Ahad, 9 Jun 2013

BODOHNYA CINABENG TUA KUTOK NAMA LIMKITSIAL.

Cinabeng Warga Emas terbodoh di dunia, bernama Limkitsial semakin lama semakin bodoh melampau-lampau. Setaraf bodohnya dengan spesis Cinabeng-Saduran yang menjadi punahsial dalam kerajaan. Dalam minggu ini sahaja. cinabeng-cinabeng di Malaysia, membuktikan mereka amat bodoh. Ada tiga kebodohan yang cinabeng di Malaysia pertontonkan di minggu ini. 


Pertama, kebodohan cinabeng nama Kua, yang mempertikaikan kewujudan UiTM. Menurut kebodohannya, UiTM melanggar hak asasi manusia. Sebabnya, UiTM dibiayai sepenuhnya oleh wang pembayar cukai. Majoriti pembayar cukai, ialah MELAYU. Koporat cinabeng keparat mampu bayar cukai, kerana MELAYU berbelanja tanpa ada diskriminasi kepada perniagaan cinabeng. Lagipun, UiTM adalah di jamin dalam Perlembagaan Malaysia. Artikel 153 membenarkannya. Sepertimana, sekolah-sekolah cinabeng dibenarkan. 


Kedua, kebodohan cinabeng bernama Eugene, yang menjadi staf berbayar gaji di PEMANDU, dari wang pembayar cukai. Belaiu adalah Pengerusi di unit , UNITED AGAINST CRIME, di bawah PEMANDU. Dalam satu program, sepatutnya Zahid Hamidi memberikan ucapan. Tetapi dikatakan, Pengerusi cinabeng bodoh, Eugene, membatalkannya. Tak tahu lah apa sebabnya. Maklumlah, kerana akhir-akhir ini, Zahid Hamidi begitu lantang dan tegas terhadap perbuatan curang dan jahat puak DAP cinabeng. 

Ketiga, ialah kebodohan cinabeng tua kutok Limkitsial yang mengsyorkan SPR dipecahkan kepada tiga. Alasan bodohnya; ialah kerana beliau sendiri terlalu bodoh untuk memahami peruntukan dalam Perlembagaan mengenai fungsi SPR. Cinabeng tua kutok Limkitsial, sepatutnya pecahkan dulu fungsi CEC dan jawatan Setiausaha Agung DAP kepada seratus. Barulah, pemilihan dalam DAP menjadi lebih adil dan saksama. 

Sampai bilakah kita harus sakit kepala dan membiarkan pelbagai kebodohan cinabeng-cinabeng di Malaysia ini? Oleh itu, marilah kita bersama-sama mencerdikkan semua cinabeng-cinabeng di Malaysia. Apa caranya? Yakni dengan melancarkan dan memperkuatkan kempen BCL dan BBC. Ini di atas keprihatinan kita mahukan cinabeng TIDAK LAGI MENJADI WARGA MALAYSIA YANG TERAMAT BODOH. BIKIN MALU MALAYSIA !

MELAYU -SADUR-CINABENG , INI KISAHNYA.
Baca kisahnya di bawah ini, :-

MASALAH UTAMA POLITIK MELAYU CENDIKIAWAN, CERDIK-TAK-KAWAN, CENDAWAN, MAKAN-KAWAN & TAK-MELAWAN.

Aiseh, kali ini ambe nak kasitau kepada semua 16 juta Melayu dan Melayu yang bakal lahir di masa depan dan yang sedang menunggu dilahirkan. Ambe tak berapa nak gemar sangat hentam sana-sini, atau nak ambik pot pasal tsunami-cinabeng tongkang-pecah. Bila tengok keadaan politik, ekonomi dan sosial Melayu setelah 56 tahun merdeka, nak menangis pun ada , nak gelak pun ada.

Melayu masih lagi terkekang dengan mentaliti suka bergosip dan bercakap banyak. Idea memang kreatif dan fantastik. Bab kerja, Melayu jauh terkebelakang. Bab komitmen, Melayu masih berpegang kepada hirarki kebangsawanan, kecendawanan, makan-kawan dan cerdik-taknak-berkawan. Bab sejarah, Melayu memang cepat lupa. Bab mengenang budi, Melayu dah mula ingat-ingatt lupa. Tapi bab komplen, Melayu masih pegang nombor SATU ! Ada sahaja benda tak betul.

Akhir-akhir ini, kedudukan politik, ekonomi dan sosial Melayu semakin terancam. Namun di saat-saat genting dan getir, masih ramai yang berteori, berilmiah dan buat kertaskerja daripada BUAT KERJA. Terlalu banyak sangat berilmiah, sehinggakan TAK RETI BUAT KERJA. Akhirnya, hasil kerja tak praktikal langsung.

Kita perlu buang sifat dan sikap 'MENGHARAP-BANTUAN' daripada para pemimpin dan politikus tak kira apa bangsa. Kerana mereka sudah terlalu 'Pincang Tugas'. Keberadaan mereka hanya diperlukan bagi menubuhkan kerajaan sahaja. Tak lebih dari itu. Selebihnya, mereka lebih berminat untuk berilmiah dan berdemonstrasi sahaja. Aksi mereka memang mantap dan terbaik di pentas-pentas ceramah dan dalam ceramah politik di masjid serta kedai kopi.

Melayu Bandar dan Melayu Intelek, perlu belajar kembali daripada Melayu Cerok Hulu. Melayu ceruk Hulu lebih tahu dan faham menjadi Melayu. Paling tidak, Melayu Ceruk-Hulu masih tahu menggunakan lesung padi untuk mendapatkan beras dan emping. Berbanding dengan Melayu Bandar dan Melayu intelek, yang hanya tahu mengenai lesung padi melalui kajian ilmiah dan youtube.

Melayu Bandar, Melayu Intelek dan Melayu Elit, kena faham bahawa hanya Melayu yang akan bantu kaum lain. Tetapi kaum lain hanya bantu kaum mereka sendiri. Melayu ceruk-hulu pula dah lama tahu, bahawa mereka perlu bantu diri mereka sendiri, dan mengamalkan Budaya , "Buat Jahat Jangan Sekali, Buat baik berpada-pada".

Sebagai langkah pertama kesedaran, Melayu Bandar, Melayu Intelek dan Melayu Elit, perlulah amalkan, ' Buat Jahat Jangan Sekali, Buat Baik Berpada-pada" kepada kaum lain, yea.  Belajar bantu diri sendiri dulu sebelum nak berkokok sibuk nak BANTU KAUM LAIN. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...