Sabtu, 9 Julai 2011

TIP MENAHAN PROVOKATOR PERUSUH BEERSHIT. KHAS UNTUK PATRIOT, PERKASA, PEMUDA UMNO NGO LAIN & ANGGOTA MASYARAKAT AWAM YANG CINTAKAN KEDAMAIAN BAGI MENUNJUKKAN YANG ANDA MEMBANTAH BEERSHIT.

SETELAH MENYAKSIKAN RAKAMAN KLIP VIDEO BETAPA BIADAPNYA PROVOKATOR PERUSUH BEERSHIT TERHADAP ANGGOTA KESELAMATAN (POLIS) SEOLAH-OLAH MEREKA LEBIH BERKUASA DARIPADA POLIS, DI ATAS KESEDARAN MENGENAI KELUHURAN PERLEMBAGAAN DAN KEDAULATAN UNDANG-UNDANG, SAYA TERPANGGIL UNTUK MENULIS ARTIKEL INI. ARTIKEL INI AMAT BERGUNA KEPADA MANA-MANA ANGGOTA MASYARAKAT YANG INGIN MEMBANTU PIHAK POLIS MENAHAN MANA-MANA PROVOKATOR PERUSUH BEERSHIT. KITA SUDAH JEMU DENGAN SIKAP DAN SIFAT BIADAP AGEN-AGEN PERUSUH BEERSHIT TERUTAMA SEKALI DARI DAP YANG BERSIFAT LEBIH SUDU DARI KUAH. 

PERLANGGARAN DI BAWAH FASAL 2 PERKARA 10 & KESALAHAN DI BAWAH KANUN KESIKSAAN.

Pertama, kita sudah maklum bahawa perhimpunan BERSIH adalah melanggar Fasal 2 Perkara 10 , Seksyen 27 akta Polis dan merupakan suatu kesalahan jenayah di bawah Kanun Kesiksaan yakni merusuh di mana ianya adalah :-

1. Diadakan TANPA PERMIT; 
2. Dianjurkan oleh sebuah persatuan NGO yang tidak sah berdaftar;
3. Merupakan cubaan merusuh di tempat awam; 
4. Ianya bersifat mengancam keselamatan negara; dan
5. Ianya bersifat mengancam keselamatan awam.

Mengetahui jenis kesalahan yang dilakukan oleh saspek merupakan langkah pertama untuk membuat penahan ke atas saspek. 

UNDANG-UNDANG BERKAITAN PENAHANAN / TANGKAPAN ( ARREST)


KANUN ACARA JENAYAH AKTA 593

Merupakan KANUN yang terpakai bagi prosedur dan cara-cara penahanan ke atas saspek dalam hal ini, mana-mana saspek yang hendak menyertai perhimpunan BERSIH. 


BAHAGIAN III
PERUNTUKAN AM

BAB III

BANTUAN DAN MAKLUMAT KEPADA MAJISTRET DAN POLIS DAN ORANG YANG MEMBUAT PENAHANAN.

Seksyen 11 

Seksyen inilah yang dijadikan asas kepada tanggungjawab dan duti sebagai orang awam yang membantu pihak polis dan majistret menahan mana-mana saspek yang disyakki melakukan kesalahan. Perenggan (a) (b) dan (c).

BAB IV.

PENAHANAN , MELARIKAN DIRI, PENAHAN SEMULA.

Seksyen-sekyen yang berkaitan.

Seksyen 15 - 
Cara penahan di buat.

Seksyen 27 - 
Penahanan yang di buat oleh orang awam yang bekerjasama dengan pihak Polis.

Seksyen 28-
Cara menangani orang yang di tahan dan penahanan selama 24 jam.

Seksyen 21.
Kuasa untuk merampas senjata merbahaya.


SEKSYEN 27. (1) 

PENAHANAN DI BUAT OLEH ORANG AWAM YANG PADA PANDANGANNYA SASPEK MELAKUKAN KESALAHAN YANG TIDAK BOLEH DI JAMIN DAN KESALAHAN BOLEH DI TANGKAP.

Contohnya seperti menahan mana-mana saspek yang menyertai perhimpunan haram BERSIH 2.0 yakni orang yang memakai baju T KuningBAB IV

CARA MENAHAN

Seksyen 15 (1)

Anda cuma perlu menyentuh atau memastikan saspek berada dalam keadaan tertahan tubuh badannya.

Seksyen 15 (2)

Jika saspek menggunakan kekerasan untuk melawan penahanan dan/atau cuba mengelak daripada di tahan, anda dibenarkan menggunakan kekerasan yang sewajarnya, maknanya janganlah anda mencederakan mana-mana anggota tubuh badan saspek, cukup anda menjadikan sasapek tidak berdaya bergerak dan melawan.


RINGKASAN.

Kepada mana-mana anggota PATRIOT, PERKASA, PEMUDA UMNO, NGO dan anggota masyarakat lain terutama yang menjadi rakan cop, adalah dinasihatkan anda mengambil tanggungjawab MEMBANTU anggota POLIS.

Jika anda berniat untuk membantu mana-mana anggota POLIS nanti, adalah dinasihati anda memohon kebenaran secara lisan dan. atau bertulis daripada KETUA BALAI POLIS, KETUA POLIS DAERAH dan mana-mana naggota Polis berpangkat Inspektor ke atas yang bertanggungjawab di dalam kawasan yang tertentu.

Jika kebenaran diberikan, barulah anda lebih selesa dan selamat membuat penangkapan ke atas mana-mana saspek yang menyertai perhimpunan BERSIH 2.0. 

Jika anda melakukan penangkapan ke atas mana-mana saspek, anda hanya perlu berkata seperti berikut :

SAYA, (NAMA PENUH) TELAH DIBERIKAN KEIZINAN SECARA LISAN OLEH ANGGOTA POLIS ( SEBUTKAN NAMA & NO ANGGOTA POLIS YANG MEMBERIKAN KEIZINAN KEPADA ANDA) UNTUK MEMBUAT TANGKAPAN / MENAHAN ANDA MENGIKUT SEKSYEN 27 KERANA SAYA SYAKKI ANDA MELAKUKAN KESALAHAN MENYERTAI PERHIMPUNAN BERSIH DAN MEMAKAI BAJU T SHIRT BERSIH .


Sebaik-baiknya anda berada dalam jarak 50 meter ke 60 meter dari mana-mana anggota Polis yang berdekatan dan anggota tersebut dapat melihat anda membuat tangkapan di bawah seksyen 27 Kanun Acara  Jenayah.

Sebaik saja anda membuat tangkapan, serahkan dengan seberapa segera saspek kepada mana-mana anggota Polis yang bertugas dan sebutkan perkataan ini dnegan jelas . 

"SAYA TELAH MENANGKAP SI POLAN-SI POLAN DI LOKASI INI DAN MENYERAHKANNYA KEPADA TUAN UNTUK TINDAKAN SELANJUTNYA. SAYA MEMBUAT TANGKAPAN DI ATAS SEKSYEN 27 KANUN ACARA JENAYAH"

ANDA BERHAK UNTUK MEMBUAT TANGKAPAN ATAS KAPASTI ORANG AWAM DI BAWAH SEKSYEN 27, DAN CARA TANGKAPAN MENGIKUT SEKSYEN 15 (1) (2) SERTA ANDA DIBENARKAN MENGUNAKAN KEKERASAN YANG MUNASABAH DAN WAJAR JIKA SEMASA ANDA MEMBUAT TANGKAPAN, SASPEK MELAKUKAN KEKERASAN DAN MELAWAN ANDA SERTA CUBA MENGELAK DARIPADA DI TANGKAP ASALKAN ANDA TIDAK MENCEDERAKAN SASPEK DAN/ATAU MENYEBABKAN KEMATIAN SECARA TIDAK SENGAJA. SENDIRI MAO INGAT LAH. PASTIKAN ADA ANGGOTA POLIS BERPANGKAT SARJAN KE ATAS, INSPEKTOR KE ATAS YANG BERDEKATAN DENGAN ANDA DALAM JARAK 50- 70 METER. 

BANTU MEMBANTULAH PIHAK POLIS MENJALANKAN TUGAS MENJAGA KEAMANAN DAN KENTENTERAMAN AWAM. ANDA MAMPU, INI AKAN MENUNJUKKAN KEPADA MASYARAKAT DUNIA BAHAWA PERHIMPUNAN BERSIH SEBENARNYA TIDAK DI SOKONG OLEH RAKYAT SERTA MERUPAKAN TINDAKAN MERUSUH DI JALANRAYA YANG MENYALAHI PERUNDANGAN NEGARA. 

INI KERANA MEREKA ( PERUSUH JALANRAYA, ANARKIS SUBVERSIF REVOLUSIONER DAPKRPASM MILITAN SUDAH TERLALU KURANG AJAR DAN SYOK SENDIRI, DEPA INGAT SEMUA RAKYAT SOKONG DEPA , KALI INI TUNJUKKAN KAT DEPA BAHAWA RAKYAT TAK SOKONG KECOH HURU HARA DENGAN MELAKUKAN TANGKAPAN DI BAWAH SEKSYEN 27 KANUN ACARA JENAYAH,) TAPI SILA IKUT PETUNJUK YANG TELAH DIBERIKAN, JANGAN MANDAI-MANDAI PLAK. APA-PAPA TANYA DAN MINTA IZIN TERLEBIH DAHULU KEPADA MANA-MANA PEGAWAI DAN ANGGOTA POLIS YANG BERTUGAS.

TEPUK DADA TANYA IMAN.

6 ulasan:

zm.azami berkata...

terima kasih dan saya amat SETUJU

zm.azami berkata...

mohon izin untuk share

Jas Salleh berkata...

SILAKAN

Tanpa Nama berkata...

jadi polis plak dah, ader pemit ka?

Jas Salleh berkata...

ITU ADALAH HAK DAN TANGGUNJAWAB YG TERMAKTUB DI DALAM PERUNDANGAN NEGARA. MUAHAHAHAHAHHAHAAHHA

Wak Long Man berkata...

DIA ORG MANA TAHU UNDANG2 .. PR YG TAHU LIWAT,ZINA,BOHONG,FITNAH , PUNGGUT DUIT HARAM (KONON UTK ISLAM TAPI KOCEK JUGA TEBAL SELEPAS MEMBUAT CERAMAH FITNAH DAN BERBOHONG..
Aku dulu pernah juga bawa karung kecil, minta derma kat org ramai yg hadir. aku dptlah RM50 . Yang lain dah tentu hak penganjur dan penceramah yg diundang. Org kita pulak bila dgr sahaja bab agama sanggup menderma w/pun apa yg disajikan fitnaa osh dan pembohongan. Gunakan agama utk menebalkan poket mrk. Banyak dosa puak2 ni. BERTAUBATLAH SEMPENA BULAN RAMADHAN. AMINNN

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...