Sabtu, 21 April 2012

YEHAAA ! LYNAS MELAWAN KEMBALI SAMAN FITNAH


KUALA LUMPUR: Lynas Corporation Limited memulakan prosiding saman fitnah di Mahkamah Tinggi di sini terhadap portal berita ‘Free Malaysia Today’, berhubung apa yang didakwanya sebagai kenyataan palsu dan mengelirukan dalam artikel siarannya baru-baru ini.
Dalam kenyataan pada Jumaat, syarikat itu berkata ia juga telah memulakan prosiding saman fitnah terhadap sebuah kumpulan dikenali sebagai ‘Save Malaysia, Stop Lynas’, pengarah dan beberapa anggota jawatankuasanya.
Prosiding itu adalah berhubung kenyataan yang didakwa palsu serta mengelirukan yang terkandung dalam surat terbuka yang tersiar baru-baru ini dalam laman blog ‘Save Malaysia, Stop Lynas’.
“Lynas telah, dan akan mengemukakan representasi undang-undang untuk mengambil tindakan terhadap orang yang menyiarkan kenyataan berbentuk fitnah atau maklumat tidak benar itu tentang Lynas atau operasinya,” kata pengerusi eksekutifnya Nicholas Curtis.
Loji pemproses nadir bumi Lynas Corporation di Gebeng, Pahang menarik perhatian ramai berhubung aspek keselamatannya.
Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas dijadualkan melawat tapak loji itu di Gebeng pada 10 dan 11 Mei serta mengadakan pendengaran awam pertamanya di situ. Satu lagi pendengaran awam akan diadakan di Kuala Lumpur pada 21 Mei.
Dalam kenyataan itu, Curtis berkata: “Operasi Lynas akan selamat dan mematuhi standard alam sekitar, kesihatan dan keselamatan yang ditetapkan undang-undang Malaysia serta diaudit Agensi Tenaga Atom Antarabangsa.
“Undang-undang ini mencerminkan atau melebihi standard antarabangsa,” katanya.
Beliau berkata Lynas sering mengadakan perbincangan dengan masyarakat Malaysia dan akan terus berbuat demikian selagi loji itu beroperasi.
“Bagaimanapun, kami bimbang kenyataan yang berbaur fitnah akan menyemai rasa takut dan bimbang yang tidak bersebab dalam kalangan orang ramai tentang operasi kami,” katanya.
Hambik ko nak sangat ! Sudah tiba masanya LYNAS melawan balik dengan lebih agresif. Terbaik ialah untuk LYNAS memulakan prosiding INJUKSI terhadap mana-mana pihak yang menabur fitnah dan menakut-nakutkan orang ramai sebagai amalan politik kotor Pakatan Haramjadah.  Selama ini LYNAS berada dalam keadaan defensif sehingga menjejaskan pelaburannya. 

LYNAS juga perlu mengekalkan momentum dan meneruskan penerangan secara terus kepada orangramai tanpa merasa jemu dan bosan. LYNAS sudah patut memulakan kempen efektif dan berterusan bagi melawan segala fitnah-fitnah keatasnya. LYNAS tidak boleh berlembut lagi. Pepuak PKR DAP PAS hanya faham bahasa ketegasan. dan sindiran sinikal.

TEPUK DADA TANYA IMAN WA CAKAP SAMA LU!
DAP ANTI ISLAM & MELAYU
PKR KAKI PENIPU
PAS MATI KUTU DI BULI SEKUTU

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...