Sabtu, 24 September 2011

MENTERI MITI PULA BALUN GUAN ENG!Jom layan kenyataan Menteri MITI membidas kenyataan melampau Guan Eng cauvinis menghina dan memperlekehkan Johor. Di ambil sepenuhnya daripada blog Dr Novandri. Tq Sir !
Ini adalah agak tidak tepat kerana ia tidak mencerminkan realiti sebenarnya di akar umbi.Yang benar adalah bahawa kedua-dua negeri telah mencatatkan penurunan kadar jenayah sepanjang tahun lalu, seperti yang dibuktikan oleh indeks jenayah terbaru Pasukan Polis Diraja Malaysia mengikut negeri. Kritikan Lim terhadap Johor adalah keras dan tidak munasabah.Lim juga menggunakan ucapannya untuk mendabik dada dengan kejayaan sebagai Pulau Pinang yang hab bertaraf dunia dalam elektrik dan elektronik (E & E) - di mana dia kreditkan kepada pemerintahan oleh pentadbiran Pakatan Rakyat yang hanya lebih kurang 3 tahun sahaja.Beliau juga menegaskan bahawa Pulau Pinang telah menarik jumlah pelaburan tertinggi pada tahun 2010 berbanding dengan negeri-negeri lain: seolah-olah pencapaian ini adalah disebabkan oleh usaha-usaha beliau semata-mata.Tidak ada sebarang perkataan yang disebut tentang semangat keusahawanan dan berdaya tahan rakyat Pulau Pinang. 
Hakikatnya ialah bahawa kejayaan Pulau Pinang tidak datang sekelip mata.Ia telah menjadi hab industri hari ini sebahagian besarnya kerana kerja-kerja yang bermula pada awal tahun tujuh puluhan di bawah bekas pemimpin-pemimpin negeri seperti Allahyarham Tun Dr Lim Chong Eu dan kemudiannya diteruskan oleh Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, yang dari Barisan Nasional. Lim pasti harus mengakui bahawa dia membina di atas asas yang telah diletakkan oleh pemimpin-pemimpin tersebut.Lim juga seolah-olah membayangkan dalam di dalam kenyataan lain bahawa kerajaan persekutuan telah mengabaikan Pulau Pinang.Tiada apa-apa jua boleh lebih jauh daripada kebenaran.Kerajaan persekutuan, melalui MIDA dan agensi-agensi lain, telah bekerja bersama-sama dengan kerajaan negeri untuk membina kekuatan ekosistem E&E di Pulau Pinang dan akan meneruskan kerjasama itu sama seperti sejak lebih empat dekad yang lalu.
Lim adalah benar apabila dia menyatakan bahawa Pulau Pinang mendahului senarai pelaburan yang diluluskan pada tahun 2010.Pulau Pinang No 1 dengan RM12, 237 juta, diikuti oleh SNo 1 dengan RM12, 237 juta, diikuti oleh Selangor (RM10, 641 juta), Johor (RM7, 464 juta) dan Sarawak (RM3, 945 juta). 
Tetapi jumlah pelaburan yang diluluskan bagi tempoh tujuh bulan pertama tahun 2011 menceritakan perkara yang berbeza :Pulau Pinang telah menurun kepada No 4 (RM4, 624 juta) manakala Johor kini No 1 (RM5, 950 juta).Untuk mendakwa bahawa Pulau Pinang hanyalah 'star performer' di Malaysia dan mencemar nama baik yang lain - adalah tidak jujur ​​dan bertentangan dengan semangat federalisme. 
Selain itu, terdapat gabungan faktor-faktor dalam menarik FDI.Pelabur memutuskan di mana untuk meletakkan wang mereka berdasarkan banyak pertimbangan, seperti infrastruktur, ketersediaan dan kos tanah, ketersediaan modal insan serta sejauh mana sokongan terhadap operasi mereka.Semua perkara-perkara ini mengambil masa dan usaha semua pihak untuk mewujudkan.Oleh itu, tiada seorang pun atau pihak realistik boleh menuntut kredit untuk menarik FDI.Ia adalah usaha bersama oleh semua rakyat Malaysia yang diketuai oleh kerajaan persekutuan.
GUAN ENG KAN SEORANG PEMBOHONG DAN PENIPU. KALAU TIDAK BERBOHONG DAN MENIPU BUKAN GUAN ENG NAMANYA.

TEPUK DADA TANYA IMAN!


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...