Sabtu, 16 Ogos 2014

KEMPEN ANTI SULTAN & SOKONG WAN AZIZAH TIADA SEORANG RAKYAT PUN SOKONG


Theng Cheng Khim berkata tiada perlu diadakan PRN dan perlu lakukan tindakan seperti di Perak. Manakala Hasnol mengeluarkan ugutan politik yang berbunyi , " Buatlah tindakan ke atas saya kalau berani, sebelum saya buka semua keaiban pemimpin PAS Selangor" Umum mengetahui bahawa setiap calun PAS diwajibkan berbaiah. Dan ugutan politikal daripada Hasnol ternyata menyalahi baiah yang dibuatnya sendiri. Sebelum itu, peguam TSKI, Edmund Bon menyatakan bahawa Surat Akuan Bersumpah 30 orang ADUN itu "tidak Konklusif' kerana boleh dipinda dan diubah dikemudian hari, 

Hj Hadi berkata tiada sebab yang munasabah untuk menggantikan TSKI kerana TSKI tidak terlibat dan bersalah dalam skandal-skandal besar. Bermula dari Langkah Kajang, DSAI sendiri banyak mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan. Pertama, DSAI kata Langkah Kajang bukan untuk menggantikan TSKI. Katanya lagi, Langkah Kajang bukan untuk menjadikan isterinya menggantikan TSKI. Pada harini DSAI menyalahi kesemua apa yang pernah beliau katakan.

Isu MB Selangor adalah berpunca dari Langkah Kajang. Dan Langkah Kajang itu ide asal DSAI. Kesimpulannya, bukan salah TSKI tetapi salah guna kuasa dan kedudukan dalam parti oleh DSAI. 

Bagi menyokong tindakan rakus amalan kronisma otokratis DSAI, DAP memulakan kempen Ribon Hitam Sebagai tindak balas tindakan DAP itu, Gerakan Rakyat Arus Bawahan Selangor digerakkan oleh ahli-ahli penyokong yang sudah bosan dengan DSAI. Dan ada kempen yang menyokong tindakan YB Hasnol difesbuk. Namun kesemua kempen tiada mendapat sambutan daripada pengundi setempat dan daripada rakyat. Sila baca blog The Unspinners mengenainya "Betoi Ka Rakyat Sokong Wan Azizah???

Hari esok, PAS akan mengadakan mesyuarat untuk memberikan keputusan muktamad. Sebelum ini Lajnah Politik PAS dan Majlis Syura Ulama PAS memberikan ketegasan untuk tidak menyokong bini DSAI tapi menyokong TSKI.

Keputusan itu amat penting kepada kemandrian politikal kesepakatan DAP-PKR-PAS yang tidak berdaftar. MB Kelantan dan Pok Nik sendiri menegaskan bahawa PAS bersedia untuk bertindak sendirian jika pendirian PAS untuk menyokong TSKI menyebabkan PAS dikeluarkan daripada PR. Hanya Mat Syabu dan beberapa orang pemimpin PAS beri ugutan untuk keluar PAS dan menyertai DAP jika PAS menyokong TSKI. 

Persoalan seterusnya ialah apakah status legitimasi / keabsahan 4 orang EXCO bersama TSKI dan Badan Eksekutif Selangor pada masakini? Baru ada dua pendapat daripada pakar perundangan dikemukakan. Pada pendapat ambe berdasarkan kepada Perlembagaan Negeri Selangor 1959; Perkara 50, 53 dan 96 amat jelas menunjukkan bahawa Badan Eksekutif dibawah TSKI adalah sah dan absah/ legitimit. Baca artikel ambe bertajuk 'Politikus Idiot Tidak Patuhi Undang-undang Tubuh Negeri Selangor 1959"

Ada orang bertanya, Sultan wajib menuruti nasihat MB. Ya benar, tapi bilakah bermulanya Sultan wajib mendengarr nasihat MB? Dan Sultan tidak wajib menuruti nasihat / keputusan ketua-ketua parti politik yang mana parti politik mereka menguasai 2/3 majoriti dalam DUN. Sultan hanya wajib ikuti nasihat MB. Dan siapakah MB sekarang? Sudah tentulah TSKI dan bukan bini DSAI yang ada 30 Surat Akuan Bersumpah. Itu tak laku menurut Perlembagaan Negeri Selangor 1959 dalam hal memecat seorang MB.

Kesimpulannya, kemelut ini ciptaan DSAi dan lahir dari sifat tamak rakus beliau. Ianya bukan salah PAS atau TSKI atau Sultan. Sepatutnya, DSAI ini dihempuk dan dikritik keras kerana mencetuskan huru-hara dan kacau-bilau. Mungkin dalam SOSMA ada peruntukan untuk menahan perbuatan dan tindakan tidak bertanggungjawab yang dilakukan oleh DSAI dalam Langkah Kajang yang melahirkan keresahan rakyat dalam kemelut penggantian MB ciptaan beliau.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...