Isnin, 2 Julai 2012

KETUA PENGARANG KUMPULAN NST PERLU BERWASPADA!Mantan KETUA PENGARAH PERKHIDMATAN AWAM (KPPA) 
TS ABU BAKAR HJ ABDULLAH 
Artikel Kontroversi Yang Mampu Menimbulkan Salah Faham & Kebencian Kakitangan Awam Kepada Kerajaan Pusat.
TS Abu Bakar Telah Diberikan Amanah Besar Oleh PM Sendiri Untuk Memastikan Skim SBPA Berjaya Malangnya Tugasan Itu Tidak Mampu Dilaksanakan Dengan Baik.

Siapalah Hamba kalau hendak dibandingkan dengan KETUA PENGARANG NST DATO' JALIL ABDUL HAMID . Tetapi Hamba tetap ada garis panduan etika sendiri dalam menulis. Ini kerana Hamba tidak mahu penulisan hamba menjadi suatu fitnah dan/atau menjadi bahan propaganda oleh pihak pakatam untuk mengeruhkan lagi keadaan. Pada fikiran hamba Hak Kebebasan Bersuara termasuk berkarya dalam penulisan kreatif alam maya ada batasan dan hadnya. mengikut nilai-nilai etika dan perundangan negara. Apatahlagi bagi sesebuah akhbar arus perdana macam NST. 

Nilai sesebuah artikel dan berita di dalam akhbar arus perdana seperti NST mampu menjadi bahan propaganda yang baik dan/atau menjadi propaganda yang memalu serta mengaibkan kerajaan Pusat. Walaupun benar etika kewartawanan terikat kepada Kebebasan Media tapi kebebasan itu turut terikat kepada batasan dan had mengikut perundangan negara. Buat apa terbitkan artikel yang mampu mengeruhkan keadaan ? 

Pada 1hb Julai 2012, NST menerbitkan suatu artikel mengenai keluhan tidak puashati TS Abu Bakar, mantan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam. Perkhidmatan beliau telah ditamatkan. Mengikut maklumat sumber, TS Abu Bakar adalah orang yang dipertanggungjawabkan oleh PM sendiri untuk menjayakan skim SBPA. Malangnya berlaku perkecohan sehinggakan TS Sidek menjadi belasahan hantam keromo pihak yang cuba menuutp cerita sebenar flip-flop skim SBPA. TS Sidek takde kena mengena pun dengan perlaksanaan skim SBPA. 

Isu SBPA sudah selesai tetapi nampaknya Ketua Pengarang Kumpulan NST/BH cuba mengapikan semula keadaan. Artikel kontroversi tersebut telah dijadikan bahan propaganda oleh MalaysiaKini untuk menghasut kakitangan Awam membenci kerajaan Pusat. Laporan MalaysiaKini berbunyi seperti berikut:-
Abu Bakar confirms sacked as PSD chief
By Shazwan Mustafa Kamal
KUALA LUMPUR, July 1
— Tan Sri Abu Bakar Abdullah has confirmed he lost his job as director-general of the Public Service Department (PSD) as of today, which sources say is related to Putrajaya’s aborted new pay scheme for civil servants. Despite the government’s move to extend the civil service retirement age to 60, the 57-year-old senior civil servant of 35 years said he was “saddened” to find out about the termination only through an official letter. “My family and I are still saddened by this situation. I did not retire but my service was terminated effective July 1, 2012. “I received a letter informing me of the termination of my service. I think that is enough for me to say right now,” he was quoted by Berita Harian (BH) Ahad as saying. The Malay-language paper is the revamped weekend edition of Berita Harian. It was previously known as Berita Mingguan. The paper reported Abu Bakar (picture) saying that he had opted to retire at 60, but the government’s unexpected decision meant that his benefits and pension would only be considered until June 30, 2012.  
He has so far refused to comment on the reason for his termination, and whether it has anything to do with the PSD’s controversial Public Service Renumeration Scheme (SBPA), which was axed after protests from within the civil service. Abu Bakar was previously tipped to be the next Chief Secretary to the Government, but Datuk Seri Dr Ali Hamsa has since taken over. Abu Bakar, whose department was blamed for disparate pay rises for civil servants early this year, was widely expected to leave government service.  
His termination comes amid a on-going debate over the civil service’s impartiality, after newly-minted chief secretary Ali raised eyebrows when he told his new charges that they “should know better” than to believe the “empty promises” made by the opposition. The 1.4-million-strong public sector has been a traditional vote bank for BN but the controversy over a new pay scheme and attacks on the ruling parties by PR over bread-and-butter issues may offer the federal opposition a glimmer of hope in the coming polls. But recent days have seen top government officials go on an apparent overdrive to protect the BN government they serve. Apart from Ali’s message to the civil service, Foreign Ministry undersecretary Ahmad Rozian Abdul Ghani recently attacked a Canadian newspaper for describing Datuk Seri Najib Razak as a “false democrat,” and insisted that the prime minister had “an impressive track record by anyone’s standards”. A director at Putrajaya’s efficiency unit, Pemandu, also made a public attack on PR on Wednesday for not improving the states it governs and focusing on sniping and criticising the federal government’s efforts.
 Rakan bloger THE UNSPINNERS turut mengulas mengenai perkara ini dan menulis, antara lain, :-
Jalil seharusnya mengambil tanggungjawab dengan meletakkan jawatan. Jika dia enggan, dia seharusnya dipecat segera. 
Isu yang mahu ditimbulkan oleh Abu Bakar dan dia bantu oleh Jalil adalah dia mahu terus berkhidmat tetapi kerajaan tidak terima permohonannya ini. Dengan ini, perkhidmatannya berakhir pada Jun 30 dua hari lepas.
Sebelum ini, Abu Bakar dijangka akan mengambilalih jawatan Ketua Setiausaha Negara dari Tan Sri Sidek Hasan yang ketika itu akan pencen. Walaubagimana pun, Najib tidak membuat keputusan mengikut jangkaan dan telah memilih Dato Dr Ali Hamsa untuk dilantik KSN.
Abu Bakar dipercayai tidak dipilih dan ditamatkan perkhidmatan kerana kegagalannya dalam merangka kenaikkan gaji sekim SBPA yang telah dipertanggungjawabkan secara terus oleh Perdana Menteri sendiri kepadanya.
CUEPAC telah mendedahkan bahawa sekim SBPA yang diusahakan Abu Bakar hanya menguntungkan pegawai atasan kerajaan dengan kenaikkan gaji hingga 80%, manakala kenaikkan diperingkat bawah agak nominal.
Kenaikkan gaji yang sepatutnya dapat memuaskan hati kakitangan awam menjadi satu liabiliti politik kepada Perdana Menteri kerana ia hanya menimbulkan ketidk puasan hati dikalangan kakitangan kerajaan.
Ini memalukan Perdana Menteri yang terpaksa menukar keputusan dan memperkenalkan sekim SSB baru untuk menggantikan sekim SBPA.
Namun begitu, Abu Bakar tidak mengambil bertanggungjawab dengan kesalahan besarnya itu tetapi masih mengharapkan dapat terus berkhidmat hingga ke umur 60 tahun. Sebab pemecatannya pun turut tidak disebut. baca seterusnya di sini THE UNSPINNERS " Ketua Pengarang NST/BH Patut Letak Jawatan!"
Keadaan negara kita sentiasa dikeruhkan oleh portal media pro pembangkang dalam macam-macam isu yang dijadikan bahan fitnah mereka. Kita tidak perlu memperjuangkan hanya nasib seseorang individu kerana beliau adalah rakan semata-mata dengan mengenepikan kepentingan negara. Inilah yang terjadi dalam isu di mana Ketua Pengarang NST/BH nampaknya memberikan ruang kepada Abu Bakar melepaskan ketidakpuashatinya kerana enggan bertanggungjawab di atas kesilapannya di dalam perlaksanaan SBPA. Ini tidak patut dilakukan oleh Ketua Pengarang NST/BH.

Ketua Pengaramg NST/BH sepatutnya lebih peka kepada keperluan Kepentingan Negara berbanding dengan kepentingan peribadi seorang individu seperti TS Abu Bakar. Kita berharap agar kesilapan-kesilapan bersifat peribadi seperti ini tidak berlaku lagi di masa-masa hadapan oleh mana-mana agensi dan kakitangan awam serta bekas-bekas kakitangan yang pernah bekerja untuk kerajaan Pusat sekarang ini.

Kepentingan Negara lebih utama daripada POLITIK OFIS !

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...