?

  6. Adakah Politikus Melayu benar-benar faham dan benar-benar sedar mengenai natijah dan impak kepada pemadaman pengenalan bangsa dalam semua borang rasmi gomen?

  7. Adakah sudah tidak bermakna lagi sokongan dan undi orang Melayu kepada BN agar individu tertentu terus mampu berkerjaya dan hidup mewah ?

MELAYU UNDI BN NAK SELAMATKAN UMNO, JOSEPH ENTOLOL MALAON NAK SELAMATKAN DAP.PUTRAJAYA – Kabinet hari ini memutuskan ruang kaum dalam borang rasmi kerajaan yang tiada nilai tambah digugurkan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Joseph Entulu Belaun.
Bercakap dalam sidang media di sini, beliau berkata kerajaan menilai setiap kewajaran sebelum memutuskan menggugurkan ruang kaum dalam borang rasmi kerajaan.
“Berdasarkan trend, kita memang nak menggugurkan ruang kaum dalam borang tetapi bukan sekarang. Ia akan dilaksanakan kemudian secara perlahan-lahan.
“Buat masa ini, kita mengambil langkah gugurkan yang tiada nilai tambah sahaja,” katanya, sambil memberikan contoh borang seperti permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan Skim Pinjaman Perumahan untuk golongan berpendapatan rendah.
Terdapat lebih 120 borang rasmi kerajaan yang telah menggugurkan ruang kaum sehingga kini.
Entulu berkata terdapat tiga kategori borang yang masih mengekalkan maklumat identiti kaum kerana ia berkaitan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan bagi memelihara kedudukan dan kepentingan sah kaum-kaum di Malaysia.
Bagi kategori kedua pula maklumat identiti kaum diperlukan untuk memenuhi keperluan perundangan seperti perundangan tanah, pendidikan, perniagaan dan kaedah-kaedah diwartakan di bawah semua akta, katanya.
Kategori ketiga, maklumat kaum diperlukan bagi tujuan penyelidikan dan perancangan antaranya mengenai kawalan penyakit, penambahbaikan pendidikan, kajian demografi penduduk dan perancangan kemudahan dan pembangunan, katanya.
Entulu bagaimanapun berkata agensi kerajaan digalakkan menggugurkan ruang kaum dalam borang rasmi kerajaan walaupun setakat ini tiada arahan ataupun surat pekeliling dikeluarkan.
– BERNAMA
SEKOLAH VERNAKULAR TAKNAK DIHAPUSKAN
BAHASA INGERIS DIMERTABATKAN 
MARUAH MELAYU DIJUAL BELI KERANA TOLERANSI
KESUCIAN AGAMA ISLAM DIPAJAK GADAI 
EKUITI MELAYU DIKURANGKAN
RUANGAN BANGSA 'TAK TAMBAH NILAI' CAM TOP-UP HANFON DIUTAMAKAN
NAMPAKNYA DAP MEMPUNYAI SOKONGAN PADU DAN KUAT DARIPADA MENTERI DI JPM, JOSEPH ENTOLOL MALAON


SO APAKEJADAHNYA KEUNTUNGAN DAN KESEDARAN MELAYU YANG MENGUNDI BN BAGI MENYELAMATKAN UMNO?

WAIMA , APAJUA KEPUTUSAN KABINET PADA RABU DEPAN MENGENAINYA, DIMANAKAH MARUAH KEPIMPINAN POLITIKUS MELAYU PADA HARI INI?LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...